Rabu, 2 Disember 2009

Mana Pula RM10 Aku Nih?

Semalam keluarga gua balik kampung tetapi gua malas nak ikut sebab gua memang dah janji nak berjimba dengan rakan – rakan. Jadinya, gua banyak menghabiskan duit gua semalam dengan tengok Ninja Assasin, beli popcorn dan main bowling(kalau dah dapat gambar baru gua masukkan dekat sini).

Lepas sahabat gua si Saudara Hafiz menghantar gua pulang ke rumah tetiba gua terasa mahu makan. Jadi, gua bersiap – siap dan menuju ke medan selera yang berdekatan. Gua pun memesan nasi goreng kampung telur mata. Sambil mata khusyuk melayan siri ulangan Nur Kasih di TV3 tiba – tiba gua mendapat seruan Ilahi mahu melihat duit di dalam dompet gua.

Alamak! Mana pergi duit – duit not RM10 nih? Fikir punya fikir baru gua teringat semua perbelanjaan gua tadi menggunakan RM10. Yang ada sekarang hanya not RM50 beberapa keping(saja aku nak riak kejap..haha). Adoi! Takkan nak beli nasi RM3.50 nak bayar dengan RM50. Aku bukan manusia macam tu!!! Aku cari menu apa yang macam mahal sikit. Jadi, aku pesanlah lagi satu menu iaitu Char Kueteaow(aku hentam jer eja). Lepas tu ada satu keluarga dekat sebelah aku bayar pakai duit RM50 juga. Aku tengok kedai nih tak kata apa – apapun.

Sampai giliran aku nak bayar, mereka tak ada duit tukar :-

Akak : Adik datang bayar esoklah.

Aku : Eh, biar betul akak?

Akak : Tak pa…adik datang bayar esok jer.

Aku : Okay, macam nih! Akak pegang kejap RM50 nih. Saya balik rumah kejap ambil duit. Makanan nih saya letak sini dulu yer…

Akak : ……(terkejut dan speechless)

Imaginasi aku tentang kakak tu :-

Akak : Budak nih pelik betul. Awat dia suruh aku simpan RM50 nih? Gila kut? (dalam hati)

Aku pun pergilah menuju ATM berdekatan dan alhamdulillah nasib ada RM10. Aku pun dengan pantas memecut motosikal dan pergi bayar dekat akak tu lalu pulang mengketedarah dua – dua makanan tu. Musnah program diet aku. Adess!!

Sebab apa aku suruh dia simpan RM50? Sebabnya, aku taknak dia kata aku berlagak atau cubacuba nak lari taknak bayar makanan aku tu. Karang jatuhlah imej aku di mata pengunjung - pengunjung dekat situ. Hahaha. Aku memang betul – betul terlupa aku sudah gunakan habis duit – duit RM10 aku tu. Padan muka aku tak tengok awal - awal duit dalalm dompet. Dah menyusahkan diri sendiri. Dan aku lihat kakak itu terharu melihat aku datang kembali membayar kepadanya. Aku juga meminta maaf pasal tak ada duit kecil sebelum nih dan tiba – tiba beliau memanggilku :-

Akak : Adik, kejap!

Aku : Awatnya kak?

Akak : Adik nih bujang ka atau dah kahwin?

Aku : Belum kahwin lagilah kak tapi dalam perancanganlah.

Akak : Haih, melepaslah anak akak nak kahwin dengan kau! Hurm, siapa awek hang?

Aku : Ada tiga orang jer. Yang sorang tu skandal saya.

Akak : Hah? Mak aih! Biaq betoi ang nih. Sapa?

Aku : Taylor Swift, Megan Fox dengan Fazura.

Akak : Untung diorang! Akak juga yang kempunan nak buat hang jadi menantu.

Aku : Saya ada lagi satu kuota kak. Itupun kalau anak kak muka macam Maya Karin atau Rita Rudaini lah.

Akak : ………(terdiam dan terkejut)

Yeah, dialog di atas hanyalah imaginasi liar dari aku tetapi bakal menjadi kenyataanlah satu hari nanti.

Hahaha!

P/S : Member Gua Cakap Gua Dah Berisi Balik. Cess! Nak Makan Pun Tak Senang! Adoi!

61 ulasan:

  1. lebih kurang mcm kes aku dulu gak

    BalasPadam
  2. hahaha~
    huahuahua~~~

    "mak saye cakap, kalau nak pilih calon isteri kena tgok mak dia dulu..",dafi..

    akak 2 mcm rita k...
    ;)

    BalasPadam
  3. hahaha~
    orang kat cafe selalu camtu gak dulu~
    tapi seba dia takde anak perempuan, dia offer pekerja2 dia bagi aku~

    tak mau~

    hahaha~

    BalasPadam
  4. akak pun dok kalut nak tkr duit pecah rm50 ni..ptg ni nak gi pasar malam..kang hangin gak makcik2 kat pasar malam tu..hik hik

    BalasPadam
  5. Ms. Independant : sikit2..haha

    Ah Fatt : haha..itula pasal..sama kita...

    Cik Haa : hahaha..tgok mak dia xcun..haha

    Lord Zara : haha..kena memilih kan..

    Siti@Nurie : pi tukaq kak..kang mengamuk makcik2 tu..haha

    BalasPadam
  6. salam... bagus betol ler kamu ni nasib baik anak dara akak masih kecik lagi kalau tidak dah ku ambik buat anakantu oppsss!! menantu...

    BalasPadam
  7. wah,
    sangat jujur!

    tak tahan..
    "Itupun kalau anak kak muka macam Maya Karin atau Rita Rudaini lah."

    kelas ko punye taste!

    BalasPadam
  8. Aku rasa kakak tu mesti cakap dalam hati macam ni.

    (Budak ni kene sampuk ke hapa?)

    Hahahaha. Hans jangan marah.

    BalasPadam
  9. hahahaha...

    mamat perasan!!!!

    kuikui...

    byk kowt duet ko..

    bak sinieyh sikit!!!

    BalasPadam
  10. ekeke.... tgk2 muka anak akak tu mmg macam rita rudaini.... agak2 sapu tak?

    BalasPadam
  11. bagus!
    anda memang jujur!
    mesti bangga kan?
    haha

    tapi part dialog tu xleh blah la bro..
    hahaha

    BalasPadam
  12. jg berat badan sebelum kawin, kang pelamin roboh hehe

    BalasPadam
  13. kah3!!
    lawak tol imaginasi ko hanz!
    ap la...
    family 2 byr 50 sbb rmai..
    ko kn sorg~

    BalasPadam
  14. Naz Ilyn : haha..kalau besar nanti muka dia macam Tiz Zaqiah gtau cheq noh..nak hantaq rombongan meminang

    Afiq : Mau tau lah weih..bukan macam ang..Cik Do pun jadi cerita..haha

    Faiz Farish : tak marah lah..sebab aku rsa dia kata tu kut..haha

    Ghostone : perasan apa..kenyataan kut..haha..aku simpan lah duit tu

    Mier@Meer : Tengok perangai plak..kalau muka ja cantik perangai xelok pun tak guna juga

    BalasPadam
  15. wei hans..yg 2 org tu ko leh amik..tp taylor swift xyahla ko amik..
    ~baik sungguh hati ko kn...amin~

    BalasPadam
  16. Ha..ha..ha..
    Kata kakak itu sebenarnya;

    "Huh...peliknya cara mamat ni menjaga imej!"




    Bagus..bagus...susah nak cari pemuda harapan bangsa yang jujur macam ni sekarang...

    BalasPadam
  17. hahahha sampai 2 makanan ko order..

    tu nasib baik ade 50..klu xde mana ko nak letak muka ko..hihihi :p

    BalasPadam
  18. sama la macam ak..
    tapi bezanya duit ak lagi besar taim tuh.
    saiz A4.
    haaa..bulih imejin??

    BalasPadam
  19. wah..bagus lah hang ni..memang lah hang x takbur tapi ketulusan hati hang untuk tidak menyusahkan org itew aku puji..

    1st - kaw sanggup order satu lagi menu
    2nd - kaw sanggup p atm n bagi duit 2 kat akak 2 pegang...kalau ade sesetengah org die rembat terus...

    baguih lah hang nie...good boy

    BalasPadam
  20. aha.diet ka?
    nak jadi mcm rain la tu.
    haha.

    BalasPadam
  21. ermm...
    xde la mulia mana pun..
    hati ko tu...
    juz secukup rs jek aku tgok..
    hahahahhah
    ;p

    BalasPadam
  22. alah..gua byr fotostt 70 sen gune not 50 xcite pn lm blog...ahhahaha...

    sile la diet..sebb org sntiasa memerhti kn anda

    BalasPadam
  23. heheheh

    jujur nyaaa org tersebut..
    muahahha;)

    BalasPadam
  24. Berisi..?
    Gua nak nengok betol ke berisi..

    *cmner nak mcm body Rain..? hehe..

    *Alangkah baiknya ekau.

    BalasPadam
  25. Tinie : haha...tgh dok jaga la nih..haha

    Arief Arf : bangga?tak pun...haha..dialog tu memang..huuhuu

    Ak1 is Autumn : itulah pasal..tu lah gua rasa bersalah tu..haha..kang dia kata gua berlagak la kasi RM50

    Hisham : taylor Swift tu dah tangkap cintan dgn aku..apa leh buat..haha

    BalasPadam
  26. haha..megan fox awek ko??smua yg lawa2 akn automatic jd awek ko kan..

    BalasPadam
  27. Chentatiku : aiyak...aku tapau bawa balik umah..aku sangat jarang makan luar...itupun sebab mak ayah aku balik kampung jer..kalau tidak jgn harap nak gi makan luar..haha

    Xiinam : hahha..gua jujur ker menipu ker sama naik jer kak..haha

    Suehann : Kalau tak ada cepat2 lah aku cancel kan..haha

    Acap : duit jutaria ke?haha

    Syaf : jgn puji lebey2..kang aku riak ko dosa lak..haha

    BalasPadam
  28. Tengku Fir21 : senget juga lah kadang2..haha

    Pisey : mana tahu?betul2..haha

    Primadona69 : bila plak gua mengaku gua mulia?aiyak

    Aminah : gua mau cerita apa..aiyak..haha..betul2

    Jane : no komen..haha

    Lotsoflovepearls : hahaha..diet2...kalahkan Rain

    Iylienaz : yups..mana tahu?hahaha

    BalasPadam
  29. haha...punyalah ingat btol makcik tu tanye ko pasal menantu tu...lol... >_<

    BalasPadam
  30. kenapakah senarai awek ank ada nama aku??!!!

    BalasPadam
  31. haha,..
    bgusla,.
    xdela lari trus ncn tuh xnk bayor,.

    tp psal tnggi sgt imaginasi tuh,.

    BalasPadam
  32. bagos gle ko weh..1st tym rase jumpe org gni..seb bek kakak tu tak nanges golek2 sbb terharu..lol

    BalasPadam
  33. Tak macho kalau makan tak bebayor atau org pompuan bayor.......

    Betul tak?

    BalasPadam
  34. ekekekekekke...

    aku lom pernah hadapi situasi macam ni lagi.. kalau tak mungkin aku buat macam kau gak.. ekekekekek ayat tak mau kalah

    BalasPadam
  35. perasan.
    megan fox tu besfren aku.
    dia kate die tak kenal ko pon.
    hahaha

    BalasPadam
  36. ko makan malam..
    lepas tu sampai 2 menu..
    memang naik laa badan.. haiyoh..

    BalasPadam
  37. kan ak dh kate..
    ko owez ful wif ideas..
    hak2..

    bgs la ko ni..
    kalo ak bayo jek..
    kalo xde wit kcik xyah bkk kedai..
    kah2..

    ilek sudah..
    berisi pe nye..
    kurus je ak tgk..
    heee

    BalasPadam
  38. kau tak cukup berlagak...aku aritu..tgk dalam wallet aku hanya tinggal beberapa keping not rm100...aku nak beli satay 3cucuk...satay tu hanya rm1.20 je..dan aku mmg jenis berlagak nak mampos...aku cakap ngan brother jual satay tu...give the change...so kau tau tak rm100 toalk rm1.20 brapa baki???maklum la..aku tokey babi 100 ekor..mmg kena berlagak macam babi...hahahahahaha.....tak lawak kumen sengal aku nih..

    BalasPadam
  39. hahahahahahha....awek xnk kalah...megan fox..hahahahi

    BalasPadam
  40. hehehehehehe.

    kenapa perlu kau melibatkan gf aku Fazura dengan tunang aku Taylor Swift? kau nak kena pelakuk ke?

    BalasPadam
  41. aku harap kau bahagia dgn maya karin nanti ha3..susah nk cari gadis yg berkaki gebu skrg nih bro~~:D

    BalasPadam
  42. gua pernah lg dasyat woo..bayar mentos dengan RM50. wahahak :p

    BalasPadam
  43. aku ingat betol2 la ko cakap camtuh kat kakak tuh. huhuh
    good boy... jjur2... :DD

    BalasPadam
  44. I read all the 'gua' 'gua' sounds like a Chinese. Enjoyed this post. Honest guy awak ni.

    BalasPadam
  45. ko nak aku bunuh ko ke!??

    hahahah ko jgn nak buat lawak bangang superstar boleh tak!! aku bunuh ko krang seblom usus aku pecah! tgk dilog ko tak masuk akal nie

    tiga2 tu ex aku! blah~

    ala.. standert lah tu wei.. aku dulu takcukup bayar duit sanggup aku gadai kan body aku! awek tu jual mahal lak.. melepas aku.. hhuhuhu..

    BalasPadam
  46. lol,ak igt dialog real..klu real ak salute ko bro..
    bgs gak imiginasi ko nih,hak3

    BalasPadam
  47. Mr Clive : hahaha...baca bagi habis dlu baru wat conclusion..

    Piqah : ang gila ka?haha

    Cikti : nama pun imaginasi..xrugi pun tinggi2..haha

    Koyuki : kehkehkeh!

    Chokio_Nia : maybe dia nangis sampai tergoreng tangan dia pastu sebab terharu..haha

    Asyiq : eh, kalau pompuan bayar gua relaks jer kak...haha

    Si Tedi : hahaha..insyaallah..aku buat2 percaya

    BalasPadam
  48. Miss Siv : paling tidak aku dah cakap imaginasi aku jer...bukan macam kau..pembohong..haram dia tak kenal pun ko..ada hati ngaku best pren..podah..haha

    Hanida Lavida : haha..itula pasal..xper2..aku tgh cuba nih...doakan kejayaan aku..haha

    Wan Sheva : ko rabun ker buta?haha

    Chah : sikitlah...

    Alvin : hahaha...haram toi bela babi banyak2 wat apa...haha

    Lala : biasalah tu..haha

    Yob Sumo : kau nak kena tikam dengan pedang samurai ker?haha

    BalasPadam
  49. Cik Cookie :

    Budak Kuning :

    Cikgu Wiween :

    Nuraimyasmin :

    Bubbles : I'm malay lorr...it just sbg sign to increase my level confident saja..haha...luaran gua tak bahasakan diri gua sebagai gua..

    Boneka : eh,bukan lawak la..tu true story kut..haha...kalau aku jadi awek tu pun aku taknak..haha..

    Pena Berkala : hahaha...salute pada imaginasi aku sudah

    BalasPadam
  50. Cik Cookie : sekali sekala..no compromise..haha

    Budak Kuning : itula pasal...susah kut...

    Cikgu Wiween : hahaha...hebat tu..gangster tul lu wiween...

    Nuraimyasmin : haha..xdak keja ku nak cakap betul2..dah la lapar masa tu

    Bubbles : I'm malay lorr...it just sbg sign to increase my level confident saja..haha...luaran gua tak bahasakan diri gua sebagai gua..

    Boneka : eh,bukan lawak la..tu true story kut..haha...kalau aku jadi awek tu pun aku taknak..haha..

    Pena Berkala : hahaha...salute pada imaginasi aku sudah

    BalasPadam
  51. hehehehehehe... cepat gi senaman balik.. dah berisi tuh.. hahahahahaha

    BalasPadam
  52. imaginasi mmg xbole nk bla..
    nk ngn taylor swift gak.. :P
    xnk try akak jual sayur ke..??
    heheh

    BalasPadam
  53. Kawie2020 : gua tengah berdiet nih..haha

    Nabilah : hish...gua Shah Rukh + Brad Pitt..kenalah pilih juga orang yg sesuai dengan gua(gaya angkuh)

    BalasPadam
  54. Kehkehkeh..Awl cerita masih real lg masuk yg tengah2 tu dh meraban2 dh..

    p/s: Kuat betol imaginasi tuh!

    BalasPadam
  55. Kak Ieda : hahhahaha...biasalah tu

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com