Selasa, 25 Januari 2011

Bibir Pucat Menggangu Imej Kamu Yang Sihat?

Sebelum tu aku nak mengucapkan terima kasih kepada sesiapa yang sudi vote aku secara rela mahupun paksa rela untuk Contest Azam 2011 dan kepada sesiapa yang masih belum mengundi dan ingin mengundi aku bolehlah CLICK DISINI untuk mengundi No 10 Hans.

Baiklah! Siapa yang setuju dengan tajuk diatas sila kata Ya @ Yes di ruangan komen nanti yer. Bagi aku sememangnya masalah bibir pucat nih sangat menghantui imej sihat yang aku cuba tonjolkan dalam kehidupan seharian. Aku pun tak pasti kenapa bibir nih ada masa dan ketikanya tiba - tiba saja pucat. Masalah yang tak pernah berkesudahan.


 Siapalah Yang Ubah Bibir Angelina Nih...


Waktu sekolah - sekolah dahulu terasa jugalah bibir pucat nih berfaedah kerana paling tidak boleh juga dijadikan alasan demam atau sebagainya tetapi kini masalah bibir pucat ini sangat menggugat tahap keyakinan diri  apabila berhadapan dengan rakan - rakan atau pun pelanggan. Kenapa aku berkata begitu? Ini kerana masalah ini sering terjadi di waktu atau situasi yang tidak sepatutnya berlaku seperti sewaktu sedang membeli belah pakaian atau pun berurusan dengan orang ramai atau pun sewaktu menemu ramah atau berjumpa dengan pelanggan kita. Sering kali 2 ayat nih akan diungkapkan oleh mereka :-

  1. Eh, kenapa bibir kamu pucat nih? Kurang sihat ker?

  2. OMK(Oh,Mak Kau!)! Terperanjat aku! Asal bibir kau pucat sangat nih! Haih!


Masalah bibir pucat ini akan menyebabkan korang terasa 3 perkara iaitu :-

  1. Korang terasa ada orang ambil berat pasal korang(dari segi kesihatan).

  2. Korang terasa ibarat korang seperti seorang mayat atau hantu kerana berbibir pucat.

  3. Korang terasa sangat rendah diri sewaktu nak berkomunikasi dengan orang lain.

Takkan Nak Bertopeng Macam Nih Kut?


Dah macam - macam perkara dah yang aku cuba buat untuk mengatasi masalah ini yang datang secara tiba - tiba atau lebih tepat lagi diwaktu yang tidak sepatutnya bibir aku berubah menjadi pucat seperti :-

  1. Minum banyak air masak.
  2. Makan banyak sayur dan buah - buahan.
  3. Amalkan pengambilan vitamin C.
  4. Meletakkan madu atau mentega dibibir.
  5. Memakai lip balm.

Sedapnya Madu!


Ada masanya rasa berkesan tetapi hanya dalam jangka waktu yang singkat jer lah. Tetapi, dari segi amalan memakai lip balm tu hanya berlaku pada 3 tahun yang lepas sahaja sebab makin teruk jadinya bila aku memakai lip balm. Ada orang berkata bibir pucat ini terjadi kerana masalah penghadaman. Betul kah? Sebab aku rasa hari - hari aku membuang bahan kumuh dalam badan aku nih.

Jadi, nak tanya korang manalah tahu kalau ada apa - apa petua ker atau mempunyai masalah yang lebih kurang sama dengan aku maka silalah berkongsi dengan aku di ruangan komen nih yer. Harap - harap kita sama - sama mendapat manfaat melalui perkongsian petua atau pengalaman korang di ruangan komen entry ini. Baiklah! Mahu rehatkan diri yang masih kurang sihat. Assalammualaikum dan salam sejahtera.

50 ulasan:

  1. bibir pucat? tak pena kena lg la, betul kew sampai cmtu sekali? hurm, dahsyat sungguh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy slalu kene . Bkn slalu . Mcm dikatakan dh lama . sejak 3 tahun . Ahh macam dah mayat hidup , kwan sy ckp :'( pkai madu pon skjap brkesan .

      Padam
  2. minum air jela banyak2.. huhu..
    aku tak penah selalu tp kdg2 aje lah. ak pakai lipbalm aje =)

    BalasPadam
  3. miss yaty pun bibir pucat..memang kadang2 mengganggu sebab org asyik tnye tak sihat ke?

    tak jmpe lagi petua..semua yang hans senarai tu pun miss yaty dah penah cuba..tak menjadi pun..pucat jugak..tapi lip balm memang jarang pakai sebab tak best..haha.

    psttt, kalau dah de petua share jugak ye ;)

    BalasPadam
  4. bibir sy selalu gak pucat..huhuh

    BalasPadam
  5. selalu gak bibir pucat lau penat sgt2 n badan da letih tramat..

    BalasPadam
  6. saya plak masalah bibir kering..dah macam2 care kot cube tapi xjugak berkesan..:(

    BalasPadam
  7. hmm ak selalu ade masalah nie...
    memang tak selesa...
    sometimes rasa fedup tgk bibir sndri huhu...

    BalasPadam
  8. :) :) :)
    sian jolie aku tuh
    terbaeekkk!!!!

    singgah dari mknace unlimited

    BalasPadam
  9. sometimes mine pucat jugak.
    btw, thnks for the info. kita mmg suka buah syur semua tuu:)
    ermmm, haha, lucu pulak tgk bibir angelina jolie jd cemtuu;)

    BalasPadam
  10. bibir aku tak pucat tapi lebam..hehehe..hisap rokok.
    bibir aku selalu kering.hmm

    BalasPadam
  11. hmm.. aku tak jumpa lagi tips yang boleh buat bibir segar. kalau ade, share laa ngan aku. huhu.

    BalasPadam
  12. bibir i sekarang pun pucat thats why kene pakai lipstick kalau tak macam orang sakit je.

    kalau untuk lelaki kene la pakai lipbalm,supaya awek dekat luar sana tak cakap ade keturanan edward cullen yang tak handsome.huhuhu

    BalasPadam
  13. bertambah seksi pulak aku tengok angelina joli tu...hua hua...

    BalasPadam
  14. aku alhamdulilah la sbb bibir semula jadi merah.. hahaha

    BalasPadam
  15. aku ade membe mcm tuh gak..mmg nmpak muke die sgt2 lah x sihat...aku pon tak tau lah care nk hilangkan pucat tu mcm mane,,,:)

    BalasPadam
  16. pucat x penah..kering penah..kalo xnk bibir kering JGN JILAT bibir..hehe

    BalasPadam
  17. HAHA. tang lip balm tu kelakar. okay lah tu. dari aku ni bibir hitam. aizuddin pernah tanya aku masa form 4 dulu, "adik, hang isap rokok eh?" aku rasa macam nak lempang saja dia. T.T

    BalasPadam
  18. sama lah.
    ak pon camtu gak,dlu kerap la smpai mak slalu tegur apasal pucat x sihat ke.
    skrg da ok cket coz pkai lipstik ikut darah.
    erk tp xkan bro nk pkai lipstik kut.

    BalasPadam
  19. ha a, rasanya pakai lipbalm la yg pling baik...pastu minum air bebanyak...

    BalasPadam
  20. saya pun selalu bibir pucat gak. apatah lagi kalau kesejukan terutama terdedah dengan aircond. nyata sangat bibir yang pucat.

    cuba makan supplement. eg; spirulina.

    BalasPadam
  21. bibir pucat?..kena cpr dulu kot baru ok :P

    BalasPadam
  22. sy klo bibir pucat ta jd mslh letak lip balm sudah :P.. tp mslh sy sekrang bibir kering jek.. smpi luka.. aduhh..

    BalasPadam
  23. salam.....

    yang last paling payah nak buat =)


    Jom Baca dan Komen--sayang, terima kasih kerana sangat memahami

    BalasPadam
  24. btol la tue hans..petua2 yg hans tulis tue sila la amalkan..

    *sis suka lelaki bibir pink..(miang)

    BalasPadam
  25. hans kalau mahu murah dan bibir merah. masa gosok gigi. ubat gigi jilatkan pada bibir :)

    BalasPadam
  26. pakailah lipice sheer color.. chewahhhh...

    yg pnting byk minum air kosong..tp biasanya bibir pucat time sakit je..

    BalasPadam
  27. setiap org berbeza bro
    macam mata gak, ada yg luas terbeliak ada yang sepet
    mulut pun mcm tu gak, ada yg tebal ada yg nipis
    mungkin pucat pun satu ciri gak kot
    semoga sihat sentiasa, tu yg penting

    all the best for the contest

    BalasPadam
  28. bibir ku yg pink lagi jambu
    hehe
    tp time sakit berubah kaler
    huk2

    BalasPadam
  29. Kalau bibir kering memang selalu la kena. Tak pun bibir hitam (dulu smoker). Tapi kini tidak lagi kerna saya sudah "katakan tidak" pada rokok.

    Eh. mcm iklan plak. Hehehe


    Terbaru > Gadis-Gadis di Jabatan Ku. > Dunia Blogging Yang Di Famouskan Oleh Redmummy Dalam Berita Minggu Semalam, Hari Ni Di Famouskan Lagi Dalam Hot Chat HotFM Pula > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

    BalasPadam
  30. ohh.. nnty saya tnyakn mmbe.. beliau dulu berbibir pucat jugk.. skrg dh tak lg..

    BalasPadam
  31. kalau bibir pucat minumlah air gas strawbery.. heheh.. xdelh.. klu aku just minum air masak byk2 jer...

    BalasPadam
  32. salam...tq sudi dtg blog gua erkk....bibir angelina mmg terbaek..

    BalasPadam
  33. senang je.. suruh la awek cium bibir..
    konfem tak pucat dah..
    ahahahah

    BalasPadam
  34. aku slalu kena cmtu sbb aku kurg air dlm badan.. isk..

    BalasPadam
  35. minum la air masak banyak2
    kalau aku, gina vaseline je
    tu yang berkesan la aku rasa

    BalasPadam
  36. untuk orang merokok boleh amalkan ke?

    BalasPadam
  37. kalu org pompuan boleh tenyeh lipstik byk2...biar merah menyala2....

    BalasPadam
  38. Pejuang Kesenian Extreme27 Januari 2011 4:08 PTG

    Betul la..org cakap kena banyak minum air..

    BalasPadam
  39. erm org cakap pun mcm tu masaalah penghadaman bukan tak buang bahan kumuh tapi byk toksin dlm badan..

    bibir kita pun pucat juga ! belasah jer...

    BalasPadam
  40. Emm,kalau sy,bibir sy memang pucat sbb sakit,mule2 sy pn x tau yg bibir sy pucat sbb ad masalah kesihatan,tp kebetuln sy buat medical check up,jd,sy rase first yg awk kene buat,gi buat check up dulu,least,sy rase awk pakai je la lipstik,bukan nye awk kene pakai banyak pon,calit sikit je pon da cukup tok sepanjang hari,ape2 pon..good luck awk :)

    BalasPadam
  41. Kalau sy,bibir sy memang pucat sbb sakit,mase mule2 sy x tau pn bibir sy pucat sbb ad masalah kesihatan,tp kebetulan,terbuat medical checkup,,jd sy rase first thing awk kene buat medical checkup dulu,patu,awk pakai jela lipstik,bukannye awk kene letak banyk pon,letak sikit je da cukup buat bibir awk nmpk pink natural,..btw,good luck :)

    BalasPadam
  42. Mungkin punca bibir pucat disebabkan anemia kurangnya haemoglobin dlm drah...jadi pngurangannya oksigen...salah stunya penyebab anemia...iaitu makan ais batu...sy merupakan slh sorang yg hidap anemia dn sy adar bibir sy sntiasa pucat..huhu😂 jgan jadi mcm saya sekian assalanualaikum

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com