Jumaat, 28 Januari 2011

6 Progresif : Kisah Dunia Pelajar Yang Menarik



Drama Bersiri:
6 Progresif


Tayangan:
TV9


Hari:
Setiap Khamis


Pukul:
8.30 Malam


Pengarah:
Fairuz Loy


Pelakon:
Hanis Kamal, Zahiril Adzim, Nas-T, Nabila Dally, Faralyna Idris & Etc.


Jumlah Episod:
14 Episod


Sinopsis:

Mengisahkan seorang pelajar baru(Hanis Kamal) yang berpindah ke sebuah sekolah baru(sekolah kebangsaan) akibat satu masalah disiplin sewaktu beliau belajar di sebuah sekolah swasta. Disana, beliau di tempat di dalam kelas tingkatan 6 yang paling bijak iaitu kelas 6 Bestari. Bekas ketua pengawas, Kecoh(Nas-T) yang juga merupakan ketua kelas 6 Bestari di paksa oleh pengetua baru, Cikgu Ahmah(Zaibo) untuk meletakkan jawatan dan diganti oleh budak baru tersebut.

Si Kecoh telah berjaya mendapat tahu tentang masalah disiplin yang dihadapi oleh budak baru di sekolah lama beliau lalu melaporkan kepada pengetua, Cikgu Ahmad. Akhirnya, pelajar baru tersebut di tempatkan di kelas paling bawah atau bermasalah iaitu kelas 6 Progresif yang diketuai oleh Nik Adli(Zahiril Adzim). Sewaktu hari pertama di dalam kelas tersebut, begitu ramai pelajar yang mengugut budak baru tersebut untuk menyertai kumpulan mereka seperti kumpulan Rempit dan kumpulan Sideburns.

Budak baru sekarang di dalam dilema. Beliau takut untuk membuat keputusan dan tanpa beliau sedar Nik Adli sebenarnya juga seperti beliau yang ditempatkan di kelas 6 Bestari sebelum ditendang ke kelas 6 Progresif. Apakah yang akan berlaku? Adakah budak baru tersebut akan sentiasa menjadi mangsa buli? Saksikan di kaca televisyen anda yer.


Ulasan:

Aku suka penggunaan perkataan 'Survival' dalam drama nih. Setakat nih baru berkesempatan menonton episod pertama dan kedua. Bagi aku kisah drama ini sangat menarik sebab ia bukannya kisah tentang pelajar sekolah yang terjebak dengan cinta monyet atau pun ponteng sekolah ker apa. Bagi aku ada kelainan dan mesej yang unik  untuk disampaikan dalam kisah ini. Apa - apapun, aku memang terhibur dan terkenang kembali zaman - zaman sewaktu belajar dulu bila menonton drama bersiri ini.

Aku rasa korang kena tengok dan jangan risau kepada yang tak ada piring Astro di rumah sebab drama bersiri ini disiarkan di TV9 yer. Apa - apapun, aku suka drama ini.  Mungkin ada pengalaman yang sama lebih kurang. Hahaha! Menarik dan menarik sebab kisah ini sebenarnya menunjukkan yang pelajar mesti bersedia menghadapi dunia luar yang lebih mencabar berbanding sewaktu berada di sekolah! Bila korang tengok maka korang akan faham apa yang aku cuba sampaikan. Paling penting aku suka nama pelakon utama dia. Hahaha. Jadi, selamat menonton!


30 ulasan:

  1. gambar ala-ala cerita jepun or korea..menarik..hehehe

    ada nas T lah..kene tengok nih..
    hik hik

    XD

    BalasPadam
  2. arghh, dah terlepas bro
    tengok next week la camni
    hanis? igt ko jadi watak utama

    BalasPadam
  3. syazwana : tiga2 tu best(hanis kamal,zahiril dengan Nas-T)...

    BalasPadam
  4. pena : hahaha...nama jer sama....hehehe...tapi dia cam chinese..aku cam bollywood..hahahaha

    BalasPadam
  5. Haish.. Belum sempat lagi nak tengok.. Best gak layan nih.. teringat zaman skolah dulu3 balik...

    BalasPadam
  6. grrrr... selalo lupa nk tgk zahiril.adzim neh...


    ouh..
    biaso cuty CNY 3,4 hr gk.. thu la thn ni terlbh cuty..ap ag, blk la...haha

    BalasPadam
  7. ada zahiril..mesti best ^_^

    BalasPadam
  8. Tengok iklan dekat tv9 yang asyik keluar macam best. Belum ada kesempatan masa lagi hendak tengok drama ini.

    BalasPadam
  9. kalo aku tahu ada skola form 6 yg best, dah lama aku sambung f6, huhu. tipo jea, susah f6.
    sama course dlu ak dpt sains kesusasteraan~

    BalasPadam
  10. assalamualaikum...tahu tak dia buat kat ne penggambaran?? kat sekolah aku iaitu SMK TINGGI KLANG..aku mula2 pun tak perasan, pastu member mesej suruh tgk crita nie siap tgk lencana depa lagi..kompem dia ghune sekolah aku..bangga aku pernah skolah kat SMK TINGGI KLANG dari 1994 - 1998

    BalasPadam
  11. suka cite ni sbb ade NAS-T ngn ZAHIRIL ADZIM

    BalasPadam
  12. macam best je bro cerita nih..
    neway semalat sem break

    BalasPadam
  13. ensemnya zahiril adzim :P

    xpnh tgk lagi..huu

    BalasPadam
  14. uwaaaaa....dah terlepas....lupa pulak citer tu dah ada.....knp laa dia buat pukul 8.30?? x de chance la ni nak tgok sbb parents mest nak tgok berita time ni..huaaaaa

    BalasPadam
  15. cam bes je...boleh ingat balik zaman sekolah dulu

    BalasPadam
  16. entah kenapa aku tak minat nak tengok drama budak sekolah walaupun aku budak sekolah. semuanya rekaan.

    BalasPadam
  17. ahhh... mlasnye sekolah!!
    hahaa

    BalasPadam
  18. menarik! jap nk tgk kat web tv9. hehe

    BalasPadam
  19. TROLOGI cinta di tv 1 juga yang bestt...hahahahha..lama xtgk tv9...aiyakkkk

    =))

    BalasPadam
  20. nt kne try tgk..tp xsuka sgt dgn pelakon2 nye..hoho

    BalasPadam
  21. nak tgk..tp masalahnya ak malas nk turun bilik t.v ngeheheeh

    BalasPadam
  22. macam best , tapi time tu tengah tengok berita

    BalasPadam
  23. best dow cite tuh! tp semalam aku terlepas tgk~ hehe~

    BalasPadam
  24. bila nak tayang ni ..dah tayang ke. cerita pelajar form 6..menarik

    BalasPadam
  25. aah cmbest jer rupanya
    pelakon2 dia pun ;))
    xkenal tapi
    msti best2 xD

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com