Rabu, 18 Mei 2011

Petua Untuk Hilangkan Ketumbit Dimata

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Mata gua naik ketumbit! Petang semalam gua rasa pedih gila mata kanan gua! Gua raba - raba lepas tu rasa macam kelopak mata gua yang sebelah kanan nih bengkak! Gua nih bila tiba bab- bab macam nih mulalah meraban fikir bukan - bukan. Risau nanti teruk la! Kena buat pembedahan! Kanser lah! Haihhh!


 Gatalnya Mataaaaaaaaaaa!


Lepas tu gua tanya kakak gua! Dia kata tu ketumbit! Gua tanya mak gua! Dia raba - raba mata gua lepas tu dia cakap ada biji macam jerawat! Lepas tu mak gua kata ketumbit! Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Gua sedih sangat! Bangun pagi nak feeling - feeling tenyeh mata buang taik mata pun tak dapat! Mata kadang - kadang rasa cam kabur jer! Tak selesa! Rasa gatal! Kadang - kadang berair! Haihh!!!


 Tak Nak Mata Naik Ketumbitttttttttt!!!

Ada orang kata ketumbit nih sebab mengendap anak dara orang. Choiiii! Hahahaha! Mengendap apanya! Anak dara pun tak ada dekat sini. Mak dara ada lah! Hahahaha! Ada pula kata kurangnya vitamin E. Haihhhh! 


Mengintai? Memang Tak Lah!


Bila sekali nikmat Allah tarik dengan bagi ujian macam nih memang terasa betapa nikmatnya dapat tenyeh mata tanpa rasa sakit apa - apa. Jadi, nak tanya korang ada apa - apa petua tak macam mana nak hilangkan ketumbit? Korang kongsikan di ruangan komen. Nanti aku akan update petua - petua korang bagi dekat bawah nih :-


Petua Daripada Blogger

1.Tenyeh Dengan Bawang Putih (Komen Dari Diarigym)

2.Tuam tempat kena ketumbit dengan sudu yang dihangatkan oleh air panas. Buat selalu hingga pulih (Komen Dari Izzul Wafi)

3.Petua orang tua. Selawat sambil pegang mata yang ketumbit tu. Kemudian, buat - buat buangkan ketumbit tu dari mata (Komen Dari Cik NurulZaty)

4.Beli ubat mata brand Eyeglo berwarna pink dekat farmasi (komen dari Bunga Cahaya)

5.Tuam dengan air suam menggunakan kain yang bersih (komen dari Zuar)

6. Petua lengkap tentang Ketumbit (lihat SINI)


45 ulasan:

  1. Tuam gune sudu yang dah dihangatkan dgn air panas... buat selalu... InsyaAllah surut la ketumbit tu.... Tu r, time mengintai tak ingat...

    BalasPadam
  2. Pagi jumpe Dr.. Pastu nanti Dr. bagi ubat utk kurangkan ckit bengkak tu.. :D

    BalasPadam
  3. aaa..aku pun tak tau hans. >.<

    kena habuk kot?

    BalasPadam
  4. cuba try berselawat sambil pegang mata yg ketumbit tu.

    then, buat buat buangkan ketumbit di mata tu ..

    petua orang tua2 dulu2..

    :)

    insyaAllah. berkesan

    BalasPadam
  5. Baru kena minggu lepas....tp aku pakai ubat mata brand EyeGlo (amek yg kaler pink), bukan EyeMo...cari la kat farmasi. Ngan aku ok, tak tau la sesuai ke idak ngan mata ko.

    Sekian.

    BalasPadam
  6. hans, tuam je..ketumbit tuh terjadi sebab liang2 roma tersumbat..so kalo tuam, dy akan buang liang2 roma tuh..kalo after tuam 2 mnggu x surut baru pi jumpe doktor untuk dptkn antibiotik ok..?

    :: smoga cepat smbuh::

    BalasPadam
  7. Petua dari orang Indon yang aku kenal ko kena carik seluar dalam perempuan yang maseh virgin.. Lepas tu ko sapu dekat muka.. Baca selawat 3 kali.. Petua nie aku belum pernah cuba lagi... Kalo ko nak cuba tanggung sendiri...

    BalasPadam
  8. taktau la petuanya, tapi cuba petua yg tuam guna sudu tue..mana tau berkesan:)

    BalasPadam
  9. aku masa kecik dulu pernahla kena tapi dah lupa camner aku ubatkan

    BalasPadam
  10. apakata try petua AmirFX tu :P

    urm, prnh jgk kena ketumbit ni..mmg rasa tak selesa..sy slalu bg biar je..huhu lama2 hilang..

    BalasPadam
  11. Dulu, ada sejenis batu apa ntah untuk hilangkan benda nie... haha..

    Nak cara lebih berani.. Ambil jarum lepas tu cucuklah ...haha..

    http://www.amirizzat.com/2011/05/aku-bekas-gigolo-datuk-dan-datuk-n.html

    BalasPadam
  12. kalau adik aku dia picit je ketumbit tuh bagi keluar nanah tuh.tapi aku tak berani sakittt. rela dia kecut sendiri. haha !

    BalasPadam
  13. ko buang jer mata ko..ilang lar ketumbit 2....hahaha

    BalasPadam
  14. lor...dah terkena gak ke..hahaha..hrtu bkn main perli aku..kekeke.tuam pki kain bersih la hans..tuam guna air suam.lma2 nnti ok

    BalasPadam
  15. penyakit yang menakutkan...eeeeuuuuu

    BalasPadam
  16. ngendap anak dara org ye?? haha
    jaga kesihatan mata tu...minum air kosong banyak2

    BalasPadam
  17. hai, ni mmg biasalah org kata mengendap ank dara org...hihii.tp keadaan cuaca skrg mmg tk brpa sihat pasl tu mudah kena mcm ni.ok ni ada 2 petua:

    1.geselkn 2 btg sudu.sapukn bhgian yg bergesel tu kt tmpt ketumbit.buat selalu smpi ilng

    2. parut bbrp bj kntg.blutkn dlm sehelai kain nipis dan tuamkn pd tmpt ketumbit smbil berbring.

    3.jumpa doc-dia akan toreskan dgn sejenis alat tajam.lps tu insya Allah dh tk dtg2 lagi.katanya darah kotor...cubalah ye

    BalasPadam
  18. alamak. x pernah kena. jd x dpt la nk nolong. hehe :D

    BalasPadam
  19. petua yg sy pakai dr arwah nenek sy dulu..tp kotor sikit lah.x tergamak nak komen kat sini..he

    BalasPadam
  20. oooo.. mengintai orang yer.. hahaha...

    aisey.. tak de petua plak.. smoga cpat smbuh yer.. =]

    BalasPadam
  21. Saya ada cuba menggunakan cara lebih efektif. Byk kali dah try mmg menjadi. Ambik taik hidung, tenyeh kat tempat ada tembilnya tu.. Tahu2 dah hilang... Hahahahahaaaaaaa.. Tak caya, try...

    BalasPadam
  22. selawat nabi sebanyak 3 kali..selawat penuh. letakkan belakang ibu jari , iaitu kuku pada mulut sambil berselawat 3 kali..kenakan sedikit air liur basahan dari selawat itu..dan tekan perlahan pada bahagian ketumbit itu..ulang 3 kali..mudah mudahan disembuhkan oleh Allah s.w.t, itu lah qadar Allah terhadap dosa kecil yang kita lakukan.

    BalasPadam
  23. duluuu aku pernah kenaaa.

    aku biar je, tapi lembab sangat nak hilang. tak cool la gi skola ade ketumbit kan. aku pun amek kain tuala, celup air panas, tekap kat mata. sampai kembang jugak la kelopak mata aku tu tapi tak surut2 jugak.


    stress.

    aku nekad amek jarum peniti. aku celup dlm air panas pastu cucuk ketumbit tu biar kuar nanah. Hamek kau! tapi tak baik habis. maka aku stress kembali.

    bila gi kinik, dokte kata saluran nak kuar kuman trsumbat, dia suruh aku cabut sehelai bulu mata. aku rs doktor tu bodoh atau gurauan die tak kelakar, aku pun x pasti. tapi sbb aku lurus, aku pun cabot la selai bulu mata. tengkorak diaaa..sakit gila kot. tapi x baik gak.


    last-last aku fedap, aku tido.
    sehari dua pastu dia ok.


    amboi betul ketumbit tuuu.
    amboinye diaaaa..!~

    panjang nak mampus pulak komen aku ni.


    doktor kata salah satu sebab ketumbit tumbuh adalah sebab kita stress.


    patutlahhhhhhh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahagagagagagagahahahahahahahah

      Padam
    2. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

      Padam
  24. haha btoi la tuh.. n today btol2 kne ktumbit.. bnciny.. anywy wk2 kcik mak kte sapu air dr daun sireh.. careny wt la pape un cmpai sireh tuh kuar air then sapu.. :)

    BalasPadam
  25. klu bawah mata lagi sakit dan besar :(^^^)

    BalasPadam
  26. hehe thank petue ni.. dah due hari dh kene ketumbit ni.. sakit nak buat keje pun xde mud.. Ape-apepun dah follow blog ni.. jmput ye dtg blg.. klu sudi boleh follow balik :-)

    ezajaafar.blogspot.com

    BalasPadam
  27. sini sya ad sedkt petua untuk hlangkn ketmbit di mata..1)ambil kacip sapukn perlhan dihjng mata tmpt yg skit tu smbil selawat 3 kali. 2)guna hjng kain x kiralah baju ke ap ke..aslkn bersih gosok kat hjng mata. 3)ambil benang hitam ikat di jari hantu yg brtentangan dgn mata yg sakit tu..biarkan ia terlucut sndiri,org tua2 kata bila terlucutnya benang itu maka insyaAllah keluarlah sekali ketumbit tu. 4)sapukan bawang putih tempat ketumbit..semua petua2 ni seeloknya dlakukan awal2 nak jadi ketumbit tu.jgn biar bengkak baru nak kalut..lambat pulaklah nak lega jwabnya... insaAllah dgn izin Allah ia akan sembuh. wawaDysha..

    BalasPadam
  28. x bolehh ilang.....

    BalasPadam
  29. Pwrgi jumpa doktor laa

    BalasPadam
  30. g jumpe doktor pun ..doktor bg mc,ubat titis n capsul je..tp xhilang2 jgak..da seminggu dh ni...dah la nk raya dh ni..huhuhu

    BalasPadam
  31. Waaa .. ak pn kene dah 2hari dah .. bennciiii

    BalasPadam
  32. ya sy dh dua minggu kena. geram betul. .

    BalasPadam
  33. aq da kna 1minggu..siiaal

    BalasPadam
  34. dah berbulan kena . since may bulan lepas .ada doktor cakap macam jerawat .ada doktor cakap ketumbuhan .sampai nak kena operation --" so cara ni boleh pakai lagi?

    BalasPadam
  35. adoii pedih n x selesa la....

    BalasPadam
  36. sabar ja nnty lama2 hilang la

    BalasPadam
  37. sabar nnty lama2 hilang la

    BalasPadam
  38. sya kena dah masuk 3 minggu, jmpa doktor dia picit dan bagi antibiotik x baik jugak...rungsing nie...

    BalasPadam
  39. huhuhu...saya pun kena jg baru dpt pg td..dh nk nmpk.ketumbit tu tp berani sentuh guna kain je....sok.baru nk try guna bawang putih..

    BalasPadam
  40. guna jarum takot lah . .
    menyeramkan

    BalasPadam
  41. petua yg saya selalu guna ni berkesan .. saje je nak share , bila bangun pagi air liur kita tu sapu dkt mata sambil selawat .. petua ni saya selalu guna . alhamdulillah berkesan :) tapi kena buat setiap bangun tidur setiap hari smpai ketumbit tu hilang ..

    BalasPadam
  42. selawat 3x lepas tu sapu kan belakang kuku ibu jari lurut kari dalam keluar...

    banyak cara yg saya dengar... tapi tetap ada baca selawat 3x....

    jadi apa2 pun cara pastikan looo ada selawat 3x

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com