Sabtu, 22 Mei 2010

Minuman Yang Menjadi Kegilaan Gua Bermula Kanak - Kanak Sehingga Zaman Gila - Gila Remaja Sekarang

Baiklah! 

Hari nih wahai tuan - tuan dan puan - puan sekalian. Gua akan bercerita pada anda semua tentang minuman - minuman yang menjadi kegemaran gua bermula dari gua kecil hinggalah gua menjadi remaja yang kacak dan berwawasan seperti sekarang.



Ini ialah vitagen. Sebut betul - betul Vi + Ta + Gen = Vitagen. Menjadi rebutan kanak - kanak sewaktu di tadika dahulu. Gua suka warna hijau sebab rasa dia epal. Kedua warna ungu. Sebab rasa dia anggur. Oren gua tak suka sebab rasanya macam air ubat. Sangat bangga dahulu jika mampu membeli 4 papan vitagen. Sayangnya gua hanya mampu beli 2 botol kecil vitagen tu sahaja. Mak gua marah - marah gua bila gua cakap gua nak beli 2 papan. Panas jer gua tengok budak - budak lain beli berpapan - papan. Tapi, tak kisahlah. Dapat juga merasa minum vitagen kan. Alhamdulillah!


Ini ialah lori milo. Sampai sekarang ia menjadi dambaan lidah gua untuk merasa air milo yang pekat yang berada di dalam lori itu. Cukup terkenal di sekolah rendah dan menengah. Gua sanggup beratur panjang hanya untuk minum secawan kecil milo yang rasanya sangat indah itu. Hinggakan gua mampu bertukar menjadi jahat dengan beratur banyak kali gara - gara keenakan milo lori ini. Walaupun pakcik lori milo itu sudah perasan dengan wajah yang kacak ini yang sering menghulur tangan mengambil secawan milo tetapi beliau layankan jer. Bagus betul pakcik milo nih. Kalau seratus orang pakcik lori milo macam pakcik nih sah company milo bungkus. Hahaha. Kali terakhir jumpa dengan lori milo nih masa bulan puasa tahun lepas. Serius kempunan!! Orang Cina dengan India jer lah untung waktu tu. Gua? Telan air liur jer lah.



Ini pula sirap bandung. Mungkin sebab air nih manis kut dan rasa sedap. Gua tangkap cintan masa sekolah agama dulu. Setiap hari minum air nih. Dah lah gua gemuk. Lagi bertambah gemuklah waktu tu. Tapi lepas gua order air nih dekat Kelantan ker Terengganu entah, terus gua dah tak minat air nih. Kadang - kadang jer lah gua minum.



Ini pula ais kacang atau ABC. Gua suka kedarah makan waktu panas - panas. Bermula waktu gua suka ponteng sekolah waktu dekat sekolah agama dulu. Gua tak suka subject bahasa Arab sebab ustaz tu selalu memerhatikan gua lepas gua lukis orang lidi waktu dia mengajar. Ada dekat entry gua yang lepas - lepas. Kalau rajin carilah. Hahaha. Jadi, selalunya waktu tengahari tu pergilah ambil surat nak pergi klinik dengan member gua. Layan tengok tv kejap dekat klinik. Lepas penat berlakon sakit depan doktor pergilah kedarah makan ABC nih. Tapi gua tak makan semua. Sebab ABC nih banyak sangat 'sampah-sampah' dia. Dengan kacang lah cendol lah lengkong lah...segala - gala ada. Ikut moodlah nak makan yang mana. Tapi yang wajib makan aiskrim yang dekat puncak ais tu lah. Hahaha.



Ini apa? Cacing hijau? Ulat beluncas? Salah semua tu. Ini mee basah. Wakakaka. Inilah cendol. Makanan kegemaran gua sewaktu hari kepanasan di Uitm Melaka dulu. Suka makan cendol dekat Dataran Keris Alor Gajah. Nikmat betul. Entah dadah apa dia letak dalam cendol tu pun gua tak tahulah. Hahahaha. Gua suka makan cendol tapi bukan dengan pulut. Cendol dengan kacang jer. Tu pun sikit jer kacang letak. Gua lebih suka kepada kuah cendol yang manis tu. Yummy!! Sedap. Harga pun murah.



Dan sekarang inilah minuman kegemaran gua. Dekat wayang sanggup beli Ice Lemon Tea walaupun mahal. Taknak pepsi. Taknak coke. Nak air nih jer. Lepas tu taknak letak ais sebab nak dapat banyak. Puas sikit minum. Dekat rumah sewa di Shah Alam tu pun kadang - kadang dah pukul 1 pagi pun gua sanggup dengan gigihnya pergi ke 7E semata - mata nak beli air nih. Gua suka jenama Season. Kurang gemar jenama Lipton. Tapi, kalau terpaksa gua sebat jer lah Ice Lemon Tea Lipton. Kadang - kadang tu terfikir si pemilik kilang yang buat air nih ada anak perempuan tak? Kalau ada gua nak couple lah dengan anak dia. Boleh minum air nih hari - hari dengan percuma. Hahahaha.

Ini antara air - air kegemaran gua yang masih menjadi kegemaran dan yang sudah kurang digemari lagi. Bagaimana pula dengan anda?

Apa air kegemaran anda?

Jom kongsikan dengan gua.

P/S : Lagi Beberapa Jam Gua Dah Nak Kena Naik Bas. Sob Sob Sob!

28 ulasan:

  1. aku suka minum coke waktu dulu2...sekarang dah tak minum...

    BalasPadam
  2. ske twister oren..hehehe...berbotol2 aku minum dlm sehari...hehhe

    BalasPadam
  3. dulu la masa sek rendah
    bile milo punya lori dtg kasi minum satu cwan free happy giler best2 hehehe

    BalasPadam
  4. uhhuu sodapnyer... nasib baik entry nie tak kuar di bulan puasa....

    lau dak... emmmm sendrik mau ingat laaa... hehehehehe

    apa pun mie suka air soya... :D

    atau pun teh bunga crisantimum...

    tak kesah la eja cam na.. janji tau kan teh bunga ... hahahaha


    oowwhh milo lori tuh pon favourite.. penah satu ketika mengintai org milo tuh buat milo nie... patut la sedap.. berkampit kampit milo n susu manis f&n je 12 tin pakai... utk satu tong besoo tuh.. huhuhuhuhu

    itu je pun yang diletak..
    owh tak silap diaorg letak krimmer juga.. hehehehehehehe

    BalasPadam
  5. Haha.. Samalah bro. Tp dulu aku taklah giler sgt dgn sirap bandung. Kecik2 dulu aku suka beli air yg dlm btol berbentuk teddy bear. Tak taulah ada lg ke tak air dlm botor teddy bear tuh. hehehe..

    BalasPadam
  6. baru tadi aku minum vitagen. n yg lain2 tu semua pun aku suka gak. haha, padahal aku ni mmg tak memilih pun bab makan minum. semua pun suka. tapi milo favret kowt. stok mesti ada.lol

    BalasPadam
  7. sume dlm pics kau tu aku minum tp ade permintaan terkecuali..


    p/s:skrg ni,aku hantu kopi..

    BalasPadam
  8. suka minum holick..wahh demand hbs aku kan.tp sbb holick kan mahal jarang sngt nak dpt minum..huhu

    jadi aku minum je air kosong,,baik utk kesihatan..

    BalasPadam
  9. kah3 cam sama mnat ja...hu3 lori milo yg jrang2 mai sekolh rendah dlu2 suka gla... abc sdap~! hu3

    BalasPadam
  10. kecur air liur aku,...
    sedapnye..
    lagi2 tengok lori milo tu..
    cendol tu sedap gak..
    nyum nyum..

    BalasPadam
  11. haaaaa.
    nis suka gak vitagen
    yg hijau mmg sgt2 sedap
    minum smpi sekarang
    :)

    BalasPadam
  12. Vitagen...jarang2 sngt kalu minum.

    Lori milo...memang heaven time skolah dulu. Smangat nk pergi skolah kalau tau ada lori milo nak dtng.

    Sirap bandung cincau sepatutnya bru lengkp.

    Abc cendol pulat tapai gua minat..abc shaja pun gua minat tpi susah nk cri tmpt gua duduk ni.

    Cendol tak minat..air ice lemon tea pun tak minat.

    BalasPadam
  13. aku pun same tak suka vitagen oren. aku gilerkan yang anggur punya :) juga gilerkan milo lori. bertaun lamenye tak nikmatinye

    BalasPadam
  14. saye suke minum air teh tarek f&N
    wahahah ske gile dgr cite nih!!!

    BalasPadam
  15. tetiba tekak dahaga......plak !

    BalasPadam
  16. ko punya taste sama dengan aku la hans..cuma aku nak tambah, ko try minum air season perisa green tea with lemon..sungguh terbaik !! tawar tapi sedap !!!

    BalasPadam
  17. bro!aku nak ko bertanggungjwb sbb buatkan aku lapar!hahahaha..takdela..

    aku suka semua!!kecuali soft drinks.aku just minum 100plus jew..haha

    BalasPadam
  18. gua suka aiskerim malaysia

    BalasPadam
  19. semua tu aku suka wey..haha..

    BalasPadam
  20. aku suke milo ais...yummy...penah datang ke kampus uitm...best:P
    thx drop comment my post:)

    BalasPadam
  21. aku dh fobia ngn milo yg dari lori tu bro..
    nnti aku critakan dlm next entry..

    ice lemon tea pn fav aku!
    =)

    BalasPadam
  22. beratur banyak kali semata-mata nak milo..hee :) cendol melaka sedappp

    BalasPadam
  23. haha ice lemon tea mmg faV gua, lu mcm fhm je jiwa gua haha

    BalasPadam
  24. kat u aku suka minum air bandung soda.. tp klu kt wayang aku ske beli air kickkappo.. hhaha..

    BalasPadam
  25. wahhhh... semua favorate aku. lagi2 milo ais.. teringat waktu sekolah rendah ada jual air kotak coklat utk sekolah.. 4 kotak RM1.20 kalau tak silap aku.

    BalasPadam
  26. rizputra7 : owh,aku xsuka coke..pepsi okay la..tapi skrg aku kurang gemar sangat minum air bergas...Ice Lemon Tea sebab dia tak ada gas

    whitedaisy : sedap ker?den try nanti

    miss : hahaha..tu la pasal..milo sedap tu

    mimie azimask : air soya den suka minum jiran rumah den buat...terbaik...tapi dia dah pindah dah..

    ayish : wakakaka...aku xpenah beli botol air tu..tapi anak buah aku ada beli...hohohoh

    nursarah : minum milo anda jadi sihat dan kuat

    penulis : kopi cap kapal api?

    shafa : aku kurang gemar hotlink...tapi ustazah sekolah agama aku buat jual malam2 tu memang terbaik..aku leh minum habis

    anwarnaim : hohoho...sama lah kita

    cik paro : nasib bukan bulan puasa kan?

    anisa : yups...hijau sedap...

    adzim : wah,complete...haha

    hanie : hhaha...nanti jumpa lori milo kena serbu la..haha

    urichimaru : wakakakaka..

    raidatul : suka ker citer ni?thanks

    yatre : ku dah minum yg green tea tu...kadang2 rasa sedap kadang2 rasa tak

    iqbal : uish..jga badan ni..bagus2

    mr feckry : itu lain...hahaha

    iylienaz : dah tahu dah..hahaha

    akira : yg lain2?hohoho

    nas : lori milo pernah pergi uitm ke?gila best..welcome

    aduka : wah,asal fobia?cerita2

    aqila : cendol melaka terbaikkkk

    naz : wah,lu tiru gua la bro naz..adess..hahaha

    syah : kickapoo tu aku suka waktu skolah rendah..bleh la tapi mahal sikit

    nur : yg untuk rmt tu ker?

    BalasPadam
  27. wa...me too suka ice lemon tea
    pgi mana2 kdai mesti order ice lemon tea tu
    tpi i prefer lipton..hehe
    seasons suka beli yang dlm kotak tu
    rm1 je kt kiosk kt kolej dulu..

    duk kat umah ni, mak x kasi minum lemon tea..haha dia kta nanti kurus..
    hoho.org mmg nk kurus

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com