Selasa, 16 Februari 2010

Jika Kau Tidak Faham...Aku Juga Tidak Faham

Kadang - kadang aku terfikir kenapa aku perlu belajar sesuatu benda yang mungkin kadang - kadang tidak bersangkut paut langsung dengan kerjaya yang bakal aku pilih. Kenapa perlunya aku belajar semua ini sedangkan aku sedar aku takkan menggunakan apa yang aku belajar nanti di masa akan datang.

Kadang - kadang aku tertanya adakah aku belajar untuk mencapai sasaran iaitu mencapai pointer yang tertinggi atau aku sedang belajar bagaimana cara untuk kekal dan menghabiskan pelajaran aku di peringkat ijazah ini sehingga tamat. Kerana bagi aku kadang - kadang manusia di dalam dunia ini memilih bulu atau bersikap berat sebelah. Kadang - kadang mereka menilai manusia lain melalui bodekan atau kata - kata manis dan bukannya berdasarkan hasil kerja.

Jadi, apa gunanya hasil kerja kau yang mungkin bagus jika perkara yang sepatutnya di pandang atau dinilai itu di tolak ketepi? Mungkin aku hanya perlu memikirkan bagaimana cara untuk kekal di dalam dunia persaingan ini atau mengikut rentak mereka? Jika ke kanan maka ke kanan lah aku dan begitulah sebaliknya?

Namun, aku sedar aku tidak mampu mengikut rentak mereka kerana aku tidak mampu berlakon seperti itu. Yakinlah untuk menjadi diri sendiri.

P/S : Sasteranya Ayat Gua. Hahaha.

P/S : Duit Nuff Minggu Ini 0 Sen. Hahaha. Kesian Aku.

31 ulasan:

  1. walaupun kita belajar bukan bidang tp boleh berikan kita skit pengetahuan ttg bidang tersebut....

    aku pn amik subjek x kaitan utk naik pointer..x naik2 pn..hu

    BalasPadam
  2. setuju...be ur self...wat pa nak tiru orang....

    BalasPadam
  3. Samalah dgn aku.
    Aku rasa camtu gak la.
    Aku rasa minat dgn bidang bisnes.
    Tapi aku sekarang study bidang Biologi.
    ;(

    BalasPadam
  4. wawah.. ayat ko sgt sastera..

    BalasPadam
  5. ...cuber terang aper guna blajar statistk ...sgt benci kerana menjatuhkan pointer...huhuuu

    =)

    BalasPadam
  6. hey..just be urself ok..bukan senang nak please everyone..

    BalasPadam
  7. kdg2 kita tak sedar ilmu yg kita pelajari skg akn brguna suatu ari nanti..

    BalasPadam
  8. Aku dulu pon blajar komp sains..pas study.. keja bhgian Akuan..tp selepas kawin jd suri rumah... :D

    BalasPadam
  9. jd lah diri sndr...
    knp perlu jd boneka kpd org lain.

    mempelajari sesuatu di lua bidang akn ade untungnye.mybe bkn skang,sape tau mugkn mse akn dtg kte akn gunekan ilmu y ade tu kan =)

    BalasPadam
  10. sabo2!

    mybe one day brguna kowt!

    BalasPadam
  11. tak semestinya hans
    mungkin satu masa nanti berguna ilmu2 yang ko belaja tu
    sape taw

    BalasPadam
  12. ko boleh amik bidang sastera..hehe

    BalasPadam
  13. aha!aku pun xpaham..belajar subject yg xde kaitan dgn kos...tp bila pikir btl2 sbnrnye ada kaitan jugak..tp bab keje 2..depend pada rezeki la jgk..huhu

    BalasPadam
  14. jadi diri sendiri... ttetapi kekadang kene gak berpura2 untuk mmeneruskan kelangsungan hidup

    BalasPadam
  15. sameeeee lah.

    annoyink gila blajar subjek ntah pe2 HUHUHU!

    BalasPadam
  16. huhuu... Ilmu sgt berguna...

    kadang2 aku pon xpaham ape aku tulih~

    BalasPadam
  17. kita belajar itu semua untuk knowledge :)

    BalasPadam
  18. owhh. betul hakikat nye. bnde nieyh lg menyerabutkan. teheehee~
    pernah gak aku mmpersoal kan bende yg same.
    kenape dan kenape.

    BalasPadam
  19. Aku tak faham ni apa yang telah kau faham..

    BalasPadam
  20. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  21. sebelum berkuasa, kita follow je dunia ni mcm mana.. dah confident nnt kita buat jalan kita sendiri..

    BalasPadam
  22. tak guna untuk kerja
    maybe berguna untuk benda lain kot

    BalasPadam
  23. mungkin akan berguna nanti....sama2 ler kita tunggu..macam aku dulu ler...balajar bahagian komputer..tapi kena ambik subjek akaun...aku asyik marah jer...tapi sekrang ada guna juga akhirnya...

    BalasPadam
  24. betul jugak kata ko tu..

    kdg2 aku tepikir jugak np aku amik benda yang aku tak minat..hahaha

    BalasPadam
  25. salam shah rukh khan.,.ihi,.

    kdg2 cikti pon ade jgk terpikir mcm tuh,.
    ape guna blaja.kalo nnti mcm x brapa nk diaplikasi mase keje kan,.

    tp,,lps pk,last2 wat bodo aje sbb kalo nk protes pon x guna,.,

    BalasPadam
  26. salam hans..
    apa yang kamu kata tu mmg benar.Betul-betul terjadi dalam masyarakat ini.Takpe..life is a test..belajar pun ibadah~kan?keep learning..until we die..

    BalasPadam
  27. Kata Rasulullah S.A.W, tuntut la ilmu
    sehingga ke negeri China.

    Kalau ikutkan maklum, semua ilmu Mak
    Long nak tau. Tapi, Mak Long nak tahu
    bukan dengan cara belajar.

    Sebab bagi Mak Long, bila masuk bab
    belajar, ilmu yang kita nak tu jadi
    terhad, jadi terbatas.

    Mak Long suke dengan kata-kata ni :
    "I was born intelligent but education ruined me." ;)

    And education do ruined Mak Long's life. :P

    BalasPadam
  28. sesetengah amek degree ni sebagai syarat jer..oang kate tiket untuk dapat jawatan yg best2..

    ehh..ape aku ngarut neh..

    ayat ko agak best la..teruja hampir separa bogel aku..akakaka

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com