Sabtu, 28 Jun 2008

Minggu Terakhir Kerja!

Fuh! Kalau selalunya asyik tunggu jam jer masa pukul 8 keatas...

Tapi skrg tak payah tunggu jam pun rasa cepat jer masa berlalu...

Masa nak buat checkstock masa tu lah customer bercambah datang...

Tension gila...dah banyak lagi tak siap...tapi dalam masa dua hari nih dapat siaplah..

Haih, bahagian Toy's aku dah buat check stock....lepas tu bila datang jer bebudak...habis toy's aku...macam kena ribut taufan nargis pun ada....

Kena susun balik....Entahlah, macam mana hari Selasa masa check stock nanti...maybe kali terakhir nak pening kepala dekat situ....

P/S: Hari-Hari Terakhir Adalah Hari-Hari Terindah



Jumaat, 27 Jun 2008

Motosikalku Hampir Dicuri!!

Pada hari Rabu bersamaan dengan 25 Jun 2008, diwaktu petang tu aku dengan member aku nih kuar beli tiket bas nak pergi Pudu pada pukul 5 petang. Lepas dah beli dan makan nasi lepas tu aku pergilah parking motosikal aku nih dekat tempat parking underground tu. Selalunya aku akan parking dekat tengah-tengah dimana tepi kanan dan kiri aku akan ada motosikal yang lain. Tapi sebab parking penuh so aku terpaksa parking dekat tepi sekali antara semua motosikal dekat situ.

Lepas parking, aku tergesa-gesa nak pergi fingerfrint sebab masa rehat sudah habis. Lepas tu, masa aku tengah buat checkstock tu asyik-asyik aku ingat dekat motosikal aku jer. Dah serupa macam angau dah. Masa balik dari keja tu, aku jalan dengan dua akak electrical nih. Tengah best borak-borak dengan diorang, tiba-tiba sorang akak elekctrical tu menjerit, " Aiyo, moto sapa nih? Moto U ker dik?"

Aku tengok motosikal tu macam aku kenal. Confirm memang motosikal aku. Aku dah macam nak rebah pun ada. Aku tengok lampu depan dah hilang. Dah kena kopek. Pastu aku dah macam buntu jugalah sebab pertama kali benda nih jadi dekat aku. Lepas tu aku nak masukkan kunci motor aku...alih-alih tempat kunci pun kena kopek sampai kunci tak boleh masuk. Haih, pening dah aku. Macam mana nih?

Akak-akak electrical tu tolong aku sikit-sikit. Tunggu member aku sampai. Member aku sampai. Dia pun terkejut beruk jugalah. Lepas tu dia tolong aku pasang wayar apa entah dekat tempat lampu motosikal yang kena kopek tu. Akhirnya, dapat hidupkan suis motosikal aku. Tapi masih tak boleh nak start enjin sebab aku ada kunci lock motor aku bawah tempat duduk tu.

Baru aku nak buka kunci lock enjin motosikal aku tu...tengok-tengok tempat kunci tu pun kena kopek. Gila babi tul pencuri nih. Tapi, aku rasa dia tak berjaya buka sebab kalau dia dapat buka confirm motosikal aku tu dah jadi kenangan dalam sejarah dah dekat aku. Lepas tu ramai jugalah tolong aku.

Sampai ayah aku datang dan dia dapat buka tempat duduk motosikal aku. Jadi, motosikal aku dah bolehlah start balik macam biasa. Cuma lampu depan dah tak ada dengan lampu signal tak berfungsi. Nasib member aku ada. Kira dia ikut aku dari belakang sampai nak dekat rumah aku la. Dah lah masa tu hujan rintik. Bahaya betul. Kira nasib aku dengan member aku sama shif hari tu. Kalau tidak aku tak tahulah apa nasib aku.

Aku agak trauma jugalah. Melayang RM90 nak baiki kerosakan motosikal aku tu. Geram betul aku dengan lahanat mana yang cuba merompak motosikal aku tu. Kalau pencuri tu dapat curi motosikal aku...yang tinggal dekat aku hanya kunci dan helmet jer lah. Lepas nih aku kena lebih berhati - hati dalam mencari tempat parking yang lebih selamat. Apa-apapun aku bersyukur masih dapat melihat motosikal aku bergerak riang di atas jalan raya.

P/S : Motosikal kalau sudah hilang susah nak jumpa balik.

Selasa, 24 Jun 2008

Teringin Nak Main Permainan MANATHU!!

Aku tak tahu apa maksud MANATHU nih tapi nama nih ialah nama filem sama ada dari Germany or France kalau tak silap aku.
br>
Filem nih mengisahkan tentang satu permainan lebih kurang macam dalam filem JUMANJI jugalah dimana apabila seseorang mula bermain permainan ini maka haruslah diselesaikan permainan ini sampai tamat.

Permainan ini mempunyai petak-petak yang ada 4 warna iaitu kuning, merah, biru dan hijau.Yang aku ingat apabila berhenti di petak merah, akan timbul satu imej bertanyakan kita tiga soalan yang gila mautlah. Kalau kita cakap bohong kita akan dihantar ke satu tempat di yang sangat tinggi di mana kita hanya akan berpijak diatas satu papan besi. Dibawahnya ada asid yang membuak-buak. Dan kita harus menyelesaikan teka teki untuk selamatkan diri kita dari jatuh kebawah.

Jika wujud permainan ini dekat dunia nih mesti aku akan cuba main walaupun mungkin akan menyebabkan kematian. Haha! Mungkin sebab mainan nih best kut.

BUKAN SEMUA BENDA YANG KITA MAHUKAN AKAN KITA PEROLEH WALAUPUN KITA MENGGUNAKAN PELBAGAI CARA UNTUK MENDAPATKANNYA.

Sedih Mengenangkan Nasib Rambutku!!!!

Rambut oh rambut.....
Engkau tidak bersalah terhadapku...
Jauh sekali membuatku terasa marah padamu...
Tapi apakan daya...
Undang-undang manusia telah memaksaku agar membuangmu dari kehidupanku...
Aku terpaksa memilih sama ada engkau atau aku...

Rambut oh rambut...
Maafkanku rambut...
Kerana aku terpaksa membuangmu dari kehidupanku...
Sudah sekian lama kau berjasa padaku...
Dimana ada engkau disitu ada aku...
Engkau dan aku memang tidak dapat dipisahkan hatta dimana-mana sekalipun sebelum ini...

Rambut oh rambut...
Moga pemergianmu memberiku satu harapan...
Agar aku lebih kuat menghadapi dunia yang fana ini...
Aku sayangmu rambut...
Tetapi dengan berat hatinya...
Aku ucapkan...
Selamat Tinggal Rambutku.



Rambutku terpaksa dipotong selepas 6 bulan aku menjaganya dengan penuh dedikasi dan bertanggungjawab.

HIDUP INI SELALU MEMBERIKAN KITA PELUANG UNTUK MERASA DAN MELEPASKAN. KITA TIDAK AKAN DAPAT BERSAMA DENGAN BENDA YANG KITA SAYANG SELAMA-LAMANYA KERANA PADA SUATU KETIKA KITA PASTI TERPAKSA ATAU MEMAKSA DIRI UNTUK MELEPASKAN APA YANG KITA SAYANG ITU DENGAN HATI YANG TERBUKA.

Isnin, 23 Jun 2008

Insiden Hari Ini Ditempat Kerjaku!!

Hari ini aku punyalah berdebar-debar nak bagi surat berhenti kerja.
Sampai jer dekat department toy's, aku tanya Kak Yati nampak personal(tauke cina kerek tuh) tak?
Dia kata ada dalam bilik..Aku risau tul nak bagi "surat cinta" aku nih dekat dia.. Selepas aku dah memberanikan diri, aku pun melangkahlah pergi kebiliknya dengan penuh yakin.
Sekali dia takder plak dah dalam bilik dia...haih...tension tul aku...aku baru nak berani dia pula xder dalam bilik....adess!!

Kali kedua aku pegi bilik dia selepas sekali lagi memberanikan diri aku...dia ada tapi dalam bilik dia ada boss paling tinggi dekat situ dengan abang wan.....
Hish,aku xleh jumpalah kang diorang tau aku berhenti mesti kecoh satu pasaraya tu...
Lepas tu aku nampak abang Wan keluar...so aku masuk buat kali ketiga....ada lagi boss tu...aku xkira...aku dengan berani mati dan tanpa segan silunya pun ketuk pintu...Tauke cina tu tanya," U ada apa nak jumpa I?"
Aku baru keluarkan surat dari poket tetiba dia terkejut," Aiya, asal U mau stop kerja?"
Aku nak tergelak pun ada. Macam dia dah tahu jer kalau keluar surat tu tanda nak berhenti lah tu.
So, aku cakaplah aku nak sambung belajar(padahal dah nak masuk semester 4 dah pun). Lepas tu dia dengan muka agak kecewa pun benarkanlah tapi dia tanya aku nak berhenti lepas check stock atau sebelum tu. Aku cakap lepas check stock. So, dia kata okay!

Lepas aku keluar tu, Boss yang paling atas dekat situ datang sembang dengan aku. Dia tanya dapat sambung study dkt mana lah. Macam-macam. Lepas tu dia pujilah sebab aku nak sambung study. Sedih jer dia berlalu pergi meninggalkanku menjaga bahagian stationery. Haha3!
Rasa kerugianlah tu sebab aku antara pekerja rajin yang berdedikasi(xpernah lewat datang dan balik).Haha!

Hari nih juga semua pekerja yang parking motosikal bawah basement kena keluarkan motor masing2. Haih, nasib aku dah nak berhenti. So, dalam masa terdekat nih terpaksalah keluarkan RM1 sehari untuk parking motor aku.

Lepas tu plak aku tertinggal pula kunci motor aku dekat motosikal aku. Nasib abang yang jaga parking tu kejar aku pastu dia bagi kunci tu. Wah, sebegitu cuai rupanya aku nih hari nih. Kalau tidak nangis berlagukan pasaraya tulah sebab motorsikal aku hilang. Haha!

Apapun insiden hari nih mengajar aku bermacam-macam perkara yang akal aku pun tidak pernah memikirkan atau cuba memikirkan.

SETIAP PENGALAMAN ITU ADA HARGANYA. KITA MUNGKIN MAMPU MENDENGAR TAPI KITA TIDAK DAPAT MERASAI. APABILA MENDAPAT PELUANG MERASAI, BERSYUKURLAH KERANA KITA ADALAH ANTARA INSAN YANG TERPILIH UNTUK MERASAI PENGALAMAN ITU!

Sabtu, 21 Jun 2008

Gaji Pertama!!!

Huhu!

Seronok juga pertama kali dapat duit hasil titik peluh sendiri yang agak memenatkan..

walaupun sikit tapi gembira..

nak belanja sikitnya....

aku rasa aku nak simpan dalam bank jer..

biar duit tu duduk diam-diam dalam tu...

huhu3....


janji dapat pengalaman, kawan baru dan mematangkan aku dalam banyak hal.....

sayang pada Toy's Department!!

Selasa, 17 Jun 2008

Toy's Staff

Pengalaman Kerja Pertama

Selalunya bila tiba sahaja cuti semester, aku asyik berkata aku nak cari kerja. Tapi bila sampai saja rumah, niat asal bertukar seratus peratus. Keputusannya , duduk di rumah sambil menambah berat badan. Haha! Tetapi, cuti semester kali aku malas nak memikir nak kerja atau tak. Aku dah kata kalau aku cakap nak cari kerja aku takkan cari. Jadi, lebih baik aku buat tak tahu jer. Entah apa sebabnya, tetiba aku bagitahu member aku kalau nak kerja ajak aku sekali. 2-3 hari lepas tu tiba-tiba member aku call cakap esok dia nak cari kerja. Aku pun mengiyakan sajalah.

Keesokan harinya, aku dengan member aku pun naiklah motor pegi ke sebuah shopping complex nih. Banyak betul pasaraya nih tampal vacancy dekat dinding. Aku dengan member aku pun mulalah mencari office pasaraya nih. Akhirnya dah jumpa. Dekat tingkat 4. Tapi bila dah jumpa tiba-tiba mula rasa takut. Mulalah dua-dua bertolak suruh pergi dulu. Tak boleh jadi nih. So, aku dengan member aku nih naik tingkat 5 kejap. Kami berbincang apa alas an nak bagi. Sebab kami nak kerja sebulan jer. Kalau kami bagitahu Tauke tu kami nak keje sebulan jer confirm dia tak ambil kami kerja. Bincang punya bincang so kami beranikan diri pergi masuk ofis dia. Haih, penat aku dengan member aku bincang rupa-rupanya tauke tu off day. Haha! So, kami cadang esok datang balik.

Keesokan harinya, kami berdua datang. Nasib tauke tu ada. Kami pun masuk pejabat dia. Kami cakap kami nak minta kerja.Dia tanya kami ni tak nak sambung belajar ker. Member aku dengan pantasnya bercakap dah habis dah belajar. Lepas tu dia tanya betul nih kami tak mahu sambung belajar lagi. Kami berdua pun mengangguk serentak. Haha! Kemudian Tauke nih tanya lagi, “ U mau kerja apa?” Member aku cakap nak jadi cashier sebab dia ada pengalaman sebelum nih. Beria-ialah tauke nih tanya dia pasal cashier. Aku ingat dia dapatlah jadi cashier alih-alih dia kata dia ambil perempuan jer jadi cashier. Padahal dia soal member aku sampai 10 minit lamanya. Lepas tu, dia tanya aku pula," U ada pengalaman kerja?" Aku pun cakap lah aku tak ada pengalaman. Aku tengok muka dia. Aku rasa macam dia tak mahu bagi aku kerja jer. Aku dah macam putus asa tapi tiba-tiba dia tanya,” U mau keja apa?” Aku pun cakap aku nak jadi promoter tapi dia kata jawatan tu dah full. Dia kata ada storeboy jer. So, kami berdua pun terima jer lah walaupun tahu kerja tu memang memenatkan. Aku mula kerja esok. Member aku mula awal bulan. Aku mula memikirkan macam manalah aku esok. Kerja sorang-sorang dengan sapa pun aku tak kenal dekat situ.

Esoknya, aku pun datanglah kerja. Tauke Cina nih kerek sikit. Menyampah jugalah aku tapi sabar jer lah. Dia ajar aku cara nak finger print, bagi kad pekerja dengan terang dekat aku syarat2 kerja. Haih, aku dengar jer lah. Yang bestnya aku bukan kerja bahagian store. Dia tukarkan aku ker bahagian Toy’s & stationery. Punyalah seronok aku. Dia tau kut aku nih penyayang pada kanak-kanak. Itu sebab dia bagi aku bahagian tu. Lagipun aku nih memang suka main mainan budak-budak nih. Haha! Aku diperkenalkan dengan supervisor aku, Ah Sun. Seorang cina. Baik orangnya. Dia ajar aku macam-macam walaupun dia dah nak berhenti dah kerja dekat situ. Lepas tu dia perkenalkan aku dekat teman kerja aku, Hani. Dia pun pening sebab nama Hani dengan aku dekat-dekat sama. Lepas tu dia kenalkan aku dekat staff-staff situ. Seronok sebab dapat ramai member baru. Tapi, macam biasalah bila diorang tanya nama aku mulalah kecoh. Aku bagitahu jer nama aku Hanis diorang tak percaya. Siap senyum-senyum lagi. Adess! Sabar jer lah!!

Bestnya aku kerja sini sebab aku dapat member-member India dan Cina. Dan aku bergaul dengan pelbagai umur dari yang muda daripada aku sampai yang tua-tua. Seronok! Dan aku dapat belajar kesusahan yang diorang nih alami sebab rata-rata gaji diorang setakat RM500 lebih jer. Dengan harga minyak yang naik punyalah banyak hari tu aku sangat simpati dengan diorang. Berbalik pada bahagian yang aku kerja iaitu Toy’s atau permainan, aku nih bab skru nih lemah sikit. Maklumlah, waktu dulu masa subjek Kemahiran Hidup @ KHB bab-bab skru ke bertukang ker aku suruh member aku tolong. Haha3. So, agak risau jugalah sebab mainan nih ada yang kena buka skru la apalah untuk letak battery.

Hari kedua tu aku agak bengang jugalah. Ada customer nih. Makcik mana entah. Dia beli kereta control. Lepas tu aku kenalah buka keta tu. Tengok-tengok banyak pula dia pasang skru. Aku pun mula gelabah. Mana skru driver yang betul nih. Aku dah risau dah. Makcik tu pun dah rimas. Lama tunggu gamaknya. Nasib Kak Yati, satu bahagian dengan aku tolong. Makcik tu cakap dekat suami dia,”rimas tengok budak nih buat kerja”. Haih, sabar jer lah aku. Malam tu aku apa lagi. Aku try satu-satu mainan. Semua aku buka dengan pasang battery. Dan akhirnya bab-bab skru nih aku dah pakar. Tak ada masalah dah. Hehe3!

Bila Kak Yati atau Hani rehat, aku kena jaga bahagian stationery sama. Aku tak pakar bab-bab balut hadiah nih tapi nasib ramai yang reti balut hadiah. Yang selalu tolong aku bab nih ialah Gayatri dengan Syah. Trimas korang! Cuma yang aku risau bila customer beli souvenir, penat aku nak mencari kotaknya. Aku nih lemah gila bab mencari kotak nih. So, kadang-kadang aku rembat jer mana-mana kotak kalau tak jumpa. Bila aku bagitahu kak yati.. dia kata ada kotak tu. Siap dia tunjuk lagi. Haha3.



Kak Yati nih sporting dengan aku. Aku sangat bersyukur dapat teman kerja macam dia. Kira kalau customer tak ada tu memang best dapat sembang-sembang dengan dia. Susah aku nak dengar dia merungut. Lepas nih mesti rindu nak kerja dengan orang macam dia.


Paling aku seronok keje bahagian Toy’s nih ialah aku dapat main permainan yang dulu aku nangis-nangis nak beli tapi mak ayah aku tak pernah beli. Antaranya permainan Jolly Penguin dengan Fishing Game. Jolly Penguin ni yang ada penguin naik tangga turun tangga tu. Fishing Game plak mainan yang kita kena pancing ikan tu. Mulut ikan ternganga-nganga sambil bunyi muzik. Hahaha3. Lepas tu aku dapat main kereta control dengan helicopter. Macam-macamlah. Seronok!


Perkara yang paling best masa kerja nih bila sampai stok baru. Berdebar-debar hati buka kotak nak tgok ada mainan apa dalam tu. Ada piano lah, senapang lah, robot la, doll la...haha3..


Tugas yang agak penat..kadang-kadang tension tapi best ialah check stock setiap barang-barang mainan tu. Haha3. Penat aku menyalin. Kadang-kadang benda sama tapi code plak lain. Kira dekat situ akulah yang habis gila awal bab check stock nih. Tapi aku tak lah bangga sebab aku buat kerja nih enjoy..cari pengalaman..lagipun bila buat kerja rasa cepat jer masa berlalu…


Aku juga kadang-kadang jadi gila akibat kerja dekat sini. Selalunya masa aku menjadi gila mula menjelma sewaktu pukul 8 malam sampai 9.40 malam sebab selalunya bila masa nih di hari-hari tertentu customer tak ada atau sangat sikit. Aku dah tak tahu nak buat apa. Aku pun apa lagi pulas musix box la. Buka mainan dengan main kereta control lah. ahaha!!


Customer yang paling susah untuk ditangani dan membuatkan kepala aku pening hingga nak meletup bila ada warga indonesia datang nak beli mainan. Penat betul aku explain. Tapi, yang bagusnya diorang nih diorang beli barang mainan tu. Kira tak sia-sialah aku explain sampai pening kepala. Paling aku ingat pasal satu keluarga barangkali. 2 lelaki 2 perempuan. Loghatnya macam Kelantan Siam ada..macam Indon pun ada..Aku tak pasti. Hari tu ada stock mainan baru sampai. Helicopter terbang! Harga asal RM130.00 tapi hari tu ada offer. Harga mainan nih kadi RM99 jer. Dia suruh aku test mainan nih. Penat jugalah charger battery mainan nih. Lepas tu aku setakat test lah sayap mainan nih berfungsi ker tak. Tapi mamat nih nak test main. Aku cakaplah susah sikit sebab benda nih kena main kawasan lapang. Tapi dia buat bodoh main juga. Aku, Hani dengan supervisor Wan tengok jer lah. Last-last mainan tu naik sikit. Lepas seronok dia main, dia cakap simpan dulu. Aku cakap tak boleh jadi nih. Dia main punya best pastu tak mahu beli pula. Aku pun menggunakan kepakaran public speaking Masscom aku dan akhirnya dia beli. Haha! Jangan memain dengan aku! Puas hati sebab dapat memujuk dia beli walau tak dapat upah pun.

Bila rehat petang sangat best…sebab dapat makan nasi lemak dengan nasi lemak ayam dekat kedai tepi jalan tu. Nasi lemak 50 sen dengan nasi ayam rm1.00 tu sedap gila lah. Aku nih kaki makan..paling banyak aku makan 4 bungkus. Nasi tu tak banyak mana pun tapi sedap. Kena pulak dengan teh ais. Fuh, nikmat! Hehe3. Sekarang nih tengah fikir alasan apa nak tulis dalam surat nak bagi dekat tauke cina yang kerek tu sebab cuti semester dah nak habis.Kuliah dah nak mula. Apa-apapun aku pasti sangat rindukan kenangan manis sewaktu kerja nih sebab disini aku belajar susahnya nak dapatkan duit, penatnya apabila kerja, dapat mengetahui kesusahan orang-orang bawahan nih dan macam-macam lagilah.


Banyak lagi sebenarnya pengalaman-pengalaman kerja dekat sini seperti jumpa bapa buta yang ada 4 orang anak, jumpa pekerja kedai makan yang busuk, jumpa customer yang suruh aku buka punya banyak mainan tapi tak beli satu pun. Macam-macam lagilah tapi biarlah ia menjadi kenangan kepada diri aku sahaja.



Kepada Kak Yati, Hani, Gayatri, Akak2 Bahagian Electrical, Esha Mary, Kak Ina, Kak Ina melatah, Lin, Farah, Asma, Ijad, Syah, Aru, Syam, My Dear, Palong dan lain-lain…..semoga korang gembira kerja..aku sangat merindui korang…moga jumpa lagi….sekian!!

Isnin, 16 Jun 2008

Zaman Tadika

Aku ingat lagi bila mak aku tanya aku pada suatu malam tu,

”Adik!Adik nak kena pi tadika minggu depan. Adik nak pi tak?”

Aku kata,”Tak mau”.

“Adik kena pi la tadika. Nanti masuk tadika adik boleh jadi pandai. Adik dapat ramai kawan. Adik nak pi tak?”

Aku kata,”Adik tak mau pi jugak”.

Mak aku pun diam jer lah.

Minggu yang dinanti-nantikan telah tiba. Abah aku kejutkan aku bangun pagi mandi. Tak pernah aku bangun awal macam tu selama nih. Mengantuknya Allah sajalah yang tahu. Abah aku dah ready dah air panas untuk mandi. Lepas tu aku pakai baju dengan seluar baru. Bawa beg baru. Mak aku dah sedia bekas makanan dengan air. Haha! Lucu pula aku fikir bab bekas makanan nih.

Lepas tu ayah aku hantar aku pegi tadika tu. Ramainya orang dekat situ. Ayah aku suruh aku masuk dalam bilik tu. Aku pun masuk. Lepas tu duduk ramai-ramai dengan budak yang semua sebaya umur dengan aku. Lepas tu guru besar tadika aku tu pun berceramah lah dekat kami. Mungkin pasal sebab apa masuk tadika kut. Entah, aku tak dengar pun. Aku pandang sekeliling. Aku mula rasa bosan. Tempat apalah yang ayah aku hantar nih. Aku bosan. Lepas tu aku dengan selambanya keluar dari situ. Haha! Ayah aku nampak aku keluar.

Lepas tu ayah aku kata,”Awat adik keluaq?”

Aku kata,”Adik nak balik lah. Tak seronok lah dekat dalam tu”.

Terus abah aku marah. Lepas tu dia suruh aku masuk balik. Aku pun masuklah balik. Haha!. Aku selalu gelak sorang-sorang bila teringat pasal kes nih.

Semasa aku tadika nih,macam-macam pengalaman aku dapat. Apa yang aku ingat, masa rehat aku akan dapat secawan air teh O dengan 3 keping biskut Marrie atau roti empat segi a.k.a roti mayat. Tapi aku minum air teh jer. Yang biskut tu aku patah-patahkan jadi kecil lepas tu aku baling dekat luar bagi ayam makan. Haha!

Benda yang paling aku benci dekat tadika nih ialah waktu sukan dengan melukis. Aku nih masa kecil-kecil memang benci sangat sukan nih. Bawa bola golf dalam sudu la. Pecah belon guna punggung la. Tapi bila pikir-pikir sekarang bukannya susah pun. Mungkin masa dulu keyakinan diri tu masih tak ada lagi. Hehehe! Benda paling aku suka dekat tadika nih masa belajar matematik dengan bahasa jawi.

Di waktu tadika nih timbulnya sifat pembohong aku. Bohong budak-budak. Bila bangun pagi jer kata demam. Badan panas. Tapi tak pernahnya mak ayah aku percaya. Haha!

Dan yang paling seronok bila bas sekolah meninggalkan aku. Kiranya kalau bas tu terlupa nak ambil aku, secara automatiknya aku cutilah. Tak payah pegi tadika. Hehe!

Tapi, apa-apapun ini adalah dunia awal aku dan boleh kata aku rindu sedikitlah pada dunia nih.

Guru besar tadika aku dah meninggal dah dan masa dia meninggal ada artikel muka depan surat khabar lagi. Sebab tak silap aku dia ni penah ajar Dr Mahathir. Kami panggil dia Pak Umaq! Menangis aku bila baca berita tu dekat surat khabar. Walaupun dia garang gila. Semua budak-budak takut dengan dia. Tapi bila dah besar nih rasa sayang pada guru tu sangat menebal.

Al-Fatihah untuk beliau! Amin!!

Zaman Kanak-Kanak

Apabila teringat kenangan sewaktu kecil dahulu adalah sangat melucukan barangkali bagi sesetengah orang. Ada juga yang rasa geram, sedih dan macam-macam lagilah perasaan yang wujud dimuka bumi ini. Bagi aku zaman kanak-kanak adalah antara zaman yang dirindui sebab inilah masanya aku mengenal dunia walaupun hanya sesetengah perkara sahaja.

Pendidikan awal aku bermula pada suatu hari dimana kalau tak salah aku dalam umur aku lebih kurang 5 tahun. Mak dengan ayah aku kata,”Esok petang adik kena pergi rumah Pak Mail tu…belajaq mengaji”. Aku sangat tak suka sebab perangai aku masa kecil dulu aku ni jenis malu gila bila jumpa dengan orang aku tak kenal. Malam tu tidur pun tak lena macam selalu. Hahaha!

Keesokan petangnya, ayah aku pun menghantarlah aku nih pegi rumah Pak Mail tu. Ayah aku bawa aku masuk rumah dia. Lepas jumpa Pak Mail tu, ayah aku cakap apa entah dengan dia. Selepas itu, ayah aku tinggalkan aku. Aku mula risau menghadapi “Dunia Baru” aku. Pak Mail tu bawalah aku pergi belakang rumah dia.

Sampai jer aku belakang rumah dia….fuhhh….ramai gila budak-budak mengaji dekat situ..ada yang saiz badan lebih kurang aku..ada juga yang besar! Selepas itu Pak Mail tu suruh aku duduk dekat hujung tu. Aku pun mulalah buka Muqaddam. Konon – konon aku pandailah. Aku buat-buatlah baca. Yang aku tahu masa tu alif,ba,ta,sa. Haha. Sewaktu mengaji nih, kita kena tunggu giliran. Tiba-tiba Pak Mail tu panggil nama aku. Fuh, rasa macam nak terkencinglah terberaklah semua ada..Lepas tu dia ajar aku mengaji..

Rasa seronok pula sebab aku cepat jer tangkap apa dia ajar. Dari hari ke hari, helaian demi helaian aku belajar sampailah aku baca Al-Quran. Alhamdulillah, aku diberi hati yang celik oleh Allah untuk cepat mengenal.membaca dan mengkhatam dengan baik. Seronoknya tu sebab orang yang masuk lebih lama dari aku pun tak khatam lagi Muqaddam. Hehe!

Cuma yang peliknya budak-budak sekarang, bahasa Inggerisnya hebat. Matematiknya bagus. Tapi bila datang bab menbaca Al-Quran atau membaca Jawi hatta menulis Jawi semuanya hancur belaka. Entahlah! Tapi, apa-apapun pendidikan awal nih memang best!!