Isnin, 13 Jun 2011

Cita - Cita Hans

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans. Macam mana hari minggu kalian? Seronok? Okaylah! Sekarang nih gua seronok pula lukis gambar - gambar nih walaupun gua tahu lukisan gua buruk dan memang tak cantik pun. Hahahaha! Tak kisah lah kan janji gua gembira sudah! Sebenarnya banyak cita - cita gua sebab sentiasa bertukar tapi gua lukis yang gua rasa gua tahu jer lah! Hahahaha! Jom tengok apa cita - cita gua dulu - dulu!



1) Polis


Hah! Gua masa kecil - kecil dulu ada juga rasa nak jadi polis sebab boleh tangkap orang jahat. Gua benci orang jahat yang membuat onar pada masyarakat. Tambah - tambah bila tengok drama Roda - Roda Kuala Lumpur ker apa dulu - dulu nih. Memang bersemangat habis nak jadi hero! Hehehehe! Tetapi, lepas gua pakai cermin mata gua dah tak rasa nak jadi polis dah. Hohohohoho!



2. Guru


Lepas tu gua rasa macam nak jadi guru pula. Seronok lah bila tengok anak - anak murid bagi macam - macam hadiah dekat guru masing - masing masa Hari Guru atau waktu mereka nak pindah sekolah. Bukan satu ker dua tapi macam - macam hadiah guru dapat! Memang gua rasa nak sangat jadi cikgu masa tu sebab nak dapat banyak hadiah tapi sebab gua rasa gua garang dan budak - budak sekarang nakal maka gua malas dah jadi cikgu. Hahahahaha!



 3. Angkasawan


Gua terdetik hati nak jadi angkasawan waktu gua belajar dalam kelas matapelajaran Sains masa sekolah rendah dulu. Waktu tu tengah belajar ada berapa planet dekat angkasa dan tiba - tiba gua rasa teringin sangat nak pergi Pluto waktu tu sebab cikgu Sains kata planet tu sejuk. Masa tu gua pelik juga lah macam mana cikgu gua tu tahu yang planet tu sejuk sedangkan dia pun tak pernah pergi sana. Hahahahaha! Tetapi, bila tengok nak jadi angkawasan kena jalani macam - macam ujian jadi gua pun malas lah nak jadi angkasawan. Kehkehkehkehkeh!



4. Pelakon


Zaman gua sekolah menengah dulu adalah zaman filem Bollywood tengah terkenal dan naik gila - gila punya. Makcik - makcik dan pakcik - pakcik semua suka tengok! Drama Melayu pun dah terpengaruh dengan filem Bollywood waktu tu. Gua pun apa lagi! Mula lah berangan nak jadi pelakon macam SRK! Glamor tu! Semua makcik berangan - angan nak menantu macam SRK masa tu! Hahahaha! Tapi mengenangkan gua bila berlakon macam kayu jer gua rasa jadi gua lupakan cita - cita gua tu! Hahahahaha!



5. Wartawan


Lepas gua selalu masuk pertandingan debat la syarahan lah tiba - tiba gua rasa gua berani pula berhadapan dengan orang ramai sebab sebelum - sebelum nih gua memang pemalu. Jadi, bila gua tengok berita dekat televisyen buat gua rasa nak jadi wartawan dan gua tekad nak ganti Karam Singh Walia waktu tu. Sampaikan waktu temuduga gua nak masuk universiti dalam bidang nih pun gua cakap gua nak ganti Karam Singh Walia. Hahahaha! Apa - apapun, seronok bila berpeluang jumpa beliau tetapi jadi wartawan nih memang banyak risiko walaupun dapat pergi merata - rata tempat.



Sekarang gua pun tak tahu nak jadi apa dah! Macam - macam gua nak jadi tapi cita - cita tu selalunya cepat berubah mengikut keadaan. Hahahaha! Cita - cita gua sekarang? Mana boleh bagi tahu! Rahsia - rahsia! Hehehehe! Okaylah! Gua nak berhenti di sini. Jadi, selamat membaca dan moga terhibur dengan entry kali ini yer! Assalammualaikum dan salam sejahtera.


P/S : Apa Cita - Cita Korang? (^_^)Y

40 ulasan:

  1. amboi banyaknye cita-cita. hahaha
    cita cita aku dulu nak jadi peguam tapi apesal ntah sekarang kene jadi engineer =_____=

    BalasPadam
  2. xde pendirian btol ko ni...heheh..

    BalasPadam
  3. mana satu ko nak jadi la hansssss.....hahahahah....tapi aku pon tak tau aku nak jadi apa...Oh...
    rajin la ko lukis2 ni....aku sorry la...copy paste jer..wakakaka

    BalasPadam
  4. penuh dgn imaginasi lah hans ni..
    akak dulu nak jd akauntan, tp smpai skrg masih jd kerani..bila lah nak naik pangkat ni..huhu

    BalasPadam
  5. biase le..... makin meningkat umo...dan tak koje lagi....macam2 le cite2 kite...beghubah ikot mase..... tapi yang penting bekerjee...

    BalasPadam
  6. ntah la, tibe2 xde cite2..kejap nak jdy pereka designer. pastu cikgu. then? xtau..hahahaa

    BalasPadam
  7. jadi orang lah hans. hahaha..

    baru tahu yang ko nak ganti karam singh walia. semoga tercapai lah cita2 tu. hihi :P

    apa pun ko jadi nanti, jangan lupa belanja aku satey kajang 50 cucuk. lalala~

    BalasPadam
  8. cita-cita yang aku nak semua hancur. sekarang ni cita2 yang paling aku taknak pulak tercapai. adesss...

    BalasPadam
  9. jadilah pelakon..hahaa!!dh popular pnggila sye belakon pulak taw??hehee

    BalasPadam
  10. cehh! banyak betul cita-cita...

    jadi wartawan macam karam singh walia best sebab boleh jadi cikgu BM sekali ajar peribahasa :D

    BalasPadam
  11. hakahkahka....welldone..menarik segmen ko nieyh der

    BalasPadam
  12. lily macam hans gak .

    macam-macam nak jadi . banyak sgt cter2 taw :)

    skg ni pon masih bertukar .haha

    BalasPadam
  13. haha , sme la weyh , skrg da blurr na jd apa =='

    BalasPadam
  14. wei!kah3...kenapa mesti cikgu mariam?
    aku fobia doh gan cikgu mariam
    gila cengey =p
    tq mai sgh no

    BalasPadam
  15. mau tak garang..nightmare tu 4 melur aku igt lagi wei :p

    BalasPadam
  16. kretif2 bro..haha
    aku pun cite2 nk jadi pelakon gak..tp nk body tuuff cam hritrik roshan dulu..hehhee

    BalasPadam
  17. ahahha,.. memg bercita2 lah!!! hahaha...
    byk giler... btw, kretif sgt2.. hehhe

    dulu nk jadi engneer tp skrg, bakal cekgu...
    adoyaiii...

    BalasPadam
  18. dulu ada banyak sangat cita2... skrg cuma nak jadi org yang berjaya saja, tidak kisah dalam lapangan apa gaks...

    BalasPadam
  19. amboi, banyak sangat cita-cita dia. terlebih cita-cita sudahh. haha

    nak jadi saintis. tapi seriuosly subjek sains lemah doh. hihi :)

    BalasPadam
  20. aku nak jadi suri rumah..duduk kat rumah tp duit masuk..eh, btl ke suri rumah?huhu

    BalasPadam
  21. hamboi bnyak nye cita-cita......waa pon tak taur nak jadi ape...waa ikowt je nak jadi ape nnti ! HAHAHAHA

    BalasPadam
  22. Kita nk jadi doktor, yayyy! XD

    BalasPadam
  23. Ade gak persamaan kita punya cita2 ye hans.. Aku pun minat giler nak jadi polis ko tau.. Tapi sekarang tak lagi sebab aku sedar aku rendah,, tinggi tak cukup dan tangan aku ade bengkok.. Tapi bersyukur sebab even tak dapat jadi polis,, aku ade kawan polis.. Berpangkat cif inspektor kalau tak silap kat HQ Kuching.. Ngee :) Kalau cikgu tu memang aku tak berapa nak minat tapi sekarang kemungkinan besar bila dapat degree nanti,, kalau masih tak dapat kerja elok,, aku amik KPLI.. Jadi cikgu! Uwaaaaaaaaa.. Ermmm, angkasawan dan pelakon memang tak pernanh terlintas dalam fikiran tapi kan Hans,, kalau suatu hari nanti kau jadi yang keje belakang tabir dalam bidang seni n nak pelakon dengan harga murah,, amik lah aku ye.. Hahaha.. Wei,, dulu aku pun minat giler nak jadi wartawan.. Entah tak tahu kenapa.. N peguam jugak.. Polis,, wartwan n peguam,, 3 cita2 yang dari dulu aku nak tapi tinggal kenangan je..

    BalasPadam
  24. byk cita-cita tu...last last tu best..haha

    BalasPadam
  25. byk bebenor citer2 nye.. hehehhe..

    BalasPadam
  26. hakhkahkahkah....marah sgt lu der....bijak wat ko melukis cm tuh..dah macam kartunis aku nengoknyeee....so chilL der...

    BalasPadam
  27. cita2 aku nak jadi bini org !





    psst , sumpah lama gila tak singgah sini .

    BalasPadam
  28. Hans, lukisan kamu okay lagi. kalaulah Latifah yang melukis, lagi hancus... hahahah...

    Cita-citaku? Entah, tak tahu nak jadi apa... huhuhu... dah habis belajar tapi still tak tahu... apa kes??? uwaaa...

    Cita-citaku, tinggi menggunung.
    Cita-citaku, Islam kan disanjung.
    eh, tak ingat lah pulak lirik lagu ni :)

    BalasPadam
  29. den dulu pun ado cito2 nak jadi cikgu.. sb dapat byk hadiah time hari guru dan cikgu ada byk cuti.. skrg still ada impian tu.. tapi napo ntah den jadi pembantu peribadi pulak... hehe

    BalasPadam
  30. hahahaah...sory bro...bukan aku tak nk app ko lah...fb aku kne tggu 14hari baru bleh app...aku pon tak faham knpe jadi cmgitu...sory lah bro...nnt dah boleh app aku accept ko lah der....sabar der...chilL ^_^

    BalasPadam
  31. mcm2 cita2 ko mcm aku jgn slalu berubah2..

    BalasPadam
  32. hahaha..same la mase kecik dulu..namapak jer terus nak jadi benda tu..hahaha..ader skali tu tertanyer2,kat mane nak apply jadi power rangers..hahaha

    BalasPadam
  33. ermm smpai skrang pun msih xtahu nk jd apa.adoii

    BalasPadam
  34. ni cita2 ker angan2?..heheh

    skrg Bapak ceburi bidang yg pernah Bapak angan2 masa kecik2 dulu...heheh...

    dah kata angan2, x pernah sangka sampailah beberapa hari sebelum konvo..heheh

    BalasPadam
  35. haha.. saya pun nak jadi angkasawan :P

    BalasPadam
  36. Cita2 aku dulu nak jadik driver lori.. Sekarang baru sedar makin besar stereng kereta semakin tak best.. haha..

    BalasPadam
  37. ahaha masa budak2 dulu mmg mcm2 cita2 kita kan? hehe so cute!

    cita2 saya mase kecik2 dulu nak jadi cikgu tp bila dah besar cita2 tu dah diupgrade kpd lecturer! :P

    BalasPadam
  38. peminat srk..cuba try la lawan karam singh tu

    BalasPadam
  39. kalau tanya cita-cita aku sekarang.. aku nak jadi bussinesswoman !1 tp kot mna ntah bleh terjatuh dlm dunia engineering.. follow je lah.. ^^

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com