Ahad, 13 Jun 2010

Ketakutan Gara - Gara Result Exam!! Dahulu Atau Sekarang Lebih Menakutkan?

Tiba - tiba aku teringat pasal tajuk nih jadi teruslah aku mengarang apa yang aku rasa nak tulis. Hahaha. Jadi, aku nak tanyalah korang semua antara sekolah menengah dengan universiti, result exam yang manakah yang paling menakutkan korang? Maksud aku disini ialah cara korang dapat tahu result tu lah.

Bagi aku dua - dua menakutkan tetapi dengan cara yang berbeza. Masa sekolah menengah dahulu, aku hanya akan mengetahui result exam aku apabila posmen singgah depan rumah dan menghantar sampul surat yang tertera lambang sekolah di depan sampul itu. Itu membuatkan aku merasa tersangat cuak sebab aku tak tahu result aku apa. Buatnya banyak subjek yang gagal dan surat tu dipegang dulu oleh keluarga aku..wah!! Memang masaklah aku beb!! Hahaha.

Ingat lagi waktu form 5 dulu. Tak silap aku hampir 96% budak kelas aku gagal matematik waktu ujian pertengahan tahun ker percubaan entah. Aku tak berapa pasti. Bukan matematik tambahan tetapi matematik moden. Hahaha. Kelas aku memang selamba sikit. Jadi, atas semangat selamba kitaorang tu lah buat masing - masing cuak gila sebab majoriti budak kelas tinggal di hostel termasuklah aku.

Kitaorang nak balik rumah nih susah sikit sebab warden asyik tahan jer. Masing - masing memang dah kelam kabut. Yang tak duduk hostel okay jugalah sebab masih ada peluang nak ambil sampul surat tu sebelum mak ayah masing - masing tengok.

Satu hari tu adalah beberapa orang budak kelas termasuk aku pergilah jumpa cikgu kelas kitaorang. Dia tak ajar pun matematik tapi dia ajar add math dan dia yang bertanggungjawab pos surat result exam kitaorang. Kitaorang sajalah try tanya dia,"Cikgu! Bila nak hantar result exam kitaorang tu?". Masing - masing budget nak tunggu posmen depan rumah sebab minggu tu minggu balik rumah.

Alih - alih cikgu kelas aku, Ku Nazli bagitahu,"Cikgu ingat cikgu tak hantarlah result kamu. Sebab ahli keluarga cikgu baru meninggal. Cikgu sibuk sikit. Tak apa ker kalau cikgu tak hantar?". 

Masing - masing dengan mata yang berkaca - kaca terharu nih pun serentak menjawab,"Tak apalah cikgu. Kami tak kisah. Lagi bagus cikgu tak hantar. Terima kasih cikgu." Kami memang pelajar yang jujur dan berterus - terang dengan cikgu. Hahaha.

Hahahaha. Waktu sekolah menengah posmen sangat ditakuti pada waktu - waktu tertentu gara - gara result exam bakal sampai ke rumah. Hohoho! Sekarang pula semua check dekat laman web IPTA masing - masing. Rasa sangat cuak waktu nak tahu result jer lah. Lepas tu, kembali cuak jika ada subject yang gagal sebab result tetap akan di hantar ke rumah menggunakan pos. Tapi kalau lulus semua so macam okay jer lah.

Apa - apapun, aku rasa lebih bagus kita tahu dulu result kita melalui laman web daripada tahu melalui sampul surat tertera lambang sekolah atau IPTA. Bagi aku lah sebab aku tak suka cuak lama - lama. Hahaha.

P/S : Tahun Nih Bulan Puasa Ada Lagi Ker Orang Nak Hantar Kad Raya Yer Dekat Aku? Wakakakaka!

P/S : Episod Baru Siri ADKDA Tidak Dapat Disiarkan Pada Hari Ini Kerana Terdapat Masalah Teknikal. Harap Maklum!

19 ulasan:

  1. even tkut nk tau rslt sndri, jari nie ttp p buka laman web nk tngok sbb nak tau kputusan takut ada fail,..tp alhmdulilah dh 4sem xde apa2..aminn

    BalasPadam
  2. agak laa..
    tggu postmen lagi berganda2 neves nye...
    tiap2 hari xsabar2 tggu postmen...
    kat peti surat tu jgk la aku bukak sampul surat tu..
    tapis dulu...
    hahaha

    BalasPadam
  3. kalau result kat sekolah, cuak sebab nanti semua pakat2 nak tanya..hahaha...

    kalau result universiti, diam2 sudah sbb sdnri yang cek..hehehe

    BalasPadam
  4. nasib skolah aku dlu tak htr result ke umah hehee

    BalasPadam
  5. ok.bak alamat ko..aku sp hntr kuih raya expired kat ko..hahaha..seyes,sjak aku duk u ni,parents aku xpenah tau aku nye result..slagi xkna repeat ppr,aku xgtau kot..hahaha..(pointer rndh la tu)

    BalasPadam
  6. time sekolah-tak heran langsung. eksyen lagi ada~ haha. ok, aku tak duduk hostel (walaupun dpt offer pi asrama penuh-biasa le, pemalas kan~ haha).

    masa kat Aussie buat cert-rasa cool. alaaa,.. omputih pun lebih kurang aku je~ tak bijak mana (ok-sedapkan ati). haha. masa dip, sentiasa cuak-sbb lecturer aku sorang ni rajin benor bgtau result dlm kelas. pe hal ntah~

    time degree-sentiasa melengah2 masa utk check result smpi nak dekat bukak blk sem-bkn apa, aku tak nak result tu kasi spoil aktiviti suka suki aku time sem break~ haha.

    time master-cuak!! karang x bleh grad!! waaaaaaaaaa~ *oh, master blum abis lg nih! ish, ish,..

    BalasPadam
  7. hahaha..
    ak x suke dpt result..
    weh tetibe rindu nk kad raya!!!
    nak satu!

    BalasPadam
  8. aku time skolah dulu..buat dono jer result..suma leh agak...yang minat mesti gempak...yang tak minat...paham2 lah...

    masa study kat ipt lah aku gila mengejar kesempurnaan..haish~

    jom komen:
    Masjid Jamek & Si Budak Setan

    BalasPadam
  9. whoa...
    naseb la time skola dlu posmen x hantar ke rumah...
    kite lah jadi penyampai result kat parents..
    hehe
    slamat..
    xD

    BalasPadam
  10. jom kite tukar2 kad raye nak
    hehehe

    BalasPadam
  11. erm...kenangan lame tu kena recall balik ma...
    kalau time sekolah rendah la n sampai form 3, aku cuak gak ngan result aku tapi aku konfiden ngan result aku. sebab time tu aku boleh kate lurus lagi dalam belajar...
    lepas form 4 sampai kolej, cuak tu still ade n overkonfiden lak...
    bile overkonfiden tu bahaye sket sebab time tu semua result aku da mula down...
    tak kire la posmen or internet.huhu...

    BalasPadam
  12. kalu tgk portal lak rasa parkinson je time nak on9 tu.. hu.

    - i love the way u present ur entry. have own style. keep it up dude!
    btw nice to know u.

    hopefully can be my frend .. ;)

    BalasPadam
  13. bgsnya sekolah kau
    sekolah aku dulu tak pernah pon pos2 surat ni
    men bagi je repot kad tu
    kadang panggil ibu bapa datang sign
    n kalu um pulak
    jenis anta2 result ni ke rumah
    tp peliknya
    aku result aku xpernah pon sampai rumah
    adakah sudah tenggelam dilaut china selatan
    aku pon tak tahu
    tp mujur gak tak sampai
    xlah mak bapak aku dpt tgk result aku tu
    haha

    BalasPadam
  14. pergh.. result posmen tlg hantar ek? apsal time ak sumer dapat by hand jer ek?? kompem dua2 cuak oo.. alhamdulillah result x terok~ ;)

    BalasPadam
  15. Salam caiyang semua...

    Tumpang lalu, tumpang celiter selikit (bukan selekeh arr...). Zaman mama sekolah lulu2 sampai form 5 mama tak cuak langsung, posmen ka, result amik sendiri ka, cikgu tak hantar ka, sebab mama selalu blur... PMR ka SPM ka no kesah....ihiks.. (soli ar jgn terikut2 itu macam ar)

    Kat UITM pun mama tak kesah (haiyah...teruklaa ini pompuan..ini makcik...haish..) amik result sendiri cuma dpt 2 Deans List berturut2 then kehidupan jadi gelap macam olang habeshi terus blur... errkk??)

    Takpa takpa jgn marah arr... Dpt result, terus blur lagi amik degree. Result by pos ada check online pun ada, kecut perut maaa, kalu tak lulus kena bayar sendiri yuran pengajian (takut nanti miss soru) kalu fail kena bayar balik pd sponsor. blur lagi monyok, kecut nanges nanges sebab tak capai above 3.75 CGPA. Anyway, posmen ka, online ka you should always be ready. Now hepi lor...hohoho... jgn marah ar...

    BalasPadam
  16. Result SPM la paling cuak... aku risaukan Fizik aku... takut kantoi takleh jadi jurutera... hahahaha... alhamdulillah... success

    BalasPadam
  17. haha..memang cuak kebebeyh dulu time sekolah nak dpt result..naseb tak dok asrama..hehe...skrg pon klw tak balik umah if reslut hancos, rase nak balik umah tggu posmen dpn umah tipa hari..haha

    BalasPadam
  18. Wakakakaka...aku punya result?teruk gak dulu-dulu..masa skolah mmg parents aku taw..tp skrg aku bukan budak U lg..so tak pyh takut da!heehe


    Bro!Aku mintak map sgt2....sbb lama tak ziarah blog ko..aku baru balik cuti seminggu~hehe...takde internet access kat kg~

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com