Isnin, 11 Julai 2011

10 Golongan Yang Dilaknat Kerana Arak

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans. Gua sebenarnya dah lama tertarik nak menyebarkan hal ini cuma gua terlupa. Jadi, selepas gua berjalan - jalan di blog rakan - rakan gua dan terjumpa kembali hal berkenaan ini maka gua kongsikan lah perkara ini dengan pembaca blog gua.




Rasullullah S.A.W melaknat 10 golongan yang terlibat di dalam arak iaitu :-

1) Orang yang memerahnya (arak) iaitu pembuatnya

2) Orang yang meminta diperahkan (arak) iaitu pengedarnya.

3) Orang yang meminum arak

4) Orang yang membawa arak

5) Orang yang minta dihantarkan arak

6) Orang yang menuangkan arak

7) Orang yang menjual arak

8) Orang yang membeli arak

9) Orang yang makan hasil jualan arak

10) Orang yang minta dibelikan arak


Mungkin ada sesetengah orang yang berfikir arak itu hanya haram diminum tetapi sebenarnya haramnya arak itu lebih dari sekadar minuman. Jadi, diharapkan entry ringkas ini sedikit sebanyak menambah ilmu kalian semua. Assalammualaikum dan salam sejahtera.

P/S : Jika Anda Berhadapan Dengan Masalah Maka Hadapi Lah Ia Dengan Akal Yang Waras! Arak Tidak Mampu Menyelesaikan Masalah Tetapi Doa Kepada Allah Insyaallah Dapat Membantu Anda Untuk Menyelesaikan Masalah Yang Sedang Anda Hadapi! (^_^)Y


29 ulasan:

  1. pengisian ilmu :)
    i like this post

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Cr la keje lain sbb dt gaji d'byr hasil dr sedikit sbnyk dr jualan arak,,,

      Padam
  3. Itulah.. saye sangat terkejut sebenarnye bile tau yang ramai pemuda dan remaja yang beragama Islam dah biasa minum arak. Bukan minum sekali dua, tp dah jadi mcm tabiat pula. Kepada mereka yang berkenaan, cuba2 la berhenti minum tu. Bukan sahaja salah di sisi agame, di negare barat pun minum arak sebenarnye tidak digalakkan kerana akan menyebabkan masalah kepada hati(liver diseases) =)

    BalasPadam
  4. Sesungguhnya arak itu lebih banyak memberi kemusnahan dan kesusahan kepada manusia..

    BalasPadam
  5. qarr : yups..asyik ketawa jer kan dengan entry2 lucu sesekali kongsi ilmu keagamaan sikit :-)

    izzad : hah...tu la pasal...macam mana tu?

    helmi : yups...moga masing2 sedar bahawa arak itu tidak membantu selesaikan masalah...hanya Allah dapat membantu kita umatnya yg lemah..jadi, selalulah berdoa dan sujud padanya :-)

    Amir FX : betul tu

    BalasPadam
  6. harap2 dijauhkanla kita dari 10 golongan yang dilaknat Allah...

    Tapi aq tgok keadaan skrang dah banyak berbeza... arak dah macam jadi minuman biasa je...

    Remaja skrang dah banyak musah dgn air kencing setan nie...

    BalasPadam
  7. kalau namanya arak bro....apa2 yang melibatkan arak dah jatuh dosa besar dah....
    aku lupa bi;a lesson ni aku dapat. rasanya sekolah rendah kot. ingat sampai sekarang

    BalasPadam
  8. Arak lah antara punca zina & bunuh..
    sebab tu ia dikatakan ibu segala dosa..

    BalasPadam
  9. jgn lah keje di tempat yg ade menjual arak. nnt gaji yg dpt pon haram kan.

    BalasPadam
  10. tadi tgk semula file 'Aku Masih Dara'..watak ashraf muslim pesan, 'minum setitik arak, 40 hari amalan kita tidak diterima'


    arak bukan penyelesai masalah, malah memburukkan lagi keadaan dan menambah masalah..

    BalasPadam
  11. semoga sesiapa yg ade kaitan dengan sume yg disenaraikan di atas, cepat2 lah jauhkan dari tu semua...

    BalasPadam
  12. alhamdulillah xde kwn2 aku yg minum kencing ni..

    BalasPadam
  13. dulu mila penah kerja part time kat 7E ragu² jugak dgn penjualan arak kat citu walaupun xmenjual kepada org islam..tapi klu kita dah tau arak 2 memg haram dari pelbagai segi..baik berhenti kerja..:)

    BalasPadam
  14. ada sesetengah individu ni dah sebati dengan arak. mcm perokok juga.

    *hans, gua ada prob ar nak komen kat blog izzad b*. ekau ajarkan aku cmner nak komen. hahaha.. serius gua sesat.
    untuk profile tu, nak pilih aper?
    dan nak masukkan aper?
    1st time gua mengalami masalah nak komen blog blogger. heeeeeee..
    *blushing*

    BalasPadam
  15. kata islam sebagai agama rasmi. patut diharamkan je kat malaysia ni. ni tak, siap ade kilangnya lagi. *sinis.

    BalasPadam
  16. seram aku bace..
    jauh kn lah diri aku dari
    benda ni amin...

    =)

    BalasPadam
  17. semoga kita semua, tak termasuk golongan itu...

    BalasPadam
  18. berharap takkan masuk dalam golongan tersebut,,huhu

    BalasPadam
  19. nice2
    kadang2 sedih la kalau orang yg keja kat pasarraya besar
    yg terpaksa pegang2 botol arak utk letak kat rak
    atau org yg dok hotel
    mmg mesti dlm dilemma :(

    BalasPadam
  20. sekarang susah nak cari kerja lg2 kat supermarket , hmpir sume tmpat ade sumber arak T.T

    BalasPadam
  21. entry yg berguna utk remaja zaman skrang, hehe :)

    BalasPadam
  22. syukur sgt2 sampai hari ni bui tak pernah lagi sentuh ataupun minum arak ni...*_*

    BalasPadam
  23. terfikir akan orang ilam yang bekerja di kilang arak tu. bagi anak istri, mak bapak, adik makan hasil dari penjualan arak.

    BalasPadam
  24. Katakan tidak kepada arak !!

    BalasPadam
  25. ehm.. haramkan je kilang arak beroperasi kat malaysia ni..

    BalasPadam
  26. ramai yang tak ambil tahu pasal ni.. ramai yg tekankan haram minum arak tapi tak ramai yg jelas pasal penjualan arak, tlg edarkan arak, tlg jualkan arak..lagi2 tlg hantar arak.

    terutamanya kat 7e, ramai org islam yang kerja situ..b'kemungkinan besar diaorg dah tlg jualkan arak tuh.

    apa2pun mintak dijauhkan benda2 mcm ni..

    thanks share, ilmu mcm ni:)

    BalasPadam
  27. senang cerita yang berkaitan dengan arak semua haram la kan
    tapi yang jersey ade Carlsberg tu?

    BalasPadam
  28. Arak, raja segala kejahatan..

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com