Sabtu, 9 Januari 2010

Apabila Duit Tiada Gua Semakin Peka...

Maaf gua gian nak menulis banyak entry pula hari nih. Padahal baru saja tadi post new entry there. Hahaha.

Okay! Minggu nih pada hari apa gua tak ingat tapi lepas kelas gua dengan member - member gua pergi makan dekat restoran depan restoran Barra. Gua order nasi goreng cendawan dengan air kosong jer. Jimat duitlah kan. Kalau gua kaya dah lama gua order yang ada blended - blended atau capucino ker mocha ke apa nih. Hahaha.

Gua nih bukan jenis makan lambat - lambat depan perempuan atau lelaki tetapi kadang - kadang gua makan slow juga. Ikut mood lah. Cuma keselaluan untuk makan cepat atau lebih tepat fokus pada makanan adalah selalu. Gua bila lapar gua hanya akan fokus pada pinggan depan gua jer. Kalau ada rusuhan atau bom meletup memanglah gua sedar. Takkan gua tak sedar kut tapi kalau orang cakap dengan gua memang gua tak sedar. Maklumlah, makanan tu asyik suruh gua makan diorang dengan cepat kan. Hahaha.

Sampai waktu nak membayar makanan. Gua sebelum makan tu gua tengok juga harga nasi goreng cendawan gua tu berapa. RM4.50 sepinggan! Jadi, abang rambut terpacak seperti gua yang berjawatankan cashier merangkap penghantar makanan tu pun kiralah makanan gua dengan kalkulator. Semuanya RM7.50!

Gua pelik lepas tu gua suruh kira lain. Lepas tu jadi pula RM6.50! Gua tanya dia takkan air kosong ataupun bahasa orang putihnya Sky Juice berharga RM2.00? Tapi, gua tanya elok - elok jer. Gua tak marah pun. Gua kan manusia yang baik budi pekerti lagi tawadduk. Wah, apa gua merepek nih sengal? Hahaha.

Lepas tu dia kata dia tersalah taip dekat kalkulator tu dan masing - masing jammed. Akhirnya RM4.50 di tambah dengan RM0.20 menjadi RM4.70. Cara kiraan menggunakan otak. Pantas dan efisyen. Aku pun baru sedar bukan abang tu jer pending. Aku pun sama. Apa yang susahnya kira sampai nak pakai kalkulator. Hahaha.

Kalau orang yang kaya raya mesti bayar jer kan tanpa banyak tanya. Tapi, macam aku yang kais pagi makan petang dan kais petang makan esok pagi nih sangatlah peka dengan harga makanan yang aku makan. Hahaha.

Apa - apapun, aku rasa abang tu nervous kut pandang aku. Maklumlah, aku kan femes seantaro dunia. Kahkakah...!!

Okay, entry membangga diri sudah tamat! Masa blogwalking kembali! Tatata!!!

P/S : Suara Deejay UFM Okay Tak Weih? Asal Aku Dengar Pakcik - Pakcik Bas Selalu Kutuk Suara Student Yang Jadi Deejay Tu?

23 ulasan:

  1. hoho..aku selalu kena kena macam nie kat kedai mamak...walaupon mamak tue salah kira 20sen jer...aku penduli apa..20sen boleh beli gula2..duit tue..

    BalasPadam
  2. sorg dak kls aku deejay sana.
    hahaha. tp dak stpm lh.

    BalasPadam
  3. bila duit sudah ada...lu lalai...kahhhhhhhh

    BalasPadam
  4. ko femes ea? hee. salam singgah!

    BalasPadam
  5. HOHOHOHO!
    kalau pasal duit.
    laju.
    haha :)

    BalasPadam
  6. kite mghadapi masalah yg sama kan?
    maslah kewangan. hahhaa

    BalasPadam
  7. riz : owh,kedai aku makan tu kedai melayu

    pikah : owh,sedap ka sora dia pikah?

    el : haha...mana lalai maa...gua berjimat cermat kut nih

    Tanpa Nama : femes kut..haha

    Hakim Hakemos : of course..haha

    Cik Leyha : owh,sama kah?haha

    BalasPadam
  8. haha.
    aku pn pnah terkena cmni.
    aku soh kire balik ah.
    HOHOHO.

    BalasPadam
  9. kalau akak mkn kena byr mcmtu punya harga akak pun naik hairan dan akan tanya..bukan kira kaya atau miskin tp tk masuk akal harga mcmtu..

    BalasPadam
  10. mesti la femes
    kau kan ada genetik shah ruk kan kan?

    BalasPadam
  11. aku biasanya bayar je, cuma kalau rasa macam rediculous sangat harganya memang aku suruh kira balik la..

    btw, ko yg mana satu? ShahRukh Khan ke Rajni Khan? hehehh..

    BalasPadam
  12. lu tgh kemaruk tulis entry ni..gua pulak tgh serabut tak tau nak tulis apa..hehe

    BalasPadam
  13. haha. aku plak makan lambat. kalau makan dengan member mmg aku last la siap. hahaha..

    pasal duit tu, aku lain sikit. duit byk ke, sikit ke aku bantau makan sedap. hahaha.. camne, ada potensi tak ganti maria tnku sabri? hak3!

    BalasPadam
  14. weh barra dekat ja dari umah aku.

    BalasPadam
  15. huh!!

    ye ke? dia salah kira ke dia saja2 salah kira?

    BalasPadam
  16. duk kat Kedah gak best bila mai bab makanan..
    hahaha

    BalasPadam
  17. no komen.
    xle komen lebih2 sini.
    bahaya!
    nanti aku abaq kt ank face to face.
    haha.

    BalasPadam
  18. kesian kalkulator itu. dia plak dsalahkan :p

    BalasPadam
  19. masalah kewangan~
    masalah biase~
    relax:...jangan berhutang sudah r..

    BalasPadam
  20. hahaha...aduyai..
    matematik mudah pun boleh jadi susah jika guna teknologi..biasela.

    woo..tgh takde duit?sy slalu kalo takde duit bantai nasi bujang jew!nasi putih telur dadar+sup kosong+smbal belacan=rm2.50

    BalasPadam
  21. Ya Allah..

    rase nk poenyakit jantan yg brjawatan cashier ithu!!!

    mental sgt!!!!!

    menci!!!!!

    BalasPadam
  22. simple matematik pun nak neves ke.

    brader tu kemungkinan besar selalu terkincit masa kelas matematik dulu

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com