Selasa, 13 Julai 2010

Pementasan Teater SHORT EYE'S


Rumah Anak Teater mempersembahkan



SHORT EYES 
(dalam Bahasa Malaysia)

Olahan / Arahan: 
Fared Ayam

Pengarah Artistik: 
Nam Ron

Penerbit Eksekutif: 
Faisal Mustaffa

Penaung: 
YB Elizabeth Wong (Exco Pelancongan Selangor)

Pelakon:
Beto Kusyairy
Taiyuddin Bakar
Nam Ron
Amirul Affendi
Taya
Khairunadzwan Rodzy
Khairil Ridzuan K'N
Kirin
Xavier Fong

Sinopsis:

Short Eyes merupakan satu drama yang menggambarkan kehidupan masyarakat yang minoriti. Segala yang berlaku mencerminkan dunia luar, yang juga mempunyai kepentingan penerimaan, nilai dan moral masyarakat. Walaupun kedua-dua dunia adalah selari, kepentingan-kepentingan ini adalah lebih tegas di dalam alam sebuah penjara.

Dalam pementasan ini, kita melihat watak lelaki yang memikul beban, di mana dia mesti mendapatkan sesuatu hasil daripada apa yang dilakukannya. Sepertimana watak Omar menerangkan kepada Mr. Nett ketika dia diminta untuk berjanji supaya tidak bergaduh lagi " Saya tak boleh janji untuk perkara macam itu.. janji itu ikatan. Lelaki dalam penjara tak ada apa-apa selain janji, dan dia harus berjaga-jaga tentang siapa, bagaimana dan untuk apa dia bagi janji itu.. "

Apabila Clark Davis ditahan atas tuduhan pesalah seks kanak-kanak/pedofil (dan dia juga merupakan seorang lelaki kulit putih kelas menengah), tahanan-tahanan lain telah menganggap dan memandang itu sebagai kejam. Sedangkan kumpulan tahanan ini sendiri yang menjalani hukuman mereka, yang berdasarkan tuduhan dan justifikasi masyarakat dunia luar.

Watak-watak dalam pementasan ini terdiri daripada tahanan-tahanan orang kulit hitam (afrika-amerika), bangsa Puerto Rico dan kulit putih. Mereka mempunyai cara mereka sendiri untuk bergaul sesama sendiri dalam masyarakat mereka sendiri dan juga untuk mencari jalan untuk melepaskan diri daripada terperangkap dalam kegilaan dan keserabutan mental, sama ada melalui kasih sayang, agama, keganasan, kepercayaan, dadah dan sebagainya. Short Eyes bukan hanya satu pementasan berkenaan kehidupan dalam penjara, tetapi sebenarnya memaparkan tentang realiti kehidupan sebenar masyarakat dunia luar.


Pementasan ini atas kerjasama:
Selangor Tourism


Tarikh pementasan:
Full Dress Rehearsal: Rabu, 4 Ogos 2010, 8.30pm
Show Time: Khamis, 5 Ogos 2010 - Sabtu 7 Ogos 2010, 8.30pm dan Ahad, 8 Ogos 2010, 3pm


Tiket atas sumbangan minima:

Full Dress Rehearsal: RM15 untuk semua tempat duduk
Show Time: RM30 (dewasa), RM15* (pelajar dengan kad pelajar yang sah dan OKU)

*Terhad kepada 60 tempat bagi setiap pementasan.

Sebarang pertanyaan, urusan promosi: 019-2232002 (Faisal)

Sebarang tempahan tiket sila hubungi 012-2395209 (Hafiz) atau email kepada rumahanakteater@gmail.com 


P/S : Selamat Menonton!


Perhatian :

Blogger Ummi Hanie Telah Menganjurkan Satu Contest Giveaway!
Kepada Sesiapa Yang Berminat Untuk Join Contest Ini 
Boleh Click Pada Banner Iklan Di Atas Atau Terus Click Link Di Bawah!

GIVEAWAY BLOG UMMI HANIE

10 ulasan:

  1. hurm... kat mane ek? tapi aq jarang r tengok2 theater nih... bukan jarang, x pernah langsung... hehe

    BalasPadam
  2. ziarah petang petang..tak ada sm ke maaf ye

    BalasPadam
  3. tak sabar nak p tengok..ngeh3!!

    BalasPadam
  4. gua suka pentas camni. tapi kalau pentas bogel lagi gua suka. baru lagi teruja

    BalasPadam
  5. Hans blakon skali ke dlm tu?

    :)

    BalasPadam
  6. Hans nak tanye,
    nape blog link hans kat bloglist fara tak bergerak ek?
    pelik sungguh la.

    BalasPadam
  7. rasenye seumo iduo sis baru skali kot tgk teater..hehe...jadi ler...

    Giveaway tu ok la..baru lg kan...ade gak org dah join..lgpun timing dia pnjg lg beb . silap2 sis tukar nombor kasi cepat sikit..hehe

    erm awat dah buang chatbox , hans?

    one more... 'kotak ajaib' kat footer blog ni sama la :p

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com