Selasa, 10 November 2009

Kasih Sayang Terhadap Kawan - Kawan Melalui Perkataan

Ada orang menunjukkan kasih sayang mereka kepada kawan baik mereka dengan memanggil kawan mereka sendiri "Babi" , "Puki" , "Setan" , "Sial", "Najis". Aku bukan tak faham golongan macam ni, tapi aku tak boleh get along dengan orang macam ni. Aku bahagia sebab kau orang bukan kawan aku.(khakihaku.blogspot.com , 2009)

Penulis sangat tertarik pada entry blogger di atas. Maaf jika penulis terus menyalin semula semua ayat - ayatnya tanpa ada sedikit pun suntingan. Kadang - kadang penulis terfikir ada betulnya juga kata - kata di atas. Perlukah rakan sendiri disamakan dengan perkataan - perkataan seperti itu?

Mungkin kadang - kadang kita semua sudah terbiasa dengan budaya panggilan seperti ini(penulis juga tidak terkecuali). Mungkin juga kadang - kadang kita tidak sedar kerana hal ini bagaikan normal kerana masing - masing melakukan perkara yang yang sama. Mungkin juga masing - masing tidak menegur menjadikan perkara yang salah pun dianggap betul.

Rakan - rakan penulis(termasuk juga penulis) rasa - rasanya sentiasa melakukan perkara ini dan rasa - rasanya kita semua mungkin boleh berubah paling tidak sedikit demi sedikit. Insyaallah kita semua boleh!

P/S : Sama - Sama Berusaha!

17 ulasan:

  1. err.. girls pon ade ke cakap macam tu? kalau boys.. yups!! selalu dengar.. pengaruh rakan sebaye nie..

    BalasPadam
  2. Edriena Hazelina : perempuan sekarang lebih kurang lelaki juga dari segi percakapan tu...secara jujur tanpa ada berat sebelah memang ada perempuan yang cakap macam nih..tapi sebab kita nih semua kawan - kawan so masing - masing tak lah ambil hati pun..

    BalasPadam
  3. lu tak pernah panggil kawan lu macam tu?

    BalasPadam
  4. shahrul azry : maybe ko xbaca habis entry aku bro..aku bukan menasihati rakan - rakan tetapi termasuk diri aku...kalau tidak buat apa aku buat tanda --> (termasuk penulis)...apa2pun thanks sudi komen blog aku nih

    BalasPadam
  5. aku tak mencarut. hehe.
    tp dh biasa aku dgq org kata lagu tu.
    myb dh jd trend kowt.

    apa2 hal pn, from time to time, org akan berubah kowt.
    xkn sampai ke tua nak ckp mcm tu?
    tp ada jugak org tua aku dgq ckp lagu tu.
    apa2 pn, terpulang pd individu masing2. x)

    BalasPadam
  6. pikato ezora bukan seorang diva : hahaha...bukan ang join aku ker ari tu mencarut dkt pompuan tak sedar diri yg awek aloi tu...haha

    BalasPadam
  7. dulu masa remaja aku kuat gak memaki

    sekarang ni dah pandai cover2.... lama dah tak memaki

    hehe

    BalasPadam
  8. kalau sayang tunjukkan kasih sayang..tol x??

    lebih manis lau gunakan kata2 sopan kn..sbb kata2 tu 1 doa..

    BalasPadam
  9. hmmm..kkdg bila kita terdgr budak2 kecil mula menyebut perkataan2 tu, kita akan termenung sndiri...sian budak2 skrg...

    BalasPadam
  10. Slalunye name2 macam ni dpt mase dok asrama atau kolej kan?
    Trutama utk penghuni blok laki.
    Yang senior mesti ade name khas utk stiap junior mereka. Dorang pgil name blok.

    Dlu rase mcm sgt mengarot dorang wat camtu. Dan sgt xsopan. Tapi ble kite dah senior, kite tgk bende tu bole jugak mengeratkan hbgn mereka antara senior & junior.

    BalasPadam
  11. ada kwn2 pempuan saya yg selalu ckp cam tue.
    Memang xleh nak join tapi pasrah jer ar.
    Kadang tertanya..

    "apakah yg baiknya sebut perkataan cenggitu.."

    Hehe..
    MAsing2 ada sikap tersendiri..

    *Hans maksudkan iklan yg mcm mana eh..? Contohnya?

    BalasPadam
  12. mungkin sudah terbudaya dengan budaya seperti ini. bila sudah terbudaya, sebab itu jadi amalan harian.

    BalasPadam
  13. Fatt Chin Choy : aku mula masa form 1...sebab pengaruh budak - budak sekolah..semua asyik mencarut jer..aku pun sebab tension sangat so balas balik...haha..tapi skrg dah boleh kawal sikit..alhamdulillah

    ixora : betul2..itulah sebabnya --> kata - kata itu adalah doa

    siti @ nurie : itulah pasal..risau dengan anak - anak buah kalau diorang dah besar nanti

    ms.independant : yups...saya pun tak terkecuali ada nick name dkt blok..tetapi saya rasa kalau nick name yg terlalu teruk patut ditukar kepada yg lebih elok...apa2pun saya akui perkara itu memang merapatkan silaturahim tetapi bukan itu sahaja pilihan yg kita ada kan?

    lotsoflovepearls : biasalahkan...kita kalau dengan member - member nih tak kisah sangat..kalau orang yg tak kenal memang cari nahas la..haha..contohnya macam nuffnang tu..

    faqhrule : itulah pasal..budaya hidup masa kini merubah manusia..

    BalasPadam
  14. uishh..sguh trase..aku slalu gne..ntah, rse mcm lg mesra..

    BalasPadam
  15. razman : itulah...kadang2 kita rasa macam mesra kan..tapi elok juga sekali sekala fikir..

    BalasPadam
  16. Salam beb~ Hanc kat sini lak~~ Same ek nama~ :D

    Hanc jarang lak nak sebut kata2 kat atas tu.. Tapi law tersebut gakz mesti rasa cam bersalah jew~~ :(

    BalasPadam
  17. hanc : mana ada sama...ekau C..den S..haha

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com