Sabtu, 23 Januari 2010

Pertama Kali Bertengkar Di CC......

Kisah berlaku petang Khamis yang lalu. Dengan keazaman yang tinggi semata - mata untuk menyiapkan assignment CTU maka keluarlah aku membazir tenaga berjalan ke Cyber Cafe bernama Astaf yang dimiliki oleh seorang lelaki India.

Begitu khusyuknya aku mencari artikel yang sesuai dengan tajuk sehingga berjumpa dengan satu artikel yang amat ku cari selama ini. Masa untuk mencetak artikel tersebut tetapi tiada apa - apa pun yang berlaku hatta bunyi print di hadapan pun tidak kedengeran oleh gegendang telingaku.

Cess!! Asal sastera sangat bahasa aku di atas? Okaylah! Kiranya benda itu tak dapat lagi di print out. Lalu, aku panggil si owner CC tu untuk bagitahu aku nak print artikel nih. Dia pun datang.

Aku : Saya nak print artikel nih jer.

Owner CC : Semua?

Aku : Semua artikel nih saja(sambil menunjukkan apa yang aku nak). Yang lain - lain nih tak nak.

Owner CC : Semua?

Aku : ........(bodoh ker apa kau nih?aku kata nak artikel nih jer). Saya nak yang nih saja.

Owner CC : .......(melakukan kerja - kerjanya menghidupkan printer dan memprintkan untuk aku)

Aku : Eh, tunggu kejap! Asal nih cetak sampai 10 keping?

Owner CC : .......(berlalu pergi dan aku membuat andaian dia pekak)

Aku pun cuba menghentikan printer dari terus print 10 keping tu tapi aku tak berjaya. Aku dah tahu CC nih mahal kalau print apa - apa benda nih. Sekeping 40 sen. Gila babi punya mahal. So, aku pergilah depan kaunter dia dan cakap aku hanya nak 3 keping nih sahaja bukannya 10 keping.

Lepas tu si owner nih pula tak faham. Babi betul!! Aku cakap benda mudah jer kut. Itu pun tak faham. Lepas tu dia asyik cakap "SEMUA" berulang kali. Aku tak peduli. Customers is Always Right. Lagipun, memang aku bagitahu benda betul pun. So, aku cakap juga aku hanya nak bayar untuk 3 keping nih jer.

Lepas tu si owner bangang nih pun cakap dengan pekerja dia dalam bahasa ibundanya. Aku ada dengar juga nada suara dia kadang - kadang tinggi. Nih sah ada kutuk - kutuk aku nih. Celaka betul!! Mentang - mentang aku tak faham. Kemudian, pekerja dia tanya aku :-

Pekerja : Abang. Dia kata tadi abang suruh print semua.

Aku : Saya kata print artikel jer. Bukan semua sampai 10 keping nih.

Pekerja : Betul nih?

Aku : Betul lah. Cuba tengok lagi 7 keping nih. Buat apa saya nak print benda - benda merepek nih? Takkan saya nak print iklan lah, chatbox lah, apa benda semua nih pula.

Pekerja : Siapa yang printkan?

Aku : Semua dia yang buat(sampai menjuihkan bibir kepada si owner yang muka tengah tension).

Pekerja : Dia printkan ker?

Aku : Yups, semua dia yang buat. Saya dah bagitahu dia suruh stop kan print tu sebab saya nampak ada 10 helai yang printer tu cetak. Tapi, dia blah jer tadi.

Pekerja : Macam mana yer nih?

Aku : Mana saya nak tahu. Nih semua dia yang print(sekali lagi melihat pada si owner dengan mata yang tak puas hati)

Si pekerja dan si owner pun sekali lagi berbincang menggunakan bahasa ibunda masing - masing.

Pekerja : Abang..dia suruh abang bayar juga semua tu.

Aku : Asal pula saya kena bayar? Padahal salah dia. Dia nih tak reti cakap Melayu ker apa?

Pekerja : Dia nih susah sikit abang. Lain kali kalau abang nak print, abang jangan datang cc nih lah. Sini kalau nak online ker nak main game ker okay lah. Dia nih payah sikitlah abang. Bukan dia faham sangat.

Aku : Owh, macam tu pula? Asal dia tak suruh kamu jer tadi tanya aku kalau dia tak faham? Nih, kalau sekeping berapa?

Pekerja : 40 sen sekeping.

Aku : Tengok!!! Dah lah mahal. Tu aku cakap nak 3 keping jer. Nih pergi print sampai 10 keping. Apalah dia nih. Suruh dia(owner CC) kira semua.

Selepas tu si pekerja dan si owner pun berborak - borak lagi dalam bahasa ibunda. Selepas itu, si owner yang bangang nih pun bagitahu aku harga semua dengan muka yang tak puas hati tapi dia tak pandang aku pun. Berani pandang aku. Muka aku lagi bengang dari muka dia.

Tiba - tiba baru aku perasan semua orang dalam CC tu pandang aku waktu tu tapi peduli apa aku. Dia yang bodoh. Duduk Malaysia bertahun pun tak reti - reti nak faham bahasa Melayu. Si Indonesia dengan Philipines baru setahun duduk Malaysia pun dah pandai cakap bahasa Melayu.

Tambah - tambah artikel yang aku buat pasal Sekolah Wawasan. So, secara automatik aku lagi menyokong idea nih walaupun sebelum nih memang aku dah sokong. Serius, aku bengang gila hari tu. Jangan harap lepas nih aku nak print dekat kedai tu melainkan kalau aku terdesak jer lah.

Bodoh punya Owner CC Astaf. Sendiri salah sendiri tak nak mengaku!!

Buang masa aku jer bertengkar sampai 15 minit!!

P/S : Melayang Duit Aku RM4. Sekarang RM1 Pun Berharga Sebab Boleh Buat Isi Minyak Motor Aku!!

P/S : Aku Buat Kerja Gila + Membuang Masa Dengan Create Fan Groups Untuk Blog Nih. Dekat FB. Entah Sapalah Nak Join! Hahaha.

28 ulasan:

  1. aku tak tahu kalau cc area lain, tapi rm.0.40 untuk printing black and white itu kira sudah murah la kalau cc tu tak jalankan printing service secara mass. cc aku pun rm0.60.

    tapi owner tu memang tak boleh dimaafkanlah, sepatutnya dia appreciate customer jika dia betul-betul mahu berniaga.

    BalasPadam
  2. PEHH mahal r wehh kalw black n white je o.40 sen..cc aku 0.30 je kot..kalw student yg wat service tu..kalw own paper o10 je..kalw gune paper dorg baru 0.20..
    eh astaf katne?ko kat u mane ek hans..

    sabo sabo..em aku taw ko da sbao tahap gaban..kalw x..mesti ko da bakar cc tu kan kan haha

    BalasPadam
  3. jangan marah cenggitu sekali....marah lite2 sudey...huhuhuhu

    BalasPadam
  4. bole dimaafkan kalo owner dia memang berasal dari negara sana tp bkn malaysia.
    aihhhhh.

    BalasPadam
  5. uish..mahal la print dia.. cni br seposen..

    ni multicultural comm yg xberkesan;)

    BalasPadam
  6. 40 sen?
    giler. cc ape ni?
    huhuhuh.

    kalo aku, aku byr part aku je
    bengong~~

    BalasPadam
  7. hahaha 40sen mahal ke! aku inkjet 30sen laser 5osen!

    tapi memang bodoh kut tak reti cakapo bahasa malaaysia

    BAHSA MALAYSIA!! ekeleh..

    tapi kata ko betol costumer alwyas rite!! ko dtg kedai aku tgk camner ko jelah betol hahah :))

    BalasPadam
  8. hahahaha.......anggap je la rm4.00 tu duit dia nak beli kamus..nak belaja bahasa melayu..hahaa...chill ok..:P

    BalasPadam
  9. ahahaa.. gigih!. aklu aku blah jer

    BalasPadam
  10. klo gua, gua da kapankan diorang..
    hantar balik bangalore..
    haha
    rasis x?

    BalasPadam
  11. haha, suro mamat tu masuk kelas pemulihan.

    BalasPadam
  12. haha, suro mamat tu masuk kelas pemulihan.

    BalasPadam
  13. ouhh,,


    aku penah kene camtu.
    ko oke lagi print mende yang nampak.
    aku ni,,print kertas kosong yang kuar.
    tu pon die nak caj.
    lagi gila babi.
    babi pon tak gila camtu.

    BalasPadam
  14. kalau aku.. malas aku nak bayo!

    BalasPadam
  15. mhlnye rm0.40...kat tempat aku print baru rm0.20 jer..

    BalasPadam
  16. bisala bro..zaman ambe blajo2 dulu pun macam tu gak..so the best way..gi je kat lab print free je....tapi inform je technician ...so save budjet dan prints lagi cunnnnnnnn

    BalasPadam
  17. setuju. 40sen sekeping utk black and white adalah mahal.

    BalasPadam
  18. gile mahalllll! cekik darah tol. customers always right la kan. eh aku pon hangin lah. grr

    BalasPadam
  19. hans...astaf kat sek 17 ke
    memg dkat r dgn umah aku

    cc ni pundek sket...kat sek. 17
    kalo cc ko g ade satu cc owner die org kelantan
    service terbaik...printg xsilap aku 0.30 jek black n white
    tenet pun laju

    BalasPadam
  20. hahaha..ko ckp kedah kot.mcm mana org tu nk paham..

    BalasPadam
  21. mahal betol..gila cekik darah..lagi cekik sbb dye print belambak2 yg kita xnk..bengong nya astaf..

    BalasPadam
  22. wah marah.. lenkali tinggal je terus.. biar padan muke dia..

    BalasPadam
  23. ni kat seksyen mana hans?siutnyer sekeping 40 sen?biasa 30 sen je.
    apalah..dah duduk mesia pon tatau nak ckp melayu lagi ka?

    BalasPadam
  24. Muahahahahaaha "semua"

    Nasib baik ada pekerja , klu takda . Ko tak faham bahasa dia dia tak faham bahasa ko .

    BalasPadam
  25. ceh..rugi je..bodoh betul beliau.

    dh jd fans awaks dh!

    =)

    BalasPadam
  26. hoh asal ko ngalah kalo aku mampos x bayo salah dia la ko lapor kt persatuan pengguna je ekkeke
    biar cc dia totop..hehe

    BalasPadam
  27. laaa kamoo kena bayo gak ke
    awat x habaq kata ada RM2 je..hikssss

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com