Rabu, 27 Mei 2009

Gembira!!

Bila jumpa kawan - kawan baik zaman sekolah dulu memang best gila...

Tambah - tambah bila tak dapat nombor terakhir waktu permainan bowling 3 penjuru tadi dan rekod dunia untuk diri sendiri terhasil tanpa dapat dipercayai..Hahaha

Lepas nih kita jumpa dan lawan lagi.

Yehaaaaaaa!!!

P/S : Penulis Tengah Gembira Sangat - Sangat.

Isnin, 25 Mei 2009

Malangnya Nasib Tapak Kasut

Dimana – mana sahaja aku pergi dekat Malaysia nih memang tak sah kalau tak jumpa dua benda nih dekat atas lantai atau tar jalan di sekitar bandar -> KAHAK (LENDIR YANG TERHASIL DARI LUDAHAN MANUSIA KEJI) & 3G (GULA – GULA GETAH @ CHEWING GUM).

Aku pun pelik juga dengan sikap makhluk – makhluk dekat planet Bumi nih. Apalah yang susah sangat nak buang 3G tu ke dalam tong sampah?? Makan tahu tapi buang tak tahu!! Akibatnya mesti tapak kasut sesetengah manusia yang tidak berdosa menjadi mangsa termasuk aku.

Tengah seronok aku berjalan tiba – tiba aku rasa tapak kasutku macam ada sesuatu. Apabila dilihat secara teliti dan mendalam tiba – tiba ternampaklah objek yang berwarna putih, hitam atau merah jambu melekat dengan megah dan gembiranya dekat tapak kasut aku(^*%*%*%^& = carutan planet Marikh).

Kalau senang nak ditanggalkan aku taklah kisah sangat(melekat selalu pun tak apa). Tetapi, masalahnya ialah sangatlah susah hendak memisahkan 3G tu dari tapak kasut aku. Kadang kala terfikir juga dari mulut makhluk keji manalah 3G ni dilahirkan. Kalau dari mulut Taylor Swift tu bolehlah juga dimaafkan tapi kalau dari……Haih…menjijikkan!!!

Aku lagi pelik dengan lelaki – lelaki yang rasa diri mereka AMAT MACHO bila mampu meludah kahak – kahak mereka yang pekat lagi maha hijau(kadang – kadang kuning warnanya) tahap dewa –dewa tu ke atas tar jalan di depan manusia – manusia lain. Mereka tidak sedarkah benda itu amat menjijikkan?

Ada banyak tempat yang boleh manusia – manusia ini ludah seperti di longkang misalnya tetapi tempat tumpuan awam juga yang menjadi kegemaran mereka – mereka ini. Kalau ternampak tu alhamdulillah sempat di elak tapi kalau memang tak nampak??

Malangnya Nasib Tapak Kasutku!!

P/S : Tolonglah Ubah Tabiat Anda Jika Anda Suka Melakukan Dua Benda Ini.

P/S Lagi : Entry Kali Nih Tidak Formal..Hehehe

Sabtu, 23 Mei 2009

Sudah Setahun..

Reaksi sesetengah manusia yang tidak ada blog terhadap manusia yang mempunyai blog sendiri :-

Manusia V : Tak minatlah aku blog – blog nih. Buang masa jer nak menulis – nulis nih.

Manusia W: Blog? Rajinnya menulis. Malaslah bab – bab nak kena menulis nih.

Manusia X : Manusia jiwang jer suka blog – blog nih. Boleh luah – luah perasaan.

Manusia Y : Kalau ada blog pun tak tahu nak tulis apa dalam tu.

Manusia Z : Macam mana nak buat blog? Tolong ajarkan.

Reaksi sesetengah manusia yang ada blog terhadap manusia yang mempunyai blog sendiri :-

Manusia R : Entah apa – apalah blog nih...merepek!!

Manusia S : Tuan blog syok sendiri nih..

Manusia T : Blog yang membosankan..

Manusia U : Menarik..lain dari yang lain..suka blog nih.

Manusia sebenarnya tidak pernah puas. Mesti ada sahaja benda yang hendak dikatakan sama ada perlu atau tidak. Kadang – kadang dalam waktu yang sama manusia selalu mengkritik manusia lain tetapi tanpa disedari kritikan yang dibuat juga perkara yang sama dilakukan oleh si pengkritik itu tanpa beliau sedari.

Sesetengah manusia seharusnya memahami seseorang individu itu kerana setiap individu mempunyai gaya dan cara penulisan yang berbeza dari segi idea atau penulisan.

Kadang – kadang manusia suka mengkritik apabila manusia lain mahu berkongsi kegembiraan atau kedukaan melalui pengalaman kehidupan mereka di blog. Bagi mereka seharusnya benda itu menjadi rahsia si pengarang tetapi mungkin bagi pengarang benda itu harus dikongsi dengan di luar sana.

Hilanglah keunikan sebuah kehidupan jika semua manusia berfikiran dan bercitarasa sama sahaja dalam setiap perkara. Jadi, setiap individu memang lain dari segala sifat dan sikapnya. Setelah setahun berlalu, penulis sangat bersyukur kerana masih dapat menulis di blog ini. Sedar tak sedar penulis sudah mengumpul sebilangan rakan dan dapat berkongsi cara pemikiran rakan – rakan yang lain.

Terima kasih atas sokongan, pujian, kritikan dan kutukan kalian kerana itu semua membuatkan penulis lebih kuat dan bersemangat untuk terus menulis di blog yang sudah mencecah usia setahun ini. Terima kasih semua!!

P/S : Penat Betul Menaip Secara Formal Di Atas. Hahaha!!

P/S Lagi : Sedap Sungguh Pizza Udang! Aku Dah Rasa! Korang?? Telefon Jer Pizza Hut!!! Hehe!!

Khamis, 21 Mei 2009

Perubahan

Manusia sangat sukar menerima perubahan sama ada perubahan itu bakal berlaku atau sudah pun berlaku. Tetapi, hakikatnya perubahan itu memang akan berlaku kerana setiap objek sama ada hidup atau pun tidak akan sentiasa berubah dari semasa ke semasa.

Mungkin suatu masa dahulu kita melihat seorang individu ini mempunyai perangai seakan syaitan tetapi tidak mustahil apabila kita melihat individu itu sekarang baik seperti malaikat.

Mungkin suatu masa dahulu kita melihat seorang individu ini sangat lemah dari segi pelajarannya tetapi tidak mustahil apabila kita melihat individu itu sekarang sedang belajar di universiti terkemuka di luar negara.

Mungkin suatu masa dahulu kita melihat seorang individu ini sangat sopan dan menjaga tutur katanya di hadapan orang lain tetapi tidak mustahil apabila kita melihat individu itu hari ini sangat kurang ajar dan biadap terhadap orang lain.

Mungkin suatu masa dahulu kita melihat seorang individu ini sangat cantik atau kacak tetapi tidak mustahil apabila kita kita melihat individu itu sangat hodoh atau selekeh pada hari ini.

Jadi, setiap manusia haruslah menerima segala perubahan dari diri orang lain walaupun ianya tidak dapat dipercayai oleh mata sendiri kerana perubahan itu akan sentiasa wujud dan datang kepada kita.

P/S : Perubahan Sentiasa Berlaku Dalam Hidup

Selasa, 19 Mei 2009

Siapa Kata Kau Bodoh?

Bodoh boleh diklasifikasikan sebagai sesuatu sifat yang amat mengaibkan serta memalukan yang ada pada diri seseorang individu itu. Bodoh itu bukan sesuatu sifat yang diwarisi. Ia datang melalui sikap seseorang manusia itu sendiri.

Ada yang berkata orang miskin itu bodoh disebabkan kerana kebodohan merekalah menyebabkan keadaan itu berlaku. Tetapi, manusia yang menjadi kaya kebanyakkannya datang dari keluarga yang miskin.

Ada yang berkata pelajar yang tidak mendapat A dalam peperiksaan besar sebagai manusia yang bodoh. Tetapi, pelajar ini jugalah akhirnya yang mencipta berbagai – bagai alat berteknologi tinggi yang kadang – kadang tidak pernah terfikir dek akal.

Ada yang berkata tindakan manusia menyelesaikan sesuatu masalah dengan sesuatu cara sebagai bodoh. Tetapi, kadang – kadang manusia itu tetap berjaya menyelesaikan masalah itu walaupun dengan cara yang bodoh.

Ada orang yang kelihatan sangat bodoh melalui pembawaan fizikal atau riak wajah. Tetapi, hakikatnya orang itu sebenarnya seorang yang bijak.

Sebenarnya, manusia ini tidaklah bodoh seperti yang disangka. Jadi, siapa kata kau bodoh???

P/S : Yakinlah Pada Diri Anda Bahawa Anda Sebenarnya Seorang Yang Bijak. Entry Ini Bukan Untuk Penulis Tapi Untuk Orang Yang Terlalu Rendah Diri.

Isnin, 18 Mei 2009

Pabila Terlebih Ramah

Perempuan Y : Hai....

Lelaki X : Hai...

Perempuan Y : Awal datang..tak balik ker?

Lelaki X : Ar ar...balik rumah ker balik mana?

Perempuan Y : Tak balik rumah ker?

Lelaki X : Tak balik pun. Lepas exam duduk jer sini sampai sekarang. Awak?

Perempuan Y : Saya balik. Wah, lamalah duduk dekat sini.

Lelaki X : Itulah pasal. Nasib dah ada wifi free nih. Tak lah bosan sangat. Awak habis exam berapa hari bulan yer?

Perempuan Y : Eh, kitakan sama course. Mestilah sama kan.

Lelaki X : Owh, saja jer tanya.

Perempuan Y : Hehe

P/S : Sumpah Lelaki X Malu Tapi Buat Slumber Sudah...

Ahad, 10 Mei 2009

Pabila 3 Hari Lepas Exam(Part 3)

Pagi nih buat pertama kali dalam sejarah aku dapat makan Nasi Lemak Jumbo Mak Jan!! Selepas penat mengunci jam ditambah dengan bantuan miss call dari Sir Achit akhirnya tercapailah hajat selama nih nak merasa nasi lemak dekat Kedai Mak Jan.

Penat mencari topi keledar dan syukur alhamdulillah jumpa satu. Aku kuar dengan Seed Sido, Sir Achit dengan Adus MG. Kitaorang naik motosikal dengan memakai selipar sahaja. Hahaha!!!

SEDAP!!!KENYANG!!!PUAS!!!!MURAH!!!!

Itu jer yang mampu disimpulkan!!!Hahaha!!!Thanks korang ajak aku!!!Semester depan pergi lagi okay!!

P/S : Gembiranya Uitm Melaka Sekarang Dah Ada Wifi.

Khamis, 7 Mei 2009

Pabila 3 hari Lepas Habis Exam(Part 2)

Hari Kedua

Pagi nih kami semua pelajar semester lima kena berkumpul untuk taklimat final project bagi semester depan. Banyak jugalah kerenah dan kontroversinya sewaktu dan selepas taklimat nih selesai. Tapi, abaikanlah!!!!

Aku & the gang(Geena Moralez, Mama Yokies, Fatinazwa dan Nukmanitoz) memang dah rancang nak keluar. Kitaorang keluar dengan seorang mamat iaitu rakan pada salah seorang geng aku nih. Cadangnya nak pergi main bowling dekat MP jer tapi entah tetiba mamat nih tukar rancangan nak main bowling dekat Seremban. Lagi pun beliau yang bayar duit minyak kereta beliau jadi ikutkan jer lah.

Letih!!! Ini perkataan yang dapat digambarkan sewaktu perjalanan ke Seremban. Aku rasakan ibarat sedang mendengar ceramah dari Dr. Fadzilah Kamsah dalam keadaan yang sangat lapar. SENGAL jer mamat nih. Apalah yang beliau meraban pun aku tak tahu. Adoi!!

Kebetulannya, memang suara mamat tu sebijik macam Dr. Fadzilah Kamsah jadi terpaksa layan jer lah. Dalam waktu yang sama aku taip mesej dekat hp aku mengutuk si mamat tu dan bagi member sebelah baca. Gelak – gelak kitaorang dalam kereta tu.

Sampai jer dekat tempat tu, masing – masing pergi makan dekat food court yang namanya Thai Food. Aku beriya – iya lah dengan muka yang kelaparan tahap dewa - dewa pergi memesan makanan dekat situ. Lepas dah bayar baru perasan tukang masaknya India. Mana pergi janji manismu(makanan thai)???? Sudah tentulah jawapannya makanannya tak sedap. Tak rasa langsung rasa THAI nya. Malang betul!!!!!

Lepas tu...bowling. Mamat tadi ada banyak kupon main bowling free. Masing – masing mencarilah bola yang sedap jari memegangnya. Tapi, bola dekat sini semua berat – berat. Nasib mamat nih memang dah professional tahap Shalin Zulkifli dan beliau pun tidak kedekut ilmu mengajar kitaorang semua maka prestasi permainan masing – masing meningkat dengan mendadaklah. Hahaha(gelak bangga).

Masing – masing ada strategi dan kebolehan masing – masing dan ini kedudukan kitaorang selepas main 3 game(tolak mamat yang pro tu) :-

1st : Fatinazwa = Gaya ikan patin(setaraf mamat sengal tu kadang – kadang)

2nd : Hans = Gaya slow motion(ibarat gerakan ulang tayang dekat tv...haha)

3rd : Mama Yokies = Gaya bola senget(arah bola mengikut arah badan)

4th : Nukmanitoz = Gaya silang kaki Zulmazran Zulkifl

5th : Geena Moralez = Walau mendapat tunjuk ajar dari Mamat Sengal tu tapi beliau masih ketinggalan(setia dengan perjanjian AXIS...hahaha)

Selepas menjadi gila seketika bermain bowling, kitaorang mengukur pula setiap sudut bangunan yang tak berapa nak besar tu. Macam – macam kedai kitaorang masuk dan tawaf. Akhirnya, masing – masing dah penat jadi lagi sekali kitaorang membazir duit masing – masing menketedarah(makan) dekat Old Town Coffee. Wow!! Memang betul cakap orang. Mee Kari dekat sini memang sedap. Layan sudah!!!

Tiba - tiba mamat nih baik betul nak belanja kitaorang makan dekat Secret Recipe dekat sebelah Old Town Coffee tu plak. Bak kata si mamat tu, rezeki jangan ditolak dan musuh jangan dicari. Jadi, pergi jer makan dekat situ. Hehehehe(ketawa hingga ke telinga).

Aku dengan Nukmanitoz pesan Choc Indulgent sementara Fatinazwa dengan Mama Yokies pula dengan Tiramisu Cake. Fuh, dua – dua sedap yang amat ditambah dengan Hot Chocolate yang kaw gila tu. Aku rasa macam anak orang kaya pula masa tu. Hahaha!!

Lepas tu kitaorang semua baliklah dengan mamat tu. Dengar lagi ceramah beliau. Aku pun malas nak layan. Ikut jer lah apa yang dia meraban malam tu. Apa yang aku tahu perjalanan yang jauh nih sangat menjimatkan duit aku. Haha!!

Sampai jer dekat depan Uitm, masing – masing minta maaf. Banyak dosa aku dengan mamat tu. Hahaha. Memang penat gila tapi sebab dah tak ada apa nak fikir(exam pun dah habis) jadi rasa memang sangat bahagialah.
Thanks Mamat Sengal!! Jasamu kukenang!!! TO BE CONTINUE......

Selasa, 5 Mei 2009

Pabila 3 Hari Lepas Habis Exam(Part 1)

Hari Pertama

Selepas tamatnya kertas terakhir peperiksaan, maka aku and the gang (Deja Rozalez, Geena Moralez, Yati Luciana, Fatinazawa dan Nukmanitoz) telah membuat keputusan untuk menghabiskan duit masing – masing dengan makan di depan Uitm. Malangnya kedai makan yang dimaksudkan tiba – tiba tertutup tanpa diketahui sebabnya. Jadi, kami semua pun pergilah makan KFC dekat Alor Gajah dengan menaiki bas Mara Liner.

Dekat KFC, kitaorang telah berjumpa dengan dua orang budak ‘Slumdog Millionaire’. Waktu aku membuka dompet dan secara tak sengaja tertunjuk duit aku yang berkepuk – kepuk(waktu tu jer lah sebab ramai bayar hutang...hahahaha) tiba – tiba aku didekati oleh salah seorang budak ‘Slumdog’ nih.

Budak Slumdog 1 : Abang! Abang! Minta saringgit(RM1)....(loghat India)

Aku : Sorrylah dik. Takder duit lah. Minta dekat akak nih(sambil menunjukkan jari pada Deja Rozalez)

Deja Rozalez : ..........(muka terkejut)

Budak Slumdog 1 : Akak! Minta saringgit.

Deja Rozalez : Sorrylah dik! Akak tak der lah.

Budak Slumdog 1 : Itu abang kata minta sama akak.

Deja Rozalez : Ishhh, mana ada! Akak tak ada lah adik(sambil buat muka seposen)

Budak Slumdog 1 : .......(berlalu pergi kepada orang lain sambil mengucapkan ayat yang sama -> Saringgit)

Deja Rozalez : Sengal lah ko Hans!! Ada patut suruh dia minta dekat aku!!

Hans : Hahahaha!!!(gelak kejahatan)

Kemudian, kitaorang pun pergilah menjamu selera masing – masing. Aku dan Deja Rozalez mengambil tempat duduk di tengah – tengah antara Geena Moralez, Yati Luciana, Fatinazawa dan Nukmanitoz. Tiba – tiba datang pula lagi seorang budak Slumdog nih dekat kitaorang :-

Budak Slumdog 2 : Akak!! Itu makanan kasi sayalah(sambil menunjukkan jari kepada makanan Geena Moralez).

Geena Moralez : Kalau I bagi U...U janji jangan datang minta lagi tau!! Janji tau!!!

Budak Slumdog 2 : ......(mengangguk – angguk kepala)

Geena Moralez : Nah, ambil nih! Jangan kacau I lagi tau.

Budak Slumdog 2 : .....(mengganggu Yati Luciana plak)

Yati Luciana : Jangan pegang!!! Alaaaaaaaaaaaahhhhhhhh!!!

Budak Slumdog 2 : ......(berlalu pergi tanpa sebarang perasaan bersalah)

Geena Moralez : Budak nih aku rasa boleh jadi PR(public relations) bila besar nih. Diorang nih memang berani habis dan tak malu langsung.

Semua : Hahahahaha....

Fuh, nasib aku berada di tengah – tengah. Kalau tidak peninglah kepala otak aku nak menjawab dengan budak – budak tu. Kadang – kadang rasa kasihan juga pada mereka nih tetapi kadang – kadang rasa macam nak bagi Kame Hame Ha pun ada juga sebab rasa tak selesa sebab waktu makan pun bebudak nih boleh datang meminta - minta lagi tanpa ada sebarang halangan dari pihak KFC sini.

Lepas tu, kitaorang pergilah pula ke Dataran Keris. Tak sangka pula hari tu tetiba jalan ditutup sebab ada Go – Kart. Sayangnya kitaorang lambat sikit jer datang situ. Kalau tidak sempatlah lagi menghabiskan duit main Go – Kart.

Sampai dekat pentas dekat Dataran Keris tu tiba – tiba ada seorang mak cik 40-an nih menyanyi lagu dangdut Inul. Bukan main lagi beliau menyanyi dan bergelek – gelek dekat atas pentas tu. Berani betul si tua nih. Gelek habis.

Aku : Eh, suara dia macam Inul lah.

Semua : Uwekkkk!!!

Hahahaha!! Kitaorang pun pulanglah ke Uitm dengan gembiranya menaiki bas Patt Hup melalui kawasan berbukit dekat Kelemak tu. TO BE CONTINUE........