Khamis, 7 Januari 2010

Mandarin Or Japanese?

I want your help now!
Tell me which are better between Mandarin or Japanese?
Which have more advantages?

I have waiting a long time to learning about Japan language but Mandarin also can help me in future.

I'm still thinking about this!
Japanese?
Mandarin?

Give me ur suggestion or opinion.
Thanks a lot for ur help.

Chow!!

P/S : I'm Not Good In English.. Sorry About That!!

49 ulasan:

  1. haha.
    weh, aku nak suruh pon xnak, xnak suroh pon xnak.
    tp kalo aku la kan, kalo aku la.. kalo aku jer ni.
    aku amik mandarin
    kot2 ler ada chinese guy nak ngurat aku ke, sng la nak trimakan.
    sbb aku paham apa yg deorg ckpkan. haha

    BalasPadam
  2. mandarin!!!
    berguna!!
    padahal kechik amik diz sem n 2 sem next..
    marilah belajar same2 ok..

    BalasPadam
  3. bagi aku mandarin.
    sebab market China lagi besar n mandarin 2nd bahasa utama dunia kalo x silap.

    aku slalu berangan nak tegur lin dan kalo tau mandarin

    BalasPadam
  4. bagi saye..
    mandarin..
    sebab yang diajar kat kelas tu basic je..
    so, kalau da ade basic mandarin..
    leh belajar ngan budak chinese lak nanti..
    kalau belajar bahasa jepun..
    hans tau basic je nanti.
    nak belajar bagi fluent..
    kene carik orang lagi nak ajar..

    lagi 1..
    dalam bidang kerja nanti..
    dapat tau basic mandarin pon da ok tau..
    chinese akan teruje kalau kite leh nyampuk ckit2.

    itu ikut pengalaman saye.. hehe..

    BalasPadam
  5. erm..
    min waktu degree dulu amk mandarin
    sampai 3 level
    nak kata senang xtau la
    speaking mandarin myb ok
    tp writing agak payah cikit
    ade kwn yg amik japanese ramai yg dapat A
    tp xtau la yang mane ag senang hehee

    BalasPadam
  6. mandarin kot sbb tgk iklan keje kosong byk gak yg nak ade kemahiran base mandarin..jepun blom jumpa hehe

    BalasPadam
  7. kalau aku, mstila japanese sbb aku gila cite jepun, hoho. tp kt malaysia ni takde jepun, chinese ramaila, so mandarin lg bawak faedah kot.

    BalasPadam
  8. better blaja bhs cina la...

    BalasPadam
  9. mandarin la beb..org jepun bape kerat je kat m'sia ni.. peniaga cni manyak cina wo..mandarin more advantages.


    tapi kalau pas blaja ko nak bermastautin kat japan bleh la pilih bahasa jepun tu..huu

    BalasPadam
  10. I'll go for mandarin

    1. Future job
    2. Kalau orang cina mengumpat ko, ko boleh faham (orang jepun jarang kot ko jumpa)
    3. Boleh kutuk member dalam mandarin
    4. Balik-balik, kalo belajar pun, bukan ko nak aplkasi betul pun~

    BalasPadam
  11. japanese..
    both language eny balajaq.
    tp eny suka japanese!
    kiut!

    http://enykikilaladediamond.blogspot.com/2010/01/saya-hakim.html

    jemput beri feedback :)

    BalasPadam
  12. i vote for mandarin! hehehel;

    BalasPadam
  13. mandarin..

    boleh minta tolong org malaysia berbahasa mandarin.

    kalau jepun, puas pulekkk nak cari org jepun..

    sepupu aku fasih jepun. nak belajar?

    BalasPadam
  14. if btul2 nk blajar smpai bole cakap and bole tulis,better amik manderin sebab penting masa nak interview keja...tp klau just untuk 1 sem..jepun pun ok..blajar sikit bahasa negara luar..

    BalasPadam
  15. Mandarin.

    future beb future!

    Japanese? no no no unless u're planning to stay, get married, 1st night, ehem2 S*X there.... then can consider lah.

    BalasPadam
  16. Mandarin.

    future beb future!

    Japanese? no no no unless u're planning to stay, get married, 1st night, ehem2 S*X there.... then can consider lah.

    BalasPadam
  17. mandarin. coz aku A mandarin. sje nak riak. wo jiaou razman. ni shi shui?haha

    BalasPadam
  18. mandarin.



    except kalo ko amek engineering,
    its better for u taking japanese.

    BalasPadam
  19. mandarin ,,
    hahaha..
    tapi bahasa jepun boleh gak sebab tak ramai yang tahu bahasa tu..
    so ini satu peluang

    BalasPadam
  20. manderin laa bro...

    arabic pon ok gak...
    bahasa syurga gitu..;)

    BalasPadam
  21. take mandarin..
    it's gonna be very useful..

    BalasPadam
  22. kal0 da ad asas lam jepun..0k k0t..
    kal0 xde..cm susah sket k0t
    nk belajar kanji la katagana la..shafarina la...

    ha3..mndarin p0n 0k...

    ku dulu time sk0lah amek arab..takut nak amek jepun or german...ha3

    BalasPadam
  23. poksu pernah belajar japanese
    best!!!!!
    tp poksu teringin gak belajar mandarin...
    :D

    BalasPadam
  24. aku rasa baik ko amek mandarin.

    ni hao ma?
    wo hen hao
    xiexie:)

    BalasPadam
  25. ko punya kes sama cam aku..tak tau nak pilih ape!!cis

    BalasPadam
  26. korean! i failed.. siot betol and then i passed!! =]

    mandarin u boleh faham org malaysia cakap ape =]

    japanese, if u pegi japan u bole praktikkan..

    BalasPadam
  27. Mandarin ler hans.. Unless kalau ko nak blaja ke jepun satu ari nanti.. Heehee.. Mandarin lagi widely used.. Lagipun, sonang ajo.. Kalau betul2, 3 bulan ko dah hebat dah.. Ngeee.. ;)

    ~ orang cina suke kalau kita pndai ckap cina tau..

    BalasPadam
  28. klu ikut advantages
    banyak advantage mandarin kot
    tp mandarin nak blaja susah
    sbb aku dah ambik mandarin beginner
    tu pun sbb wajib
    seksa gila rasa

    BalasPadam
  29. belajau dua2 aje.. habis citer.. hohoho.. tapi kalau rasa nak cari keje kat jepun.. amik bahasa jepun..
    amik mandarin dulu lah.. yg jepun tu blajau ngan kengkawan.. tak susah der.. hehehe.. (^__^)

    BalasPadam
  30. aku rasa mandarin beb
    sesuai dgn situasi kt malaysia ni


    erk888.blogspot.com

    BalasPadam
  31. mandarin.
    peluang kerja nnti lebih cerah.
    advantages banyak.

    BalasPadam
  32. germen..
    adakah saya tidak menjawab soklan

    BalasPadam
  33. FOR ME MANDARIN IS BETTER..
    LAIN LA KALO KO NAK KEJE KAT JEPUN NANTI..HAHAHA

    BalasPadam
  34. korean!!!
    hahhahahah
    tp klu antara mandarin n japanese..
    aku lebih prefer mandarin...
    sbb kat msia ni...
    jepun tu bkn ar salah satu masyarakat malaysia..
    tp lg tepat...
    klu ko reti ckp mandarin...
    ko senang dapat kje....
    terutama skali private sector...
    wahh..
    panjang plak aku mencarut kali ni..
    ;p

    BalasPadam
  35. Mandarinla bro. Sebab aku rasa lagi ok. Kalau orang umpat ko dalam bahasa tu, ko boleh balas balik.. huakakkaka. Aku pon blh ajar ko bahasa Mandarin. Bkn susah sangat pon.

    BalasPadam
  36. mandrin wei, nanti pi kedai tak kna tipu

    BalasPadam
  37. klu aku, aku amik jepun. sebab kos aku mostly akan deal dgn teknologi. and most teknologi and technologists come from japan. maybe ikut job yg akan ko amik nnt.

    aku pena amik mandarin. tapi ak tatau, ak taley 'get into' it. macam tak serasi ngan diri. eceyh. tapi japanese best. aku suka (:
    ikut kata hati.

    BalasPadam
  38. mandarin lew..
    ak dh blaja..
    sgt susah gak la..
    hoho..
    tp byk advan..
    kalo nk further p japan
    mek la japanese..
    heh

    BalasPadam
  39. jepun beb..
    ko ambik kos engenrng..
    bdk2 engnrg rmai ambk jepun n jerman..
    kilang2 byk dari jepun..bukan dari cina..

    mandrin tuk ko b'tutur beli brg2 dgn org cina bleh la..

    jiran ak klu ym dgn ak mesti tnya skit2 pasal jepun coz die budak engnrgn tp ambik mandrin tp time keje byk kilang jepun..so t'paksa die belajr basic jepun plak..
    jepun senang je klu ko slalu dtg kelas..

    BalasPadam
  40. melayu lemah, chinese dominate biznes

    BalasPadam
  41. ak plih jopon!!!


    jopon besh nan amat!!!

    BalasPadam
  42. mandarin...market akan datang besar dan senang sikit..

    samada dalam bidang pekerjaan..atau bisnes...

    BalasPadam
  43. u can learn both of the languages.:)
    it will be easier to you 2 communicate with others. ...

    BalasPadam
  44. Semua : Thanks 4 ur suggestion..I'm still thinking but I think I have found what I want between both of them

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com