Isnin, 30 Jun 2014

Pengalaman Membeli Duit Syiling Peringatan Hubungan Dua Hala Malaysia China Ke 40 Tahun

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog hanshanis.com dan kali ini Hans nak berkongsi pengalaman membeli duit syiling peringatan bersempena dengan ulang tahun hubungan diplomatik Malaysia-China ke-40 yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia pada 27 Jun 2014 bersamaan hari Jumaat di Sasana Kijang.


Antara banyak-banyak hobi Hans...inilah hobi yang bagi Hans sangat bagus dan membawa kepuasan kepada diri sendiri. Hans dapat tahu tentang penjualan ini pun sebab terbaca surat khabar sewaktu bercuti di kampung dan memandangkan ia dijual pada hari Jumaat dengan edaran yang sangat terhad maka Hans pun memang dah merancang bermacam-macam perkara disebabkan ini pertama kali Hans nak pergi ke sebuah tempat yang Hans pun tak tahu.


Hans tidak tidur semalaman kerana takut nanti bangun lambat pula. Jadi, disebabkan Hans nih pun manusisa yang jenis buta jalan jadi terpaksa tunggu rakan serumah balik dulu untuk tunjukkan jalan. Jadi, dalam pukul 7.20 pagi macam tu Hans pun bertolak ke Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia yang terletak dekat Sasana Kijang. Hans tersesat sekejap sebelum sampai dekat sini dalam pukul 8.00 pagi macam tu. Walawehhhh!! Sumpah ramai gila! Dah macam fenomena tudung Fareeda tu! Ramai gila nih orang yang melepak  dekat tangga dan sekitar pintu utama. Hati dah mula risau nih! Takut nanti duit syiling yang dijual habis! Haihhhhh!! 



Dalam pukul 8.30 pagi ke 8.40 pagi macam tu dah ada pengumuman dari pekerja BNM yang menyuruh semua pembeli beratur. Suasana mula kelam kabut apabila ramai yang berebut nak ke depan. Tiba-tiba ada seorang bro nih datang dan bertanya pada Hans,"Bro, ada nombor ker?" Hans pun terpinga-pinga! "Nombor? Aik? Mana pula mereka ambil nombor nih?" Lepas tu kekecohan mula berlaku bila ada beberapa orang yang menjerit,"Yang ada nombor jer datang beratur sini dulu!! Yang tak ada nombor pergi belakangggg!"

Hans mula rasa macam kecewa apabila dapat tahu nombor yang diedar agak banyak dan nombor terakhir yang diketahui ialah nombor 381. Yang datang pula rasanya macam nak dekat seribu orang jer atau lebih dari tu. Duit syiling pula terhad! Sebab rasa ingin tahu jadi Hans pun ringan mulut pergi ke arah sebuah kumpulan ini dan bertanya mana nak dapat nombor tu. Rupa-rupanya nombor ini ditulis oleh mereka yang datang awal pagi dan dengar katanya individu yang memegang nombor satu datang dalam pukul 9 malam. Fuh!! Awal gila! Hans waktu tu tengah tengok filem Transformers kut. Hahaha!


Hans dah semakin putus asa sebenarnya tetapi ada seorang uncle Cina ini ajak Hans bersembang. Katanya dia pun tak ada nombor. Senasib lah kita uncle sebab dah datang lewat kan. Jadi, Hans bertanya lah kepada uncle tu,"Kita nih ada peluang lagi ker uncle nak beli set duit syiling peringatan nih?" Kemudian uncle tu cakap,"Ada peluang! You jangan risau adik!". Sumpah waktu tu Hans redha dan tawakal jer lah. Kemudian, sesiapa yang tak ada nombor ini kena buat satu barisan dan Hans antara orang yang paling terbelakang pada waktu itu. Depan Hans ialah sekumpulan remaja yang datang pukul 2 pagi dan memiliki nombor. "Eh? Asal pula mereka beratur depan aku? Bukan kalau ada nombor beratur depan ker?"

Rupa-rupanya sistem nombor hanya dipakai dalam 10 orang macam tu jer kut disebabkan kekecohan teruk di pintu masuk. Jadi, terdapat dua barisan dibuat dan setiap kali waktu masuk kedalam tiba, 10 orang akan diambil daripada setiap barisan. Alhamdulillah, Hans daripada yang terbelakang tiba-tiba jadi antara barisan tengah lah di dalam cuma serius Hans simpati kepada sesiapa yang datang awal tetapi beratur sebaris dengan Hans. 


Pertama kali masuk ke dalam dan melihat barisan yang berpusing-pusing dan bergerak sangat lambat memang buat Hans terasa sangat bosan. Nasib lah ada teman bersembang dekat belakang Hans. Seorang lelaki India berusia 43 tahun serta seorang uncle Cina yang rasa-rasa Hans dah berusia 50-an. Tiba-tiba rasa 1 Malaysia sangat waktu tu. Hahaha! Macam-macam lah kami bertiga bercerita. Daripada syiling, aset, politik, keluarga sampai lah isu-isu semasa. Serius memang rasa seronok sangat waktu tu walaupun perut lapar gila kan.


Boleh dikatakan majoriti yang beratur ialah kaum Cina diikuti kaum Melayu dan kaum India. Paling buat Hans kagum ialah bila tengok ibu yang sarat mengandung tunggu masa nak beranak jer dengan golongan warga emas pun gigih beratur demi minat atau pun sebagai aset di masa depan. Kemudian Hans dan dua orang rakan baru Hans tadi tu berbual tentang banyak perkara berkenaan cara BNM menguruskan peminat dan pengumpul syiling pada waktu ini dan kami bersetuju dengan apa yang kami bincangkan. Apabila setiap tahun BNM mengeluarkan koleksi syiling terbaru sepatutnya sudah ada mekanisme yang terbaik telah dijumpai untuk menyelesaikan masalah kekecohan sewaktu beratur ini tetapi kenapa tetap juga terjadi perkara yang sama?

1) Barisan beratur tersangatlah panjang. Jadi, kenapa pihak Bank Negara Malaysia tidak membuka lebih banyak kaunter atau pun mengasingkan kaunter untuk jenis pembeli. Maksudnya disini ialah bukan semua yang datang ingin membeli satu set yang berharga RM2100. Ada yang datang hanya untuk membeli set syiling perak berharga RM250 atau set syiling emas nordic yang berharga RM100 untuk 10 keping. Rasanya lagi mudah dan dari segi psikologi tidak memenatkan kami yang beratur apabila melihat barisan yang terlampau panjang.

2) BNM sepatutnya menyediakan satu tempat beratur yang tetap dengan meletak penghadang dan ini dapat memberi keadilan kepada yang datang awal dan tidak ada kejadian individu biadap yang memotong barisan atau mencelah masuk. Sesiapa yang datang awal boleh terus menunggu di tempat beratur yang disediakan dan kejadian kekecohan yang berlaku di Sasana Kijang ini sepatutnya boleh dielakkan.

3) Nombor yang ditulis dan diagihkan hanya dibuat oleh individu yang datang awal. Dari satu sudut ia bagus tetapi bukan semua yang datang percaya kepada sistem nombor itu. Maklumlah lain orang lain pemikiran dan anggapan masing-masing. Jadi, Hans merasakan BNM patut menggunakan sistem nombor seperti yang dilakukan di bank dan pos laju untuk mengelakkan kekecohan sebegini daripada terus berlaku.


Hampir 4 jam Hans berdiri tanpa duduk dan keadaan perut yang belum menjamah sebarang makanan memang satu ujian yang mencabar. Lenguh betul kaki berdiri lama-lama nih. Hahaha! Bila dah sampai dekat ekslator tu memang rasa seronok betul tetapi sebelum tu Hans agak kecewa juga sebab target Hans nak beli set lengkap syiling peringatan nih tetapi waktu dekat ekslator ini dah tahu set tu dah habis dibeli. Herghhhhhhh!! Geram pula rasanya tetapi kumpulan remaja depan Hans tu lagi lah geram kalau dah datang dari pukul 2 pagi tetapi sebaris dengan Hans. Mereka akan lepaskan dalam 10 orang macam tu untuk naik ke atas dan bila tiba giliran Hans naik ekslator tu rasa bahagia sangat. Hahahaha!


Ingatkan naik atas tak payah nak beratur panjang lagi tetapi rupa-rupanya beratur lagi. Hahahaha! Sabar jer lah Hans nih! Masing-masing memang penat tapi bila dah tengok kaunter ada depan mata jadi hilanglah sedikit rasa penat tu. Nasiblah ada dua orang kawan baru Hans dekat belakang jadi kalau bosan-bosan Hans sembang lah dengan mereka berdua.


Inilah kawan baru yang Hans cakap tadi tu. Seorang uncle Cina dan seorang lagi bro India. Tak ada mereka berdua yang ramah nih memang mati kutu lah Hans jawabnya nak beratur lama-lama macam tu. Patutnya bercadang nak minta tolong kumpulan remaja Cina di depan tolong ambil gambar Hans dengan mereka berdua nih tetapi rasa malu pula. Jadi, Hans curi-curi ambil jer lah! Hahaha! Hans sebenarnya merancang nak minta nombor telefon mereka berdua sebab mana tahu nanti kalau ada koleksi terbaru keluar boleh juga masing-masing roger tetapi disebabkan lapar sangat memang terlupa lah! Cuma sebelum balik tu sempat lah bersalam dan balik bersama sebelum berpisah dekat depan pintu utama. Terima kasih kepada mereka berdua kerana banyak berkongsi ilmu dan juga pandangan positif masing-masing. Banyak Hans belajar dengan otai-otai nih. Alhamdulillah!


Alhamdulillah! Selepas berpenat lelah beratur dengan perut yang lapar akhirnya Hans berjaya juga memiliki Duit Syiling Peringatan Hubungan Dua Hala Malaysia China Ke 40 Tahun dan menambah koleksi syiling sedia ada. Walaupun tak berjaya membeli set syiling 3 dalam 1 kerana habis dibeli oleh orang lain tetapi berjaya memiliki semua syiling yang dijual hari ini pada kali pertama Hans beratur dan membeli sememangnya satu pengalaman yang cukup berharga. Terima kasih kepada semua individu yang Hans jumpa disini yang banyak membantu dan sebelum balik rumah tu teringat pesanan uncle Cina yang Hans jumpa pada awal pagi tadi,"Jangan risau! Ada peluang!" dan alhamdulillah siapa sangka walaupun datang tak seawal yang lain tetapi berbaris sama dengan mereka. Rezeki masing-masing cuma Hans berharap pihak BNM dapatlah mendengar rintihan dan cadangan daripada peminat serta pengumpul syiling dan wang kertas seperti Hans dan lain-lain ini. Sekian, assalammualaikum!

P/S : Kepada Peminat Dan Pengumpul Syiling Dan Wang Kertas....Kalau Tahu Ada Koleksi Terbaru Nak Keluar Sila Roger-Roger Hans Yer! (^_^)Y

Jumaat, 27 Jun 2014

Betul Ke?

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua pembaca blog hanshanis.com dan untuk entry kali ini Hans nak berkongsi sedikit tentang kenakalan Hans bergurau serta menyakat adik-beradik serta rakan-rakan di wechat serta whatsapps baru-baru ini. Dibawah disertakan dialog berdasarkan kisah sebenar.

Hans : Assalammualaikum! Weh! Nak minta tolong nih...rasa-rasa kau boleh tolong aku tak?

Mangsa : Waalaikumsalam! Hah? Kenapa weh? Tolong apa? Kalau boleh tolong aku tolong!

Hans : Hurmmmm...aku segan sebenarnya nak minta tolong...lagi pun aku takut nanti menyusahkan kau pula!

Mangsa : Laaa....tak payah segan lah! Nak minta tolong apa? Bagitahu jer! Aku okay jer lah!

Hans : Haihhh!! Berat hati aku nak tanya nih!

Mangsa : Macam serius jer bunyi tu..kau okay tak nih Hans? Apa masalahnya tu? Risau pula aku tengok kau macam nih.

Hans : Aku nak tanya kau nih...serius kau boleh tolong?

Mangsa : Boleh! Kau kan kawan aku! Hah! Cakap lah Cepat!



Hans : Aku nak tanya nih...Betul ke sebotol Joy mampu mencuci beribu-ribu pinggan dari Malaysia merentasi Singapura?

Mangsa : &&^^%$&^$^%^&**(*)*(&*^%&%$^#$^^&

Hans : HAHAHAHAHAHAHAHA

Mangsa : Itu jer yang kau nak tanya?

Hans : Itu jer lah!

Mangsa : *&(*&^&%^$%$$^^&&*(*(&*^&%$%&

Ahad, 22 Jun 2014

Juadah Kampung Silka Hotels

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung blog hanshanis.com dan untuk entry kali ini Hans nak berkongsi dengan korang semua tentang pengalaman Hans serta pihak media lain yang dijemput pada tengahari tadi (17 Jun 2014) untuk merasa keenakan juadah kampung di Silka Hotels yang terletak di Cheras dan bakal dihidangkan sempena bulan Ramadhan nanti. Walaupun Hans nih cuma seorang blogger picisan tetapi bila dah berkesempatan menikmati hidangan disini memang melompat keriangan lah.

 Tudiaa! Tudiaaa!! Tudiaaa!! Terliyoq Hang Pa Semuaaaa!! Hahahaha!!

 Hahhhh!! Jenuh-Jenuh!! Sapa Suka Makan Ulam Macam Aku? Angkat Keyboard!

Segala Jenis Sambal Ada! Hang Pa Cedok Ja Mana Berkenan!

Hahhh!!! Tu baru bagi gambar pembuka selera baru! Nih Hans nak tunjuk satu-satu dulu nih! Sedap bak hang! Jangan buat main! Macam-macam ada untuk Juadah Kampung di Silka Hotels Cheras nih pada bulan Ramadhan nih. Memang hangpa semua wajib rasa dan makan. Bukan senang nak dapat makan makanan yang sedap-sedap macam nih. Antaranya yang Hans nak rekemen dekat hangpa semua ialah....Jeng! Jeng! Jeng!

 Kalau Datang Nanti Tak Cuba Makan Sup Rusa Nih...Memang Rugi! Dah Bayaq Kena Lah Cuba Makan!

 Sambal Udang Petai! Favorite Hans Nih! Memang Serbu Hat Nih Dulu Lah! Awesome!

 Ayam Masak Merah! Memang Terangkat!

 Kari Kepala Ikan Nak Habaq Maiiiii!! Makan Nih Confirm Tambah Nasi!!

Ekor Lembu Asam Pedas! Hah! Selalu Hangpa Dok Makan Pari Lah Daging Tetel Lah! Hat Nih Special Sikit! Kena Makan Baru Tau Langit Tinggi Ka Rendah! Hahaha!

Kepada Sesiapa Penggemar Kerabu Macam Hans Nih....Elok Hangpa Semua Cuba Makan Semua Jenis Kerabu Dekat Sini! Rasa Dia Unik Dan Menarik Sikit! Nyum Nyum!

Tudiaaaa!! Tu baru mukadimah jer tu! Banyak lagi sebenarnya makanan lain tapi kalau nak tau kena lah mai makan dekat sini. Sekarang Hans nak kongsi makanan lain pula yang memang ramai pelanggan setia kalau datang sini mesti dok mencari-cari lah makanan nih.

Nasi Briyani Istimewa!!! Sedap Bak Hang! Ayam Dia Memang Lembut Sungguh! Daging Kambing Dia Pun Lembut Dan Juicy! Makan Pula Dengan Nasi Briyani Nih! Hang Rasa Diet Aku Musnah Tak? Memang Lupakan Lah Diet Tu! Makanan Sedap Kita Balun Jer lah Makan! Hahaha!

Satay Ayam Dan Satay Daging! Dua-Dua Terbaik! Kuah Kacang Yang Penting Untuk Buat Satay Rasa Sedap Dan Macam Biasalah! Rugi Kalau Tak Makan! Bab Diet Tolak Tepi! Nikmati Apa Yang Ada Depan Mata Nih! Hahaha!

Asam Laksa Penang Punya! Hah! Hans Penggemar Laksa Tapi Sebenarnya Tak Berapa Suka Sangat Makan Sebab Ada Daun Pudina Dengan Nenas. Entah Macam Mana Tadi Waktu Makan Nih Rasa Sedap Pula! Hahahaha! Serius Kuah Asam Laksa Dia Terbaik! Tak Cair Dan Tak Pekat! Memang Sesedap Rasa Nak Habaq Dekat Hangpa Semua!  

Rojak Pasembor! Mai Mai! Hahhhhhhh! Hangpa Jangan Pula Dok Bayang Perut Hans Besaq Ka Kecik Ka! Dah Sedap Nak Buat Macam Mana! Sementara Seronok Makan Nih Memang Kita Nikmati Sebaik Mungkin! Terbaik Nih!

Orang Kata Berhenti Sebelum Kenyang! Nih Kira Dah Tahap Nak Kenyang Dah! Jadi, Sebelum Kenyang Tu Hans Pekena Dulu Aiskrim! Hah! Pandai Tak Hans Hias? Boleh Masuk MasterChef Tak? Tak Boleh? Tak Layak? Hangpa Dengki Sungguh Noh Dengan Kebolehan Aku! Hahahaha!

Bila dah puas menikmati keenakan segala macam makanan daripada makanan yang berat hingga lah kepada pencuci mulut mestilah Hans terfikir siapakah orangnya yang masak semua nih. Jadi, alhamdulillah Hans berkesempatan bertemu dan menemuramah orang kuat Silka Cheras Kuala Lumpur's Curf Cafe ini iaitu Chef Badrul Hisham.

Inilah Chef Badrul Hisham Dan Menu-Menu Istimewanya!

Chef Badrul Hisham berumur 33 tahun dan sudah pun mendirikan rumah tangga serta dikurniakan dua orang anak. Anak jati Perak ini memang membesar di dalam keluarga yang juga minat memasak serta mempunyai perniagaan katering kecilan. Menariknya isteri Chef Badrul juga merupakan seorang chef. Untung anak chef nih dapat ibu dan ayah yang pakar memasak.


Seronoknya Hans dapat bersembang dengan Chef Badrul ini kerana beliau belajar memasak melalui pengalaman dan mengikut katanya makanan pertama yang beliau berjaya masak dan hasilkan ialah puding. Rupa-rupanya Chef Badrul ini memang hebat dalam membuat pastry dan telah berkecimpung selama 13 tahun dalam bidang pastry ini. Selain tu memang tak dinafikan yang beliau memang hebat dalam memasak makanan melayu. Kalau tidak tak adalah Hans makan banyak macam tadi tu.


Chef Badrul juga sempat berkongsi rahsia dengan Hans dimana makanan yang disediakan beliau dan pekerjanya yang lain sangat dijaga kualiti dan cara penyediaan serta masakannya. Semua ramuan dibuat sendiri. Tiada ramuan segera dan dimasak dengan penuh kasih sayang. Memang betul lah! Bab makanan nih kalau masak sebab terpaksa memang tak jadi! Sebab tu lah Hans seronok jer makan makanan dekat sini. Chef Badrul juga sempat berpesan kepada sesiapa yang minat menjadi chef tu agar teruskan cita-cita dan perlu mempunyai semangat yang kuat serta bukan berniat untuk menjadi glamour. Hah! Dengar tu! Glamour tolak tepi! Yang penting minat dan niat nak bagi pelanggan makan makanan yang sedap tu yang perlu diutamakan.

Terima Kasih Kepada Kawan Hans Iaitu Cik Husna Yang Sudi Mengambil Gambar Makanan. Kredit Untuk Beliau! Terbaikkkk!!

Alhamdulillah! Memang puas hati dan juadah-juadah yang disediakan disini memang sedap dan terbaik! Terima kasih kepada pihak Silka Hotels serta Chef Badrul dan Culinary Team beliau yang telah menghidangkan makanan-makanan yang sedap-sedap ini kepada Hans. Jadi, kepada semua pembaca blog hanshanis.com yang ingin merasai dan menikmati makanan ini sewaktu berbuka puasa nanti, bolehlah lihat info dibawah ini. Selamat menjamu selera (^_^)Y

Juadah Kampung Buffet Dinner

Alamat:
KM10, Jalan Cheras, 56000 Kuala Lumpur, Malaysia.

Tarikh:
4 Julai 2014 - 25 Julai 2014

Waktu:
7.00 P.M - 10.30 P.M

Harga:
RM69.00 - Dewasa
RM35.00 - Kanak-Kanak

Nombor Telefon:
+603 9100 1133

Email:
sales.cheras@silkahotels.com

Laman Web:

Promosi Istimewa:
Sebarang tempahan yang dibuat sekarang sehingga 23 Jun 2014 ini, makanan yang disediakan untuk 5 orang tetapi harga yang anda perlu bayar cuma harga untuk 4 orang sahaja.


Selasa, 17 Jun 2014

Azeezah Al-Ansar Steakhouse


Nama Kedai:
Azeezah Al-Ansar Steakhouse

Lokasi:
No. 53A, Jalan Enggang, Taman Sri Keramat, 54200 Kuala Lumpur

Waktu Beroperasi:
10.00 Pagi - 12.00 Tengah Malam

Menu Pilihan:
Chicken Chop

Markah Dari Lidah Hans:
3.5 / 5

Servis:
Pantas

Harga:
RM10.00


Assalammualaikum serta salam sejahtera kepada semua pengunjung blog hanshanis.com dan sebenarnya Hans dah lama tak kongsi pengalaman makan makanan yang sedap atau tempat makan yang menarik dekat blog nih. Jadi, kali ini Hans nak berkongsi sedikit lah tentang salah sebuah tempat makanan yang menawarkan makanan Western yang menarik dan sedap dengan semua pembaca blog nih.


Sebenarnya kawan-kawan Hans yang cadangkan tempat nih. Kata mereka makanan dekat sini sedap-sedap terutama Chicken Chop yang dijual disini. Asalnya dulu nama restoran ini cuma Al-Ansar Steakhouse jer tetapi sejak berpindah ke tempat baru sekarang ini namannya dah bertukar menjadi Azeezah Al-Ansar Steakhouse. Selain chicken chop, banyak lagi menu lain yang ditawarkan seperti beef steak, lamb chop, black pepper chicken, sizzling dan makanan bergoreng yang lain seperti nasi dan mee pun dijual disini.


Secara keseluruhannya, rasa Chicken Chop yang Hans makan disini boleh tahan sedap. Rasa ayam dia memang sedap dan sos nya pula mempunyai rasa yang menarik. Boleh dikatakan tak menyesal lah makan dekat sini sebab harganya pun berpatutan dan layanan daripada pekerjanya juga pantas. Tengok pinggan pun dah tahu dah licin! Hahahaha! Walaupun ada juga komen daripada rakan-rakan Hans semalam yang mengatakan rasanya sedikit berlainan berbanding dahulu tetapi bagi tekak Hans yang menelan nih masih boleh dikategorikan sebagai salah satu Chicken Chop yang sedap dan seronok dinikmatilah.

Jadi, kepada peminat chicken chop atau yang teringin nak mencuba makan disini bila baca blog Hans nih boleh lah datang sendiri ke sini dan cuba sendiri nikmati kesedapannya. Semoga citarasa kita sama dan korang pun puas hati sama seperti Hans. (^_^)Y

Rabu, 11 Jun 2014

Melancong Ke Central Market Kemboja - Part 4

Alhamdulillah! Akhirnya sampai juga entry di hari terakhir aku sewaktu berada di Phnom Penh, Kemboja pada bulan April yang lepas. Memandangkan pagi terakhir nih terlajak tidur pula disebabkan keletihan di Kampong Cham semalam maka aku memang bergegas ke Central Market kerana nak membeli-belah nih. Jadi, cakap awal-awal memang aku tak sempat nak ambil gambar langsung sebab nak berkejar ke lapangan terbang pula nanti. Jadi, aku sekali terpaksa cari di google(HAHAHAHA!!!) tetapi memang lebih kurang sama jer gambar yang aku cari dengan yang aku lihat sendiri depan mata.


Memandangkan negara Kemboja nih semakin pesat membangun selepas mundur akibat pemerintahan Pol Pot yang maha kejam tu jadi kerajaan Kemboja nih memang rancak lah menarik taraf kemudahan serta jalan raya di Kemboja ini untuk menarik kehadiran pelancong. Salah satu tempat pelancongan dan juga merupakan syurga membeli-belah buat pelancong-pelancong asing yang datang ke Phnom Penh nih ialah Central Market.


Nama asal Central Market ini ialah Thmey Market. Pada entry lepas aku ada bagitahu kan yang aku ada belajar sikit-sikit pada bahasa Kemboja nih. Kalau orang Malaysia sebut Pasar tetapi mereka sebut 'Phsar'. Hehehe! Kagum tak aku tahu bahasa Kemboja? Kagum kan! Central Market nih mula dibina pada tahun 1935 dan siap sepenuhnya pada tahun 1937. Lama kan? Malaysia pun tak merdeka lagi waktu Central Market nih dibina. Dibuka setiap hari pada pukul 9 pagi hingga 5 petang dan yang paling penting urusan pembelian menggunakan Dolar US yer. Hahhhhhh!! Mampu membeli-belah guna Dolar? Tak mampu pun buat-buat mampu jer lah! Bukan selalu datang! Hahaha!


Kaum wanita terutama makcik-makcik atau anak dara tu kalau datang sini aku tak tau la apa jadi!! Mana tak nya kalau dah kain-kain dekat sini pun boleh tahan cantik-cantik! Harga untuk tudung dengan shawl daripada 2 dollar sampai ke 5 dollar. Aku yang tengok nih pun rambang mata! Habis duit beli kain jer aku dekat sini! Hahaha! Tak silap balik aku congak-congak dekat 85 dollar lah habis lepas aku borong sakan kain pasang dengan shawl dekat sini. Oh, mesti korang pelik asal aku yang lelaki nih pula borong kain orang perempuan nih? Hello! Jangan fikir bukan-bukan! I'ols straightt hookayyy! Hahahaha! Aku beli dekat keluarga dengan kawan-kawan aku lah. Penat kut nak tawar-menawar. Ada yang bagitahu aku kalau yang 5 dollar tu boleh dapat 3 dollar. Aku dok tawaq-menawaq last-last dapat 4 dollar ja. Ada juga yang aku dapat 3 dollar. Sebab aku tak ada masa nak duduk lama-lama tetapi aku sempat minta dia free gift. Ada patut dia nak bagi aku keychain ja. Memang tak lah! Aku minta dia shawl 4 dollar! Hahaha! Akhirnya dia mengalah dan bagi dekat aku! Fuhhhh! Tak sangka berjaya juga aku walaupun penat lah juga dok urus niaga nak dapat harga murah nih! Hasilnya memang satu beg plastik besar lah aku pegang! Bos aku geleng-geleng kepala tengok sebab aku jarang beli banyak macam tu. Hahaha!


Ada ramai juga peniaga dekat sini yang boleh bercakap bahasa Melayu. Jadi tak ada lah masalah sangat! Kalau yang tak tahu cakap Melayu korang jangan risau! Cakap ja bahasa Inggeris! Cakap tunggang terbalik pun akhirnya yang penting korang perlu tahu pun "How much?" "Give me a discount!" "Please?". Macam aku sebab aku ada belajar sikit bahasa Kemboja nih jadi aku berlagak lah sikit cakap dekat diorang "Cho Te Laiii!". Aku pun lupa dah maksudnya minta diskaun ker atau terlalu mahal. Masa dekat sana aku ingat lagi maksud perkataan tu apa. Hahaha! Seronoknya tu lagi satu aku dapat tips daripada pemandu pelancong tu, kalau korang minat sangat satu-satu benda, korang tanya harga dan bagitahu peniaga tu harga yang betul-betul realistik yang korang rasa murah dan berbaloi untuk korang dapat. Dan kalau peniaga tu cakap tak boleh kurang dah jadi korang keluar jer daripada kedai tu. Jika si penjual tu panggil balik korang itu bermaksud dia boleh bagi harga yang korang nak. Aku dah cuba dan aku berjaya! Hehehehe! 


Kalau masuk dalam Central Market pula kebanyakkan barang ada dekat situ ialah jam tangan, mutiara, aksesori wanita dan macam-macam lagi lah. Kalau orang perempuan memang mata tak berkelip lah tapi macam aku tak ada perasaan langsung. Hahaha! Tetapi, barang-barang yang aku beli semua dekat bahagian luar pintu masuk. Aku beli kain, keychain, fridge magnet, beg dan duit kemboja semua dekat luar. Congak-congak balik lebih kurang 100 dollar juga lah aku habis dekat sini tetapi memang penuh beg aku lah. Hahaha! Jadi, alhamdulillah memang puas hati sebab waktu aku pergi tu berduit. Kalau tidak tengok sajalah orang membeli-belah. Hehehe! 


Jadi, sebelum bertolak ke lapangan terbang antarabangsa Phnom Penh tu, aku sempat lah singgap sekejap dekat Royal Palace Phnom Penh yang menjadi salah satu kebanggan rakyat Kemboja. Memang cantik tetapi panas bak hang! Sia-sia aku makan produk pencerah kulit! Kahkahkah! Duduk 3 hari 2 malam jer dekat Kemboja tetapi dah rentung. Fuh! Tetapi, memang seronok dapat sampai ke Kemboja nih! Belajar banyak benda dari segi gaya hidup rakyatnya yang agak sederhana, kegigihan mereka mencari rezeki serta melihat Kemboja yang sedang membangun untuk menjadi salah sebuah negara maju di Asia Tenggara.


Hah! Inilah dua pemandu pelancong yang merupakan rakyat Kemboja yang setia menemani aku dan rakan-rakan yang lain sepanjang 3 hari 2 malam di sana. Aku dah lupa dah nama diorang nih. Yang biru tu aku panggil Kwang Soo jer sebab muka macam ahli Running Man tu. Hahaha! Yang kanan tu nama dia Sinai ker apa entah! Ini yang minat filem Syurga Cinta tu! Mereka nih mula-mula memang pemalu tetapi lama kelamaan ramah dan memang baik gila. Kadang-kadang saja aku duk mengata depa dalam bahasa Melayu yang depa tak faham. Tak tahu depa faham ker tak tapi setiap waktu muka senyum jer. Apa-apapun, terima kasih sangat-sangat! Harap-harap boleh jumpa korang berdua lagi. Insyaallah!


Alhamdulillah! Selesai sudah perjalanan di Phnom Penh, Kemboja yang merupakan negara ketiga yang aku sampai selepas Thailand dan Singapura. Koleksi syiling dan wang kertas aku pun dah bertambah. Selepas ini aku tak tahu buku merah nih akan bawa aku kemana pula. Harap-harap lebih jauh dan keluar daripada Asia Tenggara. Insyaallah kalau ada rezeki! Jumpa lagi dalam pengembaraan seterusnya yang tak tahu bila :-)




Khamis, 5 Jun 2014

Melancong Ke Kampong Cham Kemboja - Part 3

Kampong Cham ini sebenarnya ialah macam negeri lah dekat Malaysia.
Bukannya kampung sebab dalam Kampong Cham ini ada banyak daerah dan mukim!

Alhamdulillah! Akhirnya ada juga masa dan juga mood aku nak menaip kembali pengalaman aku sewaktu berada di Kemboja pada bulan April dulu. Baiklah! Selepas dah melihat Serangga Goreng Yang Sedap tu, kami pun meneruskan perjalanan ke Kampong Cham yang mengambil masa lebih kurang lagi sejam lebih untuk sampai ke sana. Dan mengikut kajian aku terdapat hampir 750 ribu penduduk Islam di Kemboja yang kebanyakannya tinggal di kawasan Kampong Cham ini.

Banyak juga bulatan-bulatan yang terdapat sepanjang perjalanan menuju Kampong Cham.

Daripada Phnom Penh ke Pasar Skun Day Street dan kemudian menuju Kampong Cham membuatkan perjalanan aku kembali ke masa lampau. Jika Phnom Penh seperti bandar-bandar di Malaysia pada zaman 90-an dan aku merasakan Kampong Cham ibarat Malaysia di tahun 70-an barangkali atau mungkin lebih terbelakang daripada segi pembangunan dan kemajuan ekonominya. Mana tak nya bila seronok tengok pemandangan sawah padi dan juga bunga teratai yang diusahakan di kolam tiba-tiba mata terpandang beberapa buah kereta kuda dan kereta lembu yang digunakan sebagai salah satu pengangkutan masyarakat disini.


Fuh! Rasa macam terkejut dan kemudian rasa seronok juga sebab kalau dekat Malaysia nih macam susah sangat nak nampak kereta kuda dengan kereta lembu nih. Kalau ada pun yang kena bayar. Hahaha! Waktu tu dah mula rasa teruja balik sebab dah jumpa salah satu benda yang unik dan lain dari Malaysia walaupun ini bermaksud tempat yang aku tuju ini masih belum membangun. Akhirnya aku tiba di kawasan Kampong Cham dan aku serta yang lain menuju ke salah sebuah perkampungan Islam yang terdapat disini. Kami sempat melalui perkampungan masyarakat Buddha yang tinggal di sini dan apa yang uniknya, setiap rumah pasti ada satu binaan yang dibuat daripada rumput mati atau jerami(aku kurang pasti dan tidak sempat bertanya). Ada yang rendah dan ada juga yang sama tinggi dengan rumah mereka. Rasa macam nak jer singgah sekejap tetapi melihat ada berbelas ekor anjing yang besar-besar semuanya memang tengok dari luar kereta jer lah. Hahaha! 

Dekat perkampungan masyarakat Buddha di Kampong Cham mesti ada benda nih. Unik tu!

Rumah-rumah dekat sini memang dibina tinggi kerana kawasan disini kerap dilanda banjir. Jadi, untuk sampai ke perkampungan masyarakat Islam Kemboja, kami perlu menaiki sebuah kapal yang membawa penumpang serta kenderaan ke sana untuk memendekkan jarak perjalanan. Nasib jarak tak jauh mana. Untuk pengetahuan semua, Kampong Cham merupakan sebuah kawasan yang mempunyai 4 mukim serta 24 buah kampung dimana majoriti penduduknya beragama Islam dan berketurunan Melayu Champa.

Beberapa Orang Kuat Ahli Kumpulan Kembara Nona Manis

Sampai jer sana, sudah ada bas yang menanti dan kami pun naik lah bas untuk menuju ke sana. Sampai sahaja kami disambut meriah oleh penduduk Islam di situ yang kebanyakannya terdiri daripada kalangan ustaz dan juga pelajar tahfiz. Rupa-rupanya kawasan itu sangat dekat dengan sekolah yang lebih dikenali sebagai madrasah oleh mereka dan disitu lah tempat mereka mencari ilmu.

Jemput makan! Memang sedap! Terima kasih penduduk Islam Kampong Cham :)

Alhamdulillah dan kedatangan kami bukan sahaja disambut oleh senyuman serta tangan yang sentiasa menghulur untuk bersalaman tetapi yang seronok ialah makanan-makanan yang disediakan sendiri oleh orang kampung disini. Sedap bak hangggggg!! Dah tak heran dah depa nak kata aku kebuloq ka mengketedarah ka janji aku dengan yakinnya tambah nasi! Hahaha! Lapar sepasal dan sedap tu memang sedap! 


Serius mangga depa sedap weh! Rugi kalau sampai tak cuba makan! Sedap bak hangg!

Tetapi, satu yang aku tak boleh nafi ialah buah-buah yang mereka jamu pada kami semua. Ada dua buah iaitu mangga dan oren sunkist. Yang buah oren aku tak makan pun sebab aku suka mangga. Rasa sekali mak datooooo!! Manis sedap bak hang! Aku tak tau nak cakap apa lah! Kalau ikut nafsu tamak tu nak jer aku pulun makan sorang ja buah mangga nih tapi sebab ramai jadi tahan jer lah nafsu serakah tu. Tapi serius manis betul! Kalau lah boleh buat jus memang rasa indah seperti terbang di awan. Apa aku merepek nih? Hahaha!

Demi ilmu walaupun ramai bersesak-sesak tetapi tetapi riang belajar.

Aku berkesempatan melawat sekolah mereka dan memang kawasannya cukup sempit seperti di dalam gambar nih. Kalau dekat Malaysia, satu kelas  tu kalau dah 30 orang pun dah dikata sempit tetapi ruang kelas dekat sekolah mereka nih jer dah lah kecil dan lebih daripada 50 orang aku rasa duduk dalam tu. Tapi, masa aku pergi kebanyakkan pelajarnya dah besar. Yang dalam gambar tu kecil-kecil jer. Gambar nih aku ambil dekat google jer tapi ruang kelasnya memang sama macam dalam gambar. Dan pelajar-pelajar yang aku jumpa waktu tu walaupun kebanyakan dah remaja tetapi masih pemalu tambah-tambah bila nampak aksi kamera. Hahaha!

Aku Yang Baju Merah Tu! Kacak Kan? Kahkahkah!

Akhirnya selepas kumpulan Kembara Nona Manis menyerahkan sumbangan sempatlah aku melihat hasil bantuan kumpulan ini serta rakyat Malaysia yang sudi menyumbang untuk pembinaan sekolah serta madrasah yang lebih luas serta moden untuk keselesaan saudara Islam kita disini. Alhamdulillah! Semoga lahirnya pendakwah-pendakwah terkenal serta yang mampu membantu dan menyumbangkan ekonomi masyarakat Islam di Kemboja ini.

Proses Pemasangan Paip Untuk Sumber Air Yang Bersih Bagi Penduduk Islam Kampong Cham

Kemudian kami menuju ke sebuah lagi perkampungan Islam untuk melihat hasil pemasangan paip di sana bagi memudahkan penduduk Islam mendapatkan sumber air yang bersih dan segar. Aku dimaklumkan yang kami kesana hanya untuk melihat proses pemasangan paip hasil sumbangan rakyat Malaysia tetapi dari jauh aku dah terlihat begitu ramai penduduk yang menantikan kehadiran kami. Aku rasa dalam beratus-ratus orang juga dan aku mula teringat tentang sedikit pembacaan aku di blog-blog yang pernah pergi ke Kemboja sebelum ini. Kata mereka selalunya bila mereka tahu ada rakyat Malaysia yang nak datang maka mereka akan datang beramai-ramai dengan harapan akan mendapat sedikit sumbangan daripada sesiapa yang datang.

Lagi Ramai Daripada Yang Dalam Gambar Nih! Memang Sesak Dan Padat!

Tak sempat nak turun daripada bas lagi mereka dah datang menyerbu dah terutama kanak-kanak. Nak tak nak terpaksa juga lah mereka bagi beberapa sumbangan sebab memikirkan kesian pula penduduk Islam disini sanggup menunggu dan berpanas. Fuh! Aku waktu tu fikir dah macam aku nih artis pun ada sebab jumlah mereka yang datang nih lebih kurang macam nak tengok konsert Jom Heboh dah. Memang ramai gila! Apa-apapun memang ramai betul yang datang dan meminta sumbangan. Maaf lah yer! Aku pun bukannya orang kaya sangat pun. Simpati tu memang simpati tetapi aku hanya mampu berdoa semoga ada lagi yang datang membantu kalian.

Budak-budak dekat sini pula bila nampak benda-benda yang unik sikit macam kamera apa nih mulalah datang serbu. Hahaha! Biasalah budak-budak! Kehidupan mereka dekat sini memang susah sikit. Kebanyakan penduduk disini menternak lembu selain bercucuk tanam dan ada sesetengah jadi nelayan. Mereka memang anggap lembu nih bernilai sebab seekor lembu disini harganya agak mahal juga lah. Dan dengan bantuan ramai rakyat Malaysia, alhamdulillah kehidupan penduduk disini semakin baik dengan wujudnya paip-paip yang dipasang di setiap rumah disini. Siapa lagi nak membantu kalau bukan kita sesama Islam.


Jadi, tamatlah perjalanan aku pada hari kedua di bumi Kemboja nih. Dalam perjalanan kembali semula ke hotel di Phnom Penh, sempat juga berbual-bual dengan dua orang pemandu pelancong yang sentiasa menemani kami sepanjang berada di Kemboja nih. Mereka bertanya aku pernah tak menonton filem Syurga Cinta dan Longkai? Aku cakap lah pernah untuk filem Syurga Cinta. Amboi! Bukan main rancak mereka bercerita! Best lah! Suka lah! Jalan cerita menarik lah! Aku tanya macam mana mereka tahu pasal filem tu? Tonton di youtube rupanya! Wah! Hebat hangpa dua nih noh! Hahaha! Lepas tu belajar sikit-sikit bahasa Kemboja sebab esok aku rancang nak membeli-belah dekat Central Market. Belajar perkataan tawar menawar harga(tetapi waktu entry ini ditaip aku dah tak berapa ingat dah!Hahaha). Letih lidah nak menyebutnya. Cho Te Lai lah apa lah! Hahaha! Dan disebabkan perjalanan yang panjang jadi perut kembali lapar. Nak tahu aku dan mereka makan apa?

Welcome To KFC Phnom Penh, Cambodia!

Jangan ingat dekat Phnom Penh tak ada KFC. Ada bak hanggg!! Halalan toyibban lagi hah! Ini pun disarankan oleh kedua-dua pemandu pelancong kami yang sememangnya Muslim. Fuh! Sampai jer dah lewat! Semua habis! Yang tinggal ayam goreng dengan ayaq gas ja! Hahaha! Lapar punya pasal bedal jer lah! Sedap pula ayam kfc sini! Nyum Nyum! Alhamdulillah! Jadi, akhirnya tibalah di hotel dan masa untuk berehat sepuas-puasnya sebab esok nak membeli-belah nih! Central Markettttttt! Tunggu aku datanggggggg!!

P/S : Kebanyakan Gambar Yang Tak Ada Watermark hanshanis.com Diambil Dekat Blog Ini Disebabkan Masalah Bateri Telefon Serta Kesibukan Dengan Aktiviti Yang Tersedia Di Sana :)