Isnin, 4 Oktober 2010

Kisah Ketam Melayu Dan Ketam Cina

Kisah ini mengenai sepasang suami isteri yang hidup bahagia. Pada suatu malam, si isteri mengidam sangat nak makan ketam yang segar. Jadi, si suami pun tidur awal untuk bersiap sedia ke pasar selepas subuh menjelma. 




Pagi esoknya si suami pun cepat - cepat ke pasar dan menuju ke tempat makanan laut. Dia terlihat seorang tauke cina sedang menjual ketam lalu dia pun menuju ke arah tauke tersebut. Perbualan pun terjadi antara mereka :-

Tauke : Ya boss! Lu mau beli apa?

Suami : Saya mahu beli ketam 1 kilo.

Tauke : Lu mau ketam yang mana?

Suami : Bukan semua ketam sama ja ka?

Tauke : Ada dua jenis ketam maaa. Dalam itu bakul olang panggil ketam cina. Ini atas meja ketam melayu.


Si suami berasa pelik. Baru pertama kali dia tahu ada ketam bernama ketam cina dan ketam melayu. Lalu dia bertanya kembali kepada tauke cina tadi.

Suami : Tauke! Apa beza itu ketam cina sama ketam melayu?

Tauke : Itu ketam cina dalam bakul. Wa kasi tutup sama dia. Ini ketam melayu pula wa biar atas ini meja.


Si suami mula menggaru kepala tanda tidak faham. Apa bezanya sampai ketam cina di letak di dalam bakul dan ketam melayu di biar atas meja.

Suami : Kenapa ketam cina lu letak dalam bakul tapi ketam melayu lu letak atas meja? Saya tak faham.

Tauke : Ini ketam cina...wa letak dalam bakul sebab nanti dia lari owh. Ini ketam bila dia lari...dia tak lari sorang - sorang. Dia tolong ketam - ketam lain lari sama maaa....

Suami : Habis tu kenapa ketam melayu biar jer atas meja?

Tauke : Ini ketam melayu wa tatak lisau maa. Kalau kawan dia mau lari ini ketam mesti tarik itu kawan dia jatuh bawah balik maa.

Suami : Owh!

Tauke : Lu mau ketam mana boss?

Suami : Kasilah mana - mana pun. 1 kilo tau taukeh!

Tauke : Terima kasih boss!

Suami : Sama - sama!


Buat pertama kali aku mendengar kisah ini waktu kelas petang tadi. Thanks to my lecturer, En.Zul yang sudi berkongsi cerita nih dengan aku dan rakan - rakan. Memang menarik cerita tu dan sangat bermakna. Thanks lagi sekali En.Zul.


P/S : Berubahlah!


Perhatian Semua :

Acer Aspire One untuk ANDA Miliki Secara PERCUMA!
Click Gambar Untuk Ke Link Contest!
Mai Join Lekas Sebelum Terlepas Peluang! 

10 ulasan:

  1. roger..message diterima :)

    BalasPadam
  2. err cuba fhmkan. cina melayu. satu malaysia~ oke kan. melayu perlu maju

    BalasPadam
  3. hahaha! ada isi tersirat neyh bro~

    BalasPadam
  4. alamak, mesej tak sampai. apakah aku lampi disni ;(

    BalasPadam
  5. meaningful dan PEDAS
    kena sebarkan ni :D

    BalasPadam
  6. nice cerita..penuh pengajaran.. saya nak mintak izin copy n paste cerite ni kat blog saya leh ea. thanks

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com