Selasa, 30 November 2010

I Follow You! You Follow I Balik Yer! Kalau Tak Follow Balik Dikira Angkuh, Sombong Dan Bongkak! Habis Bagaimana Dengan Kamu Yang Memaksa Orang Itu?

Sekali lagi tajuk dah boleh buat satu perenggan! Maklumlah zaman sekolah dulu suka subjek bahasa Melayu penulisan. Hehehe! Baru jer update entry dan update entry lagi selang 30 minit. Hahaha! Biasalah! Bila baca balik entry lepas rasa marah jer memanjang jadi terus buat entry baru.

Okay! Kali nih aku nak beri pandangan peribadi aku berkenaan tajuk di atas. Aku pernah buang chatbox a.k.a shoutmit chat dekat blog aku nih dulu sebelum aku pasang balik macam sekarang. Agak lama juga aku buang dan tak silap aku adalah dalam 6-7 bulan jugalah!

Tiga perkara yang membuatkan aku tersangat benci dan menyebabkan terus aku buang chatbox aku dulu. Mari lihat apakah perkara - perkara itu :-


1) Jom Baca Entry Saya


Hah! Ini salah satu sebab yang agak menarik untuk dikupaskan. Secara jujurnya aku sangat suka baca entry - entry dari mana - mana blogger. Bukannya bermaksud aku tak bagi kamu semua letak link tetapi jangan menipu aku. Menipu dari segi apa? Sebagai contoh :-

Blogger XY meninggalkan jejak di chatbox dengan mesejnya -> "Eh, Anda tahu Lisa Surihani masuk hospital petang tadi sebab kemalangan! Langgar lori tu beb!"

Wah! Aku pun apa lagi! Mestilah nak baca betul ker tidak. Jadi, aku teruslah klik dekat nama Blogger XY dekat chatbox tu. Alih - alih yang keluar iklan YOUTHSAY! Entah, macam tu ker ejaannya aku tak pasti. Kalau satu dua tak apa lagi tetapi sampai 8-9 orang melakukan taktik yang sama. Sangat membazir masa aku!


2) Iklan - Iklan SPAM Yang Besar Gedabak Tulisannya

Ini antara penyebab utama sebab iklan - iklan besar tu menyakitkan mata. Sudahlah makan ruang yang sangat besar. Haih!


3) Followers


Hah! Ada 2 benda dalam hal nih yang buat aku tak suka. Pertama sekali bila ada blogger cakap dia susah follow blog kita tetapi bila dilihat kembali tak ada pun. Sanggup menipu untuk menambah follower sendiri. Dan lagi satu yang memaksa kita untuk follow blog mereka. "I dah follow blog You! You bila nak follow blog I?"

Aku selalunya akan terus terang bagitahu yang aku tak follow mana - mana blog pun. Jika tidak percaya boleh lihat sendiri. Sejak dari aku mula - mula buat blog. Sejak dari entry yang ditaip dan tidak ada siapa pun mahu baca atau komen! Sejak dari follower hanya 1 dan alhamdulillah sekarang agak seronoklah bila tengok jumlahnya! Bila aku bagitahu macam tu memang ada yang terus UNFOLLOW. Ada juga yang kata,"It's okay. Saya tak kisah lah follow ker tak!" tapi lepas tu UNFOLLOW juga. Hahahaha!

Bagi aku macam nih lah! Biarlah orang follow blog kita kerana mereka minat membaca blog kita! Senang cakap macam nih lah! Okay, blog aku ada 1000 orang follower! Korang pernah tengok ker mana - mana entry aku ada komen sampai 1000 komen? Tak ada kan? Memang bila follower ramai ia ibarat satu kepuasan kepada blogger tetapi biarlah berpada - pada. Tidak perlu memaksa orang untuk follow blog kita balik sebab jika dia nak follow mesti dia akan follow tanpa paksaan. Dan bila anda follow sesuatu blog maka biarlah seikhlas hati. Janganlah harapkan balasan!


 Entah Siapa Dia Nih! Aku Jumpa Dekat Google. Hikhikhik!


Okay! Mungkin ramai yang terasa dengan apa aku tulis nih akan marah! Akan UNFOLLOW blog nih! Akan terasa hati dan mungkin juga bermacam - macam tohmahan lagi akan dihujankan pada aku. Tetapi, aku terpaksa taip lagi entry macam nih untuk kesekian kalinya selepas meletakkan shoutmix aku kembali. Prinsip aku dalam bab followers nih senang! Aku tak kisah korang nak kata aku sombong ker a1000 orang bukannya ramai sangat! Ada blogger yang followers mereka beribu - ribu lagi!

Aku cuma harapkan biarlah orang yang follow blog nih sikit janji diorang ikhlas nak follow sebab minat atau senang untuk diorang baca entry. Itu jer harapan aku. Jadi, maaflah jika ada yang terasa hati! Tambah - tambah aku pun sedang menaip sambil hati terasa sakit terkesan dengan entry sebelum nih. Hahaha! Okay! Assalammualaikum dan salam sejahtera.


Perhatian Semua :

Acer Aspire One untuk ANDA Miliki Secara PERCUMA!
Click Gambar Untuk Ke Link Contest!
Mai Join Lekas Sebelum Terlepas Peluang!


56 ulasan:

  1. setuju sgt lah. kdg2 kita mcm dipaksa follow blk.

    sgt setuju aag, follow biarlah ikhlas bkn sbb nk difollow blk.

    BalasPadam
  2. saya sokong Hans. frankly speaking, suka baca ur blog, mmg tulisan Hans. :)

    BalasPadam
  3. A'a betul..
    Follower ramai pun tapi kalau yg ramai2 tu x baca blog kita pun x guna jugak.
    Lebih baik kita menulis kerana nak kan kepuasan menulis.. sometimes.. less is more. =)

    BalasPadam
  4. btol3....hans kena buat muka bengis sikit baru dorg takut...hahaha

    BalasPadam
  5. bnci spam. syes bnci.

    bdw tajuk sgt emo. hahaha

    macy pna kne u folo i folo back ni.

    tp macy ckp blk kt die, nk folo2, xnk suda. kte nk readers bkn folower. tros die folo macy dlu~ wawa

    BalasPadam
  6. ALAA SELALUNYE BUDAK2 BARU BLOG JE CAMTU..LAMA2 DORNG PUN TAHU BENDE TU MENJELIKKAN PASTU DORG PUN TAK BUAT DAH..HIHI BESE LA TU..

    BalasPadam
  7. benda ni tak pernah nak tamat, sbb akan ada saja blogger create blog setiap hari...

    kadang2 kesian.... ramai sgt suka ambil kisah terasa hati yg bukan2 mengenai seseorang blogger lain...kita bukan kenal pun life org tu mcm mana...apa yg kita baca di blog...ok..setakat itu sudahlah

    ini...tak reply komen kena kutuk
    tak follow balik kena kutuk
    tak return visit pun kena kutuk

    jadi..apa seronoknya buat blog kalau asik nk 'menanah hati' kerana orang lain?

    blog saja....ikhlas, jgn nk harap balasan..percaya pada rukun iman pertama

    percaya kepada Allah - jadi percaya janji²nya...buat baik dapat balasan baik...jadi buatlah baik sentiasa....balasan bukan datang dari blogger yang kita target..tapi mungkin datang dari blogger lain...

    BalasPadam
  8. setia sangat mgunjungi blog hans..byk maklumat yg berguna, langsung tak jemu bcer entry hans!!! chaiyok!!

    BalasPadam
  9. jey follow sebab blog u menarik. itu sahaja....

    BalasPadam
  10. sy buang chatbox dulu sekejap sbb kes auto blogwalking.pastu baru je psg balik. saya pun selalu jugak dpt mesej camtu..tak tau le nak kata pe, kalau paksa2 sgt wat donno je hehehe

    BalasPadam
  11. btul2..follow blog kite hnya sbb nk suh kite follow diorg balik..
    mknanye diorg xpenah ikhlas dlm berblog ni.. :(

    BalasPadam
  12. setujuuu bangat dehhh

    sis cukup alergik dgn ayat yg kunun 'ajaib' tu..i dah follow u,jom follow balik..mcm mengemis jer..maybe newbie sgt kott..keasin juge kan

    dan youthsay punye iklan pun mmg menyampah juge n that's why malas nk join YS .. hoho

    BalasPadam
  13. heheh betul2..cita rasa berbeza.. saya baca blog kamu sebab saya suka membaca...blog yang saya tak baca saya tak akan follow...ikhlas =)

    BalasPadam
  14. masing2 ada cara dan pandangan masing2..tapi pendapat saya lebih kurang cam awk je..hehe..nak follow biar ikhlas dari lubuk hati

    BalasPadam
  15. setuju!

    biar orang follow sebab mereka suka baca blog kita
    bukan sebab diorang nak suruh kita follow balik
    err agak kurang suka orang macam tu
    huhu

    BalasPadam
  16. This is a smart blog. I mean it. You have so much knowledge about this issue, and so much passion. You also know how to make people rally behind it, obviously from the responses. Youve got a design here thats not too flashy, but makes a statement as big as what youre saying. Great job, indeed.
    ===========
    salam ziarah.. .:)

    BalasPadam
  17. gua segan sikit nak suruh org folow gua! hee. gua folow je sesiapa yg gua nak. dowg xfolow pn xpe. sdr xsdr gua folow 1ribu lebih dah. folower gua baru 570. kah kah! xpe. gua berblog bkn utk ada folower ramai. tapi untuk kepuasan gua~

    BalasPadam
  18. ehmm. benci betoi ngn prangai camni.. menyampahhhh

    BalasPadam
  19. ehmm. benci betoi ngn prangai camni.. menyampahhhh

    BalasPadam
  20. ehmm. benci betoi ngn prangai camni.. menyampahhhh

    BalasPadam
  21. lantak pi dorglah... setakat follow saja2 tp xprnh nak ambil kisah.. biaq pi r.. yg penting blog kau best!! aja2 fighting! heheh..

    BalasPadam
  22. I follow you, you follow me back yer. HAHAHA. Hans mmg mcm Shahrukhkhans.. agagaga~

    BalasPadam
  23. aku follow lebih 2000 blog. tapi macam semua orang, takkan aku nak pegi satu2 blog. banyak tuh~

    so, aku just letak mana2 blog yang aku rasa aku tertarik dengan penulisan diorang.

    Salah satu sebab aku buang widget follower dan gantikan dengan reader.

    orang unfollow blog aku? biaq p la~ cuma sory la aku tak dapat letak semua link blog kat tepi tuh~ sebab last time aku letak lebih 1000 link kat situ, blog aku sumpah berat gampang~ 900kb!!!

    Follower aku cecah riban gak~ tapi macam biasalah~ komen? traffic? hahaha menyedihkan~

    so, aku tak focus dah cari follower, aku nak cari reader.. itu lagi bermakna~ wahaa!

    panjang la plak~ ngeh3

    BalasPadam
  24. Setahu saya kebanyakan yang buat camtu semuanya a new blogger. Diorang tak faham fungsi kotak followers.

    kotak followers ini bertujuan utk memudahkn kita menerima update baru from blog yang kita follow. Bukannya utk menentukan kehebatan sesebuah blog.

    Relax je bro. =)

    BalasPadam
  25. folo memolo ni merosakkan etika bloggers la.xseronok langsung..benda ni efek kt kmajuan diri sndri gak.

    kalau dh ramai folowers yg fake, cmne die nk majukan blog sndri kan? huhu

    followers beribu.tp komen 3 je -_-"

    BalasPadam
  26. stuju sngt..aku follow blog org sbb ikhlas dn tlh mnarik perhatian aku..bila org p blog ak lps tu suruh aku follow blog dye sbb dye tlh follow blog ak..maaf aku xlayan..sory sngt2..

    BalasPadam
  27. sy baru je sedar hans ada 1000lebih follower.. haha..

    hmm.. bagi sy kalau ada org follow kita dan kita follow dia balik maksudnya lbh kurang tanda terima kasih lah kan...
    tapi sy pun tak suka, sbb hans cakap ada juga yg terus UNFOLLOW sbb tak follow dia balik ek?... kalau nak follower bnyk2 sangt buatlah entri best dan buatlah blog lawa2... kan3??... apalah...

    tak baiklah kalau UNFOLLOW sbb2 yg mcm tu.. :PPP

    BalasPadam
  28. http://nazirulhazwanws.blogspot.com/2010/11/i-follow-u-u-follow-me-balik_26.html

    jempot la bace:)

    BalasPadam
  29. tpi kebanyakan org ni follow sekali je.. pastu da x mengikuti perkembangan blog tu da.. :) follow buat syarat .. xP ... aku x penah suruh org follow balik blog aku... :D

    BalasPadam
  30. saya follow blog org len tak berharap dey alll nak follow blog aku balik..

    P/s: follow sebab suka cara deyall blogging and some is my bestfriend

    BalasPadam
  31. saya follow blog org len tak berharap dey alll nak follow blog aku balik..

    P/s: follow sebab suka cara deyall blogging and some is my bestfriend

    BalasPadam
  32. tang youthsay tuh memang betol la..mmg sakit hati sgt,..tp ade blogger yg cakap nak iklankn bnda tuh n bg link..ak rase yg tu lagila suka nak klik..baru la duit yg dpt tu berkat..ecehhh...sampai ckp sal rezeki halal lak..hik9

    BalasPadam
  33. Alamak,
    saya malu la nak mintak orang follow blog saya..huhuhuhuhu...tapi kalau orang follow blog saya, secara terus saya akan follow balik. At least saya tahu apa yang dia buat and new entry dia. Kalau betul2 menarik hati dan rasa, saya akan link la so senang saya nak melawat.

    saya bukan blogger yang bagus pun. takad nak tulis research report, consultation report, thesis, report grant, report bla bla boleh la...huhuhuh

    BalasPadam
  34. kalau blog org tu bgus mmg sy akan follow die blk.
    klu sy xminat blog die, sy buat xtau je la wlupun die pakse suh follow..hehe

    BalasPadam
  35. rmai je yg mcm ni,...huhu,..

    BalasPadam
  36. klu aku ignore je org2 mcm ni? hehe

    BalasPadam
  37. apa yang penting kita buat dengan ikhlas kan

    BalasPadam
  38. hmm speechless... bg aku xsalah pun kalau nak buat semua ni. kalau ang xnak follow duk diam2 sudah la. xyah la terbit entry khas mcm ni. hati org pun kena jge beb! xyah la guna perkataan "kesian" "annoying" semua tu.

    even aku xpernah buat mende2 nie, newbie mcm aku pun agak terasa kot. mcm nk tuju khas utk kami jer.sbb yg buat mcm ni kbyakan blogger baru.

    sorry, aku xmarah pun...just bg pendapat peribadi en hans...hehe ;)

    pape pun entry ni menarik perhatian aku...^.^

    BalasPadam
  39. khas untuk Khaiysah Husna : ku tak tahu lah orang lain tapi kalau aku..tak ada istilah newbie ker otai ker apa...tak ada pula aku tuju dekat newbie..sebab bagi aku tak kisah sesiapa pun..masing2 ada kelebihan dan kekurangan...dan jika kamu terasa aku tak dapat nak buat apa2 sebab aku hanya tuju pada orang2 yang pernah buat macam tu jer...hakikatnya tak perlu menipu untuk mendapatkan sesuatu..so,jika anda terasa itu terpulang pada anda..aku hanya luahkan apa yg aku rasa saja

    BalasPadam
  40. Sy follow blog ni tanpa paksaan...

    Kalo blog yg sy follow, follow sy balik, Alhamdulillah...Tp, kalo tak follow pun tkper gak..No hard feeling pun..Hehehehe

    Jgn mare2 ye Hans...Tak bek utk keshatan :D

    BalasPadam
  41. Thanks pada semua yang sudi memberi pandangan dan pendapat masing - masing...
    hakikatnya saya bukan marah pasal benda nih..
    saya marah pasal entry sebelum ini..
    marah dan benci lain tau..
    hehehe
    apa - apapun, masing - masing ada pandangan masing - masing dan saya berpegang pada apa yang saya taip..
    jadi terserah jika mahu mengiyakan atau sebaliknya.
    apa - apapun, terima kasih semua sudi tinggalkan komen pada entry ini

    BalasPadam
  42. sy folo blog ni sb tgk hans mcm shah rukh khan.hik2..gurau2 jek..

    tp btol la hans ckp tuh..blogger2 baru cm sy nih kena byk blaja lg.bc tip2 dr blogger2 lm..ape yg boleh..ape yg x ok..

    BalasPadam
  43. Weh weh Hans, aku suka lah entry ko ni~
    Papepon yg penting kena ikhlas~
    heheheee.. Thumbs up~

    BalasPadam
  44. oh siyes ek ko tade follow blog org?

    ko memang ada aura kuat lah!

    hahaha

    BalasPadam
  45. ehhh, aku follow tak blog ni???
    emmm kene check balik ni. heheh...
    x kisahlah org follow or tak, janji ada org baca sudah la...
    Latifah pun kdg2 x follow blog tu, tapi selalu dtg baca entri2 yg ada. kalau follow pun, lom tentu selalu baca kan...

    ~apa la yg aku merepek ni~

    BalasPadam
  46. Peh ko punya Tajuk kan hans,...memang gila la..Ini pertama kali aku jumpa entri yg mempunyai tajuk sepanjang ini..

    BalasPadam
  47. setuju sgt...kite x pkse pon dy folo kte...x suruh pun kan...tapi..ade ke siap begging..adeh..2 yg x thn 2...ade yg link kan ke iklan ape ke jadah..tau la nk menabung..tapi..jgn la cm tu..kite bkak sebab nk bace..folo sbb minat..ape cer kan..

    BalasPadam
  48. Baru je baca entry.... tak sampai sehari, aku dah kena tipu. dia tulis ada follow, tp xda pun! :@

    BalasPadam
  49. wah!!` betul tuh!!` hehehe

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com