Isnin, 15 Februari 2010

Jangan Biar Kematian Kau Dicemuh Orang..Kasihanilah Ibu Bapa Kau!










Semalam waktu gua terjah blog Pawaka19 dan gua ternampak gambar - gambar nih. Jadi, gua cilok gambar - gambar nih dekat blog lu yer untuk entry gua pada hari ini. Maaf Encik Pawaka sebab dah cilok baru bagitahu. Hahaha.

Pertama kali gua tengok pic nih selepas habis membaca artikel berkenaan, mulut gua laju menyebut,"Nah,ambik kau! Padan muka. Biar kau rasa!!" Kadang - kadang terfikir kejam juga aku nih rupanya. Eh, aku memang kejam. Terlupa plak. Hahaha.

Sebenarnya, apabila kau mahu melakukan sesuatu perbuatan baiklah kau fikirkan dulu apa kesannya di kemudian hari. Jika kau tidak sayangkan diri kau seboleh - bolehnya kau ingatlah wajah kedua ibu bapa kau sebelum kau buat kerja - kerja bodoh seperti mencuri kabel telefon ini.

Orang menyumpah kau beratus - ratus kali sebenarnya sehinggalah nasib kau kurang baik sehingga menjadi rentung seperti ini. Yang malu akhirnya mak ayah kau. Mana mereka nak letak muka? Kau mahu lihat mak ayah kau membina pondok di hutan dan tinggal di sana kerana tak mampu menanggung kesalahan kau dan menghadapi masyarakat di luar sana? Kesalahan yang kau buat terpaksa ditanggung oleh mak ayah kau sepanjang hayat mereka.

Aku mengaku aku bukan insan sempurna sebab manusia memang tidak sempurna. Bak kata orang putih Nobody Perfect dan aku pun bukanlah baik sangat. Tetapi, kalau aku nak buat sesuatu perkara bodoh atau jahat sekali pun perkara pertama yang akan aku fikirkan ialah bukannya pasal diri aku tetapi pasal mak abah di rumah. Aku tak mahu mereka malu jika perkara yang aku buat nanti akan menjadi bahan tohmahan mulut - mulut orang lain.

Kita tidak mempunyai kuasa untuk menutup mulut orang ditambah pula jika perkara yang mereka katakan itu memang benar. Jadi, sebaik - baiknya berfikir dulu sebelum bertindak. Jangan diikut sangat nafsu atau kata hati yang lebih ke arah kejahatan atau kemaksiatan.

Okaylah, nikmatilah gambar di atas puas - puas dan cuba kau semua berfikir mahukah pemergian kau nanti di hina dan di cemuh seperti manusia di dalam gambar itu? Apa perasaan dan keadaan keluarga mereka sekarang? Derita menanggung malu atas perbuatan kau yang tidak bermoral?

Kasihani dan sayangilah keluarga anda tidak kira mereka masih ada mahupun telah lama pergi meninggalkan kita.


P/S : Minggu Ini Blog Ini Mungkin Akan Lebih Bersifat Kekeluargaan Barangkali.

40 ulasan:

  1. hmm..al fatihah tuk mereka2..

    BalasPadam
  2. jangan curi cable, curi tidur lagi selamat.

    BalasPadam
  3. awat rentung sedemikian..hans mai join ni..

    kwn2 hans pon join naa..

    free mcm nuff..

    http://www.catcheye.com.my/?r=61357

    BalasPadam
  4. Hehe...

    Ishk3...

    Kesian...

    Tak sempat nak bertaubat...

    Untuk kita yang maseh hidup nie, beringatlah~

    BalasPadam
  5. Hehe...

    Ishk3...

    Kesian...

    Tak sempat nak bertaubat...

    Untuk kita yang maseh hidup nie, beringatlah~

    BalasPadam
  6. isk isk isk... sepandai² tupai melompat, akhirnye rentung kena karen. >_<

    beringat lah semua. :P en3 yang bagus bro :P

    BalasPadam
  7. masyaAllah dahsyatnya!

    pengajaran buat yang lain.

    BalasPadam
  8. erkk..
    tak jadi nak makan ubi bakar..
    :P

    BalasPadam
  9. err yg sal leh klik2 dlm entry tu kan,mcm ko wat dlm entry ni la yg leh klik pawaka19 tu...mcm mana eh nk wat?ak xfaham pe ko ckp yg dkat entry b4 this ngee~

    BalasPadam
  10. aihh..ngeri aku tgk..kesian kt dorang..but have to say they got served..

    kan...

    BalasPadam
  11. huh tu dia! rentung sangat! masyaAllah.. tah yg lain2 yg hidup tu, insaf ke tidak.. kuasa Allah. nk tunjuk kt manusia..

    BalasPadam
  12. kalau dah beratus orang dok menyumpah... ha... nie ler akibatnye...adesh... kesian tol mak ayah dia

    BalasPadam
  13. ish..ngeri siot...pe hal la diorg ni...aku mmh xske manusia jenis ni....suke btol mencuri...nk duit tapi xnk usaha sendiri..pe cer???
    ish..padan muka!!!kompom ni melayu yg buat...

    BalasPadam
  14. wei haha wei sorry la susahkan ko btw ak dh dapat wat td ak blajar dngan encik google hahaha,btw t ak add ym ko ye,skrg ngah bz haha

    BalasPadam
  15. iskh...menakutkan betoi gambo!

    BalasPadam
  16. adoi, ngerinye.. ish, al fatihah untuk mereka.

    BalasPadam
  17. ya Allah, baru seksa kat dunia. nauzubillah

    BalasPadam
  18. hahahak..
    lawa gambar kau .
    kat ara mane tu..
    hahak..

    BalasPadam
  19. tu la..sapa suh curi kabel..kan dah kna....la ni Allah byar cash jer,senang..

    BalasPadam
  20. kalu nak curi pun mintak la izin dulu...
    hahahah

    BalasPadam
  21. kesian kdg2 tgk.
    tp tuh la klu dh nk jdi.
    ta leh nk berubah lg.

    alfatihah tuk mereka.

    BalasPadam
  22. uish...masak tuhh..

    mintak jauhla keturunan aku buat keje camni..menyusahlkan masyarakat.tp kesian la kat mak bapak dia..sob sob sob

    BalasPadam
  23. Hans... sapa punya keluarga tu kan, nak cari duit cari mudah tapi bala yg dapat.

    Nak keluar tajuk sikit ni, rasa mcm suspen dan malu2 lah tiap kali nak bukak blog ni sbb, bila bukak je, yg mula2 nampak ialah, gambar boyfriend akak si SHAH RUKH KHAN tu...segan I.. kahkahkah.

    BalasPadam
  24. hohohohohoho;) sweet kot.. kalau entry bersifat kekeluargaan;)

    BalasPadam
  25. ngeriiiiiii....


    tapi dh itu bahagian derang.bahagian kita tak tau lagi.

    harap2 yg tarbaekkkkkk!

    BalasPadam
  26. adoyy saketnye!

    urmm..maybe kot.. atau sbb terlalu byk entri pnjng2 in one page.. tuh nk tarek page ke bwh susah..

    BalasPadam
  27. takutnye, tapi komfem ke mati sebab benda2 jahat?

    BalasPadam
  28. tima kasih hans.aku berblogging nak sedarkan masyarakat kita yg suka mencurik dan ragut.nak mereka sedar xnak mati yg sia2.hope mereka bertaubat.dan buat kerja berfaedah.

    papepon thanks hans bg link blog aku.

    BalasPadam
  29. Al-fatihah...

    dorang ni x pikir langsung air muka mak bapak..ni bukan kes kena kantoi dgn polis, ni terus red handed nie

    BalasPadam
  30. Manusia takkan pernah puas Hans..cume kite doakan agar biar kite dicabut nyawa dalam keadaan yg tenang..jauh skali mcm kat gambarr2 tuh..Innalillah..

    BalasPadam
  31. Na'uzubillah..Al-Fatihah..
    Xtau la M.Cik nk ckp apa
    Nak oiii bila dh jadi mcm ni!

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com