Selasa, 9 Februari 2010

Ekspresi Muka. Macam Mana?

Aku menghadapi masalah dalam menunjukkan emosi sebenar dalam diri aku melalui beberapa situasi. Bukannya selalu terjadi tetapi kadang - kadang ia berlaku dalam waktu yang kerap.

Situasi 1 / Selamba

Human X : Relakslah weih! Takkan itu pun nak marah. Aku gurau jer lah.

Aku : Bila pula aku marah? Aku relaks jer kut.

Human X : Muka tension jer.

Aku : Erk?

Situasi 2 / Fokus

Human X : Semangat giler kau dalam kelas tadi.

Aku : Semangat?

Human X : Ialah. Fokus jer aku tengok kau tadi.

Aku : Aku berangan kut.

Human X : Iaker?

Aku : Adoi!

Situasi 3 / Marah

Human X : Hahahaha. Nasib kau relax jer kan. Selalu orang marah.

Aku : Bukankah aku tengah marah nih?

Human X : Eh, aku tengok macam biasa jer pun.

Aku : Ini tak nampak macam marah ker?

Human X : Mana ada. Kau nih buat lawak boleh.

Aku : Adess!!

Situasi 4 / Tak Buat Lawak

Human X : Hahaha. Kelakar lah ko nih kadang - kadang. Sakit perut aku ketawa.

Aku : Bila pula aku buat lawak?

Human X : Yang tadi tu apa?

Aku : Bila?

Human X : Tadi tu.....

Aku : Haihhhh!

Situasi 5 / Gurauan

Human X : Kau nih.....aku gurau jer maaa.

Aku : Aku pun gurau . Adess.

Human X : Yer ker?

Aku : Ialah.

Human X : Betul ker ko bergurau?

Aku : Sukati kau lah.

Situasi 6 / Takut

Human X : Weih, gila relaks jer kau kan buat benda nih. Berani betul.

Aku : Kau tak nampak ker muka aku takut?

Human X : Mana ada pun. Dan dan nak kata takut plak.

Aku : Adoi!!!

Situasi 7 / Cool

Human X : Hahaha..kawan - kawan. Jangan risau. Dia nih cool jer. Tengok! Dia tak melenting pun.

Aku : Muka aku tengah cool ker? ( dalam hati,"budak nih nak makan pinggan ker kuali?")

Human X : Yups.

Aku : Mak aih. Macam nih pun di kata cool.

Entah, kadang - kadang ekspresi muka kita tidak menunjukkan apa yang kita rasa. Mungkin kena memperbanyakkan latihan untuk menunjukkan riak wajah yang bertepatan dengan situasi yang sedang dihadapi.

P/S : Muka Senyum Tak Bermakna Sedang Gembira Dan Begitulah Sebaliknya.

37 ulasan:

  1. kan?
    muka je senyum
    hati masam nak mamp0s...

    BalasPadam
  2. Salam

    di hati sapa yang tahu kan? kan?

    BalasPadam
  3. ehehehe.

    setuju dengan ayat yang last.

    tapikan.tapikan...

    wa rasa.lu patot dijatuhkan hukuman memakai topeng secara mandatori.HEHEHE

    BalasPadam
  4. tu la muka senyum
    tp dlm huhu

    BalasPadam
  5. mempunyai masalah yg same, aku rase kene suntik vitamin c.tetibe

    BalasPadam
  6. mempunyai masalah yg same, aku rase kene suntik vitamin c.tetibe

    BalasPadam
  7. beselaa tuu
    tp aku x reti sorok ekspresi muke
    lg2 kalo tgh marah/x ske kt sum1, fuhh mmg aku x ckp ngn die.hohoh

    BalasPadam
  8. haiyok2.. jom esok ikot g class pengurusan emosi.. huuu :)

    BalasPadam
  9. weh lawak gak entri hang kali ni. tapi betoi gak tu. kadang-kadang ekspresi muka kita ni tak menggambarkan situasi yang sedang dialami.

    BalasPadam
  10. hahah ni ko describe muka ko la kan? nmpk sgt muka ko krg memainkan peranan dlm facial expression. rugi weh! hahaha baik prektis! :p

    BalasPadam
  11. aku tekan like kt ko byk333!!

    sokong ko.cam sme je aku ngn n3 ko tu

    BalasPadam
  12. aku sedang menaip dalam keadaan tersenyum
    agak2 ko hans, apa perasaan aku sebenarnya skang
    erk888

    BalasPadam
  13. betol bro.org kdg2 salah mentafsir.huhu

    BalasPadam
  14. betol bro.org kdg2 salah mentafsir.huhu

    BalasPadam
  15. pakai paper bag lah pasnih... hu hu hu~!!! so org tak nampak muke. hanya bergantung pada intonasi suare pulak :P

    BalasPadam
  16. kadang2 demi nak jaga hati orang, atau untuk tak merosakkan suasana..senyum je laaa bang

    BalasPadam
  17. haha..sumpah lawak la entry neh.
    ades ai..
    yups2x..
    stuju2x..
    lua senyum..dalm..
    hny Allah je yg tao..:))

    BalasPadam
  18. ak dah terlalu biasa sgt chatting... smpai ade ketika tu ak ter- ckap : dan D
    iaitu emoticon fav ak dlm ym utk menunjukkan emosi gembira...

    ~ sigh

    BalasPadam
  19. hahaha, aku teringat muka Felix af3 bila baca entri kau... muke takde prasaan... hahaha. Oh so kau takleh la jadik pelakon hebat...... hihi, jangan marah.

    BalasPadam
  20. yessss...riak muka kadang x sama apa yang ada kat dalam hati heeeeeeeeeeeee

    BalasPadam
  21. ha!! anda gagal menjadi seorang pelakun

    BalasPadam
  22. hihihi...
    TERBAIK HANS...
    Vee suke sangat entry nie...
    =)

    BalasPadam
  23. hahaha..adoiii hans..tape2..dorg kot salah tgk mke ko tym tu..n tak reti tafsir..lol

    BalasPadam
  24. ow nampaknye kite berade dlm situasi yg same

    BalasPadam
  25. hg dok depan cermin,

    praktis byk2 riak muka tu...

    **aku pandai sembunyikan riak muka n slalu xsma pa yg d rasa dlm ati

    BalasPadam
  26. cuba hg praktis d depan cermin wat memek muka ikut jns perasaan...


    **aku salah seorg yg pandai sembunyikan riak muka yg kdg2 mmg xsma lngsung dgn pa yg ada d dlm ati

    BalasPadam
  27. Ekspresi muka dikala kepokaian macam mana pulak yer..?

    BalasPadam
  28. hahaha.
    riak muka aku selalu overdose.

    BalasPadam
  29. yoyo...
    so trueee...
    hati sapa yang tahu..

    BalasPadam
  30. kena belajar tunjuk ekspresi muka ni...

    BalasPadam
  31. haha..wayar slh smbung tu.. otak ngh marah..tp muke kewl..bek p cek cpt..lala~

    ooppss~ blogwalking..lalala~ ;D

    BalasPadam
  32. pakcik kordi klu mrh..buat2 cool ajer..padahal..rasa nk lmpang sorg2....

    BalasPadam
  33. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  34. aku rasa motor muka ko ada problem
    haha

    BalasPadam
  35. macam muka aku, sentiasa tunjukkan ekspresi kacak. cmne ek?

    BalasPadam
  36. leh jadi artis ni
    try pergi audition ye, pichting mungkin dah ok, ekspresi muka kena polish skit :)

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com