Jumaat, 11 Disember 2009

Amacam Result Kau? Dapat Berapa?

Mestilah lepas keluar keputusan peperiksaan ramai rakan - rakan kau semua akan bertanya keputusan kau. Jika kau perasan kawan kau akan beriya - iya tanya keputusan kau tetapi bukan setiap semester dia berperangai sebegitu. Adakala dia mendiamkan diri dan adakala lebih bising daripada biasa. Kenapakah terjadinya perkara itu?

Jikalau diam mesti hanya ada dua sebab iaitu sama ada dia memang tidak mahu kecoh atau keputusannya teruk. Jikalau terlampau bising dan teruja, itu menunjukkan sama ada keputusannya sangat bagus atau memang sifat azalinya seperti itu. Itu antara kajian sepanjang zaman aku hidup.

Kadang - kadang memang kita perlu bergembira kerana berjaya mendapat pointer tinggi tetapi janganlah kau tunjukkan sangat kejayaan kau itu. Maksud aku kau boleh berkongsi dengan rakan - rakan tetapi yang membuatkan orang menyampah dengan kau sebab waktu pointer kau tinggi saja baru kau beriya - iya mahu tahu result rakan - rakan kau. Di waktu pointer kau rendah kau menyepi seribu bahasa. Nampak sangat seperti mahu menunjuk - nunjuk.

Cuba kau lihat orang yang lebih hebat dari kau. Tidak perlu heboh satu dunia. Cukup sekadar bagitahu pada seorang kawan dan tiba - tiba satu fakulti tahu keputusan kau. Itukan lebih baik dan nampak manis. Tidak adalah orang mengumpat kau secara berlebihan. Kadang - kadang kau gembira kau berjaya tetapi kejayaan kau pun datangnya dari rakan - rakan kau juga. Jadi, ubahlah perangai.

Lain pula seperti aku. Aku bukannya manusia yang bijak seperti kau. Jadi, kalau bising - bising pun pada rakan - rakan aku yang rapat saja. Malas mahu bagitahu keputusan sebab nanti nampak macam bangga pula padahal apa harus dibanggakan kerana semester akhir bukannya banyak subjek. Lagipun taklah hebat mana sangat. Tambahan pula sangat bosan pada orang yang memaksa mahu tahu result seseorang dan selepas itu tidak mahu bagitahu result mereka. Kalau macam tu lebih baik tak payah tanya kan?

Senang cakap bergembira itu memang perlu tetapi jangan nampak ketara sangat kerana orang akan berfikir engkau nak menunjuk - nunjuk walaupun mungkin niat kau bukan macam tu. Itu lebih baik aku rasa. Selamat bergembira dengan result masing - masing.

*Engkau Yang Dimaksudkan Tidak Ada Kena Mengena Dengan Sesiapa....Ini Entry Umum!!*

P/S : Haiya Ala Solahhhhhhhhhh!! Solat Jumaat Datang Lagi!

35 ulasan:

  1. btul tu.tiap kali result kuo mesti dpt byk mesg tanya dpt brapa2..kite ni xcedik mane malu la nk compare dgn dorg..huhu

    BalasPadam
  2. kali ni xde org tnya aku nye pointer bape sbb smua pon pening ngan result sdri..haha..masing2 dah redha since lepas buat exam lagi..

    BalasPadam
  3. huhuhuhu.. ramai yg dh kuar result ni.. gerun lak rasanya~

    BalasPadam
  4. AmyLiana886 : hahaha..tau xpa

    Iyllienaz : hahah..susah lah tu..masing2 pening kepala

    Zuewairy : haha..sila gerun

    BalasPadam
  5. huhuhu...
    biasa ah tu...

    yg hebat akan brtnya yg kurg hebat..ko brapa???

    seyes aku pon malu

    BalasPadam
  6. setiap kali kua result aku akn ckp cm ni.. "aku rase aku silap pilih course arr.." hahaha..

    tp sem lepas punya result, aku ckp "aku x silap pilih course sbnar nye.." haha

    sem ni..? aku x tau nk kate ape lg..

    BalasPadam
  7. huuu, result aku pun dah kuar..aku tak pernah amik tau result org dan sesapa nak tau result aku kena blanje aku dulu..muahahaha

    BalasPadam
  8. Oh dear, I know it is about contest but apa contest itu? Heeeheeee....must brush up on d Bahasa yang adik-adik di sini guna.mmm? Love everything though. have a nice day

    BalasPadam
  9. betul2....aku menyampah dgn org yg suke kecoh2 psl result die bagus...

    BalasPadam
  10. tu ar pasal..
    kalu dpt dekan,stu uitm nk bgtau..
    tp kalu result terok bkn main mnyepi ag..
    huhu

    BalasPadam
  11. bistu ko pyer dapat bape?
    wakakakaka~
    time aku dulu dorang tak tyer
    dorg cek sndri tuk aku
    siap ade yg tau dulu result aku dri aku
    padahal aku wat derk je
    wakaakakakaa~

    BalasPadam
  12. hans lepas solat doakan aku jadi penyayi

    BalasPadam
  13. kajian kamu terbukti benar dan tiada sangkaan lagi ohhh...

    BalasPadam
  14. Klo aku diam2 saje.
    Becoz keputusan aku 1st sem je yang gempak!
    Byk berpoya-poya punye pasal.
    Hahaha

    :P

    BalasPadam
  15. orang : ko dpt berapa?
    aku : adala sejemput.

    byk ke sikit ni je aku jawab
    jwpn standard

    BalasPadam
  16. Salam Juma'at,Hans!Gd Luck,Hans!!
    Ehh..ehh..result da dpt kn?Hehe..Congrats!

    BalasPadam
  17. aku kalau org tanya..
    ko dpt brape?aku tanya balik, ko nak brape?

    kalau exam org tanya, mcm mana ok tak? aku jawb balik, mcm jawab examla..

    BalasPadam
  18. gua tak ske orang dpt result gmpk pastuh sound gua..."tu la..mls study...kn da fail"......sial je...org tgh sedih dia pkat simbh myk kt api..mmg bkin gado la...

    tak pon...stok result takdela gmpk mn..tapi gaye ckp cm dean list...

    BalasPadam
  19. mak aku kata.. kalau kita nak tahu result kawan,. ckap laa result kita dulu.. baru laa macho.. hehehe

    BalasPadam
  20. heheheh...aku da abes da zaman tue...ekekek...

    BalasPadam
  21. bersederhana lah dalam kehidupan..
    mungkin ari ni kau gembira...
    mana tahu esok lusa kau berduka...

    renung2kan lah...

    * komen utk umum...tak tuju kat saper2 pun...heheh *

    BalasPadam
  22. Jane : hahahha....biasalah tu..lumrah hidup

    Chah : haha..gilalah ko..ehehehe...apa dialog kali nih

    Nursarah87 : owh,nak tiru ko la..haha

    Bubbles : hahaha...macam2

    Lala : ekekekek...tui tu

    Nabilah : hahaha...faham juga ekau

    Ayudeathwish : eekekek...aku member2 suruh check

    Seroja Jingga : asal?hahaha..masuklah idola kecil

    Mililara : hahha..betul3

    Ms Independent : itula pasal..lagi baik kan?

    Norlaila : hahaha..ko dgn dilot sama

    Kak Ieda : tq...hehe

    Dilot : hahaha..lucu

    Aminah : hahha..itu memang bikin gaduh la kan kata depan2.

    Pinky Lucia : haha..mak aku xkata tapi aku sokong apa mak ko ckap tu

    ~O~ : nasib dah lepas

    Cik Cookie : haha..betul2..go go chaiyok

    BalasPadam
  23. hmmm..pointer kiz sem ni juga kurang memberansangkan tapi Kiz janji pada diri sendiri akan buat terbaik nex sem..doakan kiz ya..

    BalasPadam
  24. kalau kita rasa kita hebat, sebenarnye ade yang lebih hebat dr kita

    kalau kita rasa kita malang, ade orang lebih malang dr kita

    mari jadi manusia bersyukur!

    BalasPadam
  25. Kizz : yups..usaha lif kejayaan

    CHentatiku : betul2..mari bersyukur

    Zack : malas nak kecoh2...kira okayla..

    BalasPadam
  26. bape result ko weh..nak tau..hehe

    BalasPadam
  27. ya ka entry umum? cpt gosip di YM!!

    BalasPadam
  28. ikut resam padi, semakin berisi, semakin menunduk!(hal ini berkaitan dgn ilmu, berat badan x berkaitan!)

    BalasPadam
  29. hahaha.. mak aku selalu pesan.. lalala~~ kita kena give n take.. sebab tu kalau nak tahu yg org nya kena gtahu laa yg kita nya dulu..

    ko sokong? hahahahaha time kash3 hahahaha

    BalasPadam
  30. izzad : aku rasa berat badan cam ada hubung kait jer..haha

    pinky : aku sokong...itu baru ikhlas

    BalasPadam
  31. hehehehe.. ikhlas kan niat anda selalu.. lalala~~

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com