Jumaat, 4 Jun 2010

Kau Kalau Nak Jumpa Awek...Pakai Elok - Elok...Tapi Kalau Nak Jumpa....

Tadi sebelum pergi solat Jumaat, aku memilih persalinan baju Melayu berwarna biru sebagai pilihan aku hari nih. Terlihat baju Melayu aku tu berkedut - kedut sikit. Malaslah aku nak seterika. Kemudian aku teringat emak aku pernah bersyair dengan aku dulu :-

Mak : Awat baju hang berkedut sangat tu? Pi lah seterika sikit. Lemaih haih mak tengok baju hang tu.

Aku : Malas lah mak. Bukan nak pi mana pun. Pi masjid ja pun.

Mak : Hish! Pi masjid la kena pakai elok - elok. Nak sembahyang takkan nak pakai tak senonoh. Hang pi lah tukaq baju tu. Rimas aihh aku tengok. Nanti orang - orang dekat masjid tu kata apa lah nanti bila tengok baju hang nih.

Aku : Biaq pi kat depa lah. Bukannya baju nih bau busuk pun. Berkedut jer pun.

Mak : Mak cakap bukan hang mau dengaq. Suka hati hang lah.

Aku : Yer lah. Yer lah. Pi tengok sat baju hat kaler lain plak. Kut - kut elok ka.

Seteleh beberapa minit mencari dan aku pun keluar dari bilik.

Mak : Tak tukaq pun?

Aku : Malas la nak tukaq mak. Baju lain semua elok jer seterika. Nanti kalau pakai baju lain ada dua baju pula nak kena seterika. Alang - alang baju nih dah berkedut. Pakai jer lah. Nanti seterika pun seterika satu baju nih jer. Malas lah nak seterika banyak - banyak.

Mak : Lantak pi dekat hang lah. Aku cakap bukan hang nak dengaq.


Hahaha. Gelak - gelak jer aku bila ingat balik benda tu. Dan teringat juga seorang member aku waktu aku form 5. Dekat hostel dia selalu solat hanya berkain pelikat jer.

Aku : Awat hang sembahyang pakai kain jer weih?

Budak Tu : Pasaipa plak hang tanya? Tak boleh ker? Kan aurat lelaki dari pusat sampai lutut.

Aku : Ish, sapa kata tak boleh. Boleh haih.

Budak Tu : Habis tu?

Aku : Bukan apa. Asal hang tak pakai baju? Bukan susah pun.

Budak Lain : Ar ar tu weih. Aku sokong hang. Bukan susah pun pakai baju. Nak mengadap Allah pun malas pakai baju.

Budak Tu : Hish! Hingaq lah hampa nih. Dah - dah. Pi buat keja hang pa.


Dalam beberapa jam kemudian.............

Budak Lain : Wah, segak haih hang. Nak pi jumpa sapa nih?

Budak Tu : Nak pi jumpa awek aku sat.

Budak Lain : Amboi! Jumpa awek rupanya. Patutlah wangi. Pakai baju pun elok haih. Kan baguih kalau waktu sembahyang tadi macam nih.

Budak Tu : Hah, dah mula dahhhhh!

Aku : Oit, awat hang tak pakai kain pelikat jer pi jumpa awek ang?

Budak Tu : Hang gila ka apa?? Malu kut pakai kain pelikat jer.
Budak Lain : Aurat lelaki kan dari pusat sampai lutut jer. Bukan dosa pun pakai kain pelikat.

Budak Tu : Sudahlah. Layan hang pa dua nih sampai ke sudah tak habis.

Aku & Budak Lain : Kahkahkahakahkahakha

Kadang - kadang betul juga. Kita sambil lewa jer waktu nak bertemu dengan pencipta kita sendiri. Apalah salahkan kita bersihkan diri, pakai elok - elok, bagi diri wangi - wangi waktu berkunjung ke rumah NYA. Kalau dengan awek/pakwe boleh takkan hal macam nih kita tak boleh buat kan?

P/S : Hampir Tergelak Tengok Seorang Pakcik Yang Tidur Dekat Masjid. Dia Dekat Sebelah Aku. Tiba - Tiba Dia Terkejut Macam Ada Bom Jatuh Waktu Tabung Derma Sampai Depan Muka Dia. Ekekekekeke.

21 ulasan:

  1. betul2 sokong ko hehe..ada yg pakai baju busuk2 je nk solat bau ketiak isk3

    BalasPadam
  2. tetiba kenangan dolu2 kembali sembula :)

    BalasPadam
  3. Allah suka yg cantik,yang harum dan bersih..
    memang haruspun pakai cantik2 bila mengadap Allah...
    kdg2tu tguk dgn singlet lusoh kain pelikat lusoh, telekong lusoh boleh je mengadap Allah..

    bayangkan kita nk meminta pd bos kita mstlah kita pakai smart2..gitulah juga bila nk meminta pada Allah..

    BalasPadam
  4. amboi hang!! jumpa Allah malas gosok baju. cuba kalau jumpa lisa surihani, confirm takde satu kedot pun kan? heheeee

    BalasPadam
  5. Aku pun pernah jadi macam hg. Mak aku berletiaq pasai pi masjid baju melayu tak seterika. Hahaha

    p/s: rasa macam nak mula komen dekat blog hg, amacam?

    BalasPadam
  6. alasan x bertempat......hehehe

    BalasPadam
  7. salam~~ ^^

    manusia - pndangan manusia laen slalu no 1, pndangan Pencipta? nauzubillah..

    BalasPadam
  8. keep it up..patut ada kesedaran nih kat sume org islam..kita selalu je sambil lewa bab2 ngadap ALLAH...

    BalasPadam
  9. eheheheheheheh...meghadap Allah kne ar kmas2 n wangi....xyah bucuk2....jmpe awek leh lak wangi2...ekeke

    BalasPadam
  10. aku suke la imagine care bebelan ko ni haha.. mcm best..haha

    aku suke hari jumaat, boleh duk intai bakal laki. haha... kelakar kot time dah abis solat jumaat, ade pakcik angkat kain tinggi2, *sexy*. Ade jugak yg pakai baju melayu macam nak nikah..superb! hehe

    BalasPadam
  11. seronok bca entri mcm nih.. funn n ada moral value!good job!

    BalasPadam
  12. aq nak tambah sikit bleh na? hehehe

    memang x salah dari segi hukum syariah...

    tapi jangan dilupa moral dan sivik..

    itu juga ada diajar dalam Islam... ahaks~

    okeh! pakcik tuh lawak..!! hahahhaa

    BalasPadam
  13. Lawak la pakcik sebelah tu... haish... harap sentiasa dapat mendengar khutbah dari awal sampai akhir... harapan la

    BalasPadam
  14. hahaha..aku suka ayat die.

    BalasPadam
  15. aku pun pernah tertidur masa kutbah... PEACE...

    BalasPadam
  16. betul weh!
    aku sokong!
    senior aku pon penah tegur aku sebab tak lipat telekung leklok mase kat skolah dulu!
    die kate cenggini,
    nape baju korg jumpe pakwe korg leh gantung iron sume tapi baju korg jumpa Allah korg cam pak ikut dan jek.
    huhhuhu

    BalasPadam
  17. betul3 tu aku sokong..

    kdg2 dgr khutbah pun berbaur politik.. tu yg tertidur.. alasan..

    BalasPadam
  18. agree!!

    tergelak aku baca part last tu.
    hahah~

    BalasPadam
  19. heheheh pakcik tu mimpi ape la ekk Hans?? ... heheh sib baik dia tak bersilat dengan hang tadi ...

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com