Ahad, 15 Ogos 2010

Kalau Minum Batal Puasa Kan?

Waktu aku mula belajar puasa dulu memang banyak pengalaman best. Antaranya waktu hari mula - mula berpuasa penuh. Apa yanga ku tahu waktu dulu kalau puasa nih ialah tak boleh makan dan minum. Jadi, waktu aku teman abah aku membersihkan rumput - rumput dekat arwah pokok mempelam aku tu tiba - tiba baru aku perasan satu benda.
 Air liur!! Hah! Macam mana dengan air liur dalam mulut nih? Tak ker aku selalu jer terminum. Adess! Dengan lurus lagi bendulnya aku asyik meludah jer dekat parit depan rumah tu sampailah abah aku tanya kenapa. Aku pun cakaplah,"Puasa kan tak boleh minum! Nih air liur asyik ada dalam mulut jer tu yang ludah tu!"


Lepas tu abah aku cakap mana ada masalah dengan air liur melainkan saja - saja kumpul air liur tu banyak - banyak dalam mulut dan lepas tu telan. Itu baru boleh buat puasa batal. Hahahaha! Asal lah abah aku lambat bagitahu. Dah kering dah air liur aku waktu tu. Dan akibatnya aku rasa dahaga macam nak mati. Hahaha!


Bila pukul 5 petang jer aku dah rasa televisyen tu macam musuh utama aku. Asyik - asyik iklan jus air oren lah, ayamas lah, tepung blue key lah, nestle cornflakes lah....!!! Bila dah sampai pukul 6.30 petang aku dah terbaring depan televisyen macam orang yang sedang nazak. Hahaha! Rancangan Jejak Rasul yang durasi dia 1 jam tu aku rasa macam 10 jam.


Bila lagi 5 minit waktu berbuku aku sekeluarga dah berkumpul depan meja dah. Nak dijadikan cerita aku suka minum air guna straw waktu dulu. Jadi, straw dah duduk dalam mulut aku dah. Bila azan berkumandang jer terus aku sedut laju - laju. Dah ker tak pasal - pasal aku kena marah dengan mak aku sebab tak baca doa dulu. Kehkehkehkeh!


Jadi, kesimpulannya aku dah tahu air liur tak membatalkan puasa aku pada waktu tu. 
Hehehe! Selamat berbuka semua.



P/S : Kenapa Aku Macam Terdengar Ayam Percik Aku 
Atas Meja Tu Memanggil - Manggil Nih? Hahaha!

Perhatian Semua :

Acer Aspire One untuk ANDA Miliki Secara PERCUMA!
Click Gambar Untuk Ke Link Contest!
Mai Join Lekas Sebelum Terlepas Peluang!

19 ulasan:

  1. air liur ni selalu buat budak2 conpius..heheee..
    adik sy pulak, bila dgr org kata enat, dia suh telan airliur..hihiii..budak2=)

    BalasPadam
  2. slmt berbuka hans...xleh kuar lah..hujan lg:)

    BalasPadam
  3. haha. sedapnya weyyh ayam percik ngan air warna warni tu, mmg mengancam. slmt berbuka hans. time aku kecik, aku selalu curik2 jgk minum air paip, haus.......lps men polis entri

    BalasPadam
  4. air liur pun terliur?hahaha

    ok hans,lama tak jejak blog hang neh.header kemain chantek kau!hahaha

    selamat berbuka pose!

    BalasPadam
  5. Its alrite to 'ter'minum air. Happen to my friends few time. Also 'ter' korek hidung haha. As long as not intentional. Niat yg penting kan?

    BalasPadam
  6. ko saja jekan letak mknn yg sedap2 dlm entri ni.. naseb baik leh kawal nafsu.. hehehe...

    BalasPadam
  7. haha...aku dulu masa drjah 1 siap pegi mnum air kt blkg surau skola....

    BalasPadam
  8. kehkehkeh..
    Masa kecik ko mmg lucu..
    Tp x sggup plak nk kmpul air liur byk2 then..telan!
    Cam..cam..ish xtau nk kata apa..
    Nak kata jijik kang..
    Pdhl tiap2 ari duk telan air liur..
    Hahaha

    BalasPadam
  9. haha. kelakar je ko ni hans... :-)
    iklan air oren b4 bukak puasa tu mmg x boleh blah..

    BalasPadam
  10. kalau kompol air liur tu batal ae??adoi~~aku slalu buat!!ahhaha

    BalasPadam
  11. kau jgn lupa baca doa buka puasa plak......

    BalasPadam
  12. hahaha apahal lah lu ni hans.

    BalasPadam
  13. haha..ingatkan air apa td.. zaman bdk2 dulu biasa lah.. hehe..laju je ko telan air ye..

    BalasPadam
  14. naseb baek malam tak pose .
    kalo tengok ayam tu siang² memang meleleh la . :D

    BalasPadam
  15. nyesal aku tgk...
    rasa mau buka je puasa neyh
    hahahaha


    :P

    sodap!

    BalasPadam
  16. eh same la kiter..dlu pun xtau air liur tue leh telan ke tak..tp curik2 telan..nasib xbatal pose dlu2 punye..hahaha

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com