Rabu, 21 April 2010

Apa Korang Buat Jika Mengantuk Sewaktu Mengulangkaji Pelajaran?

Apabila terpandang kulit buku saja mataku sudah berpinar, mulutku menguap luas dan aku menjadi separa gila.

Apabila terbuka muka surat pertama dan menghabiskan 1 bab aku tertidur tanpa sedar.

Anda ada sebarang petua?

Perlukah mengamalkan petua ini:-

1) Meletakkan pencungkil gigi di antara bahagian atas dan bawah mata untuk elakkan mata terpejam.

2) Minum segala jeni kopi kuat yang ada dekat Malaysia nih.

3) Sambung tidur walaupun dah tidur 8 jam.

4) Blenderkan buku, kemudian rebus, tapiskan airnya dan minum.

5) Buat toyol dalam dewan peperiksaan.

6) Buat bodoh.

7) Paksa diri study juga sampai gila.

Yang mana satu harus kupilih?
Atau anda ada idea yang lebih bernas?
Marilah kita berkongsi dan saling bantu membantu.

P/S : Sudah Cover 2 Chapter. Chapter Ke-3 Plak.

20 ulasan:

  1. hahaha.rasakan masa nak exam..dulu2 ambe dah pernah rasa..tambah2 time exam subject killer ditambah pagi subject menghafal..petang plak subject pengiraan..terasa cam nak pecah kepla....tips yang paling berguna..yang member ambe kata
    'eh kalau ko study last minute baik tak payah...just relaks..kalau fail repeat je paper..hehehe'

    BalasPadam
  2. try la sambil membace, makan something tapi bukan yang berat2 laa. gula2 ke, makanan ringan ke

    BalasPadam
  3. tiada di atas.
    ahha.
    kalau aku mengantok.
    aku akan menyanyi kuat2 sampai jiran baling selipar dan jugak pinggan mangkok.
    hohO~

    BalasPadam
  4. tutup buku..
    on9,up8 blog dan men fb.
    da puas,sambung study..

    BalasPadam
  5. mindset bro..mindset..

    kalo aku tido je terusss..wakaka :p

    byk2 doa..mintak dibukakan mata akal dan hati, bukan mata kepala jek..

    goodluck!

    BalasPadam
  6. aku?aku akan tido la...huhu..kalau banyak lg tak cover aku akan minum nescafe cow2..sure aku tak tdo..

    BalasPadam
  7. aku suka dengar lagu
    tu je petuanye

    BalasPadam
  8. ubah ckit minda kita...jadikan membaca tu 1 aktiviti yang seronok...jgn pk nak tido @ cakap bila baca buku mesti ngntuk...tu doa tu...

    BalasPadam
  9. tid0 dulu kejap..jgn paksa..
    xmas0k xguna gak..
    insyaallah lepas tu mcm 0k sikit..

    BalasPadam
  10. hans ko stadi ap ni??? konpius aaa

    BalasPadam
  11. sumbat tlinga ngn mp3!! dgr lagu fav. ko... mata usha buku... otomatik ko akn membaca... =D

    BalasPadam
  12. klu ngantuk ak tidur dl
    then,br smbg balik
    pekena gula2 berangin pun ok gak
    baca smbil menulis, buat nota sikit pun menjadi, hilang sikit ngantuk tuh

    BalasPadam
  13. aku selalu buat bodoh jer...last2 kalu dah nazak..ada juga ler sekali sekala bawa toyol

    BalasPadam
  14. haha.. bgus bgus tips ituh..
    pasang la lagu kuat2 mcm kat disko..
    goyang2 kan kepala anda sampai terkehel..compem x ngntuk k!! gud luck tou n to me too...!!

    BalasPadam
  15. kalau aku tido je kejap
    xpun bakar rokok dulu
    wat nescafe ke

    BalasPadam
  16. idea korang memang best2
    hahahaha

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com