Khamis, 30 Jun 2011

Tarikh Luput @ Expired Date

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Walaweh! Semalam iaitu hari Rabu merupakan hari yang agak mengecewakan tetapi masih menyeronokkan kerana pertama kali membuat kerja gila dengan blogwalking ke blog - blog sempena Wordless Wednesday. Hahahaha! Seronok juga dapat tengok blog - blog blogger lain! Macam - macam bentuk header! Macam - macam tagline! Macam - macam kisah! Memang menarik!

Apa - apapun, kecewa dengan pasukan bola sepak Malaysia sebentar tadi sewaktu menentang pasukan Taiwan. Permainan separuh masa kedua sangat menyedihkan. Lagi menyedihkan apabila prestasi perlumbaan gua di dalam Churp Churp Night Race merosot. Pelik sebab dikatakan jika berjaya invite seorang pemain akan ditambah 100km tetapi dah ramai di invite tak pula bertambah. Hahahaha! Apa - apapun, jika ada sesiapa yang sudi nak menambahkan jumlah kilometer gua boleh lah KLIK SINI.




Wah, panjang gila mukadimah! Hahahah! Okay! Berbalik kepada tajuk entry ini iaitu tarikh luput maka gua nak fokuskan pada tarikh luput makanan. Mesti korang pernah menghadapi situasi di mana termakan atau terminum makanan atau minuman yang sudah luput tarikhnya tanpa korang sedar atau tahukan. Jadi, mari kita lihat satu situasi yang mungkin korang pernah alami melalui watak Joyah dan Bedah ini yer :-


Kisah Roti Cheese GardenHans

Gambar Hiasan


Joyah : Ooooo mak iahhhh!!! Sodap bebenor roti cheese nih! Mana kau beli nih Bedah? Roti jenama apa nih? Sedap lah!

Bedah : Owh! Roti cheese tu ker? Aku beli dekat Hans Bakery tu! Jenama GardenHans! Sedap kan! Mahal owhhh aku beli! Maklumlah! Jenama terkenal tu!

Joyah : Betul weh! Sedap gila! Aku habiskan semua yer! Nyum nyum!

Bedah : Eh! Eh! Joyahhhhhh!!! Jangannnnn!!!!

Joyah : Dah kenapa kau nih?

Bedah : Cuba ko tengok tarikh luput roti tu bila! Aku rasa dah lama dah roti tu!

Joyah : Tarikh luput dia 29 Jun 2011! Kenapa?

Bedah : Hari nih berapa haribulan?

Joyah : 30 Jun 2011! Kenapa?

Bedah : Kenapa lah kau nih lembab sangat Joyah? Roti tu dah tak boleh makan lah! Dah tarikh luput tu! Kang kau keracunan makanan pula!

Joyah : Hek eleh! Relaks lah Bedah! Dekat sini kan ada label tulis ROTI CHEESE INI SAH DIMAKAN SEHINGGA 29 JUN 2011! Jam baru menunjukkan pukul 12.00 tengah malam! Roti nih baru masuk fasa luput jer! Boleh makan lagi nih! Okay jer aku makan!

Bedah : Kalau kau sakit perut aku tak bertanggungjawab! Kau pergi lah sendiri Klinik Doktor Hans dekat bandar tu!

Joyah : Okay apa! Kalau sakit perut boleh aku jumpa Doktor Hans yang Kacak tu! Alah kau nih Joyah! Chill bro! Eh, bila masa kau bro plak! Bertenang beb! Aku makan roti nih tadi pukul 11.59 malam bersamaan 29 Jun 2011. Jadi, waktu aku makan tu roti nih mana expired lagi. Relaks sudah!!

Bedah : Yer lah! Yer lah! Kau menang! Kau menang!

Joyah : Yes! Yes! Yes! Boooooooo Bedah!

Bedah : Kurang ajar punya kawan booooo aku! Ingat sikit roti kau makan tu roti aku!

Joyah : Gurau jer lah! Hik hik hik!


P/S : Pernah Tak Anda Mengalami Situasi Seperti Bedah Dan Joyah Nih? Hehehehehe! (^_^)Y

88 ulasan:

  1. haha!! aku penah terminum susu segar yang dah sebulan expired.. masuk mulut je terus perasan expired sebab rasa susu tu dah rase mcm minum bakteria..

    BalasPadam
  2. heheh..penah..tp x lama la jarak tarikh tu..tu pun sebab x perasan..nasib baik x berlaku pape yg x best

    BalasPadam
  3. hahhaah....pernah kot.. tapi kondisi makanan tu elok lagi.. so x payah risau lakan??? hehehhe.. kalo sakit bleh jumpa ngn doktor hans yang kacak...

    BalasPadam
  4. yup nsib baik Malaysia menang.

    tengok expired date wajib, pernh kene marah ngan parent dulu haha..

    learn from mistake

    BalasPadam
  5. hello hans^^
    menjawab soalan hans di wordless wednesday sy,
    im not a medic student. im a physiotherapy student. time tu kat lab. tgh practical class!

    BalasPadam
  6. hehe xpenah pulak. selalunya at least sehari sebelum tarikh luput je berani makan. hehehe taknak amik risiko =)

    BalasPadam
  7. Kalau roti gardenia, expired 2 hari pun boleh telan lagi
    tp kena tengok dan pastikan betul2 xde kulat memutih atas roti la,wakaka

    BalasPadam
  8. slalu kot, short term memory lost... haha

    BalasPadam
  9. ewwww.. pernah gak.. kadang TERmakan.. kadang2 SENGAJA makan.. hehehe!!~


    ^^

    BalasPadam
  10. hahaha..penah2..tapi bukan roti keju la..roti biase jer..cakap kat diorang..selagi tak nampak tompok kulat.selagi tu leh makan..hehehe

    BalasPadam
  11. pernah2..terminum soya dh basi,,yewwwwwwwwwwwww geli !!!

    *basi & expired, lebih krg la tu kan :P

    BalasPadam
  12. kalau terasa roti nk luput tarikh.msukkan dlm peti ais.tahan lama.

    BalasPadam
  13. kire apa expired ke x, slagi xmati. bedal jela. mbzir amalan syaitan.

    BalasPadam
  14. tah...kecewa sikit tgk bola td...
    bagi laa 3 gol..baru bole langkah ke tmpt org dgn bergaya..hihihi~
    *sesukehati*

    roti mahal xelok membazir walaupun da luput sejam dua....apedehal~
    =)

    BalasPadam
  15. haha..kadang2 bila situasi macam nie..memang aku ambil mudah dan fikir macam tu..huhu

    BalasPadam
  16. banyak kali termakan tapi biarkan je sebab rasa dia masih sedap...haha

    BalasPadam
  17. roti gardenia pnh gkk bantai walopon dh lepas expired..haha..gardenia kn cept xpired..

    BalasPadam
  18. aku pernah makan yg tarikh dh luput sbb tak perasan. bila hampir separuh mkn...baru sedar tarikh dh luput...puiii

    BalasPadam
  19. haha, mesti nak selit HANS jugak kan! penah mkn kalau trikh luput bru lebih sehari, hua hua. lg2 klu takde berkulat, kah kah

    BalasPadam
  20. sgt penah ... time kat poli dulu, makan roti tak tgk xpired date, kesudahannyer, punye la teruk kene food poisoning ... pastu skang terus insap, nak beli pape confirm tgk tarikh luput dlu, even kalau lagi 3 ari lagi nak xpired, tatap tamo beli, hahaha!

    BalasPadam
  21. ecece motif nye nak letak 'hans' kan. ahakss ;p

    BalasPadam
  22. hahaa.. semuanya HANS ya.. ok la DR HANS, penceritaan yg menarik tuk pagi2 ni.. sis pn pernah simpan makanan sampai sebulan expired.. biskut jacob dalam tin.. tak perasan.. blk dri cuti tgk2 dah expired.. 1 2 hari ok lagi, ni dah sebulan.. buang je lah.. :(

    BalasPadam
  23. hahaha aku selalu je, roti gardenia.hehehehe

    BalasPadam
  24. setakat 1-2 hari terlewat tu kira ok lg nk mkn tp lbh dr tu rasanya dh kureng baik. yelah bla dh ada tarikh expired tu maknanya tarikh selepas itu dh kurang baiknya. diaorg dh buat kajian dulu itu guna adanya tarikh tu.klau dia tk tulis,mmeh boleh belasah jelah...

    BalasPadam
  25. fasa luput. satu perkataan menarik disitu

    BalasPadam
  26. pernah jugak makan roti yang dah expired satu dua hari...
    bila tengok roti tu elok jer... aku bedal laa...hahahaha
    alhamudlillah takder apa jadik kat aku ni...sehat jer..

    BalasPadam
  27. bui pun pernah..hehe..tp tak lah terlalu jauh expired date tu,terlebih 2,3 hari jer

    BalasPadam
  28. kakak kalau beli barang terutama makanan, memang kakak cek tarikh dulu

    BalasPadam
  29. kalau sy, pun boleyh~! hahaha..kalau takat expired tarikh, tp makanan tu still okay, xbusuk + xde parasit, mmg tros masuk mulut kunyah dan telan. ^_^

    p/s: sakit perut boleh jumpa Dr Hans~ :P

    BalasPadam
  30. eh tapi kan untuk tidak mengelakkan pembaziran, roti yg tarikh luputnya beza sehari dua..boleh dimakan..tp kalau dah timbul kulat tue jgn makan pulak..ini utk orang yg ada ketahanan bdn yg kuat la..klau lemah xleh mkn..hehe

    BalasPadam
  31. eh tapi kan untuk tidak mengelakkan pembaziran, roti yg tarikh luputnya beza sehari dua..boleh dimakan..tp kalau dah timbul kulat tue jgn makan pulak..ini utk orang yg ada ketahanan bdn yg kuat la..klau lemah xleh mkn..hehe

    BalasPadam
  32. wuhuu .. boleh makan lagi tuh .. selagi makanan dijaga sebaiknya dan kulat tak kelihatan secara terang-terangan ..

    BalasPadam
  33. i tak pernah la makan yang dah expired..tapi pernah minum susu yang tarikh expirednya lagi 2minggu..tapi susu rasa macam dah basi...

    BalasPadam
  34. wahhhh semuanya hans boleh jadi! hahaha.. hebat! :D

    btw,makanan yg dah expired tu kalau baru sehari dua expired saya tibai je telan.. kalau dah lama sgt expired baru buang. lagi2 kalau dah bkulat! :D

    BalasPadam
  35. pernah jugak termakan yang dah expired nie sebab lupa nak check. main makan & guna je. dah selesai makan, masa nak buang plastik, botol, bungkusan, kotak, etc tu baru perasan dah expired. :P so far tak pernah lg le kena keracunan makanan gara² produk yg dah expired nie. :D perut saya kebal kot. lol!

    BalasPadam
  36. hahaha "hans" betoila hang nih!! :)









    lots of luv:
    anamizu ^_____^

    BalasPadam
  37. haha..dah la mkn roti org,bnyk bunyi pulak..:D
    doctor to be ek?

    BalasPadam
  38. sebenaenya kalau sehari sebelum pon dikire exprired kan?

    BalasPadam
  39. Bagus hang sudah maju kedepan..

    BalasPadam
  40. tapi kan kadang2 kalo roti tu elok je rupe die lagi aku bedal gak. hahaha. :P

    btw, ari ni pon expired date contest. kehkeh

    BalasPadam
  41. makcik i..brg yg dah expired setaun pun dia simpan lagi dlm frige..erkk..

    BalasPadam
  42. penah...syg punnye pasai wat2 xpndang expired date tu..huhuhu

    -pastikn xde kulat2 ijo laa...kalo da kulat stat wat setinggan da x syg da..buang tros..

    BalasPadam
  43. hans weh..
    aku penah gayut tepon dengan bopreng..
    atas meja ada susu cekelat HL..
    dah kering tekak bersembang & gelak ketawa, aku pun minum susu tu..
    rupanya itu susu semalam.. sara dia masyaAllah punya bluekk~

    BalasPadam
  44. luput sehari dari tarikhnya tak apa kot...jgn bazir !!

    BalasPadam
  45. alah roti expired 29 jun bole makan lagi ape 3-4 hari kemudian.... bakar ke goreng ke..slagi tak bkulat hahahahah....

    BalasPadam
  46. amboiii. bnyk promote nama dlm cite joyah and bedah eyhh. HAHA.

    amusing! :) and yes, slalu je jadi camtu. tapi selagi tak ada kulat, mkn jee. ;P

    BalasPadam
  47. adehhh menyempat lagi tu puji diri sendiri..eceh doc Hans bagai ecece
    nasi lemak basi sedap dijamah! ;D

    BalasPadam
  48. haha.. sy slalu je mkn roti gardenia yg expired sehari.. shari je.. brunk msuk fasa lupu ja tu.. ;-p

    BalasPadam
  49. Selalu je aku bedal makanan yang expired ni, tapi tak lebih seminggu la. Haha.

    BalasPadam
  50. roti expired lagi sedap woah ! ta caye , cbe la ! haha xD

    BalasPadam
  51. roti expired lagi sedap woah ! ta caye , cbe la ! haha xD

    BalasPadam
  52. Hans berkata - kata pada semua : wahhhhh...ramai rupanya berani makan makanan yang dah expired...tak sangka gua..hehehehehe

    BalasPadam
  53. hahaha..act boleh je mkn..
    selagi die xrase pelik, rupa dh hijo je kann..
    kulat dh tumbuh..mmg la cari pasal klau mkn jugak..
    hahaha!!

    BalasPadam
  54. aku selalu je jadi gitu...last minute baru la nak makan... :)

    BalasPadam
  55. hihihihi penah gak mkn.. teringatkata kawan ina masa kt hostel dulu,, setakat sehari je baru expired pejam mata je la makan.. rugi w0o.. beli guna duit nih..hahahahaa =p

    BalasPadam
  56. hans!!!!!!!!! penah la mkn!! janji x berkulat n masih okay.. hahaha

    BalasPadam
  57. heheh.. selalu juga begitu... syg nk d buang :)

    BalasPadam
  58. aku kalau roti belum berkulat aku main sebat je..hehe

    BalasPadam
  59. dalam banyak2 roti. roti gardenier adalah yang tahan after expired. tapi bukan terlalu lama, kalau lepas satu hari tu,bolehla makan.

    ini fakta. sebab RH and moisture content dia balance.

    haha :)
    student food tech. peace

    BalasPadam
  60. kalau roti gardenia salu jugak opah buat..dah expired pun makan gak.. tapi lepas tarikh sehari 2 je la.. :P

    BalasPadam
  61. roti expired 2 hari pon boleh makan lagi, unless ada campur dengan benda2 lain macam cheese atau mayonis. hehe :P

    BalasPadam
  62. hahaha..
    berani sunguh!
    tapi wani pon slalu ja makan, tak kisah pon expired tuh...kalau roti, buh ja dlm peties, dah lepas expired day seminggu pon boleh g makan...hahahha =D

    BalasPadam
  63. errr

    dh kesian lah pulak..

    huhu

    BalasPadam
  64. Telan je asalkan tade kaler n bau yang pelik..hehe..

    BalasPadam
  65. family aku jenis kalau dah lwat sehari ke apa, takkan dia nak makan. aku tgk kawan2 aku, 3,4 hari dah expired pn makan jugak. katanya syg, membzir nanti. hahaha..

    xnak aku. kang sakit aku yg nak kena tnggung. so belilah pada tarikh yg anda mampu nak abiskan. hehhe

    BalasPadam
  66. muahahaha... lawak tul!

    tpi klu betul ada Doktor kacak ensem Hans jaga klinik tu ...tiap2 hari keracunan pun takpe...hehehe

    BalasPadam
  67. ahahahha...lawak la!!
    best entry tp kan kenapa banyak HANS??
    adakah kebetulan atau disengajakan..keh3

    BalasPadam
  68. hahaha... da rase macam diri aku da.. kalu aku.. even 2 ari da expired aku masih blasah lagi.. tak suke la membazir2 ni.. hahaha

    BalasPadam
  69. heheee.. expiry date tu estimation je.. kalau nampaknya masih boleh makan dan takde bau2 yg kurang menyenangkan, makan je lah.. kalau geli nak makan, kasi ayam makan :))

    BalasPadam
  70. haha..penah la makan roti expired..makan skit rase sedap gak sebenarnya..cme pas tau roti 2 expired trus rse sakit..perut..kuikui..nice entry hans..like..^^

    BalasPadam
  71. selalunya roti hari selepas expiry date still boleh makan, tapi tengok keadaan, kalau terdedah selalunya dah berkulat

    BalasPadam
  72. pernah mengalami situasi yg mana sedang aku dan kawan sedang khusuk menikmati coklet, rupa2xnya coklet tu dah expired date!

    wakakakakaaka

    BalasPadam
  73. hahahah...besar betul empayar Hans..roti la..doktor la.. ;)

    hmmm..biasa je pun...lagi2 ms study dulu...roti yg dah 2 3 hari exprd..masih makan lagi..

    selagi tak tumbuh cendawan kt roti tu...masih makan lagi.. :)

    BalasPadam
  74. sebab tuh kadang3 sakit perut tanpa diundang... lupa nak tengok expired date... trauma seyh... dah macam filem pulak...haha

    BalasPadam
  75. selau je t'jd situasi mcm tu
    kitorg assume selagi x b'kulat selagi tu boleh makan...haha

    BalasPadam
  76. xpe..yang penting pemain2 negara kita dah buat yang terbaik..cuma ilang fokus je 15 minit terakhir.

    hehe..makan roti hampir2 nak masuk fasa tarikh luput tu.

    BalasPadam
  77. kekekeke...pernah2...banyak kali.roti dengan susu la yang biasa termasuk dlam kes ini.

    BalasPadam
  78. ahaa mmg salu buat pun.. belek2 sket tgk roti tu xde kulat bantai je.. kih3

    BalasPadam
  79. boleh lagi makan kan, kalau tak ada apa2 ok le tu

    BalasPadam
  80. anis penah..susu dah xpired..berlendir je..nasib baru kat mulut..huuuu..geli..:)

    BalasPadam
  81. harimau muda main lagi bst kan laju je ahahah

    BalasPadam
  82. pnh mkn abc,kt atas dia jgung basi...ewww..smpai skang teringt2.heee

    BalasPadam
  83. so farr belom lagi..alhmdulillah lahh ;D

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com