Selasa, 21 Jun 2011

Panggilan Untuk Pelanggan Wanita

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans. Hari ini sebenarnya gua mahu menunjukan lagi gambar lukisan gua yang sama taraf dengan lukisan Leonardo Da Vinci tapi gua tak dapat nak melukis sebab tetikus gua nih buat hal. Jadi, tak dapat lah korang semua bergelak ketawa melihat hasil seni gua yang gempak tu nampaknya kali nih!

Hari nih gua dapat idea apabila ada seorang rakan gua marah - marah sebab beliau telah dilayan oleh seorang pekerja di sebuah tempat dengan layanan yang kurang memuaskan. Antara salah satu sebabnya yang menarik perhatian gua ialah nama panggilan. Jadi, disini gua letakkan beberapa situasi untuk menggambarkan keadaannya.



Situasi 1 - Wanita Berumur Di Dalam Lingkungan 30-an + Sudah Berkahwin


Gambar Hiasan


Pelanggan : Cik! I nak tumpang tanya! Dekat mana bahagian minyak masak jenama Hans yang terkenal seantaro dunia tu?? I cari tak jumpa - jumpa lah.

Pekerja : Owh! Minyak masak jenama Hans tu ker? Ada dekat hujung sana tu makcik! Cuba tengok!

Pelanggan : What? U call me Makcik?

Pekerja : Why? Salah ker?

Pelanggan : I nih muda lagi tapi U panggil makcik?

Pekerja : Habis tu? Dah nampak makcik macam tua jer! Sebab tu saa panggil makcik!

Pelanggan : .......(ketap bibir tahan marah)



Situasi 2 - Remaja Berumur Di Dalam Lingkungan 20-an + Masih Bujang


 Gambar Hiasan


Pelanggan : Tumpang tanya! Betul ker hari nih ada jualan murah dekat Pasaraya TesHans nih?

Pekerja : Ar ar! Hari nih memang ada jualan murah dekat sini! Selamat datang yer puan ke sini!

Pelanggan : Puan? Saya belum kahwin lagi lah! Muda lagi kut!

Pekerja : Nampak macam dah ada 5 orang anak jer.

Pelanggan : ........(ketap bibir tahan marah)



Situasi 3 - Wanita Berumur Di Dalam Lingkungan 40-an + Sudah Berkahwin


Gambar Hiasan


Pelanggan : Boleh saya tumpang tanya?

Pekerja : Yer cik! Saya sedia membantu!

Pelanggan : Eh, awak panggil saya cik?
 
Pekerja : Eh, maafkan saya kalau tersilap! sebab saya nampak Cik cantik macam remaja di luar sana. Sebab tu saya panggil cik! Maafkan saya yer!

Pelanggan : Eh, tak apa! Saya memang remaja lagi(tipu). Boleh saya tanya Tun Dr. Hans ada tak di pejabat beliau?

Pekerja : Owh! Tun Dr. Hans hari nih tak datang pejabat lah Cik. Beliau masih bercuti bersama buah hatinya si Lisa tu.

Pelanggan : Owh! Okay! Nanti saya datang lagi.(masih senyum gara - gara gelaran Cik)



Situasi 4 - Wanita Berumur Di Dalam Lingkungan 70-an + Memakai Gigi Palsu


Gambar Hiasan


Pelanggan : Nak! Nak tumpang tanya sikit! Dekat mana tandas yer?

Pekerja : Cik jalan terus kemudian belok kanan.

Pelanggan : Cik? Kau ni hina aku ker apa?

Pekerja : Eh, kenapa ni cik? Tiba - tiba jer marah!

Pelanggan : Grrrrrrrrrr(ketap bibir sebab marah)



P/S : Sila Pilih Nama Panggilan Yang Sesuai Untuk Pelanggan Anda Dan Panggilan Yang Paling Bagus Ialah Cik Untuk Situasi Tidak Formal Dan Puan Untuk Situasi Formal. Kemudian Jika Panggilan Yang Kita Beri Itu Kurang Sesuai Cepat - Cepatlah Memohon Maaf Dan Memanggil Dengan Gelaran Yang Lebih Sesuai. (^_^)Y

64 ulasan:

  1. perempuan memang sentitip.mcm tak paham.hahaha

    BalasPadam
  2. yupp betul..panggilan bagi perempuan sgt sensitif ^.^!

    BalasPadam
  3. sokong dgn kedua komen di ats. haha :))

    BalasPadam
  4. klu yang tua bangka pagil cik. kompem kene pang la hahahah

    BalasPadam
  5. haha bila dah tua, panggil cik dikatakan perli. bila masih muda, panggil makcik, marah pulak.

    aku kdg2 sentap bila abang2 panggil aku kakak. aku tgk diorg tua lagi dr aku. haha bila panggil aku adik, rasa xselesa pulak. hahaha

    mcm2 :P

    BalasPadam
  6. panggilan nak selamat..ialah Cik.. tambah2 yang dah puan. cukup suka kalau orang panggil cik..ish ish. :D

    BalasPadam
  7. bab2 pgilan ni mmg sensitif hihi...tp sejak dh kawin tak tahulah automatik je org akan panggil akak dan diri sendiri pun dh biasa membahasakan diri akak.tapi rasa ok lagi sebab tak lah smpai dipanggil makcik...tu rasa cam dh tue sgt pulak.apa2 pun panggilan itu mungkin sebagai tanda utk hormat.tak lebih dr tu.

    BalasPadam
  8. tak kisah kalau org panggil kak, makcik, puan, cik..jgn nenek udah ler. time2 tu gak kak lempang dia..haha

    BalasPadam
  9. slalu kena panggil kak, terpaksa redo haish

    BalasPadam
  10. hahahaha... aku suka entri ni!
    orang selalu panggil aku adik walaupun umo aku dah layak kawen... hukhukhuk... T^T

    BalasPadam
  11. kadang2 dalam line papa mifz la eh...bila kita panggil kakak even dia patut boleh dipanggil makcik...secara teknikal nye leh up sales..:)

    BalasPadam
  12. aku d panggil kak.. ahh xpe lah..nampak sangat aku nie matang.. cewaahh [ayat sedapkan diri sndiri]

    BalasPadam
  13. sy pulak setiap kali pegi kedai casher tuh mest panggil "kak" aduhh x suka betul...padahal org lg muda dari dia...bukti dia dah keje jadi casher org x keje pun lagi sekolah pun x habis lagi...boleh pulak panggil 'kak'..heee

    BalasPadam
  14. hahaha~ kelakar2..
    entry yg bagus untk dikongsi bersama..
    payah juga perempuan nih. Sensitif sgt~

    BalasPadam
  15. arghh!tetibe sensitive bc entry sbb penah lalu semua situasi kat atas hahaha

    dulu time kolej, bdk senior ckp wa mcm dah tua giler

    now dah makin tua, siap kena tunjuk ic bila g tgk movie under 18th

    apekah?

    mcm2 kehal hahaha

    BalasPadam
  16. lelaki jugak sensitif.. haha

    BalasPadam
  17. hehe aaahhh kan..betul jgk..kdg xtau nk panggil org yg xdkenal dgn panggilan apa, puan ke cik ke makcik ke kakak ke...nice entri la hans..

    BalasPadam
  18. hahah.. perempuan suka digelar muda.. aku selalunya dipanggil abang walaupun oleh makcik tua.. hehe..

    BalasPadam
  19. haahha.. lxleh blah tp mmg btol pe ko ckp 2.. pompuan susah nk time klau org ckp dorg lebih tua.

    BalasPadam
  20. hahhahhha...sumer jadi serba salah...

    BalasPadam
  21. kool..pekerja itu memang tak pakai spek..

    BalasPadam
  22. memang payah kalau orang yang tak dapat terima hakikat ni

    BalasPadam
  23. memang payah kalau orang yang tak dapat terima hakikat ni

    BalasPadam
  24. haha... sabar je la... lau dapat panggilan yg xsepatutnya...

    BalasPadam
  25. haha..macam2.

    haa..ape dye yang lelaki menangis org tak kan kata ape2?

    BalasPadam
  26. sensitip woo kena camtu..haaha

    BalasPadam
  27. hehe, betul tu XD

    kena panggil dengan panggilan yang betul la.

    budi bahasa :)

    BalasPadam
  28. panggilah akak..perempuan macam lelaki..semua bantai panggil nama je tua ke muda..

    BalasPadam
  29. hahaha terasa i!! kdg2 pelayan tu yg mnyakitkan ati.. ade ke ptut muke muda2 pnggil puan..

    BalasPadam
  30. aku biasanya panggil semua (perempuan) dengan 'kak'.. lain lah kalau dah nampak sangat lagi muda dari aku, baru panggil adik. tapi sekarang ni dah macam ramai adik-adik lak. hahaha..

    klu dah berumur pulak, panggil je mak cik.. ;)

    BalasPadam
  31. perempuan ni memang sensitifkan?

    kakak hairanlah situasi 1, 2, 3 ada nama hans, tapi situasi 4 tak de pulak, tertinggal ke? haha

    BalasPadam
  32. panggilan utk wanita mg agak sensitif sb wanita sendiri sensitif. panggilan cik mg plg sesuai tp kena tengok orang juga, tak payahlah sampai perli. panggilan adik, kakak, puan pun antara yg sesuai. elakkan guna makcik, nenek, dan sebagainya kecuali yg sah2 xformal macam panggil jiran ke.

    BalasPadam
  33. siot lah ko hans. hahahaha

    BalasPadam
  34. kadang2 serbe salah kan...tengok muke mude semacam...padahal dan besrcucu...gare2 cucuk cucuk botox, gelaran sepatutnye nek, jadi cik...huhuu

    BalasPadam
  35. yang tak boleh blah.. nama brand minya, nama supermarket tu.. cam sama jer...

    haahaha..
    biasalah tu.. kadang2 kita sendiri pun susah nak baisakan protokol cam tu.. sebagai langkah selamat.. terima saja lah.. manusia bukan selalu dpt meneka usia kita..

    BalasPadam
  36. yang tak boleh blah.. nama brand minya, nama supermarket tu.. cam sama jer...

    haahaha..
    biasalah tu.. kadang2 kita sendiri pun susah nak baisakan protokol cam tu.. sebagai langkah selamat.. terima saja lah.. manusia bukan selalu dpt meneka usia kita..

    BalasPadam
  37. yang tak boleh blah.. nama brand minya, nama supermarket tu.. cam sama jer...

    haahaha..
    biasalah tu.. kadang2 kita sendiri pun susah nak baisakan protokol cam tu.. sebagai langkah selamat.. terima saja lah.. manusia bukan selalu dpt meneka usia kita..

    BalasPadam
  38. pernah kena marah ngan customer sebab panggil dia 'encik' sebab dia ada title 'dato'... hampeh tul

    BalasPadam
  39. tula..kdg2 susah gak nak panggil perempuan ni..

    BalasPadam
  40. serba tidak kena sekarang...yang muda kelihatan tua pula....susah nak kenal.

    BalasPadam
  41. umur aku 24.

    tapi orang panggil aku Abang Long.

    ABANG LONG DIL. kahkahkah

    BalasPadam
  42. pempuan je sensitip pasal ini..benda kecik je pun..huhuhu

    BalasPadam
  43. hahaha. tak penah terkena lagi panggilan2 yang x seswai ni..

    hehe.. hai hanss.. lama tak menjenguk.

    BalasPadam
  44. kkdng susah lah kenal pasti status seseorg tuh. kalau aku, aku diam jeh. haha

    BalasPadam
  45. ahaaa.. sensitip woo.. ko panggil aku mak cik siap ko aku kerjalan.. muahaha

    BalasPadam
  46. hahaha nasib baik selalu dapat gelaran 'adik'. rasa lah jugak jiwa muda. haha. padahal baru 19 tahun T__T

    BalasPadam
  47. betol tue.. farah sokong entry nie.. tp bgi farah.. farah suka org panggil kakak.. heheh

    BalasPadam
  48. mmg kena panggil betul3..haha

    BalasPadam
  49. kalau yg tua tu nmpk muda
    pangil akak lah kn..
    hahahaha...
    jadi makeup lah tebal2..hahaha

    BalasPadam
  50. hahaha, suka gila entry ni. mama i selalu merungut bila org yg lebih kurang sama umur dgn dea pnggil dea mkcik yg spatutnya pnggil kakak. hahahaha.

    BalasPadam
  51. HAHAHA~ situasi yang last tu rabun ke hapeeee ekerja tu? LOL~

    BalasPadam
  52. Tak kesah pun orang nak letak panggilan apa... as long as dia hormat n layan saya dengan baik bila saya tanya...

    BalasPadam
  53. hahaha..klu dulu bila pegi mane² nak tnya sesuatu barang bahasakan mereka kakak dan abg yela..umur belasan thn kan?lani mcm terasa diri nie tua sgt bila kena bhasakan 'akak' haha..memg sensitif kOwt..

    BalasPadam
  54. Penjual yang berjaya ialah penjual yang berjaya memudakan pelangganya (",)

    BalasPadam
  55. panggil makcik sapa pon x marah..mesti marah maa....ahahahaha

    BalasPadam
  56. a'a ler.... klako lak...umur 70 an, panggil cik...auwwwww awet muda...

    BalasPadam
  57. slalu dpt pngkat abang, tapi kdang2 encik...hehehe...

    tun.dr.hans plak?? hehe

    BalasPadam
  58. pompuan selalu pk pasal diri sendiri jer yang sensitif...kadang2 tuh try pk pasal orang laen bleh x?...begitu kerw....ade yang marah kt aku nieyh kang...hahahaha

    BalasPadam
  59. wah pengen nak belajar bahasa melayu neh cik.. :D

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com