Khamis, 14 April 2011

Kepada Penggemar Telur Ayam! Awas! Hati - Hati Dengan Telur Ayam Palsu!

 Peringatan : Ini Entry Pada 30/08/2010.
Saja Aku Publish Balik!


Member aku bagi satu link blog nih dan bila aku terbaca aku sangat tertarik. Melihat pada gambar - gambarnya membuatkan aku agak yakin. Aku jumpa info nih dekat blog nih . Jadi, aku copy sebiji - biji lah sebab ini informasi daripada blog itu kan. Takut nak ubah apa - apa plak. Kang tersilap kasi informasi susah.


Saya sarankan anda ambil langkah berjaga-jaga ketika membeli makanan diluar ertikata produk datang dari Negara China. Sebab terlalu banyak lambakan produk China yang cuba dipalsukan mereka. Bukan tak boleh membeli produk China langsung. Terpulang. Murah memang murah. Pilihan masing-masing.


Semua orang tahu, China terkenal dengan produk-produk yang berjaya dipalsukan oleh mereka termasuk Telur Ayam pun berjaya dipalsukan Mereka.. Pihak berkuasa telah berjaya menyita sebahagian besar telur ayam palsu di gedung pasaraya kota Guangzhou, ibu negeri wilayah Guangdong, China. Harganya pula murah, mestilah ramai yang terpedaya dan terus membelinya (terutama para perniaga Makanan ). Manakan tidak, sebiji telur ayam palsu dijual serendah 0.15 yuan bersamaan RM0.074 iaitu separuh daripada harga sebenar.


Tahukah anda Bagaimana Telur Palsu tersebut diproses?



Di sana, kalau hendak belajar membuat telur ayam palsu ada caranya. Masuk kursus. Kursus cara-cara membuat telur ayam palsu diadakan selama 3 hari dengan bayaran serendah 30 yuan. Itulah harga yang perlu dibayar untuk belajar dan memulakan bisnes haram lagi menipu ini.

Berbagai macam bahan seperti agar-agar, bubuk yang tidak diketahui, asam benzoat, bahan coagulating dan bahkan tawas, yang biasanya digunakan untuk membuat telur ayam palsu ini. 



Untuk kuning telur itu, beberapa berwarna kuning jeruk dicampur bubuk menjadi cair dan ramuan bergerak. Cairan itu kemudian dituangkan ke dalam plastik yang berbentuk bulat cetakan dan dicampur dengan apa yang disebut ‘air ajaib,’ yang mengandung kalsium khlorida. Ini membolehkan ‘kuning telur’ keluar selaput luar yang nipis. Telur kemudian dibentuk dengan sebuah cetakan.



 

Parafin lilin dan cecair putih yang tak dikenali dicurahkan ke telur palsu, yang kemudian dibiarkan mengering.



Telur buatan boleh digoreng cerah-sisi atau dikukus. Sehinggakan orang-orang yang mencipta mampu membuatkan gelembung-gelembung muncul pada telur putih. 

Seorang profesor Universitas China Hong Kong memperingatkan akan bahaya makan telur palsu kerana tidak mengandungi sebarang nutrisi Dan anda boleh mengalami demensia.(penyakit mental yang serius yang dapat mempengaruhi kemampuan berpikir, mengingat dan bertingkah laku normal). 

Ciri-ciri telur palsu

Ketika Telur Mentah

- Tekstur kulit telur agak kasar, bentuknya kadang-kadang ada beberapa benjolan pada kulit telur. (bukan kotoran ayam)
- Ada beberapa telur yang lekukannya tidak serata
- Kalau diadun tidak ada bunyi rongga udara
- Kulit telur mudah dikupas tanpa mengoyakkan lapisan seliput telur (tidak sesukar Telur Ayam Asli.)

Ketika Telur Dipecahkan

- cairan kuning dan putih telur tidak berbau hanyir, ( yang asli biasanya ada bau Hanyir Sedikit )
- Di salah satu sisi telur tidak ada rongga udara
- Kuning telur agak kenyal dan sukar dipecahkan

Selepas proses perebusan

- Kuning telor tidak berbentuk bulat, bentuknya agak lonjong seperti cetakan
- Kuning telor berada dekat dinding Kulit telur , ( telor asli biasanya agak ke tengah Sedikit
- Rasa putih telur seperti jelly agak kenyal (bagi anda yang jarang makan telur ayam mungkin tidak akan tau)

P/S : Haih! Sampai Telur Pun Nak Dipalsukan! 
Mana Manusia Sekarang Tak Dapat Macam Penyakit!
Tapi, Kebaikan Dia Ada Satu Jer!
Kalau Nak Sambut Besday Bolehlah Guna Telur Nih!
Tak Lah Membazir!

Perhatian Semua :

Acer Aspire One untuk ANDA Miliki Secara PERCUMA!
Click Gambar Untuk Ke Link Contest!
Mai Join Lekas Sebelum Terlepas Peluang!

47 ulasan:

  1. kurang2 kan lah makan telur. telur kentut bnyak jek. seb bek tak suka mkn telur :D

    BalasPadam
  2. aku rase cara paling mudah nak tengok telo tu palsu or ori pakai lampu je. tu je yg slalu org buat nak tengok samada telor tu dah berubah jadi anak ayam ke tak.

    tp...

    kalo beli dekat pasaraya misalannya tesco, yg satu sarang tu celah mana nak check sebutir-sebutir apatah lagi nak pecahkan?

    cara paling selamat sebelum goreng, pecah dalam bekas baru masuk dlm kuali. kalo rebus tu lagi sonang, tak tahu la kalao ada manusia yg tak reti nak beza gak telur dah masak hehe

    BalasPadam
  3. aish...............
    xmau mkn telor lagi..

    BalasPadam
  4. giler ah.. hebat la china.. semua boleh dipalsukan..err... palsukan manusia boleh tak?

    BalasPadam
  5. fisrt time aku dengar telur palsu.. kalau berjaya masuk malaysia mau aku tak makan telur dah sampai bila2..

    BalasPadam
  6. maak aii..bahaya tuh..
    penipu besar!
    last2 orang jugak yang jatuh sakit....
    mmg kne btol aty2 ngan produk china..
    btw aku dah pernah bace entri nie kat blog orang..huhu

    BalasPadam
  7. haiya gila punya orang. semua benda nak wat tiruan.

    BalasPadam
  8. aihhh.. macam2 ah skang ni.. sume bnda nk d palsu kn..

    BalasPadam
  9. haisshhh.. telur pun ada counterfeit ke? memang tk boleh blah.

    BalasPadam
  10. nyah! komen ni tiada kaitan ngn entry!

    aku kt malaysia dh ar.. ko tu namo bace semua posts aku tu yg ko tercicir cerita. hihi

    BalasPadam
  11. camne ni..da la aku suke makan telo!!!adoi~~~

    BalasPadam
  12. adeh!
    ape punye tak senonoh la perangai~!

    BalasPadam
  13. haiyaaa...
    talak sinonoh punya olang bikin telur tipu punya wooo...
    manyak dosa tau..huhuhuu..so jgn beli telur yg agak luar biasa murahnye kan?

    thnx 4 this info!

    BalasPadam
  14. hoho....tolo pon nk tipu...chaiitt~
    >_<

    BalasPadam
  15. hebat jugak sampai telur pun nak ciplak

    BalasPadam
  16. nasib aku xbp into makan telur ayam ni

    BalasPadam
  17. tp telor ni x sampai mesia lg kot?kl brg makanan dr china mmg aku xkan mkn/beli cam laici tin atau gula2

    BalasPadam
  18. perrghh...ada gak telur palsu yer...seb bek ada info ni kat belog hans..terbaekk..!!

    BalasPadam
  19. telur kuning kentut musyuk...

    BalasPadam
  20. huh..aq dahla suka makan teloq..haha

    BalasPadam
  21. iksh2...mcm2 betul la skrg ni..creative tak bertempat!

    BalasPadam
  22. fuh, telur palsu pun ada sekarang ye..
    macam2.. kalau la kita termakan telur tu, terukla kan..
    entah apa efek buruk kena kat kita nanti.

    BalasPadam
  23. mne nak cari der? ngeh3... kang ko besday ko beli bebanyak ek? pahtu ko jemput aq...

    pretend r ko tak tau yang aq nak baling bleh? wakakakaa

    BalasPadam
  24. nak senang korang tak payah dah beli telur.

    aku syorkan ketika korang makan nasi, korang makanlah sambil pegang telur sendiri dalam seluar.

    barulah jimat dan selamat.

    BalasPadam
  25. entah ori, entah palsu telur yg ak mkn slama ni
    mintak jauh la dari telur palsu ni
    tak pasal2 dpt penyakit lak nnt

    BalasPadam
  26. waaa tekejutnyee~~
    thx for the info...
    hemm kat malaysia ada ke?? hope masih terjamin lagi telur ayam yg asli...

    BalasPadam
  27. ada telur palsu ka weh!
    huhuhuh

    BalasPadam
  28. ouchhh..
    hebat la diorang nii..
    bnyak yang dicipta makin banyak palsu...hehe

    BalasPadam
  29. semua mahu di klonkan?? dahsyat nya mereka ini

    BalasPadam
  30. thx 4 da info hans! pandai gak negara China..

    BalasPadam
  31. semua benda nk palsu.. tp aku sokong yg last skali tuk besday tu... xdelh hanyir sgt nnt... heheh..

    BalasPadam
  32. eh.
    telur pun nak palsu palsu ke. haha.
    teruk.

    btw hans.
    lagu kat blog aku tu..
    nadia-ada band.

    sedapp kan?. sebab dia sebut nama aku. haha.

    BalasPadam
  33. dasyat kot.thnx hans, skrg ak dh taw yg mn ori yg mn cetak rompak.dh la aku suak mkn telur smpai ati depa wat cm ni no.T_T

    BalasPadam
  34. Mak aii... nanti aku balik China nak siasat balik kes nie kahkahkahhh~

    BalasPadam
  35. gila la hans!!!!
    china ni melampau la!!!
    benci ar tiruan2 ni~

    telur tu nampak real kan??dah2, jangan makan telur ayam dah~

    BalasPadam
  36. dahsyat jugak diorang ni. sampai telur pun boleh d palsukan.. aku nak kongsi la benda ni kat fb.. penting ni utk org rumah.. huhu..

    BalasPadam
  37. terima kasih info nya, harus lebih berhati hati kalau mau makan telur

    BalasPadam
  38. terima kasih infonya, bagus sekali
    jadi harus lebih berhati hati kalau mau makan telur

    BalasPadam
  39. Aduhh... telur dah mahal sekarang ... takut akan berleluasa penjualan tiruan sebab harganya akan murah
    http://infosantai2.blogspot.com

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com