Jumaat, 11 Disember 2009

Sekitar Result Exam Keluar - Kenapa Perlu Tangguh - Tangguh?

Hari khamis tadi ialah hari yang membuatkan ramai pelajar - pelajar Uitm tak senang duduk kerana keputusan peperiksaan telah dikeluarkan di portal Uitm pada petang tadi. Alhamdulillah kerana dapat melihat result pada waktu petang dan connection pun tidaklah sesibuk sekarang.

Siapa yang tidak takut mahu melihat result masing - masing. Mungkin di dalam fikiran membayangkan pelbagai kemungkinan dan selalunya kemungkinan yang di bayangkan adalah yang buruk - buruk belaka. Kebanyakan asyik berfikir jika gagal bagaimana? Jika tak capai target macam mana? Jika repeat paper macam mana? Aku juga ada terfikir tentang repeat subject tertentu walaupun setakat nih alhamdulillah belum lagi.

Risau juga sebab mengenangkan di tahun akhir dan buatnya tetiba gagal dan terpaksa ambil semula subjek yang gagal sedangkan rakan - rakan semua sudah pun tamat. Mestilah rasa malu gilakan. Tak dapat aku bayangkan dan aku sangat bersyukur tidak ada paper yang kantoi walaupun target lagi sikit lagi nak tercapai.

Aku bukannya nak berbicara tentang perkara itu. Tetapi, aku cuma mahu mempersoalkan tentang ketakutan mahu melihat result sendiri. Tipulah kalau aku cakap aku tak takut tetapi yang aku pelik tu mereka - mereka yang takut nih beriya - iya memberitahuku result dah keluar. Lepas aku check dan tahu result lalu aku bertanya bagaimana keputusan mereka dan mereka menjawab belum check lagi. Kenapa? Sebab takut? Sangat pelik.

Memanglah takut tetapi bagi aku lagi lama kau rasa takut, nak terkencing, nak demam, nak cirit dan seumpamanya yang buat kau tak selesa...lebih baik kau periksa dengan segera. Akhirnya, si penakut tadi mendapat result yang membanggakan iaitu 3.9 dan lihatlah sendiri. Sia - sia sahaja kau takut bagai nak rak lama - lama sedangkan keputusan kau sangat bagus. Lagipun, apa gunanya kau takut dan tak nak lihat sedangkan kau tetap akan melihat juga keputusan kau selepas itu.

Penambahan Fakta : Entry ini ditujukan kepada orang yang excited mahu lihat result exam tetapi takut nak lihat result sendiri padahal jari sudah ada dekat keyboard. Kepada yang memang tidak kisah result exam anda, entry ini tidak ditujukan kepada anda. Harap maklum!

Bagi aku, takut itu boleh tetapi jangan sampai takut yang melampau seperti ini. Kasihankanlah diri sendiri dan sila yakinkan sedikit diri anda walaupun kita masing - masing takut sebenarnya.

P/S : Tahniah Pada Semua Rakan - Rakan Seperjuangan. Marilah Kita Takutkan Diri Dengan Result Degree Yang Kemungkinan Keluar Pada 24hb Ini!

P/S : Siapa - Siapa Yang Mahu Atau Dah Add YM Tu Sila Bagitahu Yer. YM Gua hanis_narnia@yahoo.com

Lagi Pesan : Gua Paksa Lu Olang Click Nuff Gua...Hahaha....

Pesan Lagi : Gua Rasa Gua Tak Der Mood Mau Blogging Minggu Nih...Tak Tau Lah Asal...

34 ulasan:

  1. u blaja kt ne?
    agak r. ade setgh org smpi xnak tgk result tu. tp last2 kne tgk gak, dpt slip gk nnt bukak sem.
    hehhh.
    tp sem ni mmg takot gle la result nak kua. sbb mcm dpt tau mase jwb exam ari tu kan? huhu.
    gud luck utk aku. mungkin kua dlm mgu neh. berdebar2~~~

    BalasPadam
  2. soalan,
    result ko camne?
    haha

    tu la.skang ni musim keluar result.
    cuak bai.
    haha

    X)

    BalasPadam
  3. dulu mase zaman study..
    xde takut lak nak tengok result.. huhu.. hati kering tul..
    uum leh check gune sms..
    so, kalau kat tv1 ade kuar bagitau leh check result.. mesty mase tu gak saye check.

    BalasPadam
  4. thanks yer betulkan statement aku yg salah pasal storm warrior tu.
    haha..
    tengok je lebih tapi x fokus.
    aku ngantok wo tgk citer dia. haha

    BalasPadam
  5. jgn salahkan kami!
    salahkan server tu!
    hahaha

    BalasPadam
  6. aik penyakit nak men-sawang-kan blog, dah merebak ni.. ada pakatan malas update blog ke? hehehe :p

    BalasPadam
  7. huuu.. rimas pabila mereka2 semua tny pasal result.. bila dah jwb,, yg bertanya tu xmoh bgtau plak result dia.. haishhhh~~ apodaaa~

    BalasPadam
  8. ouh dh kua rsult..
    asl la U ak lombab neh..
    xsabo dh neh..
    ades..
    gud luck bro

    BalasPadam
  9. tu ar...cuak gak ni everytime tunggu result nak keluar...haih...

    BalasPadam
  10. syukur alhamdulilah result aku okey.hehehe.and as u said, aku memang cuak gila masa nak cek.hehehe

    BalasPadam
  11. hans..ambe dulu study uitm gak dekat shah alam...memang cuakla bila reuslt nak kuar..setiap sem baru mula memang pressure gile..test ada 3, kuiz ada 10 dan final confirm lagi horrorr..hidup penuh tekanan...ye la..bila coursework dapat rendah macam below 30/40..final memang kena struggle tahap gaban kalau tak janagn harap nak dapat B+...so namun apapun good luck for ur degree..lagi mencabar..subject punlagi susah..tapidi mana ada kemahuan di situ ada jalan...

    BalasPadam
  12. syukur alhamdulilah result aku okey.hehehe.and as u said, aku memang cuak gila masa nak cek.hehehe

    BalasPadam
  13. owh..
    dak uitm rupenye..
    which campus?

    BalasPadam
  14. itu kes mahu tapi takut..
    selalunya mahu tapi malu!!
    ha ha ha

    BalasPadam
  15. woot~
    bagus2~
    aku kalau result kuar, cepat2 aku online~
    cuak woo~
    dah le aku paling muda dalam kelas, tak nak org lain mengata aku kalau ku tak score~

    BalasPadam
  16. mesti boleh punye bro..jgn risau la..

    BalasPadam
  17. hmm..kakak aku nye result dorang salah kire wey..logic x klo smua subject lulus, pointer 1.31..mau nk kena pelempang ngan bapak aku..pastu bile kire blk, sbnanya result dye 3lebey..bile nk call uitm, arini cuti plak..camne la bley silap..

    BalasPadam
  18. result/??
    bnda nih yg xmo tggu.
    apapun klik nuff kamu

    BalasPadam
  19. erm tau xpe
    min pny result pn dh kua
    takut2 pn kena tgk jgk kan
    huhuuuu

    BalasPadam
  20. harap result lu orait
    tak dapat dekan pon dapat canselor orait juga

    BalasPadam
  21. Ery Farieha : dlu melaka..now tak tahu lagi...rsult permohonan degree belum keluar.

    Arief Arf : owh,sebab last sem aku 2 paper jer..so aku target 4 flat...tapi sayang yg 1 lagi tu dapat A-...kecewa la 2 saat...

    Edriena : owh,gua takut tu takut..sebab tu gua malas tunggu lama-lama..terus check

    Afiq Hashim : thanks..doakan kejayaan aku oit

    Hanida lavida : haha..samalah..dah lah ramai orang makan pop corn

    Tirah Watif : hahaha..den tak salahkan ekau pun

    Arieza : hahaha..pakatan blog...

    Mililara : hahahah..same situation..panas jer kalau kena macam tu

    Wan Sheva : thanks

    Mr Clive : hahaha..biasalah tu

    Faizal Sulaiman : hahaha..aku pun cuak

    BalasPadam
  22. Nakamura : yups..degree lebih mencabar...risau juga nih

    I'msosupernotcool : melaka...lendu @ london..haha

    Si tedi : huhuhu....betul3

    Zara : hahahahah....muda ok apa..kalau tua la teruk

    Pakcik Kordi : alhamdulillah..ok lah walau CGPA memang tak DL

    ~O~ : alhamdulillah..thanks

    Iylienaz : uish...salah masukkan data lah tu

    Cik Cookie : tq cik cookie click nuff saya

    Min : hahaha..macam2

    Koyuki : kalau tak dapat dekan macam mana nak dapat canselor?haha

    BalasPadam
  23. kawan aku punyalah sengsara melihat resultnye yang menurun sebanyak .3 lalu menulis status di fb

    "aku dah mati.jgn cari aku"

    hahaha.bersyukurlah dengan apa yang kita dapat.ada sesuatu yg perlu kita pelajari atas turunnya .3 itu

    sikit je babe.

    BalasPadam
  24. aku tak takut n aku tak excited. hohoh.
    result ko ok?

    BalasPadam
  25. Chentatiku : hahaha..gila tul member ko

    Nuraimy Yasmin : alhamdulillah ok

    BalasPadam
  26. Ulat Comel : haha..terasa plak dah

    BalasPadam
  27. biasalah tu, mereka nak feeling lebih. hehe

    BalasPadam
  28. ko blaja kos ape???ape mcm result??

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com