Khamis, 19 November 2009

Rakan Saya Siri 5


Akhirnya, rakan aku yang seorang nih bukan berasal dari Borneo dah tapi dari Terengganu. Namanya Rahayu tapi aku panggil Jue jer. Nama ‘femes’ dia Maya Karin(hahaha). Aku mula kenal dia masa part 1 lagilah sebab kitaorang nih masing – masing asal budak kampung. Ikatan budak – budak kampung dalam kelas nih sangat kuat nak dibandingkan dengan budak bandar. Haha.

Pandangan pertama : Sangat takut nak buat presentation. Senang cakap memang cepat gelabah lah minah nih.(sekarang pun kan?haha)

Pandangan sekarang : you’re cool beb….yeahhh!!! Walaupun selalu tersasul tetapi lu tetap rock beb(hahaha)

Masa zaman part 1 tu aku teringat satu perkara nih. Pasal lecturer yang muka macam Hans Issacc(betul ker eja nama dia nih) yang ajar sociology tu buat minah nih tak tidur malam agaknya(aku teka jer..haha). Mr. A itu sangat – sangatlah dipuja oleh minah nih. Pantang orang kutuk sikit memang di back up habis – habis. Paling best tu sempat lagi dia ambil gambar Mr. A tu waktu hari Feskom lepas tu tunjuk – tunjuk dekat budak – budak kelas. Haha. Sampai ada satu kes yang buat dia sangat bengang kalau orang cerita pasal Mr. A dan aku sangat simpati pada kau Jue. Tak kisahlah kan. Best sungguh waktu 1st time pergi Fescomm. Kita nih penatlah menjerit sebab nak menang kelas paling havoc tetapi alih – alih dapat dekat kelas lain. Sangat – sangat tak berpuas hati masa tu. Haha.

Masa part 2, kelas pun dah shuffle. Kau pula tercampak dekat kelas A dengan ‘member baik’ kau. Kitaorang rasa agak sedih jugalah tapi nak buat macam mana…dah memang takdir. Tak kisahlahkan. So, dari situ kalau jumpa pun setakat tegur – tegur biasa jer lah.

Kembali rapat pun sebab masa semester 5 aku ada banyak kali juga keluar dengan kau pergi print lah, pergi tengok kuda yang besar tu dan kau pun hantar aku dekat stesen bas alor gajah masa aku nak balik cuti semester. Tambah – tambah lagi semester nih kau duduk satu rumah dengan Kak Mun dan Ina. Paling best masa Uitm dilanda virus babi lahanat(H1N1) tu. Semua orang balik rumah masing – masing. Tinggalkan kita bertiga yang memeriahkan Taman Intekma tu setiap hari. Setiap petang jer mesti ada jer lah bunyi hon kereta Persona kau tu depan rumah aku. Hahaha!

Di sini aku nak mengucapkan jutaan terima kasih dan mohon maaflah dalam beberapa hal :-

1) Masa aku pergi Terangganu waktu cuti semester part 1 dulu aku ada mesej kau dan kau ajak aku keluar sebab nak bawa melawat tempat – tempat best. Tapi, masa tu aku segan lagi maaa mau keluar. Terima kasihlah sebab ada keinginan nak bawa aku keluar jalan – jalan masa tu. Hahaha.

2) Selalu ajak aku keluar masa cuti H1N1. Macam – macam tempat kau bawa aku pergi makan. Dari Pitstop, Kedai Bawah Pokok, Sungai Petai, Lepak dekat kedai Mamak(Mario),Awe dan paling best tu masa makan dekat kedai kakak ngantuk tu. Mula – mula dia bising sebab kita lambat order. Lepas tu dia cerita pasal karier pekerjaan dia dari pagi sampai malam tu. Apa kes lah kakak tu membebel – bebel masalah hidup dia dekat kita kan? Bukan kita boleh buat apapun kalau dia cerita dekat kita. Haha! Memang bersyukurlah sangat – sangat sebab kalau tak ada kau dengan kereta kau tu tak merasa aku nak makan macam – macam tempat nih. Kiranya taklah sia – sia aku hidup dekat Lendu tu selama 3 tahun.

3) Teringat lagi pergi tengok sunset(tapi tak sempat) ramai – ramai sebab nak tunaikan hajat Amalina. Sebelum tu lepak kejap dekat kedai Mario. Yang tak tahan tu kau gelak gila punya kuat sampai mamak yang seorang tu datang bawa air kosong dan suruh kau minum konon – konon suruh kau bertenang. Hahaha. Sangat lawak weih!!

4) Teringat weih ambil gambar dekat kedai gambar Dataran Pahlawan tu(aku,kau dengan Deja). Gila kecoh weih. Mesti kakak kedai tu tension dengan kita.

5) Masa kau terjatuh depan Mcd dekat dataran tu. Sebenarnya tak ramai orang pun perasan tapi sebab kau cakap “Maluuuuu” tu tersangat kuat so ramai giler yang tengok. Serius weih lawak gila. Aku sebenarnya malu sangat – sangat kau jatuh tu. Ingat nak ikut Kak Mun lari tapi bila fikir balik aku tolong jer lah angkat tangan kau. Kesian!! Haha.. Lagipun kalau kitaorang lari kang tak pasal - pasal kau tinggalkan kitaorang dua dekat situ. Huhu!

6) Terima kasih banyak – banyak juga dekat kau sebab aku dengan group aku pun banyak terhutang budi dengan kau waktu menyiapkan assignment Buletin Utama tu. Kitaorang banyak suruh kau hantar kitaorang sana sini apa semua. Maaflah sangat – sangat menyusahkan kau. Maklumlah, group aku jer yang tak ada kenderaan dalam kelas aku. Haha. Serius weih…sangat – sangat berterima kasih pada kau.

7) Ada satu kes tu masa pergi buat interview dekat KL. Masa tu lepak dekat Subway. Then, ada seorang Mat Saleh tinggi macam galah masuk. Lepas tu, soalan pertama yang keluar dari mulut kau sangat – sangat menjadi bahan oleh aku dan kak mun untuk kenakan kau…ingat tak(tak ingat sila mesej dekat FB)?Hahaha…

8) Paling seronok lepak dekat umah sedara kak mun(haha..sedarakan…) yang dari malam sampai ke pagi kita layan tengok game show Spontan tu. Hahaha. Gelak macam orang nak gila sampai kak mun pun asyik naik cuak jer. Sikit – sikit keluar bilik suruh diam tapi padahal last – last dia juga join kita tengok benda tu. Haha..

9) Masa lepak dekat rumah Ina pun best juga. Masa kau dengan aku bersembang dengan Ayah Ina. Jahatkan kau nak buat aku gelak sebab ayah Ina tanya macam – macam soalan. Haha.

10) Dan paling tak boleh blah tu masa dekat Family Store masa kau bagi flyers booth kau tu. Kan ada mamat India sorang tu datang nak jual kau alat hilangkan calar dekat kereta. Kau pula gunakan mamat tu suruh hilangkan calar kereta kau. Aku dengan kak Mun nih dah cuak dah. Takut kang mamat tu bengang ker mengamuk sebab kau tak nak beli. Nasib kita balik dengan selamat hari tu weih.

11) Tak boleh blah masa yang hari tu polis ada buat road block tu. Aku tak faham betul dengan kau Jue. Macam manalah kau boleh bagi lesen lama. Lepas tu muka nak cuak jer. Manalah polis tu tak tahan kereta kau. Nasib kita semua terlepas.

12) Aku nak minta maaflah kalau aku ada masam muka dengan kau ker apa kan. Ialah, mana tak tension. Bukan setakat mesej…kadang – kadang siap call aku,”Oit,siap cepat – cepat. Kejap lagi aku sampai umah ko”. Tapi, alih – alih lepas tu tak jadi pergi. Padahal tadi beriya gila nak pergi. Haha. Tapi tak kisahlah sebab aku nih kalau tension pun aku tak simpan lama – lama dekat kepala. Biar hilang sendiri jer.

13) Aku pun nak minta maaf jugalah kalau ada bahan kau selalu sebab kau kan selalu tersalah cakap. Ada ker M.U kalah dengan Wigan 5-0. Confident giler masa kau cakap. Banyak lagi sebenarnya kau salah cakap tapi malas nak tulis(sila bagi aku RM4500 sebab bahan bukti dipadamkan…hahahaha). Yang tak tahan tu kalau dalam kereta, bila kau dah salah cakap cara untuk elak dari kena bahan ialah dengan menguatkan suara radio. Taktik tu sangat sengal weihh Jue..Hahahaha.

14) Apa – apapun aku sangat simpati pasal kau dengan bekas member baik kau tu. Pasal dia kau tension jer dalam kelas kau kan. Tak apa Jue. Hari nih hari dia. Esok lusa saper tahu kan? Lagi satu kes kereta kau kena gores tu. Gilalah Jue. Kau sangat bersabar kan? Memang aku kagumlah dengan kau Jue.

Macam biasa banyak benda aku nak tulis tapi dah panjang dah aku rasa. Lagipun aku tahu kau pun salah seorang manusia yang malas membaca juga. Apa - apapun memang gembira aku dapat kenal dan jadi kawan pada kau. Walaupun kau selalu tersasul, kadang – kadang tiba – tiba bercakap bahasa baku dalam kereta tapi kau memang Coolllll! Jumpa lagi nanti dekat Shah Alam dan terima kasih sudi bersusah payah, bersuka duka dan bergelak ketawa dengan aku. Moga kita berjaya dan harap - harap Geng Bas Sekolah sentiasa bersatu. Haha. Insyaallah!

P/S : Rakan Saya Siri 6 Mungkin Lewat Sikit...Rehat Kejap..Haha!!

15 ulasan:

  1. hahaha......siri 5 yang cun. hiks...

    BalasPadam
  2. hhmmm....
    besh2!!
    ada lagi siri 6???
    lmbat lagieyh???
    dut wori..
    ill be waiting patiently!!!

    BalasPadam
  3. hhmmm....
    besh2!!
    ada lagi siri 6???
    lmbat lagieyh???
    dut wori..
    ill be waiting patiently!!!

    BalasPadam
  4. cj : fuh...penat aku karang2 masa kepala pening...

    ghostone : aku rasa kalau aku buat buku mesti ko beli kan?haha

    BalasPadam
  5. bila abes cte psal kawan ko ni? dh mcm novel dh ikot bab..

    BalasPadam
  6. gile ah.....masa kepala pening pun gi karang gak ka? hahaha.....

    BalasPadam
  7. Best giler ada kwn mcm Hans nie.
    Mesti dorang bangga boleh kwn ngn Hans.

    Mcm2 memori yang ada..

    *tak suka buat presentation coz gelabah giler.

    BalasPadam
  8. kalau lu citer pasal gua tak payah panjang2. cukup takat... Brader ni memang hensem with capital H.fullstop

    BalasPadam
  9. hehehhehehe.. kasila no fon jue tu kat aku.. hehehehehe...

    BalasPadam
  10. razman : lambat lagi...member aku ramai nak buat macam mana..aku tahu la kau tension member aku semua perempuan takder laki(saja fitnah kau gay...haha)

    cj : aku demam maa ari nih tapi saja lah buat rajin tulis blog

    pearls : diorang bangga ada kawan macam gua?tak lah..tapi gua syukur ada kawan macam diorang

    hidemichi : tak ingin aku nak tulis pasal ko weih..haha

    kawie2020 : no phone?opss sorry...xleh kasi...

    BalasPadam
  11. alah...sekali gua suap lu dengan Kepsi cepat je lu letak file gua paling atas..bukan gua tak kenal org gomen ni...err, lu org gomen ker?

    BalasPadam
  12. hidenimichi giler : hahahah...sorry...saya bukan org gomen yer..kalau saya gomen pun kalau ekau rasuah pun gua tak terima..

    BalasPadam
  13. izzat: ye sy!
    hans: thnx a lot!

    BalasPadam
  14. izzat: yer sy ..
    hans: thanx a lot!

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com