Jumaat, 19 November 2010

Tutorial Cara Untuk Meletakkan Tweet Button Dalam Blogspot

Atas kerjasama dan bantuan yang cukup baik daripada blogger Kyuubi yang sangat baik lagi peramah maka akhirnya dapatlah entry beliau ini dikongsi bersama dengan kita pada hari ini. Jadi, disini aku hanya copy baliklah apa yang patut dan moga korang berjaya letak button tweet nih dekat blog korang juga. Jom tweet tweet! Hohoho!

Sebagai seorang blogger, traffic adalah salah satu element yang menjadi keutamaan dalam berblogging,terutamanya mereka yang ingin menjadikan blog sebagai sumber pendapatan. Dan salah satu cara untuk meningkatkan traffic adalah melalui laman sosial yang ada, seperti twitter dan facebook.

So kali ni, aku nak share sikit cara bagaimana untuk membuat atau meletak twitter button dalam blogspot blog, memandangkan aku menggunakan blogspot sebagai blogging platform. Banyak juga cara yang aku jumpa tapi tidak ada satu pun yang berhasil atau berfungsi dengan baik. Twitter button yang ni berfungsi dengan baik untuk aku, so harapnya berfungsi untuk korang juga.

Ok perkara pertama yang perlu korang buat untuk meletak Twitter button adalah;

Login ke Dashboard blog. Untuk Dashboard blogspot yang lama, rasanya korang perlu pergi ke layout tab. Tapi untuk updated blogspot dashboard, korang pergi ke :-

1. Tab “Design”
2. Pergi ke “Edit HTML”
3. Tick pada “Expand Widget Templates”

Selepas itu, part yang penting, Cari kod ini,

<div class='post-body entry-content'>

Atau ini

<data:post.body/>

Atau ini

<div class='post-footer'>


Selepas itu, sila copy kod di bawah ni dan tukarkan kod warna merah kepada profile name twitter korang.Dan kod warna ungu kepada button style yang korang nak. Contoh button,

vertical

None



<div style='float:left;padding:4px;'>
<script>
var tweet = {url : " <data:post.url/>", count: "horizontal", via: "hanishans", text: " <data:post.title/>" }</script> <script src='http://orkut-share.googlecode.com/svn/trunk/tweet.js'/> </div>


hanishans adalah profile name aku. Kalau korang berminat nak add, silakan. Fungsi meletakkan profile name ialah, bila ada orang yang share post korang kat twitter, secara tidak langsung, tweet tu akan mention korang, macam aku, @hanishans.

Untuk Button tu kelihatan seperti yang ada dalam blog ni, korang boleh paste Sebelum kod ini

<div class='post-body entry-content'>

Hasilnya kelihatan seperti gambar dibawah


Kalau korang nak Twitter button tu menyempit kat sebelah ayat pertama entry, korang boleh paste kode tersebut selepas kod ni

<div class='post-body entry-content'>

Atau sebelum kod ni


<data:post.body/>

Hasilnya akan kelihatan seperti ini,


Dan kalau korang nak button tu berada dibawah selepas entry, sila paste kod selepas kod ni

<div class='post-footer'>

Hasilnya akan kelihatan seperti ini,


Sebagai ingatan, sila backup template anda sebelum mencuba tutorial ini. Takut kalau anda benda yang tidak diingini berlaku pada blog korang.

Diharap tutorial daripada blogger Kyuubi ni dapat membantu anda semua. Sebarang pertanyaan atau penambahan sila tanya Kyuubi yang kacak dan botak. Hehehe!


++Sila ambil perhatian bahawa hasil dari tutorial ini mungkin berbeza sedikit bergantung kepada blogger template yang korang guna.


Perhatian Semua :

Acer Aspire One untuk ANDA Miliki Secara PERCUMA!
Click Gambar Untuk Ke Link Contest!
Mai Join Lekas Sebelum Terlepas Peluang!

11 ulasan:

  1. haha.. thanks for the tutorial! :)

    BalasPadam
  2. aku ayie, lelaki ini dan silent thinker : thanks to My Kyuubi..hehehe

    BalasPadam
  3. wahhh..bebanyak thax Hans.....so camne nak tambah yg button FB like/share tu lak?

    BalasPadam
  4. thanks for sharing, bagus gak buat tweet ni, saya yang ada hanyalah yang fb

    BalasPadam
  5. Ooo..Begitu rupenye..NAnti kalo ingt, nak cb la bt..TQ My Kyuubi & Hans :)

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com