Rabu, 5 November 2008

Perlu Ker --> Ramah! Senyum! Sombong! Tegur!

Aku tertarik dengan entry terbaru member aku si Dickie berkenaan attitudes budak2 junior part 1 yg ditulis dkt blog dia...

Maybe betul apa yang dia cakap dan maybe salah kan..itu pandangan masing2...kadang2 memang dah lumrah atau masing2 dah tahu....ialah..masa part 1 masing2 xkenal dunia sebab dekat tempat baru..masih samar2 dengan cabaran dan halangan masing2 dkt sini..tapi dah 4-5 sem duduk sini..saper2 yg dah jadi senior akan tahu kita dalam satu sem ada dekat 4-5 bulan...1-2 bulan tu adalah waktu untuk kita dengan junior bagi salam dkt kita...tegur2...kalau ko minta stok makanan dia semua pun dia bagi...
masuk bulan ke-3 segelintir dah mula show off diri....perkataan assalammualaikum tu dah susah nak dengar.....masuk bulan ke-4 dah pelik dah....mana junior nih...ialahkan..dah junior pun macam senior....so dkt sini kita sendiri dah tahu lumrah junior macam tu kan cuma kesilapan sesetengah diorang nih adalah diorang terlupa yang diorang tu still junior..maybe tu jer lah kut..

Jangan risau lah senior2......semester nih kau tengok part 1 yang perasan bagus tu duduk semeja dekat dining sambil mengutuk, mengumpat n melahar2 korang...jangan risau la..semester depan korang tgoklah berapa orang nak kekal dekat posisi masing2 dekat meja dining tu..kalau semua kekal alhamdulillah...kalau tetiba ada seat kosong tu buat lah sujud syukur ker kenduri kesyukaran ker dkt blok masing2...

Pandangan aku ada sesetengah Junior nih akan culture shock sebab keadaan...contohnya waktu pertandingan drama blok...tetiba jer nama dia naik...dan dia waktu rasa dia sangat femes ibarat baru menang anugerah pelakon filem bumi terbaik seantaro dunia...waktu tu lah diorang mula lupa diri n perasan bagus..tapi bukan semuakan..ada segelintir jer yang macam okay....tapi yg xdapat nak kawal situasi tu paham2 jer lah kan?

Aku sangat respect dengan junior yang kamceng dengan senior2 blok tambah2 yang boleh masuk dgn mt-mt blok...pandai korang cari peluang kan? Itu hak masing2 lah kan tapi yang rasa xbest tu dah korang baik dgn diorang korang dah rasa korang berkuasa...ialah apa2hal dah ada backup..tapi korang lupa senior korang ramai...tapi itu hak korang...

Pasal speaking2 plak nih...ntah..kalau aku bengang aku kutuk jer balik...ialahkan..tengah2 panas terik pun kau leh speaking ibarat ko dekat London..patutnya ko cakaplah Arab ker(ialah baru feel dkt gurun sikit)...macam member aku cakap..kengkadang diorang nih rasa diorang jer kut tahu speaking sampai dengan makcik yang belum confirm sekolah habis ker tak pun korang bedal cakap English..lepas tu kalau makcik tu xpaham korang gelak2 n sindir dalam English..kalau korang nak speaking sangat...time korang pegi pasar ari selasa dengan khamis tu...korang cari pakcik yg jual puding roti dgn aneka kek cheese tu..hah,korang speaking la dgn dia sampai muntah..maybe korang nak improve English tapi carilah tempat yang sesuai kan?xsalah speaking cuma kenalah sesuai dengan waktu dan keadaan.

Lagi satu pasal sesetengah junior yang memanglah mak ayah korang kaya,ada title dato, ada syarikat n maybe mak ayah korang jadi angkasawan ker kan?saper tahu..tapi jgnlah show off sangat kekayaan ko tu..sederhana sudah..betul juga cakap member aku..kalau dah kaya sangat study la dkt England ker Antartika ker...nih Uitm pun korang nak berlagak..pendapat aku lah kan..aku rasa agak malulah kalau korang berlagak kaya keterlaluan dkt sini..ialahkan..dkt sini ada anak nelayan,penoreh getah n saper2 yang xberapa kaya tapi setaraf dengan korang..belajar satu tempat..patutnya korang malu sebab korang ada kelebihan..patut bleh belajar tmpt lagi bagus tapi itu hak korang juga...duit mak ayah korang kan..senior xleh masuk campur..hidup nih demokrasi.

Tapi apa2pun jangan jadi macam senior korang part 2 ker part 3 yang sesetengah aku kenal nih...kadang2 aku rasa baik korang xpayah tegur senior korang kalau korang adalah dalam kategori :
1: Mulut korang xbleh bercakap
2: Korang memang susah nak senyum
3: Korang bukan peramah

Ntah, aku rasa golongan nih sangat menyakitkan hati. Sebab aku pernah lah junior2 nih bertegur dengan aku bagai nak rak. Tetiba satu waktu aku jadi macam orang asing. Jumpa bukan setakat tak tegur..senyum pun tak...seriously aku cakap kalau macam nih lah perangai korang jangan tegur aku dari awal dowh..aku xsuka manusia macam nih...
Meletihkan dan menyakitkan hati..maybe sekarang korang hebat tapi maybe satu masa nanti korang akan di bawah plak..

P/S : Hidup Nih Ibarat Roda..Kadang2 Dibawah..Kadang2 Diatas

15 ulasan:

  1. sorry kalau tetibe tercomment kat ur blog.
    haha
    i tetarik nak bace this post.

    Yup2. sokong2. spesially kat part where 1-2 bulan je diorg akan tego kite. pastu bile kononnye dah ade "kuase" masing2 akan buat sombong mcm dorg dah 4 sem dok sane.
    rase mcm nak sepak je muke2 diog 2. :(

    BalasPadam
  2. terbaca.lol

    tapi mmg sakit hati kan..awal2x plastic sajohk..

    dulu, kite nak menyombong mmg knala ngan seniors.

    BalasPadam
  3. hahaha
    post ini amat menarik.
    kenape lah aku gelak.
    sbb mungkin aku akn jd mcm junior tuh bile aku da msk blajar nnt.

    owh tidak!!!!

    kene lalui jugak.
    mcm lah sume org x penah jd plastik.
    even once.
    :)

    BalasPadam
  4. hans,
    -biasa lah... freshie baru kenal dunia.. biarlah mereka dengan dunia mereka yg hanya sementara.. kita tgk je yg ckp english bru bra bru bra tu pakat dapat ke tak buat kerja.. takat cakap je berabuk, xyah kecoh laa

    BalasPadam
  5. plastic?

    so whats the problem?
    everyone did it..

    haha..ko marah kat part 2 n 3 kan sebenarnye.. aku tau sape..
    motips menyentap..

    ahaha..
    da dorg yg tanak tego nak wat cm ne..

    tak bleh harap sume org suke kite,,,kan?

    BalasPadam
  6. hehehe, standard ah. junior tak nak a ngaku junior. bila dapat ngam dgn senior sikit, wah. terasa MEGA. LOL

    BalasPadam
  7. kesian akhirnya sinior
    emm aku rasa lah junior baik2 ngn sinior mesti ade maksud..

    BalasPadam
  8. dickie adams : bukan punak lah...abaikanlah

    biteme! : xbaik lah sepak...nih cuma pandangan peribadi kan..

    rikhman : ha3..plastik dalam sesetengah perkara memang patut sebab kita hidup dalam komuniti manusia yg ramai.betul2.

    ferienza88hezra : semua orang melaluikan..sebenarnya hidup nih memang xdapat lari dari benda nih..sekolah rendah senior adalah darjah 6..bila sekolah menengah senior adalah form 5 or maybe form 6..bila masuk U..diploma senior adalah part 6 atau 7 ataupun 8...macamtulah degree pun...dan dalam dunia pekerjaan pun pekerja yg paling tua adalah senior yg harus dihormati..dan dalam peringkat umur pun..yang pling tua harus dihormati...

    hartini omar : yups,dari dulu dah tgok manusia2 macam nih tapi akhirnya tak kemana juga.

    flurry anthony adams : betul..memang bukan semua orang sukakan kita...sedangkan nabi muhammad yg mulia tu pun ada juga musuh2 yg xsuka dia...cuma macam aku cakap nih pandangan aku...aku rasa pelik pada golongan manusia macam nih jer..tapi terpulang pada masing2 lah kan..semua ada pandangan dan pendapat masing2..

    aliya azmi : itulah pasal..bukannya xbagi bercampur dgn senior but apa2pun hormati semua orang selagi bleh dihormati..bukan susahkan?

    utopia : ntahlah..mungkin kut...masa aku junior dulu aku baik dgn senior kalau senior baik dgn aku..kalau xbaik aku wat xkisah jer..tapi secara jujurnya aku xpenah bodek..ntah..memang bukan cara aku kut.

    BalasPadam
  9. [tk kenal korang tp tertarik dengan topik ni hehe]

    nih commnet dr freshie plak..

    bukn tknk tego... tp segan.. lgpon korang kn senior, aper kes nk layan junior.. so kitaorg tk layan la kowang sgt.. karang kene boo jek.. haha

    setuju ngan 'utopia'.. selalunya junior yg rapat ngan senior nk cari populariti doh.. ahaa.. ak sebagai freshie kureng ckit ngan senior sbb tknk nmpk sgt nk rapat2 ngan kowang.. yer la org kater biler rapat ngan senior nih... nmpk COOL.. [ye la 2]

    ngeeeeeeee.... :D

    BalasPadam
  10. far east : kadang2 yg baik nih ada sebab2 tertentu tapi ada juga yg tak..semua pada nawaitu masing2 kan..thanks ekk comment blog aku

    BalasPadam
  11. pergi mampus lah dorg sok mase exam ke, nak buke ke, or nak pinjam brang kt gak die cari.bagi sesape yg terase hambikkkk...

    BalasPadam
  12. sengkool : relax sengkool..cool...sem depan kita dah part 5 dah...tgoklah macam mana ruponya nanti..hehe

    BalasPadam
  13. sr.2 batch kite x garang.

    jom jd garang sem dpan.

    aku nak pow megi byk2.

    BalasPadam
  14. ezul iswhat : senior kita tak garang ker?
    aku rasa maybe okay sebab kita okay dengan diorang...
    nak dibanding dgn yang lepas senior kita..semuanya xgarang langsung....
    nak jadi garang??masalahnya aku bukan garang pun...tapi kalau buat tahik dengan aku siap la diorang...
    huuhuhu

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com