Jumaat, 1 Julai 2011

Penjimatan Paling Bijak

Assalammualaikum kepada semua pembaca blog Hans yang budiman lagi penyayang(kembali membodek kalian). 2-3 hari nih memang gua penat gila membalas komen - komen dekat blog nih ditambah gua pun rajin pula menziarah blog - blog mereka yang mengomen sebab gua sedang memanfaatkan cuti gua. Eh! Hari lahir gua dah dekat! Hari lahir gua dah dekat! Hari lahir gua dah dekat! Ehem ehem! 3 kali gua ulang tu! Tak faham - faham lagi? Alamat rumah gua boleh diminta dengan email gua yer untuk kiriman hadiah! Lalalalala!




Baiklah! Gua nak cerita tentang penjimatan! Berjimat adalah salah satu tuntutan yang amat digalakkan untuk kita amalkan tetapi berjimat ini ada bermacam - macam jenis dan anda kena faham sendiri apa maksud JIMAT dan KEDEKUT. Ada orang akan berkata bahawa perbuatan yang mereka lakukan itu sebagai BERJIMAT tetapi ada pula akan berkata apa yang orang itu lakukan ialah KEDEKUT. Bergantung pada definisi setiap individu tersebut. Apa - apapun, gua nak kongsi sikit tentang pengalaman gua dalam berjimat terutamanya bab makanan sewaktu gua tinggal di asrama dulu. Kejadian berlaku sewaktu di sekolah menengah.


Gambar Hiasan


Gua memang seorang yang kuat makan pada waktu dahulu(sekarang gua makan sikit jer...hahahaha) jadi kalau setakat sebungkus biskut yang berharga RM2 ker RM3 tu memang sekelip mata jer boleh habis. Tak ditambah lagi dengan Makhluk Lapar a.k.a budak - budak dorm yang tak pernah kenal erti kekenyangan jadi memang makanan macam biskut - biskut atau snek nih cepat habis. Jadi, gua bila balik rumah mesti lah mak ayah gua suruh gua bawa balik biskut la, keropok la, tempeyek la dan macam - macam lah dan itu sememangnya membuatkan gua tersenyum riang.


Gua Suka Kumpul Banyak - Banyak Dan Minum Sekali Gus Waktu Dulu!


Bila sampai jer hostel gua buat koleksi dalam loker gua! Gua sanggup tak sentuh makanan - makanan tu sebab gua nak kumpul banyak - banyak dan makan sekali gus. Jadi, memang jumlah air kotak laici(gua suka air kotak laici masa sekolah dulu) dah boleh susun jadi piramid dah dan tak masuk lagi dengan jumlah biskut dan snek. Nak buka kedai runcit pun dah boleh lah kiranya waktu tu. Hahahaha! Jadi, pada suatu malam :-


Makhluk Lapar : Aku lapaq lahhh wehhh! Makan nasi tadi tak kenyang lah!

Gua : Hang makan nasi ayam dua ketoi(ketul) pun tak kenyang - kenyang lagi? Bela jin ka apa hang nih?

Makhluk Lapar : Aku lapaq benda lain lah! Haihhhh! Hang banyak makanan kan? Apa lagi? Kenduri lah malam nih!

Gua : Cis! Makanan hang kedekut! Makanan aku hang minta! Hang nak makan apa?

Makhluk Lapar : Aku teringin nak makan roti lah! Hang ada tak roti apa - apa ka?

Gua : Kejap aku ingat! Hurmmm!! Hahhhh! Ada - ada! Aku ada beli roti lah hari tu! Kejap - kejap aku ambil! Hang pi lah bancuh milo ka kopi ka! Boleh buat cicah roti tu nanti!

Makhluk Lapar : Okay! Sekarang juga aku pergi bancuh milo! Yehaaaaa! Terima kasih!


Makhluk lapar tadi pun ambil cawan besar dia dengan dua paket milo lepas tu turun bawah pergi water cooler nak ambil air panas! Gua pula pergi lah dekat loker gua! Gua ambil roti yang gua beli hari tu dalam tempat makanan khas gua! Gua tengok roti yang elok berada dalam plastik yang tak pernah dibuka!


Kalau Macam Nih Mahu Menangis Gua Sebab 
Jadi Penternak Kulat Yang Berjaya! Hahahaha!


Gua : Alamak!! Asal pelik semacam jer roti nih! Eh, ini kalau tak silap aku macam kulat! Masa sekolah rendah pernah buat eksprimen kulat roti! Macam mana boleh ada kulat nih! Ohhhhhhhhhh!! Betul lahhhh!! Alahhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! Bongok lah aku nih!!!! Jebonnnnnnn!!!


Kemudian, makhluk lapar kembali dengan lajunya ke dalam bilik dengan penuh semangat untuk mengketedarah roti yang gua janji - janjikan tu!




Makhluk Lapar : Hah! Mana roti hang? Cepatlah! Milo dah siap nih!

Gua : Oit! Kita makan benda lain boleh tak? Nah! Nih ada biskut chipsmore!

Makhluk Lapar : Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! Kata tadi nak makan roti!!

Gua : Roti tu dah tak boleh makan dah lah!!

Makhluk Lapar : Tak boleh makan ka atau hang berkira dengan aku! Kedekut hang noh!

Gua : Mana ada aku kedekut! %%^**^&%& lah hang nih! Roti tu dah tak boleh makan dah!

Makhluk Lapar : Pasal apa tak boleh makan pula! Kata baru beli!

Gua : Aku beli 3 minggu lepas! Aku lupa yang benda tu roti! Dah 2 minggu dah expired! Dah berkulat dah! Bau pun menusuk kalbu!

Makhluk Lapar : Arghhhhhhhhhhhhhhhh!! Aku kempunannnnnnnnnn!!! Batu belah batu bertangkup! Makanlah aku! Telanlah aku! Aku kempunan roti!

Gua : Hang tak payah nak kempunan sangat lahhhhh!! Nak ka tak mau biskut chipsmore nih? Tak mau aku nak simpan balik!

Makhluk Lapar : Tak mau lah! (sambil membuka pembalut biskut tersebut)

Gua : Kata tak mau! Tu hang pi buka buat apa!

Makhluk Lapar : Alahhhhhh! Dah ini ada bedal lah yang nih! Jom makan!

Gua : Aku dah agak dah! Hang nih selagi benda tu nama makanan dan boleh makan mesti semua hang sumbat masuk perut!

Makhluk Lapar : Hehehehehehe!


Jadi, alkisahnya nampak tak apa kaitannya kisah tadi dengan tajuk entry nih? Tak nampak? Penat aku taip panjang - panjang! Hahahah!



Penjimatan Paling Bijak = Roti Yang Disimpan Tetapi Tak Boleh Dimakan = Bijak Tak?

59 ulasan:

  1. lapaaaaa laaaaaaa bace post kau ni!!

    BalasPadam
  2. memang bijak hang...sampai tak bleh nak makan...masuk arkib negaralah.....hehehe....itu dah pembaziran....

    BalasPadam
  3. me is aku : tgok roti kulat pun lapar ke? hahahahaha

    zaidah : hahaha..terlebih bijak...ekekekkeke

    BalasPadam
  4. hahaha.. selalu gk roti xpired. beli pack yg pnjang tu, mkan skeping je. ambik semiggu dua, bkulatla jwbnye,

    *apa pasal mnum byak2 air leci 2? xkmbung perot ka?

    BalasPadam
  5. baju kurung : entah...dulu2 kuat makan....so suka jer makan banyak2...skrg tak adanya menyimpan makanan..pantang ada hilang terus...hahaha

    BalasPadam
  6. agak2 sekarang pown masih mengmpul air kotak laici ker? hahaha..

    BalasPadam
  7. ini kes terlebih bijak.. hahaha

    BalasPadam
  8. jadi eloklah makan sajork kesmua mknn lepas dbeli, hahaha~~

    BalasPadam
  9. Aman : skrg pantang wujud mesti hilang air kotak tu dalam peti ais...hahahah

    cik ten : tu la...bijak dan sangat berjimat...bagus kan aku dikala kanak2...haahaha

    pink velvet : yups..tepat sekali..hehehehe

    BalasPadam
  10. hahah.. kau suka kumpul makanan yerk.. aku klu dah ada depan mata terus aku baham xde dah nak simpan2.. hahah..

    BalasPadam
  11. uhuhuh .. elok je jimat dgn pasal besday tuh kan ... rilex je .. uhuh

    BalasPadam
  12. ada jgk hobi kumpul mknan..baru kutahu..haha..

    BalasPadam
  13. bijakkkkkkk sgt2.... heheh =p tp kalo sy, lyn cipsmo la besh dr roti hehehe

    BalasPadam
  14. haha..punya lah berjimat kau nih!!smpi roti kulat pun tak prasan..haha

    BalasPadam
  15. aku tak faham maksud intro entri ko :P (HAPPY BIRTHDAY akan dtg haha)


    btw,jimat sgguh kamu ye smpai bekulat roti hehe..tp ms kt hostel, mcm2 jenis manusia sy jmpa..ada yg kedekut mknn smpai kunci loker cz xnak kwn mintak mknn, ada yg jnis beli mknn ciput2 konon2 diet, tp time mkn, rembat lauk pauk member, ada plak jenis lgsg xnk beli apa2 konon2 mknn xsedap, tp time member ajak mkn, mula2 kata kenyanglah last2 tumpang sekaki jgk..hahah

    BalasPadam
  16. ingtkan orang tua ja yang suka simpan2 benda makan ni..rupanya budak sekolah pun sama..
    sebenarnya akak nak kata kamu macam orang tua..
    heheheheh

    BalasPadam
  17. haa..dari dulu agiii memang best kalau simpanmakanan timekat asrama..hehe..kan?

    BalasPadam
  18. mnta alamat rmh, nak hantar minuman laici...hahah

    BalasPadam
  19. adik hang, hang tak bgi pun roti kan!
    nak sikit! tak kira!hahah!

    BalasPadam
  20. same lah..aku pon pengumpul air kotak bebanyak..hahahhaha pastu ak selalu bazir kat roti..ngeeehhh

    BalasPadam
  21. wow! bijaknya...hahaha...terlebih bijak :D

    BalasPadam
  22. yang pasal jimat ni, memang perlu juga .. ye laa, bukan nak kedekut, tp kita pon takleh nak budget, kot2 makcik kantin tuh sakit tak leh masak ke .. tutup kedai, nak makan ape plak time tuh .. makan simpanan tuh laa jawab ye .. ye dak ?

    BalasPadam
  23. tak pernah kenyang, ada bela ke? huhu

    BalasPadam
  24. dok kat asrama memang lapar memanjang.. dah la makan awal kan.. hahaha??

    BalasPadam
  25. kelakar dialog makhluk lapar tuhh . siap suhh batu belah batu betakup tuhhtelan dye sbb kempunan . hihi .

    btw , nih da tlmpau bjimat ny :)

    BalasPadam
  26. hahaha. kat umah gua pon slalu berlaku perkulatan pada roti. beli je tau. makan x tau. haha.

    BalasPadam
  27. ni jimat tak kene tempat ni hans oiii

    BalasPadam
  28. wah bagus2 yart sagat lah tak pandai nak berjimat grr

    BalasPadam
  29. jimat yang melampau..aku masa kat asrama dulu senior yang dok perabih makanan aku..cam Ha***...hahaha

    BalasPadam
  30. uish2, jimat sungguh nohh...sampai berkulat..:)

    BalasPadam
  31. dah mcm bulu ketiak pon ade aku tgk roti berkulat tu..hehe

    BalasPadam
  32. hahahahaha... bijak tersangat la bijaknyer tuh bro... hahaha~

    BalasPadam
  33. ahahahahaha~ suka la cite ni.. lama gila simpan roti tu.. ahahahaha~ part batu belah batu bertangkup tu yg comel.. ^_^

    BalasPadam
  34. hehee... sgt la frust kalau nk mkn roti, tgk2 da ada kulat.. wuwuwuu..
    yess.. simpan mknn byk3x..

    BalasPadam
  35. hahaha kelakar lak part tanak biskut tapi buka gak plastik biskut tu.. adehh...

    BalasPadam
  36. apesal tak leh maakan pulak. cuma ada perisa tambahan je tuuuuu..hehehe

    BalasPadam
  37. kalo roti gardenia tu stkt xpired 2 or 3 hari boleh mkn lagi kot...bedal jek asalkan lum tmbuh kulat...tapi kalo jnama lain xtaulah takut kulat tmbuh dlm perut pulak...hoho

    BalasPadam
  38. kalo roti gardenia tu stkt xpired 2 or 3 hari boleh mkn lagi kot...bedal jek asalkan lum tmbuh kulat...tapi kalo jnama lain xtaulah takut kulat tmbuh dlm perut pulak...hoho

    BalasPadam
  39. duk nak jimat sangat sampai berkulat roti haih.

    BalasPadam
  40. laki punye tahap jimat memang begini.hahaha

    BalasPadam
  41. hehehe kesiannya roti tu dah bkulat! :D

    BalasPadam
  42. ni kedekut namanya sampai roti tu tersimpan la. apa daa. haha

    BalasPadam
  43. beli roti utk stock x digalakkan sbb roti biasanya expired dlm seminggu. unless kalo kita nie suka sgt mkn roti & x jemu + x muak, then boleh le kot beli lebih. tp kalo saya mmg xkan beli roti punya unless kalo nak mkn terus. :D

    masa dok hostel dulu, saya biasa simpan biskut kapal terbang, karipap mini, mi segera Cintan & Cloud9 je. kalo outing je, mmg itu je yg saya beli. ada port yg boleh dpt murah. hehe! kdg² budak² dorm dr block lain pun dok beli dr saya sbb tau saya byk stock, pastu lg murah dr koperasi sekolah. lol! kelakar pulak bila diingat balik.

    anyway, bila birthdaynya? hapy birthday in advance! semoga sentiasa happy & bahagia selalu! ;)

    BalasPadam
  44. tapi ade gk kawan anis dulu gnie tau..tp bukan la roti..makanan..dah basi pon dye leh makan..makanan semut and lalat dah hurung pon dye leh makan siap offer kat kiteorg lg..eeeee..**xpelah makan la kao sorg..weee

    BalasPadam
  45. hahaha..

    boleh la ade kene mengena ngan tajuk.. jimat sangat sampai lupa tarikh luput.. ingatkan buat jualan air kotak..hehe

    BalasPadam
  46. hahaha..memang terbaik la.. peram makanan byk2 dalam loker..opah pun pernah gak buat cenggitu..tapi lesap jugak makann seabb ade yang menyelongkar..huhu

    BalasPadam
  47. ang tunggu la roti expired tu sampai tumbuh cendawan.. nanti boleh buat sup cendawan.haha

    BalasPadam
  48. pembaziran melampau..
    kahkah...

    BalasPadam
  49. penah..simpan roti smpai berkulat..sdih giler tgk roti tuuu, nk wt cmne..kite dok asrma je =.='

    BalasPadam
  50. hahahahaha.. ok.. ko ni kelakar gak ea.. macam mana la roti pon ko boleh simpan? adehhh... gelak guling2 aku... hahahahahah!!~


    errr.. air laici? serius aku tak berapa suka.. hehhe!!~



    ^^

    BalasPadam
  51. hahaha..aku suke simpan air redbull je..xde kulat..hehhee

    BalasPadam
  52. teringat zaman time matrik dulu..korang simpan mkanan tp aku simpan rokok..nk jual tambah pendapatan..hahha

    BalasPadam
  53. lawok lah haih. kumpul2 sampai berkulat roti tuh. haha. nsb bek tau ada kulat. ngeh3.

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com