Khamis, 13 Januari 2011

Review Film : 127 Hours Mengujakan Kerana Ia Adalah Kisah Benar.


Filem:
127 Hours

Genre:
Pengembaraan, Biografi, Drama

Pengarah:
Danny Boyle

Pelakon:
James Franco, Amber Tamblyn, Kate Mara


Sinopsis Filem:

Kisah benar tentang seorang pendaki gunung bernama Aron Ralston yang tergelincir seterusnya terjatuh dan terperangkap di dalam sebuah lurah(tak pasti lurah ker gaung ker lembah ker...janji memang bawah gunung lah...hehehe). Cuma apa yang menjadi masalahnya sekarang ialah tangan dia tersepit dengan sebuah bongkah batu yang besar yang menimpa tangannya. Pelbagai - bagai cara dibuat oleh beliau untuk menyelamatkan diri sehinggalah masuk hari kelima termasuk cubaan memotong tangan beliau sendiri dengan sebuah pisau lipat. Dengan sumber air dan makanan yang telah habis membuatkan beliau terpaksa minum air kencing sendiri. Kemudian timbul pelbagai bayangan seperti bayangan kekasih, keluarga, budak kecil dan kawan - kawan yan muncul dihadapan mata beliau. Adakah beliau berjaya menyelamatkan diri atau diselamatkan sedangkan beliau terperangkap di dalam lurah yang sangat dalam atau pun mati disitu juga? Selamat menonton!


Ulasan Tuan Punya Blog:

Aku terlupa bahawasanya filem ini berdasarkan kisah benar. Jadi, sewaktu aku tengok dalam mood yang tension(nak tahu sebab apa boleh tengok previous entry) aku terfikir ada ker manusia yang setabah macam nih? Jadi, aku cuma tengok jer lah tanpa ada perasaan sangat pada permulaanya. Kadang - kadang terlelap juga lah juga 10 saat tapi lepas tu terjaga balik. Ada adegan yang sedikit bosan tapi ada yang betul - betul mengujakan.

Bila sampai scene dia nak potong tangan dia tu memang aku rasa macam nak muntah pun ada. Hahahaha! Geli gila! Kemudian, bila habis baru aku tahu ini kisah benar. Memang kagumlah sama Aron Ralston. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh tengok interview dia dekat youtube. Korang search jer dekat youtube nama ARON RALSTON. Mesti keluar punya. Apa - apapun, aku puas hati sebab pertama filem nih memang based on true story. Kedua, alhamdulillah sebab happy ending jugalah. Ketiga, seronok sebab filem nih bukan macam filem Buried. Kalau tidak memang tension jer aku susah payah menonton. Hehehe! Korang tengoklah sendiri! Aku nih kalau filem - filem yang melibatkan kejadian benar nih memang aku suka tengok. Selamat menonton!


Aron Ralston Bersama Isteri Beliau

45 ulasan:

  1. trailer memang best..antara filem ditungu-tungu ^_^

    BalasPadam
  2. wan : eh,tak tayang dekat wayang lagi ker?

    BalasPadam
  3. rajin betul download. haha. eh, ko download kat mane, piratebay?

    BalasPadam
  4. mcm menarik dan kesian plak kat mamat tu harap2 dia dapat diselamatkan

    BalasPadam
  5. ni filem wajib tgk, buku dia pon boleh tahan

    BalasPadam
  6. owhhh mse tgk triler ny ak igt ni iklan. hahaha tenkiu hans.

    BalasPadam
  7. asybedazzle : syok.org

    nick : aiyak...memang dia dah diselamatkan pun...siap kahwin lagi...

    berto : memang kena tgok..hohoh

    BalasPadam
  8. 1- tak ingat lak catat ulasan = post a comment.....

    bru je donload cite ni...x tgk lgi...hehe


    Hot Kempen!!



    Cabar Diri Sendiri!!



    Ommmmmmmmmmmm......!!

    BalasPadam
  9. Risau la tengok cerita yang guna 1 lokasi ni. Tak banyak bergerak. Dulu tengok cerita frozen pun hampa gak.

    BalasPadam
  10. mr ix : nanti2 tgok la yer

    de mois : nih banyak lokasi...bukan macam filem Buried...heheheh

    BalasPadam
  11. mcm best jer.. nak donlot gak la..

    BalasPadam
  12. ni kisah benar..
    gue teringin nak tgk..
    ehheee

    BalasPadam
  13. :) :) :)
    terbaeekkk!!!!

    Jengjalan dari mknace unlimited

    BalasPadam
  14. cam best! kena download gak lah.

    Live Blog: belog! my Oxygen

    BalasPadam
  15. ada tgk trailer movie ni, dah keluar eh?

    hans, dah tgk cter tom hanks-catherine zeta jones based on true story? pun best jugak

    BalasPadam
  16. kalau ekau ader rasa 'geli gila' apatah lagu gua yang awek ni.. auwwww...

    hahaha..
    gua nak nengok khurafat nanti.
    mr hencem nyer filem. heeeeeeeee

    BalasPadam
  17. mcm best je cite ni..tp sy xsuke tgk cerite yg menyedihkan...even happy ending...

    tq sb jd sudi jd follower...

    BalasPadam
  18. wow kisah benar, dulu penah tgk filem bawah arahan pengarah yg sama best cara dia buat ..mesti tgk nih

    BalasPadam
  19. Dia potong tangan sendiri ke HAns???? Cam nak tgk jeee...Hmmmphhhh

    BalasPadam
  20. takot la na tgk ..tapi sinopsis mmg dasyat :p

    BalasPadam
  21. ok la if dia selamat.. kalau x tensi0n gyler ah tngk crita ni..

    BalasPadam
  22. aah la...dload kat mana? share le....

    BalasPadam
  23. mcm best je cite nih...tapi xley download lak....huhuhuu...

    BalasPadam
  24. MCM BEST NI. NAK KENA TGK NI.. TP MESTI BORING2 SKET..

    BalasPadam
  25. mcm menarik la cite ni, rase nye lum pnh lg tgk cite adventure mcm ni..mesti tgk!ehe..

    BalasPadam
  26. ok nak tgok la..tp part ptong tgn tu nak tutup mata rapat2..hehe..

    Jom Lawat Blog Bardboo

    BalasPadam
  27. aku baru lepas tengok citer saw lagi geli tengok potong situ sini.. haha

    kena download ni citer ni..

    BalasPadam
  28. takutla nak tgk part potong tgn sndri..uwaaa...

    BalasPadam
  29. dh tgk kt youtube..mcm best je..
    ni yg rasa nk dnload ni..hehehe

    BalasPadam
  30. nk tgok donlod ke wayang ea?? >.<

    jom lepak sesama! ^__^ dgn adeq ko skali =P

    BalasPadam
  31. mcm ngeri jerr bunyinya...

    BalasPadam
  32. ade kt wayang ke cite ni? bila keluar kt wyg?

    BalasPadam
  33. terlambat plak komen sini.. nmpk cm best.. nti nak tgk haloo2 la ek

    BalasPadam
  34. ouh, citer ape u?? macam besh jep~

    BalasPadam
  35. bila dh jadi filem sure dh mereka dah tokok tambah bg jaid best. mcm social network gak la,

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com