Isnin, 14 Disember 2009

Mak Leha Berkata,"Ikutlah Budaya Jepun"...............

Kalau sesiapa yang dah lama mengikuti blog aku nih mesti ingat aku pernah bercerita pasal seminar keusahawanan selama 6 hari di Bukit Tinggi, Pahang pada Februari 2009 hari tu. Dekat situ ada seorang pensyarah nih yang jadi ketua untuk projek kali nih. Aku dengan kawan aku, si Fitri gelarkan dia sebagai Mak Leha jer. Senang!

Waktu seminar tu dia selalu bercerita pasal dia pergi ke Jepun dan kagum dengan budaya Jepun yang serba serbi laju dan pantas sehinggakan berjalan pun seperti berjogging. Kiranya dia sentiasa berpesan kepada kami semua agar mencontohi budaya Jepun yang satu itu. Jadi, selepas tamat seminar 6 hari yang mewah dengan makanan - makanan yang lazat tu maka kami pun pulanglah ke kampus Uitm.

Kami dijanjikan sijil seminar itu akan diberi secepat mungkin. Sewaktu itu aku di semester 5 manakalah Fitri di semester 6. Kami sentiasa mesej Mak Leha untuk minta sijil kami sebab si Fitri pun dah nak grad waktu tu. Hinggakan si Fitri sekarang sudah di alam ijazah manakala aku sudah pun grad minggu ini sijil yang dijanjikan masih belum siap. Sebelum ini aku ada juga sms Mak Leha bertanyakan hal berkenaan sijil ini dan jawapan sama yang diberikan,"Nanti kalau siap saya bagitahu".

Sehinggalah si Fitri sms aku bertanyakan perkara ini sebentar tadi. Aku sudah hampir lupa sebenarnya dan terus aku sms Mak Leha. "Puan, sijil seminar dekat Bukit Tinggi tu bila nak siap? Dah setahun dah tunggu nih!" dan Mak Leha diam membisu. Kemanakah perginya Budaya Jepun anda yang sentiasa pantas bekerja itu wahai Mak Leha?

Mak Leha cakap memang tak serupa bikin! Budaya Jepun lah sangat Mak Leha oiiiiiiiiiiiii!!!

P/S : 6 Hari Membazir Hidup Dekat Sana Tanpa Ada Sijil Sebagai Bukti. Dimanakah Sijil Kitaorang Wahai Mak Leha??

P/S Lagi : Malam Nih Malaysia Lawan Laos Dalam Bola Sepak Separuh Akhir Sukan Sea!!Tak Mahu Bagi Harapan Yang Tinggi Sebab Malaysia Nih Prestasi Macam Yo Yo!


*Duit Nuff Aku Dah Boleh Beli Tiket Wayang. Sayang Korang Semua Weih!!*

54 ulasan:

  1. hahaha..koya jepun la sgt..baik xyah cmtu..lembap jugak mak leha tu..

    BalasPadam
  2. wahaahhaa~
    cam siput la mak leha~
    sian dah si han ni nanges2 hentak kaki tak dapat sijil dia

    BalasPadam
  3. haha kesian gile. pegi cari mak leha sampai dapat. ape da mak leha ni.

    oh oh wahh dah boleh beli tiker wayang guna nuff? tahniahh!

    BalasPadam
  4. kelakar title tu.. tapi mmg mcm tu pun. biasalah. manusia. ckp mesti kena power tapi kadang2 tak seiring dgn tindakan.

    BalasPadam
  5. pakcik aku yg kawin ngan gadis jepun dah 4 tahun tinggal di sana, hari tu dia balik m'sia ada gak cter pasal life kat jepun, paling aku ingt, kat sana peluang pekerjaan adalah sehingga sekecil2 pekerjaan, contohnya akan ada pekerja yg dtg ke rumah kutip bayaran bil-bil, so tak payah susah kita beratur pegi bank or post ofis..byk lg dia cter, nak story kat cni takut overdose plak, haha

    BalasPadam
  6. aha!
    hans nk ajk tgk wayang rupenyer..
    ok2 aki set je..
    hahhaha...
    aki kn.. kursus 1minggu tyme form 1~
    smpai skunk da umo 21 thn...
    sijil x dpt2!! sia2 je ak itam legam! dem~

    BalasPadam
  7. mak leha, nice one.. mungkin dia tengah tunggu sijil tu sampai dari jepun kot, itu yg lambat.. :P

    BalasPadam
  8. hehehehehe.. keadaan yang sama juga pernah terjadi dkt sy.. ;)

    BalasPadam
  9. jom pakat p cari mak leha...
    haha...

    keja2 wat sijil ni besa lembab sket lam mna2 prog pon... prog da setel la katakan..
    \suma da mula mls la,

    BalasPadam
  10. hahaha..dasar mak leha tol.sijil ko dlm bahasa jepun tuh.dia nak mintak tolong ultraman taro translate dulu.

    BalasPadam
  11. hahhaha.. mak leha punya ckp pun xley pakai daa..

    BalasPadam
  12. hans,
    wow..
    duit nuff dah melambung tinggi?
    ekau clik2 jugak ar nuff aku..
    hehehe..

    *gua suka Jepun jugak..
    nak berhijrah ke Japan pun xper..

    Kepada Mak Leha, sila baca n3 ni..
    Hahaha..

    *Kim salam Datuk SRK yg encem itu..

    BalasPadam
  13. Amyliana : haha..tau xper...nak dkt setahun dah nih...

    Ayu : adoi..penting tu sijil tu..wat aku nak buka bisness dah ada sijil tunas mekar

    Nurul : Mak leha dkt melaka tu..jauh...yups..thanks click nuff gua

    Nur : itulah..cakap dia nak berapi2 jer

    Nursarah : haha...overdose pun xper..ku xkisah

    Aki : ko tak minta kut?aku punya masalah ni aku minta pun xdapat2 lagi

    Hapeace : haha..gila sijil tu ada kt jepun..macam mana tu?

    Zuewairy : rasa2 ramai orang pernah jadi macam nih

    Mier@Meer : Sijil tu ada masa hari last seminar..diorang amil balik konon2 nak taip nama..tapi sampai skrg xdapat lagi

    Sharamli : Mak Leha tgh jogging kut

    Faizal : hahaha...maybe

    Chah : tahu xper...mak leha toi

    Lotsofpearls : gua selalu tekan nuff ekau juga..dah brapa ribu dah dapat?hehe

    BalasPadam
  14. Mak leha kate dia skang tak minat jepun.. Dia beralih cinta dan kaseh pada Hindustan laksss.. Haha.. ;p

    Sabar jek laa ye hans.. Ade jodoh tu ade laa.. Kalau takde nak wat caner, anggap jek laa jodoh takde..

    BalasPadam
  15. hahaha..

    budaya jepon ntah ape lew diee tue...

    weh..

    td mase ak bace entryu ko ak trkejut cz name pengarah kampus ak MAK LEHA!

    HEHEEH

    BalasPadam
  16. mak leha simpan sijil korg supaya korg selalu msg die kot. die sunyi tu tak de org nak msg2 dia selalu. atleast kalau die wat cam tu korg ingat la kat dia kan? muahahaha

    BalasPadam
  17. mak leha gantung sijil tu dalam bilik dia wat wallpaper

    hehheheh

    BalasPadam
  18. Tu yang susah dengan orang kita nie. Cakap berdegar, hasil masih lagi hampeih. Budaya melengah-lengah. Takper yang penting kita ubah diri kita k? Jangan mudah putus asa.




    p/s : Sijil tu print je sendiri. Hahaha. Lombab sangat dia tu.

    BalasPadam
  19. cakap serupa keling..better kate tiru budaya keling..bru betul

    BalasPadam
  20. hey2
    ku br mengikuti
    thanks singgah d blog
    =D

    BalasPadam
  21. mak leha..
    trus trbyngkn pngarah kampus
    UiTM kedah...
    too pn mak leha gak..
    agagaga~kantoi

    BalasPadam
  22. kehkehkeh
    jepun kepala lutut lu leha
    gua ingat leha tu mak lu
    ah~

    BalasPadam
  23. sebab tu aku amek dasar pndg ke ATAS..
    ahaks..

    BalasPadam
  24. Farhana : adess....haha

    Ghostone : hahaha...ku tau..uitm merbok korang punya pengarah nama leha kan?member aku ada gtau

    Miss Izan : hahaha..laki dia nak letak mana?

    Yanie Putrajaya : boleh jadi..haha

    Notso Violet : hahaha

    Dakwan : nak print sendiri apa..contoh pun xder

    Aminah : hahaha...xleh..itu ayat sensitif dkt malaysia tu..kang mak leha kena saman lak

    Easy Izzudin : thanks singgah sini

    Nadhirah Nor : ko pun uitm kedah ke?ramai Uitm kedah yer..nasib aku bukan Uitm Kedah

    Koyuki : gila..mak gua tepati janji kut

    I'msosupernotcool : hahha...okay la tu...

    BalasPadam
  25. ckp jel ebih mak leha...

    duit nuff pkick br je blh bli air kotak..hehe..

    BalasPadam
  26. mak leha dah murtad budaya ohh~

    BalasPadam
  27. hahaha kesian.............. dwet nuff aku cume mmpu bli 3 tket wyg je.. huhuu

    BalasPadam
  28. alah mak leha...
    cakap xserupa bikin...

    BalasPadam
  29. cakap x serupa bikin!
    ahahaha

    BalasPadam
  30. Hurmmm rasa cam pernah dengar jer seminar nie . Dia gabung sekalau ngan U lain ke ?

    BalasPadam
  31. kena tukarkan kewarganegaraan mak leha ke jadi rakyat jeoun, baru dia cepat2 siapkan sijil tU!!
    bagi sijil kosong pun xpe.. nama taip sendiri

    BalasPadam
  32. budaya jepun lap lantai pkai tangan..mmg patot di contohi!!!hohoho

    *ade kaitan ngan entry ko???

    BalasPadam
  33. Aku lum pernah dp cashkan Nuff tp dah cukup tu, kalau aku nak! Nantiler sehari dua lagi ... Tahniah utk Nuff ko! Semoga nanti dp lebih lebat lagik eh! Amin!

    BalasPadam
  34. Pakcik Kordi : pewit...baru buat dah kaya dah pakcik..tahniah

    Kak Ieda : haih,xtau nak buat apa dah kak ieda

    Mililara : hahahah...murtad budaya pun ada?

    Mama Mia : pewitt...banyak tu

    Ries Lee : hahah..ko sayang dia ke?

    Enheartsdiamond : hahaha...lupa apa aku selalu ingatkan

    Yaziith Su Anaz : maybe tak der..haha

    Miloicekaw : betul2

    Zack : ahahaha..tau xpa

    Touyakaruma : takder...xcampur pun..itu yg lain kut

    Si Tedi : tahu xper...senang

    Wanie-San : xder kaitan...haha

    BalasPadam
  35. budaya jepun yang dimaksudkan adalah budaya maria ozawa...

    BalasPadam
  36. hahaa btol ckp x serupa bikin la.... aduhai mak leha... hahah nape korg gelar dia mak leha? nama dia leha jgk ker??

    BalasPadam
  37. mak leha bz kaji budaya jepon kot.2 yg lmbt nk bg sijil 2..huhuhuhu

    BalasPadam
  38. Precious : owh,bestnya dah boleh cash

    Rahman : hahaha...pakcik Man..bila ko nak insaf?

    Nick Irfan : haha..nama dia leha juga..tu nama pemes dia

    Cik Memy : hahahah..leh jadi

    BalasPadam
  39. owh malaysia menang 3-1..boley la ko blanja ktorang tgok movie kan2??

    BalasPadam
  40. Iylienaz : silap komen kut?

    Ah Fatt : haha..tahu xper

    BalasPadam
  41. hahahahah..mak leha..mak leha...ckp xserupa bikin...hahahah

    BalasPadam
  42. rasanya seperti mahu bersemuka dengan MAK LEHA!

    hans tolong tahan aku, aku dah hilang sabar ni.

    BalasPadam
  43. aku comment betol la..cumenya aku xsempat nk jengok blog ko td sbb aku exam..so, aku dtg blog ko lambat maknenya time tu bola semi final dah abes..sbb tu aku comment camtu..klo x, mane dtg pasal blanja movie tu..

    BalasPadam
  44. Lala : haha..tahu xper

    Yobsumo : wah,apa dosa mak leha pada ko?haha

    BalasPadam
  45. Hahaha..
    Aku tak mampu pown nak makan me goreng mamak..
    setakat Teh-0 Suam jek.
    Hehe..

    BalasPadam
  46. iylienaz : hahaha..faham2

    lotoflovepearls : hahaha..teh O buat sendiri jer

    BalasPadam
  47. Is skunk ape Real?
    http://www.is-bigfoot-real.com/

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com