Isnin, 15 Disember 2008

Kisah Aku Dan Kereta(Versi Lebuhraya)

Sebelum aku ceritakan pengalaman aku memandu kereta dekat lebuhraya pagi tadi apakata kita imbas dulu peristiwa semalam.

Abah : Tadi dia bawa kereta macam mana?(ingin tahu)
Mak : Tanyalah dia tengok.(malas jawab).
Aku : Boleh(dengan confidentnya).
Abah : Esok bolehlah kut bawa kereta pi penang?(betul ker nih?)
Aku : Bolehhhh(lagi maha confident padahal cuak).

Mak aku dah bising – bising dah risau. Hahaha(gelak tersipu –sipu). Jadi, pagi tadi kami satu keluarga pun pergilah menuju Pulau Pinang sebelum pergi kenduri dekat Perak. Aku ingat ker abah aku nak suruh aku drive waktu malam tetapi lepas jer tol pertama terus memberi kepercayaan pada aku untuk menggantikan tempat beliau sebagai driver(terharu betul perasaan ketika itu..haha).

Wah, aku macam sedikit cuak jugalah tapi macam aku kata riak muka kena berani tanpa menunjukkan langsung sifat kecuakan yang ada pada diri ketika itu(cover itu penting). Lalu bermulalah perjalanan yang mencabar pada hari itu(agak mencabarlah). Sebelum itu terima kasih yang tidak terhingga kepada mak aku yang tersayang yang sanggup mempertaruhkan nyawa beliau membenarkan aku memandu kereta hari ini dan tidak lupa juga pada ayahku kerana mempercayai kewibawaan anakmu ini. Hahaha.

Mulalah aku membawa kereta dengan sangat sopan. Tetiba aku rasa kereta sangat perlahan lalu….vrooooommmmmmmmmmmmmmmmm!! Yeahhhhh!!! Tahap amatur aku telah meningkat menjadi separa professional. Huhuhu!! Sejarah tercipta dikala itu. Kelajuan mencecah lebih dari 150km sejam. Sangat laju. Semua kereta – kereta serta lori - lori dari yang maha lembab macam siput babi hinggalah selaju kilat telah berjaya ku potong dari awal sampai akhir destinasi. Kereta yang potong aku pun aku potong balik dengan riak muka yang sangat gangster(gila ego aku tinggi tahap gunung Everest masa tu). Haha. GILA BESTTTTT!!


Wajiblah mak aku sentiasa bising dan terpaksalah aku memperlahankan kelajuan kereta kepada 100km sejam(aku baru nak rasa ala – ala Lewis Hamilton). Tetapi, tak lama mana pun. Sedar – sedar jadi balik 150km/jam(maafkan anakmu ini). Abah aku agak tenang(dari zahirnya lah aku tengok) cuma bila dekat kawasan yang selalu para pemandu yang memandu laju akan dapat ‘surat cinta’(saman lah tu) ayahku akan suruh aku perlahankan kereta(terima kasih kerana membenarkan sifat rock dan brutalisme dalam hati anakmu membara ketika itu..haha).

Sampai jer dekat tol terakhir musnah rekod cemerlang aku(benci betul situasi nih). Jauh plak nak menghulur kad Touch N Go dekat dengan skrin tu(aku nak guna Smart Tag lah..senang sikit..gagagaga). Terpaksalah aku buka pintu dan hulur cepat – cepat kad tu. Nasib takder kereta lain dekat belakang(selamat imej dato SRK). Hahaha(gelak sebab nak gelak).

Lepas tu perjalanan pergi ke rumah mak lang aku okaylah cuma tetiba datang penyakit semalam. Susah pula gear nak masuk. Melelong kereta aku kejap macam orang mabuk. Apa – apapun pencapaian aku semakin memberangsangkan. Sasaran utama 1 jam lebih baru sampai rumah mak lang aku tetapi tak sampai 40 minit dah sampai. Ini memang satu pencapaian yang bagus. Kahkahkah(gelak bangga). Seronoknya bawa kereta dekat lebuhraya. Abah aku sudah agak yakin dengan kebolehan aku yang setaraf Nick Heidfield(gila riak). Walau apa-apapun mak aku sangat takut nak naik kereta jika akulah pemandunya(maaf lagi sekali wahai ibuku tersayang). Hehehe!!

P/S : Biar Lambat Asalkan Selamat & Berhati – Hati Di Jalan Raya.

16 ulasan:

  1. bw kat highway mmg ilek gila!
    tp aku xpna lh smpai 150km cz keta yg aku bw kt highway adalah keta yg kecik spt kancil n viva.
    klu x,takot melayang.ahahaha.
    nwy,tahniah kerana dpt mengatasi mslh kecuakan!!
    aku bangga gn ank! :8)

    BalasPadam
  2. mcm entry sama je. cuma adjust2 je. haha.

    saya x berbangga la dgn awak. haha. sape ckp sy bole kawen ngan pikato ezora? huhu

    BalasPadam
  3. aku fahan perasaan mak engko berada dlm kreta tu..:P

    BalasPadam
  4. hahaa...lepas ni boleh la masuk kl drift..atau bollywood drift..terhibur baca kisah gila-gila ni..heheee

    BalasPadam
  5. wpun kamu ltak brackets *() kat "memang mncabar", sy rasa, driving kat pulau pinang memang sgt mencabar bg pemandu dan pmbonceng diblakang, wpun sy hanye pnh ade pngalaman membonceng diblakang. (kalo nek kete org panggil pembonceng ke? penduduk ek?)

    kalo sy g sana, bpak dn adik sy slalu mcarut2 dn cari pasal ngan pmandu yg number plate mula dr P. yg duduk d blakang ni dr tido sume tbeliak pkai seat belt, pegang kuat2 ape yg boleh.

    BalasPadam
  6. yeah. area umah aku slalu je orang bawak laju2.. jom race.
    ekekeke~
    bawak lelok la wey.. sape nak tulis sume2 ni lg kalo ko tade.. haaaa...?

    BalasPadam
  7. hahaha...
    wah gila bangga.
    nak bwk sgt..nanti bwk bus uitm..
    bwk kite semua jln2x..ngee.

    BalasPadam
  8. klo highway aku mmg kalah r dgn ko.
    aku tade berani.
    ngeeeh!
    tahniah lah.
    ko semakin maju.

    BalasPadam
  9. adeyhh, laju gilak. confirm aku xkan naik kete ko. haha
    anyway, touch n go bkan kne bkak tingkap je ke ? knpe bkak pintu plak. *curious

    BalasPadam
  10. hah! kan gua dah kata dulu..
    "BIAR LAJU ASALKAN SELAMAT!" tapi kalo bawak mak lu, jangan la membuatkan mak menjadi gundah gulana!

    patut sangat kena tumbuk perut!

    BalasPadam
  11. oh,now u kinda expert in driving things huh?
    i hafta find other geng la cmni.

    or im the only one who doest knw how to drive at all?
    i'll ask my abah beli keta dlu for me then bru blaja drive.
    naah! bru cool n stylo lik im used to be. :p

    BalasPadam
  12. wah..ingat hiway tue trek lumba ke adik oit....berhati2 tau

    BalasPadam
  13. pikato ezora : hahah..tu la pasal..tapi dekat nak bayar tol masih lemah..haha

    razor : sama la..dah nama aku dan kereta..takkan citer pasal lori lak kut..adoi..aku cakap..boleh tu..haha

    artsoul : haha..bagus2...

    ajeem : haih,xlayak lagi...setakat f1 tu layak la..kahkahkah

    isya : haha..tahu xper...

    aimy yasmin : itulah pasal kan..kalau arwah blog nih jadi khazanah jer lah..

    rikhman : bus uitm? kete mizan nak lah aku..nampak kaya sikit..kahkahkah

    ferienza88hezra : hahahhaha..tq2..doakan kemajuan aku semakin bertambah

    asybedazzle : adoi kan aku dah cakap tingkap aku dgn skrin tu terlampau jauh..tersilap budget jarak..tu la kena turun..aiyak..

    gayour : haha..sabar gayour..dun worri..pasnih nak laju pun time sorang2 jer..kekeke

    irma ain : suruh ayah ko beli dekat aku keta satu juga ekkk..haha

    ladylikeme : jgn risau..pasti berhati2 pasnih

    BalasPadam
  14. WA....
    nanti masuk sem boleh la ko bw aku jln2 kan?
    kan?
    kan?
    kan?

    BalasPadam
  15. daydek yatie : haha..tak berani aku...mati ko kang saper nak menjawab..huhu

    BalasPadam
  16. i think your trip sis so much fum.... love your stories

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com