Sabtu, 4 September 2010

Iklan Raya Aidilfitri TV3 Tahun Nih Macam Ada Tak Kena! Ini Bukan Hari Natal....

Permulaan iklan menunjukkan seperti waktu tengah malam di mana seorang budak sedang sibuk membelek sebuah buku. Tiba di satu helaian seperti menunjukkan gambar sebuah beca dan tiba - tiba gambar tu bercahaya dan keluarlah beca kecil beserta seorang pakcik berumur memakai kopiah yang mengajak budak lelaki tersebut menyertainya menaiki beca tu. Kemudian, bermulalah perjalanan mereka mengelilingi Malaysia dan seperti biasalah mesti ada elemen kaum lelaki mengacau dodol dan kaum wanita menganyam ketupat.

Permulaan iklan aku tak nampak langsung di mana semangatnya Raya Aidilfitri kerana aku lebih nampak kepada Hari Natal. Pakcik berkopiah tu seperti Pari - Pari dan apabila adegan menunjukkan mereka mengelilingi Malaysia tu seperti Pakcik berkopiah tu memegang watak sebagai Santa Claus. Owh, mengapa iklan TV3 kali nih sangat membosankan?


Maaf jika komen nih agak keras atau tidak membina tapi bagi aku yang mula meminati menonton mana - mana iklan perayaan bermula sewaktu di sekolah menengah lagi, iklan TV3 kali ini sangatlah teruk dan tidak bermakna di mata aku. Harapan aku semoga perayaan selepas ini dan akan datang TV3 kembali mengeluarkan iklan yang betul - betul bermesej dan mempunyai nilai yang sesuai mewakili sesuatu perayaan tu.


P/S : Menanti Iklan - Iklan Yang Lain! Sempat Tengok Iklan Maxis. 
Menarik Juga Kerana Menantu Pulang Ke Rumah Mentua Berhari Raya 
Walaupun Si Suami Sudah Tiada Di Sisi. Tahniah Maxis!


Perhatian Semua :

Acer Aspire One untuk ANDA Miliki Secara PERCUMA!
Click Gambar Untuk Ke Link Contest!
Mai Join Lekas Sebelum Terlepas Peluang!

77 ulasan:

  1. ahaaa..memang agak natal iklan itu

    ~sumpah annoying,dah la iklan raya x banyak tahun ni

    BalasPadam
  2. huh...sangat jelik...tp npe aku xperasan ade iklan ni kat tv?ke aku yg xtgk tv?

    BalasPadam
  3. hurm..ak tgk dah iklan nie..mula2 aku tak paham ar dngen iklan nie..apa kebendanya iklan nie nak sampaikan? aduhai.

    Bunga dalam vidoe tu macam ari natal..adoi..

    hairan..ini bukan budaya kita..

    adakah tv3 ini rakyat Malaysia? Sudah lama aku musykil kerana banyaknya sinetron indon

    BalasPadam
  4. cek stuju dgn hang..apsal mcm iklan krismas jer...kalau banding iklan tv3 dgn petronas,aku suka iklan petronas lagi..

    BalasPadam
  5. saye sgt setuju, itu bkn ikan raye aidilfitri tp krismas in advance, huhu

    BalasPadam
  6. alie : tu la pasal

    dyna : ko tak tgok tv kut..haha

    amir : sinetron tu sebab drama dia beli dengan harga murah...

    black mel : sebelum nih iklan tv3 pun okay jer..tapi kali nih..haih..harap2 Dato Farid baca entry nih..hahaha

    nazrul : tahu xper..kan?

    BalasPadam
  7. dah macam hari natal eyh...!

    *iklan telekom best juga hans..=)

    BalasPadam
  8. da takde modal lain ke nak dijadikan iklan. haish!

    BalasPadam
  9. mereka cuba satu malaysia tapi lebih kepada satu budaya pula silap percaturan disitu

    BalasPadam
  10. aku dah tgk mlm tadi..

    memang tak boleh blah..

    BalasPadam
  11. kreatif yg salah tempat!mcm mana tok parid ley tlps pandang nih!

    iklan maxis yg pendek tu seribu kali baik....mak dlm iklan tu mmg priceless...emotion dia menusuk

    tak pyh pnjg2 cam iklan petronas or telekom

    walopon iklan telekom tu boleh la geletek2 hati sikit...tp banyak sgt version lah iklan TM toh

    BalasPadam
  12. Ya..tak salah..betul kata ko..ada unsur-unsur Kristian di situ... :(

    TERBARU: Bayyinat-penjelasan

    BalasPadam
  13. aha.. btoi r..

    xdak modal dah ni nak buat.. mau dak pun.. syarikat non-muslim yang buat iklan ni.. sbb tu xdakk feel raya dalam iklan ni..

    BalasPadam
  14. ramai dah orang komplen pasal video nie.. dorang dah takde idea kot nak buat iklan.. sebab tue la jadi entah apa2 je..

    BalasPadam
  15. Tau xpe.. kalau yea pun nak buat kelainan.. jgn la melampau sgt

    BalasPadam
  16. thanks for sharing, sebelum ni tak pernah tengok lagi iklan ni

    Confirmed Buat Duit @Nuffnang

    BalasPadam
  17. betul..ramai..kne wat surat bantahan secara rasmi!

    BalasPadam
  18. dah kurang idea ke tv3 ni??
    ish memang nak2 sama ngn cara hari krismas...

    BalasPadam
  19. iklan sebenarnya.. nak menunjukkan nilai positif tetapi bila kita terlalu think out of box.. dan mengabaikan culture dan kebiasaan.. ini menyebabkan iklan ini tak sampai dan penonton akan kutuk.. sepertı jugak ıklan petronas.. selepas pergınyer arwah yasmın ahmad.. iklan petronas.. tıdak lagi setanding dahulu.. maybe pelakonnya sama.. dırectornya sama tetepai.. darı segı idea..tidak..

    BalasPadam
  20. aku sangat setuju ngan ko...visually mmg terbaik...idea ko pasal 'ini bukan hari natal' mmg tergambar pasal tv3 da tade idea lain ke?? bawak beca (bukan beca pon...lebih kpd beca ala2 keta rusa santa klaus...) pon da nampak ngan pak cik tua yg pon ala2 santa claus melayu bawak 'beca' tuh...konsep yg naik beca tu patutnya ditukar...takyah naik beca, gi terbang ke...atau masuk pintu sesuka ati ke atau naik keta kuda macam cerita cinderella...

    p/s: aku pun bagi idea merapu meraban ptang2 menyiapkan assignment yg tak pernah selesai,...

    BalasPadam
  21. oh sungguh tak kenan di mata aku jua.
    kenapa perlu pakcik berkopiah seperti memegang watak santa claus? ish ish ish.

    BalasPadam
  22. ada gak la mirip2 krismas tengok iklan ni.. hmm dah tak da idea nak buat kelainan kut..

    BalasPadam
  23. Iklan paling bodoh,bangang dan menyesatkan...

    BalasPadam
  24. erk.
    tak tengok lagi kat tv.
    hurm.
    tengok td,
    yep.
    setuju.
    ada unsur santa claus.
    dan,
    bunga teratai tu bukan ke simbol agama lain?
    erk.
    no offense.
    :)

    BalasPadam
  25. hahahaha.. kelakar giler iklan ni..

    tak nampak islamik dah. ni sambutan perayaan org islam ke apa sbnrnya?

    org tv3 kena take note ni utk iklan tahun depan punya..

    BalasPadam
  26. tdk memberikan nostalgia lagsung kpd org mlayu yg sambut hari raya aidilfitri...

    BalasPadam
  27. Memang sangat memelikan iklan itu..macam sambutan hari natal..nasib tak ada janggut putih yang panjang..

    BalasPadam
  28. Ini komen saya yang saya copy paste dari setiap blog yang membuat entri ini...


    Pertama kali menyaksikan iklan tersebut apabila anak saya yang berumur 10 tahun mengatakan "Orang tu beraya macam 'Santa Klos' pulak bu!"



    Kenapalah tidak prihatin dengan perkara2 begini.....

    BalasPadam
  29. haha.

    saya tengah pusing-pusing belog, tetiba tejumpa entry pasal iklan raya plak.. saya tak tengok tv, dan tak tau pun ade iklan macam ni..

    TV3 pun sudah pakai pengarah iklan kroni-kroni kot..

    BalasPadam
  30. tau x kenapa iklan tv3 skrg xbest? sb xdenya jasmin ahmad..dulu beliau yg buat smua iklan2 raya n dll..iklan2nyer ada mesej tersendri tp ni xtau apa msg dia..mmg mcm har natal je..

    BalasPadam
  31. hm..pelik je iklan ni..
    tp bsangka baik je la kn

    BalasPadam
  32. aha..nampak la tak kena tang naik beca,,ala2 santa claus je...nilai kekeluarga ada tapi xsampai ke hati penonton..xde langsung perasaan hari raya~

    BalasPadam
  33. Tiada tema lain ke diorg tuh? aku x faham btol lah

    BalasPadam
  34. aq tak tengok tv.., so x pernah nampak..

    mengikutapa yang aq usha kat sini...

    YA!!! sebijik!...

    bukan tak boleh... my personal view...

    kan ada ayat yang mengatakan, janganlah kamu menyerupai sesuatu kaum itu?

    mungkin ini kekreativitian.. tapi aq tak nampak seni2 kreatif dalam iklan nih....

    kenapa mesti disamakan dengan konsep santa? sigh~

    TV3 pun mesti ada imam yang perhati kot? wahahaha

    BalasPadam
  35. tu dh komen awal2 tadi, mentang2 la aku keje tv3 kan huhu, tp mmg aku xsuka tgk iklan tu tah sape buat tah, xde nilai aidilfitri langsung, malu betul aku, pas nih jgn tkejut dlm masa tdkat nih kt fesbuk ade group yg benci iklan raya tv3, huhu

    BalasPadam
  36. tu dh komen awal2 tadi, mentang2 la aku keje tv3 kan huhu, tp mmg aku xsuka tgk iklan tu tah sape buat tah, xde nilai aidilfitri langsung, malu betul aku, pas nih jgn tkejut dlm masa tdkat nih kt fesbuk ade group yg benci iklan raya tv3, huhu

    BalasPadam
  37. Haha..

    Saya tak tengok TV.

    Sebab aku tak tengok tv.?

    Saya terpengaruh dengan satu artikel tulisan Hisyamudin Rais dalam mastika.

    "Campakkan tuhan baru itu"

    Siyes, tv tu ada, tapi saya memang tak tengok.

    BalasPadam
  38. iklan ni dah ditaygkan di tv ke? kalo ade perlu ditarik balik lah. tidak guna kalo nak buat konsep satu malaysia tapi tidak paham sensitiviti masyarakat agama Islam.

    buat yang biasa sudah, naik bas ke, naik kete ke, pergi masjid ke

    BalasPadam
  39. Ini ke konsep yang kita bangga-banggakan sampai nak berkongsi dengan unsur kafir laknatullah?!

    BalasPadam
  40. waa aku mcm dah lama tak tgk tv...

    tp memang laa mcm hari natal hukhuk..

    entah per2 jekkk

    BalasPadam
  41. ak semenjak balik tak tengok tv lagi..heheh

    BalasPadam
  42. konsep satu malaysia yang langsung tak sensitif dgn agam islam..


    dato' farid what say yu???????

    BalasPadam
  43. memang sengal!siap ada bunga lotus plak..dah macam agama Budha plak~pastu terang2 nampak macam santa~

    BalasPadam
  44. iklan tak menjadi jd camtu. seb bek sy tak minat tgk iklan. tp masih minat ttgk iklan petronas bila bab nak raya, menarik je. senyum lagu mu cantikla hans :)

    BalasPadam
  45. haaa.~
    1st time tgk iklan ni.

    *nmpk ngt da lme ta bkak tv. hahaha

    why.?! sgt ta best.!! urm. mybe sbb jasmin ahmad da ta de kot.~ hahaha sgt ske dgn iklan2 petronas buah tgn jasmin ahmad. cool.

    mcm tu r bru m'sia.~

    BalasPadam
  46. awat aku tak penah tgk iklan neh??

    BalasPadam
  47. yelah Hans..x menarik dan setuju sama kamooo..tah hapa2, xda msg lgsung.

    BalasPadam
  48. hans, aku tak pasan lak iklan nih. aku jarang tengok tv. rajin tengok tv subuh hari tu je sebab nak tengok nur kasih. huhuhu

    BalasPadam
  49. ehhhh..
    memang langsung xde ciri2 raya aidilfitri...
    huhuu~

    BalasPadam
  50. auwww....tk sesuweiiii nyah! I x rela uuuuuuu...hahaha

    BalasPadam
  51. iklan x mmg x sesuai..
    jom boikot.. :)

    BalasPadam
  52. ahaha...
    orang yang buat iklan ni bukan sambut hari raya kot hans...

    =))

    BalasPadam
  53. iklan petronas pling best!
    tp sejak yasmin ahmad dh takde.
    dh kureng jgk...

    BalasPadam
  54. TV3 dah tarik balik iklan dr FB diorang..

    BalasPadam
  55. adoi kalau iye pun 1 malaysia, natal dan hari raya merupakan perayaan keagamaan. bukan perayaan seperti tahun baru cina dan lain2.

    tak sesuai

    BalasPadam
  56. aah la sis pun xbrape berkenan especially tang bunga teratai tu...mcm buddhist plak!huhh...

    BalasPadam
  57. pelik biler iklan cmne leh lepas kat tv3

    BalasPadam
  58. x tgk lagi iklan ni kat tv3.dowg nak buat ala2 1 mesia tapi cam x menjadi sbb xde pulak diselitkan budaya india, melebih2 pulak ttg budaya penganut kristian

    BalasPadam
  59. ha'ah la. mcm HOHOHO. dh la janggut pon putih. haha. kejam kot. xpela, lain sikit.

    BalasPadam
  60. haah kan.. asal la mcm krismas gamaknye..

    BalasPadam
  61. sebarkan boleh?

    Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingk......ap yang terbuka 1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu 2.Buku - Bible 3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan 4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur 5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis 6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM 7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehela mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted) 1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity) 2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan 3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus 4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal Pokok Krismas - Simbol Paganism Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk 1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc 2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian 3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene in memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu) 1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu

    Wallahualam...aku sedih ni bro..huhu

    BalasPadam
  62. Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingk......ap yang terbuka 1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu 2.Buku - Bible 3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan 4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur 5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis 6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM 7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehela mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted) 1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity) 2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan 3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus 4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal Pokok Krismas - Simbol Paganism Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk 1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc 2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian 3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene in memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu) 1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu

    BalasPadam
  63. iklan raya yang paling bangang penah ak tengok!!

    gakk2 r nak buat iklan pn, dah r kereta santa klaus, bunga lotus tuh buddha nak buat apa??

    paling terok siap bleh palk letak pagers jawi yng inverted!!

    harap tv3 dpt stopkan iklan nih!!

    BalasPadam
  64. iklan ape ni xpnh tgk pun? nnt nk try tgk sbb nk tgk video ko ni intenet aku lembab...

    BalasPadam
  65. dia konpius kot nak buat iklan critsmas ke hari raya

    apepun, iklan ni tak menarik
    iklan oleh petronas sentiasa terbaik dalam menyampaikan mesej2 bermakna

    BalasPadam
  66. emmmm~ ku dah tengok dah pg td kat fb.. emmmmm~

    BalasPadam
  67. Iklan paling merapu tahun ini. TV3 patut ditukar nama TV Tiga Suku..

    BalasPadam
  68. hahahha tv3 dah stop iklan tu...huhuhu sungguh x best tol iklan raya tu...

    BalasPadam
  69. Iklan TV3 telah ditarik balik, mmg sah2 nampak melibatkan agama lain secara jelas (elemen santa claus)atau halus (bunga teratai dgn cahaya)..

    Iklan Raya 2010 Terbaik bg saya secara peribadi:

    1. Maxis - Isteri (rasanya mualaf) kematian suami tetapi masih tetap mengunjungi mertua di Hari Raya)..sedih, syahdu, menginsafkan!

    2. Maxis juga..

    3. Maxis juga..

    Komen iklan lain:

    Petronas - Meleret..paling bagus masa yg iklan Burung Murai dulu tu

    TM - Ok, ada unsur lawak, smgt 1Malaysia ada jg..agak mengada-ngada kerana spt kurang sopan pulak di rumah org.

    http://skkualanerang.wordpress.com/

    BalasPadam
  70. ooowh.. baru vee tau... memang tak perasan langsung...
    well,, basically... there are some ppl yang cuba cari kelainan...
    dan cuba untuk dapatkan rating tinggi untuk pihak masing2... tp inilah jadinya kalau terlalu mencari kelainan sampai tak sedar sensitiviti masyarakat dan kaum...

    BalasPadam
  71. BANGANG punya tv3 ..iklan sah2 ada agenda tersembunyi pun boleh lulus untuk siaran..DAH TERLEBIH PANDAI SGT...MANA EDITOR?PRODUCER?MEH SINI..NAK AJAR SIKIT...

    BalasPadam
  72. Hi, link iklan maxis:- http://www.youtube.com/watch?v=VFJF59vQcNA

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com