Sabtu, 12 Februari 2011

Twitter Buat Aku Mengimbau Kenangan Zaman Persekolahan

Sehari dua nih dekat twitter memang ramai betul yang tweet tentang #MemoriAsrama dan #ZamanSekolah ker apa kalau tak silap aku. Memang bila aku baca jer aku akan ketawa sebab kebanyakkan pengalaman yang mereka tweet tu mesti adalah kena mengena sikit dengan aku. Hohoho! Apa - apapun, aku kongsikan lah sikit 0.2% pengalaman aku masa zaman sekolah dan hostel dulu :-

1) Datang sekolah awal - awal pagi cari member - member yang dah siapkan kerja sekolah lepas tu tiru bulat - bulat walaupun tahu bila ujian atau exam budak tu asyik fail jer pun. Kadang - kadang waktu tengah salin jawapan pun dah tahu jawapan tu salah tapi kisah apa! Janji buku latihan ada jawapan.

 Memang Lepas Tu Kena Jalan Itik Sudahh!!


2) Makan maggi dalam baldi atau gayung beramai - ramai. Masa mula - mula tu memang rasa geli tapi lama - lama lantaklah. Janji perut kenyang.

 Pastikan Baldi Bersih Sebelum Digunakan! Hahaha!


3) Bila tiba hari Khamis jer terus semangat pergi klinik sebab nak minta MC. Boleh balik kampung. Yang pelik tu bila berlakon sakit dapat MC tapi bila betul - betul sakit tak dapat MC.


4) Masih lagi berkisar pasal klinik. Dulu aku minat kartun Pingu dekat TV3 kul 8.30 pagi ke apa tu. Sanggup ponteng kelas pergi klinik semata - mata nak tengok kartun tu. Klinik sebati dengan jiwa aku dari form 1 sampai form 3. Bukan sebab sakit tapi sebab kartun, roti canai, ais batu campur dan MC nak balik rumah.

Macam Manalah Dulu Aku Boleh Fanatik Sangat Dengan Kartun Nih??


5) Cari pakar tiru sain warden sebab nak balik rumah. Memang ramai yang berbakat dalam hal nih. Lepas tu ada sekali kantoi dan kena rotan.

 Merdeka Bila Dapat Balik Rumah!


6) Tersalah ambil baju sekolah orang lain dekat ampaian. Patutlah hari tu aku rasa aku dah kurus. Rupa - rupanya bukan baju aku. Yang malang tu terpakai baju senior pula. Kahkahkahkah!

 Tertukar Baju Tak Apa Lagi! Ini Tertukar Seluar Kecik Apa Cer? Hahaha!


7) Bercerita pasal kisah hantu beramai - ramai. Macam - macam kisah hantu ada dari hantu tingkap sampailah hantu bilik air. Lepas tu masing - masing takut nak pergi tandas. Paling kesian ada sorang budak dorm aku kencing atas tilam sebab takut nak pergi tandas masa tingkatan 1. Tapi, dia tak mengaku. Lawak betul!

 Macam Nih Lah Akibatnya Bila Dah Kencing Tilam! Kena Jemur! Hahaha!


8) Ada dua prank yang senior - senior pernah buat dekat aku menggunakan topeng hantu yang nampak real tu. Prank pertama masa aku tengah tidur tapi langsung tak berkesan sebab aku langsung tak takut. Siap suruh diorang balik pergi tidur lagi dari buat kerja tak berfaedah. Tetapi, mereka berjaya dengan prank kedua mereka sebab aku menjerit macam orang kena histeria dalam tandas. Malang betul! Rosak imej berani aku!

 Siap Ambil Cadar Lilit Badan Konon - Konon Kain Kapan! Mana Tak Cuak!!


9) Mandi dengan pili bomba waktu air tak ada. Memang seronok gila sebab habis basah koridor dikerjakan aku dan kawan - kawan. Paling sedih bila sampai waktu syampu rambut. Mata dah pedih kena buih syampu tapi waktu tu lah air dah habis. Melekit - lekit rambut dengan buih syampu.



10) Aku diklasifikasikan mangsa rentung akibat kebakaran kerana aku masih lagi tidur waktu latihan kebakaran di adakan pada pukul 3 pagi. Peduli apa aku. Bukan terbakar betul pun. Kacau jer aku nak tidur!!

 Stylo Kan?


11) Warden datang dengan healer dan dibunyikan di sebelah telinga aku untuk kejutkan aku dan rakan - rakan bangun subuh. Mula - mula dulu memang geram gila siap maki - maki lagi. Tapi, lepas seminggu dah tak ada kesan. Letaklah sejam pun tepi telinga memang aku tidur juga. Lepas tu kena rotan dekat kaki. 
Benda Nih Lah Warden Aku Guna! Sakit Telinga!


12) Kena rokol @ row call masa pukul 2 pagi gara - gara dua budak dorm aku bercerita pasal tandas sekolah masing - masing dan ketawa tak ingat dunia masa tingkatan 5. Sudahlah esoknya ada kelas. Tak pasal - pasal satu bilik kena denda duduk dekat court sepak takraw.

 Masa Sekolah Teknik Hari - Hari Kena Rokul. Bapak Bosan!!!


13) Budak dorm aku kena rasuk masa tingkatan 1. Budak tu sebelah katil aku. Tapi, aku nih jenis tak boleh atau susah nak tidur dekat katil orang lain jadi aku tak ambil peduli pun. Budak - budak lain semua rapatkan katil dan tidur rapat - rapat dan jauh dari kami berdua. Lantak! Tapi itu memang pengalaman yang best!

 Aku Pelik Macam Mana Dulu Aku Boleh Terlebih Berani..Haha!


14) Aku suka sekolah teknik aku. Sebab dorm aku diklasifikasikan sebagai dorm 'Budak Baik' walaupun sebenarnya kami berlakon baik di depan warden jer jadi memang banyak keistimewaan yang kami dapat. Paling best kalau warden buat kenduri maka dorm kami jer lah dengan dorm biro asrama dijemput untuk makan. Budak - budak dorm lain gigit jari jer lah tambah - tambah waktu warden sponsor bahan - bahan masa bakar jagung malam tu. Hahahaha!

 Kenyang Perut Suka Hati....


15) Aku suka zaman sekolah dan asrama kerana aku berjaya mencipta banyak kenangan yang best - best bersama kawan - kawan aku. Maka, kepada yang masih bersekolah ambil lah peluang yang ada dan ciptalah kenangan yang menarik sebanyak mungkin kerana anda pasti akan merindui zaman ini.


**Sumber Gambar Aku Rembat Dari Google**


Jom Join Contest Situasi Hans

31 ulasan:

  1. kah3..lawak la pglmn ko ni hanis.agak2 la nak tiru pglaman aku pun.macam lebih kurang je.hehe.tapi aku xpenah la lagi makan megi dalam baldi..hua3

    BalasPadam
  2. zuar : ceit...motif nak tiru pengalaman ko buat apa...hahaha...

    BalasPadam
  3. hahah

    rindu kot nak sekolah balik

    dok asrama

    em, boleh undur balik tak mase tue???

    BalasPadam
  4. sgt best kan time skolah..? mcm2 happen pun, time skola paling easy..




    PrettySugar

    BalasPadam
  5. makan megi dalam baldi????
    uishhhhh tak pernah buat lagi

    BalasPadam
  6. mmg best d0k asrama.tu belum lg citer 'outing masa sendiri'.mcm pelarian dah.kah3..,

    makan megi dlm baldi xpnh try lg.cmbest je...keh3..,

    >_<"nyit2

    BalasPadam
  7. makan megi dalam baldi beramai-ramai lepas tu cirit beramai-ramai

    kenangan terindah

    kah3

    BalasPadam
  8. serious..bnde pnglmn kat skola adlh msa yg dirindui waktu da bsar nih.. :)

    BalasPadam
  9. yang paling ak xleh lupa bila kena rollcall malam2 buta,haha
    masa tu rasa cam nk balik rumah,LOL

    BalasPadam
  10. tak pernah rase makan megi lam baldi;....eeuuwww..! lg tambah ke perasa nye..? haha...

    BalasPadam
  11. ini ke hans akak shahrukhhan tu... hahha... kata nak mai mini gath tuh.. caittt..xmai2 pon

    BalasPadam
  12. hahaha memori masa zaman sekolah memang best..pernah kena gantung skolah..damn emmalukan :P

    Kentut adalah saat paling melegakan

    BalasPadam
  13. makan meggie dlm baldi..eeeuuww..geli seh

    BalasPadam
  14. haha...aku hampir merasa sume kenangan tu... memang terbaek...aku menikmati kedua dua baik dan jahat... yang noti pun aku..yg skema pun aku,.....hehe

    BalasPadam
  15. ruginya rasanya tak masuk skola teknik..num 6 tu biasa jugkla, teramik kain skola org kalo tak sngaja, aku skolah agama f1 je penah pastu homesick je mmnjg

    BalasPadam
  16. hans..
    bile pk2 balik mg sweet n kadg2 leh senyum sorang terkenangkan zaman tu..
    kita punya pengalaman yang same..
    makan maggi dalm baldi pun pnh..
    tapi kes kencing tu takde la...
    heee..
    fire drill pun selalu jadi org rentung la...
    tapi mg best la time duk ostel dulu...

    BalasPadam
  17. hahahaha :)) menarik. tibe2 teringat balik zaman sklh dulu. ade ckit terkena la.

    tp x pernah trpikir pon ade org makan meggi dlm baldi. hoho ^.^ unik :D

    BalasPadam
  18. kalo dok hostel mmg byk kisah2 lawak yg susah nk lupa kn?

    BalasPadam
  19. salam..wah! best ar sekolah ko ..kalau aku nak gak pengalaman macam ko..tapi dah tingkatan 5 nie..mana sempat nak merasa..yang lepas...yang dulu2 pun pahit je banyak...haha..tapi kenangan zaman persekolah memang best...

    BalasPadam
  20. salam..wah! best ar sekolah ko ..kalau aku nak gak pengalaman macam ko..tapi dah tingkatan 5 nie..mana sempat nak merasa..yang lepas...yang dulu2 pun pahit je banyak...haha..tapi kenangan zaman persekolah memang best...

    BalasPadam
  21. haa yang first tu memang sama
    yang lain tu takde kot sebab aku tak dok asrama dulu hee~

    tapi betul laa
    zaman persekolahan paling best ouh!

    BalasPadam
  22. sangat nakal abg hans ni ye msa bebudak dulu. kah3

    BalasPadam
  23. megi dalam baldi? fuyooo..... hahaha [mksu x penah buat sbb dah sediakan mangkuk utk masak megi]

    BalasPadam
  24. kenangan yg indah tu....
    wah boleh tahan gak hans nie..
    meh sini nk rotan ckit...he...

    BalasPadam
  25. best kan duduk asrama...
    dulu kat teknik bdk2 lelaki siap curik line tepon public, smbg dgn tepon rumah utk call parents kat kampung. terlebih cerdik kan...

    histeria dan cerita hantu tu memang tidak boleh dipisahkan la.

    ~kenangan indah untuk di kenang kan~

    BalasPadam
  26. memang pengalaman best dok asrama...aku dulu lebih camtu gak...tapi takdela makan maggi dalam baldi...heheh

    BalasPadam
  27. Pengalaman yang sentiasa diingati tetap manjadi sejarah di hati..

    BalasPadam
  28. otai gak ko ni waktu sekolah erk....hahahahahahaha....
    aku ko tahu apa...apa ter"cret!! dalam seluar waktu form 1...hahahahhahahahahahah....bengong....kikikiki...
    ops. aku memalukan diri ku sendiri. hehe

    BalasPadam
  29. Duduk hostel mmg best giler !! Dpt plak kengkawan yg havoc2 ^-^

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com