Jumaat, 21 November 2008

Antara Rasuah Dan Nilai Kemanusiaan

Ahmad mempunyai sebuah syarikat serta 500 orang pekerja. Dan pada satu ketika syarikat Ahmad mempunyai masalah yang cukup besar dan ada seseorang cuba merasuah Ahmad untuk menyelamatkan syarikatnya untuk kepentingan si perasuah tadi.

Hati Ahmad berbelah bahagi dengan situasi yang dihadapinya sekarang. Jika Ahmad terima rasuah dari si perasuah tadi, maka syarikat dia akan selamat dan kehidupan 500 pekerja Ahmad akan terjamin. Tetapi, jika Ahmad tidak terima rasuah itu, maka syarikat beliau terpaksa gulung tikar dan nasib 500 pekerjanya terumbang ambing kerana masing – masing kehilangan kerja.

Perlukah Ahmad melanggar etika hidup dengan mengambil rasuah demi rasa kasihnya pada pekerja – pekerjanya? Atau perlu setia dengan etika ini walaupun beliau akan kehilangan semuanya sekali?

Bagaimana jika anda di tempat Ahmad?

P/S : Takutnya Situasi Macam Nih.

8 ulasan:

  1. x mintak bantuan pinjaman bank ke?? wang haram tu ttp hrm.. klu x mmudaratkn para pkje ahmad tu skrg.. mgkin 1 hr nnt akn mmudaratkn.. x gtu?

    BalasPadam
  2. klo ikot nafsu dunia
    ::amek je rasuah tuh

    klo ikot nafsu akhirat
    ::subhanallah...tidak tergamak.

    kesimpulan,
    kepahitan dan kesusahan yg mendtg ujian keimanan kite.
    penghapus dosa.
    mungkin jua turunnya rezki yg lebih melimpah dr yg skr.

    BalasPadam
  3. akma : aiyak...dah nak bankrap sah2bank xnak tolong...tapi betul juga kan..mungkin skrg xmudarat tapi satu hari mudarat ker//

    ferienza88hezra :betul..bagus..leh bantu Ahmad nih..kukukui

    BalasPadam
  4. emm yg haram ttp haram.
    maybe secara terang tuan syarikat jual je separuh pegangan saham atau membuat satu perubahan dalam syarikat.

    sebenarnya banyak lagi cara boleh dibuat untuk selesaikan masalah.

    BalasPadam
  5. teddi : yups..bagus2....anda tidak terima rasuah...

    BalasPadam
  6. cess.
    panggey perasuah tu.
    face to face.
    ajak lawan main game ikan tu.
    kalo kalah, blah arr..
    hahahahaha

    BalasPadam
  7. huh..tidak boleh terima..rasuah tu..carilah alternatif lain..alaahai

    BalasPadam
  8. jazli safwan : kalau aku jadi ahmad confirm aku dapat selamatkan syarikat tu dgn main game ikan freeding frenzy 2..siyot jer ko

    princess liyana : ar ar...setiap benda ada jalan penyelesaian kan?

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com