Ahad, 20 Februari 2011

KISAH BENAR SERAM SEKSYEN 2, DEPAN WETWORLD :- Betul Ker???

 Gambar Hiasan


9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la]. 

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada. 

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?] 
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya... 
Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas. 

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena. 

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot. 

Mlm tu kitorg kna lg teruk. 

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda... 
Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat. 

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni. 

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor. 
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!   




Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah. 

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita. 

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil. 

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak. 

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!! 

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden? 


Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg. 

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam. 

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss...... 

Aku demam 3 hari. 




Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang. Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x? 

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu.. 

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah ..

p/s: kepada semua penduduk seksyen 2, awas





Amacam budak - budak Uitm Shah Alam? Korang rasa kisah nih betul ker tak? Aku memang suka baca cerita nih sebab dah macam filem seram dah. Hohoho! Apa - apapun, aku memang ada dengar juga yang orang cerita rumah nih keras sikit tapi bab mati - mati nih aku rasa macam tokok tambah jer lah nak bagi sedap cerita. Kan?




Apa - apapun, cerita nih agak seram juga lah. Kira sebagai hiburan di malam hari memang seronok lah baca. Ala - ala filem Histeria yang James Lee buat tu. Kepada budak - budak Uitm Shah Alam! Korang ada tak pergi tengok rumah yang dimaksudkan nih? Memang betul seram ker apa? Sebab kawan aku kata dia pernah pergi dengan member - member dia. Konon - konon diorang ala - ala geng seekers lah. Lepas tu diorang kata seram. Hohoho!

Semalam masa aku nak pergi makan pun aku ada lalu dekat depan rumah tu. Budak rumah aku lah cakap. Entah betul entah tak itu rumahnya. Tapi, kalau betul memang suasana dia agak menyeramkan almaklumlah sebab rumah tu besar. Ekekekeke! Apa - apapun, jangan biarkan hidup anda diselubungi misteriiii!


P/S : Korang Suka Tak Tinggal Dekat Rumah Yang Besar - Besar Tapi Korang Sorang Jer Dalam Rumah Tu?

57 ulasan:

  1. fuh,,,kelakar,,,but sedih,,by the way,,takziah,,,ajal maut,,benda2 ghaib,,kite tataw,, yang pasti benda ghaib memang wujud

    BalasPadam
  2. aku baca 1st paragraph.igtkan ko pnya cerita. rupanya cerita yg orang duk sebar2kan tu..aku dah pernah baca dulu, tapi terlupa.. patut la aku pelik, 9 tahun dulu si hans ni masuk uitm? biar betul..hahaha..


    Pendapat anda?
    Nombor telefon di facebook-sila jaga privasi anda

    BalasPadam
  3. iszieylyanziy : bukan maksud aku yang aku tak percaya benda ghaib..but aku cakap cerita nih mesti ada tokok tambahnya...harap maklum!

    hasrol : hahaha...gilo ko 9 tahun lepas aku dah masuk uitm...ekekke...kisah nih hot plak minggu nih dekat facebook..tu aku kongsi tu...hahaha

    BalasPadam
  4. fuh , bahayaaaaa ! jeng jneg. jago jago.

    BalasPadam
  5. mula2 aku ingat kau karang citer ni tapi xlogik plak sebab 9 tahun yg lalu.. rupa-rupanya kisah betul..

    nasib baik aku xsewa kat rumah banglo.. hehe.. apa2pun jgn buat sebarangan.. dan mmg xlogik klu sewa murah bebenor..

    BalasPadam
  6. mmg btul ada banglo di Shah Alam yg begitu... anak kite mase kt Ausmat tu pun prnah diprkenalkn dgn rmah tu tp tk jadi sewa... hihihihihiiiiii....

    BalasPadam
  7. zaman diploma dulu tahun 2001 memang femes pasal banglow 2 tingkat kat sek 2 tu... katanya ada 2 3 rumah jugak yang seram dan menakutkan.
    tapi aku tak pernah tahu lak rumah yang mana satu.
    katanya ada satu rumah yang ada swimming pool, bila malam tido dalam rumah, bila pagi semua kat halaman rumah dekat swimming pool tu. kebenarannya? entahla, tu pun dengar2 cerita je.

    ~makhluk yang kita tak nampak memang ada pun kan, jadi mungkin benar dan mungkin tidak kisah tu~

    BalasPadam
  8. cisss..bkn ko punye cite rupenyer..huhu...seram woo cite ni..huhu

    BalasPadam
  9. adik am : hahaha...xpayah nak jeng jeng sangat lah

    syah : tula pasal...aku pun pelik kalau rumah dekat shah alam bagi sewa RM50...mesti ada benda tak kena...

    cute : fuh...nasib xsewa...

    latifah : wah...rumah mana lak nih ada swimming pool..nanti suruh member terjah lah..hoho

    BalasPadam
  10. ceh. ingatkan pengalaman hans.. patutlah tulisannya pelik. rupanya bukan hans yang menulis. huhu

    BalasPadam
  11. chawi : kalau aku punya citer mesti aku taip elok2 punya...hohoho

    BalasPadam
  12. 9 tahun dulu dah ada orang jual dvd Korea ke.
    Jepun ke, Taiwan ke, logik sikit.
    pelik. pelik.

    BalasPadam
  13. pinky : jawapanku sama macam jawapan dekat chawi

    kap : hahaha..tu la pasal ku kata ada tokok tambah tu...ekekekeke

    BalasPadam
  14. hoohooo...betul ke sume nih?? -,-

    BalasPadam
  15. scary!!
    ak dgr pong cuak2. huk3.

    BalasPadam
  16. tuan rumah kitaorg amik byr mahal jer.. siap dua thun lak tuh.... huhh.. sib baik tk kena teruk2.. mmg kitaorg gi hntar kt tuan t=rumah ja semua hntu2 tu.. huhuhu

    BalasPadam
  17. heavy sgt hantu tu kacau korang..mcm dh jdi pelakon cite hantu la plk.huhuhu

    awal2 aku rase mcm ko tipu aku..last2 mmg btl.terbaik!

    BalasPadam
  18. seram2..

    lama tak melawat hans :)

    BalasPadam
  19. oh.. saya pun ada baca citer ni kat fb semlm... erk, xbtol ke hans?

    BalasPadam
  20. uish.. gila seram.. lps tu boleh plak jadi kelakar.. huhu.. tpi kalaulah kisah ni benar, kesian dgn salleh ngan naim, tak pasal2 jdi mangsa.. huhu

    Pilihan Raya Kampus UMS

    BalasPadam
  21. weh weh hans.. sorry, ak x bace atas2.. haha..ak bc entry kau je.cerita hantu tuuuu xmo xmo xmo.. ko buat ak xleh tdo je..walhal ak xduk s.a. keh3.. =P

    BalasPadam
  22. pergh..seram woh!!!
    mcm betul pun ade.!

    BalasPadam
  23. Sangat menyeramkan citer nie.. hoho... Nanti aku nak buat rumah besar yang boleh tampung satu keluarga besar.. Tak nak lah dok sorang2.. haha..

    BalasPadam
  24. rumah besar aku sensorang jE?? erkkk? seb bek kat umah ni ada nenek aku.. ciss!!

    erm.. cite tu aku pernah bce.. n lagi satu.. aku taktau la ni cte rekaan ke pe.. tapi bnyk sangat cite psl rumah kat seksyen 2 tu~

    BalasPadam
  25. tau tau tmpat nih, aku dulu pun student Uitm S.alam...mmg creepy pun kwsan ni time mlm...pokok rendang besar area c,tu wat lagi seram seram gituzzz...

    BalasPadam
  26. seram je..dh lah time baca nie tak tarik langsir..
    :(

    BalasPadam
  27. erk...rumah besar tinggal sorang??? =_="

    BalasPadam
  28. ishhh..sis mati2 igt kesah benar kamoo...kecut jugak baca tgh2 mlm ni..dahle sis sorg je berjaga ni..eii...tp cerita2 mcm ni mmg ade kan...bab busut tu pun sis caye...itu kan pntg org tua..jgn kacau @ main dekat busut..ade penunggu@jin@setan suke m'huni d situ...

    BalasPadam
  29. Dem hans. aku terpaksa skip cerita nih. Baca ayat last je. Sebab waktu aku blogwalk blog ko ni, semua orang kt rumah mak aku dah tidur and skarang dah pkul 1.18am. Tak berani akuuuuu..

    Terbaru > Coke's Secret Formula - Coca Cola Ada Alcohol? >Kenduri Aqiqah. Jumpa Bean Moreno, Che Armster, dan.....? > Monday Blues

    BalasPadam
  30. nyesal aku bace time nih! Lau tau seram smpai meremang bulu roma,bace siang bih baik heheee

    BalasPadam
  31. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    amboiiiiii.... rumah besor tapi menyeramkan.... lain kali masuk umah cam tu beri salam dulu.... hah kan dah demam 3 hari....

    BalasPadam
  32. boleh wat filem ni n pasti meletup....tokok tmbah tu utk menyedapkan lg jln crite tu........

    BalasPadam
  33. aku dah baca dah cter ni, meremang wooo. skang ni nak lalu depan wetworld pon aku dah tak berani..fuhhhh

    BalasPadam
  34. hahahahha....sori la wei...aku ni stay kat sc2 selama 9tahun balajr kat uitm...mmg ada rumah seram yg terjadi kes pembunuhan....tapi xder la pulak dgr cite smpi kes bunuh2....so aku rasa citer ni hanya rekaan...utk dibaca time2 boring...
    rumah yg dikatakan berhantu tu pn tepi jalan besar je...aku selalu je lalu nek moto sorg2...alhamdulillah la xder pape...dan rumah yg dijadikan pic hiasan kat citer ni...btl2 rumah dkt selekoh nak masuk umah aku...ok je aku lalu...siap usha2 lagik...xcaye pegi la ke jalan bunga kemunting 2/10...rumah tu btl2 rumah paling 1st.... apapun...enjoy baca cite tuh~

    BalasPadam
  35. dulu masa time studi pon pnh dgr citer2 gini dari mem2 laki. umah banglo, bilik banyak, sewa murah n seremmm la yg paling utama...

    yg pasti mem2 tu duk umah tu barang seminggu jer sb takot sb salu dgr perkara mcm2.

    huhu..kalau betul pon ada yg berani tgl kat tpt tu, mmg la dy tu ada sangkut paut ngn tok bomoh, memandaikan saya..hehe..

    BalasPadam
  36. hoho..agak menyeramkan..
    tp...takkan la ade effect terjumpe antu kat semua..

    BalasPadam
  37. seram2. tapi aku mcm x pcya je. tapi kalau dah busut tu org kata ada bunian tgl kat tpt tu. btl atau x aku x pasti la pulak.

    BalasPadam
  38. saya masih lam kebingunggan..creter ni sangt seram dan sedih..hampir sy pon mau nangis..tpi bile last2 entry ni cam xfhm lak..btol atau creter imagnasi?..

    BalasPadam
  39. ok2 dh fham bile bce sumber creter tu!..huh!..:p

    BalasPadam
  40. aq pena dgr cte nie. hari tu mmber ade cte dye nk pegi sane tgk umah tu, just x sure la dye da pegi ke blum. cri pasal an? -__-"

    BalasPadam
  41. sy penah tinggal kt sek 2....ikot pengalaman kat situ bnayk umah yg kosong.....bukan kosong mcm maner....dulu ada org tp saje biarkan kosong....

    sy tau citew ni dulu waktu belajar kt s alam....tp x tau la citer secoplete nie.....tp yg sy pasti ikot pengalaman....ada 1 lg umah berhantu penah sy sewa kat sek 3...betol sebaris jalan nk g kolej jati yg kuar dekat mais....(majlis agama islam selangor)...

    sy penyewa awal n terakhir umah banglow tu....ptg2 nampak ada hantu pompuan...ingt lg.....

    pemilik kta umah tu kononya bru setahun pemilik dier pindah...padalam dh lama pindah n barang je baru setahun dipindahkan....

    ntah ape2...ckp la betol2 tuan rumah tu kan.....

    hurmmmm

    BalasPadam
  42. tatot nya...nak nangis pon ada..cam sedey jer

    BalasPadam
  43. skrg ni..kebanyakkan kt blog n fb tag cite ni...
    kelakar n sedeh..
    bley than seram...

    BalasPadam
  44. pergh...aku petang tadi baca...terus kol 10pm pegi...melilau juga carik akhirnya jumpa...

    sekarang depa dah taruk 'barbwire' keliling pagar...and pokok pisang dah hampir tinggi rumah...seram gak la tengok...

    BalasPadam
  45. Ok pada tuan empunya blog dan pada yang lelain jugak, aku nak explain sikit kemuskilan yang korang fikir semasa baca cerita ni.

    Terlebih dulu aku ucap tq lah pada tuan blog sebab share cerita ni dan terang-terang ngaku ni bukan cerita dia. Sbb sblum ni ramai yang ngaku cerita ni cerita dia padahal bukan.

    Aku pernah chating ngan penulis asal cerita ni, nama dia Mr.Q. Dan aku tahu memang dia penulis asal cerita ni sebab aku dh baca kat mana tempat memula dia posting cerita ni.

    Semua soalan yang aku tanya pasal cerita ni dia boleh jawab.

    BalasPadam
  46. Aku jawab berdasarkan apa yang aku da chatting ngn penulis cerita ni ok iaitu Mr.Q

    1. Cerita ni aku dah baca 5,6 thun lepas da...
    + Sape2 manusia yang kata dia dah bc cerita ni lebih drp 7 bulan yg lps, mknanya dia tu penipu. Sebabnya cerita ni pertama kali di post pd akhir thn lepas.[x ingat tarikh].

    2. Ms zmn tu mana ada cerita dvd korea lg....
    + Ok, bab ni mmg mr.Q tu ngaku yg cerita yg dia tgk tu bknnya dvd tp vcd tp memang drama korea/jpan. Citer psal bola tampar.

    3. Pokok sebelah rumah tu bukannya pokok ara..
    + kalau korang terer, sebelah rmh tu pokok ape?Mr.Q sengaja tulis pokok tu pokok ara sbb dia mmg tak tahu tu pokok apa...smpai skrg.

    4. Aku duduk s.alam 10thn tp tak pernah nmpk pon ada org duduk situ?
    + Diorng smpt duduk rmh ni hanya 2 hari aje pon,ko bole perasan ke?

    5. Masa bljar dh pkai hp siot, kaya btul diorg ni?
    + Yg ada hp dlm rmh tu hanya 4 org aje dan iye, ada antara diorg mmg ank org kaya.

    6. Cmne plak naim yg meninggal sedangkan diorg semua pinjam duit Naim?
    + Tu "Naim" yg lain. Korang tak baca cerita ni sampai habis.Cerita ni ada smbungan dia lg....

    BalasPadam
  47. Aku tau sgt bungalow tu. Di bersebelahan ngan sirim. Tapi dah lama dijadikan ofis la. Cerita 9 tahun tu cuma folklOre je. Mana ada org duduk. Dulu2 memang ada. Sekarang ni kalau lalu situ malam2 mesti ada lampu yg terbkak. Walhal tak de orang. Malam ni lampu kAt atas, mlm esoknya lampu bilk, lagi satu malm kat bilik bawah. Aku tau sebab aku org shah alam. Tapi cerita yg dituls tu memang tak benar. Amu dah dudu sini 20 lebih tahun. Mana ada stdnt uitm mati kat situ
    Tapi memang brhantu. La. Org2 sewa umah tu mesti kna angkat kE jlnrqya bila bangun

    BalasPadam
  48. rumah seksyen 2 tu kosong lg..ape kate korang pergi terjah kelab golf seksyen 13,kuarters tgal dekat ngan empangan..mase yg aku cadangkan kol 12 mlm keatas..ramai yg tak tau area tu.cume penduduk shah alam je segelintir yg tau..tu pun kalau tau.bile masuk area tu jgan penik,bkan ape silap2 menjunam terjun empangan kiambang..try la...

    BalasPadam
  49. betul ke rumah ni depan wet world..?Aku tengok depan dia rumah gak..wet world jauh dari rumah ni..rumah ni dekat area food court uitm yang ada kfc tu...sekarang rumah ni dah dicat warna putih..semak pun dah tak da..maybe ada org beli kot..haha

    BalasPadam
  50. Sebagai orang Shah Alam, aku nak highlight-kan bahawasanya rumah ni memang wujud, tapi bukanlah rumah banglo, macam yang diceritakan. Sebenarnya rumah teres. Tang 2 tingkat tu, ha yang tu betul la. Tak pasti la pulak ceritanya betul ke tak. Tapi kalau betul pun, rasanya part sampai mati tu mungkin ditokok tambah kot. Betul ape yang Faiz MF kata, rumah ni dah tak semak dah.

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com