Isnin, 11 Julai 2011

Apabila Aku Meminati Drama Dan Filem Dari Korea Dan Jepun

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans. Hah! Sekarang nih memang demam Korea gua rasa tambah - tambah bila tiba hari Rabu di mana blogger - blogger yang kebanyakkannya wanita pasti meletakkan gambar hero - hero Korea yang berwajah feminin tu di dalam entry Wordless Wednesday mereka. Walaupun ada sesetengah berwajah wanita tetapi amat digilai oleh gadis - gadis Malaysia.

Tetapi, gua bukan nak cerita pasal hero - hero Korea nih tapi gua nak cerita zaman gua diperkenalkan dengan drama dan filem daripada Korea dan Jepun. Gua kadang - kadang pening sikit drama atau filem ini dari Korea atau Jepun sebab zaman gua fanatik dulu dah lama dah. Sekarang gua dah lama tak layan drama atau filem dari negara - negara nih. Entah! Rasa macam bosan. Hahaha!




Gua tertarik nak tengok drama Full House nih sebab lagu Sha La La tu. Waktu tu gua tengah tunggu keputusan SPM. Hahahaha! Lepas tu gua layan lah tengok sekejap alih - alih gua tersangkut! Gua tengok cerita nih dekat 8TV tak silap gua! Masa tu drama nih ditayangkan waktu petang dalam pukul 4.30 macam tu setiap hari Ahad. Dah lah gua ada kelas komputer waktu drama nih dimainkan dekat televisyen jadi memang gua merempit lah balik rumah semata - mata nak tengok drama nih. Hahahaha!




Filem Korea pertama yang gua sangat suka tengok sampai gua gigih beli VCD Original masa gua belajar dekat Melaka 4 tahun lepas ialah filem Korea berjudul Windstruck yang diterbitkan pada tahun 2004. Sampai sekarang gua suka filem nih walaupun babak akhir filem ini langsung tak logik tapi memang gua suka filem nih. Sedih gila gua cakap lu! Tambah - tambah bila awek dalam filem nih yang comel nak bunuh diri tetapi tak pernah - pernah berjaya. Sayang VCD filem nih dihilangkan oleh senior hostel gua! Kuanggg jaaaqqq! Mahal kut gua beli! Hahaha!




Gua memang seronok sangat sebab ditakdirkan dudut dekat hostel. Dekat sini kau sebut jer kau nak tengok drama atau filem apa. Mesti budak - budak nih dah download. Zaman - zaman jahiliah gua dulu manalah gua reti bab - bab download nih kan. Drama bersiri Jepun nih memang best! Gua ambil masa 2 hari jer nak habiskan semua episod My Boss My Hero nih! Kisahnya lucu dan gua dah ulang kali tengok tanpa rasa bosan. Gua masih ketawa apabila menonton adegan perebutan makanan yang macam yogurt pada waktu rehat tu! Gila betul! Hahahahah!




Ramai terkejut bila gua bagitahu kawan gua yang gua layan drama 1 Litre Of Tears nih sehari jer padahal episod dia banyak kut dan setiap episod dalam 1 jam 15 minit macam tu lah! Hahahaha! Tetapi, memang betul pun gua layan sehari jer! Gua ingat lagi gua mula tonton drama nih lepas pukul 12 malam sampai lah habis. Gua lupa drama nih gua habis tengok sebelum berbuka puasa atau selepas berbuka puasa. Gua tidur dalam 2 jam jer kut! Mandi! Solat! Lepas tu mesti sambung balik tengok! Hahahaha! Dasyat tak? Memang sedih gila kut drama nih! Bergenang air mata gua sebab awek comel ditimpa musibah sebegini memandangkan ini kisah benar kan! Tetapi, bila tengok wajah orang yang betul tak adalah secomel heroin nih! Hehehehe!




Lepas tu gua layan drama bersiri Hanakimi pula. Ini pun gua ambil masa sehari jer untuk tengok habis semua episod! Hahahaha! Mana tak nya sehari jer! Habis satu episod mesti dia buat gua tak sabar - sabar nak tengok episod seterusnya. Jadi, gua pun layan lah episod seterusnya sampai akhirnya habis! Pergi kelas mata macam panda ja! Hahahahaha!




Lepas tu gua layan drama Attention Please pula. Mula - mual gua tengok asal ramai member gua berkumpul nih! Gua pun tumpang lah sekaki tengok! Alih - alih gua melekat depan laptop diorang sampai habis drama nih! Kahkahkhakhakah! Sebab tu bila gua tengok Awan Dania gua rasa kurang minat sebab gua lebih suka drama bersiri nih!




Kemudian gua dapat tonton filem Battle Royale. Tak silap ini filem Jepun! Sumpah gua suka gila filem nih sebab idea dan plot cerita dia memang di luar kotak fikiran gua masa tu! Memang kreatif gila filem nih weih! Siapa yang pernah tengok tu mesti sependapat dengan gua yang filem ini memang menguji nilai kemanusiaan. Gua suka Battle Royale pertama jer! Yang sekuel nya gua kurang minat! Tetapi, filem nih memang ganas sedikit lah! Apa - apapun, memang gua suka filem nih!

Banyak lagi sebenarnya filem dan drama dari Korea dan Jepun yang gua tengok dulu tetapi gua dah tak ingat tajuk dah macam drama apa entah yang pasal pasukan renang akrobatik lelaki tu. Itu pun best juga! Apa - apapun, entah kenapa sekarang gua dah tak berminat nak menonton drama Korea dan Jepun.

P/S : Dah hilang feel kut! Hahahaha! (^_^)Y

88 ulasan:

  1. haha. gua minat drama korea je. penyanyi korea gua x minat lgsg T__T lagi2 skrg sume radio nk pasal lagu korea! x suke!

    BalasPadam
  2. wah banyak jugak ko tengok.
    hahaha :P

    BalasPadam
  3. haha..tabik la bulan pose tidur 2 jam jek tgk citer korea..tak p semayang terawih ka??hahha=p..

    skung ni citer dia sumer lbh kurang sama jer plot dia..

    BalasPadam
  4. Belbel : hahaha...lagu diorang kadang2 layan la...tapi meanri tu den bosan tgok..ekekeke

    J.Syazwana : zaman dlu maaaaaa..skrg xpenah tgok punnn

    Nurasyiqin : sembahyang fardu jer lah time tu..lagi pun tarawih tak wajib jadi tak rasa la bersalah sangat :-)

    BalasPadam
  5. Sekarang nie banyak drama korea.. Takder plak pasal drama jepun..

    BalasPadam
  6. hahahaha...sy mula2 bley t'layan drama korea ni bila tengok full house lah...mula2 tu mmg anti gila dgn member2 yg leleh2 dok tengok drama korea...alih2 bila t'tengok 1 episod,melekat lah pulak...sampai sekarang xbley nak buang2...haha

    BalasPadam
  7. hahahaha...sy mula2 bley t'layan drama korea ni bila tengok full house lah...mula2 tu mmg anti gila dgn member2 yg leleh2 dok tengok drama korea...alih2 bila t'tengok 1 episod,melekat lah pulak...sampai sekarang xbley nak buang2...haha

    BalasPadam
  8. hahahaha...sy mula2 bley t'layan drama korea ni bila tengok full house lah...mula2 tu mmg anti gila dgn member2 yg leleh2 dok tengok drama korea...alih2 bila t'tengok 1 episod,melekat lah pulak...sampai sekarang xbley nak buang2...haha

    BalasPadam
  9. pestaim akak nengok citer cenggini, masa form 5 kot, citer beautiful life , tapi skang byk betoi citer, tak tertengok haaa :)

    BalasPadam
  10. anyonghaseyo...

    tak pernah citer korea ni...huhu

    BalasPadam
  11. tp cite korea ne kalau dah pasang susah naj tutup tau!

    BalasPadam
  12. skrg ni akak tgh repeat cite boys over flowers..tak puas2 tgk lee min hoo..
    so comel..hehe

    BalasPadam
  13. bile tgk fullhouse ootomatik nk tgk yg lain .. hihih

    semua best2 !!!!!!!!! ^^

    BalasPadam
  14. wah panjang nya entry, nasib baik aku x minat korea.. eh jap.. mana nak dapat code leaderside denai hati macam kat blog kau nie

    BalasPadam
  15. hanie suke drama korea, lagu korea, filem kureng sikit sebab drama lagi syiokkk...!!! bole wat kite senyum sorang sorang. lagu2 diorang ni best best cam genius je bole cipta lagu yang meletop. padahal bile baca lirik lagu nye tah hape je cerita lagu tu.. tapi music dorang memang superb. ceh puji lebih2 plak..heheh sori sori. ahh..teruskan. komen seterusnye...

    BalasPadam
  16. dulu layan cite stained glass..cite korea yg pling best my girl..

    BalasPadam
  17. alamak.. kurang minat la citer korea..

    kalau minat pun
    ada la satu dua drama..

    tp tgah layan lagu i'll be back.. hahaha

    BalasPadam
  18. mana2 pergi org suka cerita korea ni..nape abg eq tak suka ek? hehe

    BalasPadam
  19. ha, suka cite full house... layan je... hehehehehhe

    one liter of tears sangat sedih!!! sumpah menangis tengok cerita ni...

    BalasPadam
  20. eqbalzack : hahaha..saya dulu2 jer layan...skrg tak dah...cuba tgok..mana tau alih2 terlayan ker bang..hahaha

    liyana : tu la pasal..sedih kan

    BalasPadam
  21. whoaa! best!haha.dulu mmg suke layan fullhouse.
    1 litre of tears sumpa sedih gila woo! :D

    BalasPadam
  22. best2...
    nak2 yg jepon tu..hana kimi ngn my boss my hero...
    lawak!!!

    BalasPadam
  23. dulu laaaa... masa zaman belaja kat U dulu mmg minat habis ler... smp sanggup buat marathon nk abis kan CD sesuatu cerita.. Tajuk2 citenya pun aku dah lupa. skrg ni layan anak ngan suami jela... kihkihkih

    BalasPadam
  24. yehhh semua dah tengok cuma yang wind-amende-tu-tah dengan royal-ape-tah tu hahah je belum tengok~

    My Boss My Hero - ingatkan kawan si Makky tu pompuan, rupanya memang lelaki dohh. Tapi sedihlaa, sebab friendship yang memang kuat camtu. sobsobb

    1 litre of Tears - takyah cakap la. Zida tengok masa rusuhan Mesir haritu, masa tunggu turn nak balik Malaysia. sobsob memang sedih wa cakapppppp T__________T

    Hana Kimi, Attention Please senang cakap cerita jepun banyak nilai2 friendship yang boleh membuatkan zida menangis sebab rindu hostel. hahah :P

    BalasPadam
  25. semua best best. try tgk secret garden. bestt!

    BalasPadam
  26. best jugak 2 bro..tp x sume aku layan.. dlu2 jelaaa..skg ne dh tua bangka, ak kayan berita tv3... wakakakaa

    BalasPadam
  27. bui dgn hubby mmg layan sangat drama korea sekarang ni..mmg best..cun melecunnnn..*_*

    BalasPadam
  28. dlm byk2 drama d atas.. aku pernah tgk full house je..

    BalasPadam
  29. yeayyy! suka sangat layan drama korea!
    =D

    dulu pn memula tgk fullhouse kat 8tv =D best wooo!

    BalasPadam
  30. Hanakimi !!itu jek paling latest yg sy tgk cite korean/jepun haha dulu2 ms kt hostel, layan jgklah, sbb byk sumber nk dpt cite2 korean/jepun..

    BalasPadam
  31. full house cter paling best!
    romantik gilerr.....

    BalasPadam
  32. Samala dgn aq... start 2007 aq dah minat korea nie... nie smua adik aq punya pasal... dah la tgok 2 or 3 hari tanpa henti....

    Best tu...

    BalasPadam
  33. aku tgok gegila..full house ngn my girl je..gugugugu..:D

    BalasPadam
  34. tak minat langsung la korean ni..hahaha entah lah kenapa!

    BalasPadam
  35. full house.mmg ske giler n 1 litre of tears pn tgk smpai pgi. taktau mta berair sbb sdih or sbb tak tido lg.
    tp skrg lg ske tgk shows~

    BalasPadam
  36. sume kat atas saya da tengok kecuali Battle Royale.. hehehehe.. suke cite jepunnn!!!

    BalasPadam
  37. cite playful kiss , dream high , cofee prince..memang superb ! rugi taw xtgk :)

    BalasPadam
  38. gua paling suka nengok attention please dan my boss my hero.

    berbanding korea dan japan, gua lebih sukakan citer japan. dari segi bahasa, senang sikit nak cakap bahasa japan.

    BalasPadam
  39. dalam bnyak2 tu aku suka hana kimi je . laen x pernah tgk walaupun famous haha

    BalasPadam
  40. haha,,ku mnt full house je dr dlu..x mnt yg len..ku lyn drama melayu yg ada babak sarapan pagi je..keh keh..;D

    BalasPadam
  41. kakak dulu pun suka drama korea...sekarang indon pulak...hiihih

    BalasPadam
  42. windstruk tuh pon filem pertama korea yang aku tengok .. memang sedih r bro cite tuh ..

    sedih kot .. n sampai skrang suka movie tuh ..

    BalasPadam
  43. hehehe..ader antara semua citer ni apik da tengok..hehehe...best2..

    BalasPadam
  44. wah saya pon minat korea... tp slalu lupa tajok cerita yg saya minat.. hehehe.. (^_^)

    BalasPadam
  45. aku tak suka korea....tak kenal pon pelakon dia :D

    BalasPadam
  46. hahahahahah sume cite
    aku tgk kot..
    tapi paling aku suka
    my bos my hero tuu..
    sumpahhh kelaka gile..
    hahahahaha
    cayalahhh hanssss..

    BalasPadam
  47. pergh...mmg fanatik...tgk sampai muak2..lepas tu xnk tgk lagi dah... ;)

    sy lak...nak kata minat sngt tu tidak la..biasa2 je...

    tp kalau jln cite dia best...leh jd addictd gak..tk sabar tunggu kt tv..sanggup godek2 youtube... tengok sampai habis..lepas tu balas balik tgk kt tv... :)

    nak downld..malas..lama sngt nk tunggu... ;)

    BalasPadam
  48. certain da tgok la
    tmbh2 hana kimi , perghh !
    btol la ! ta sabar2 na tgok episod ea kalu follow
    muahaha ;p

    BalasPadam
  49. amboi.. dasyatnyaa... ! seb bek ayu x bape minat.. hehehe ~

    BalasPadam
  50. aku skang ni adict ngn cte jepon!!ni la bahane kwn ngn bdk2 yg ske jepon ni..ngn aku2 trpengaruh skali..

    BalasPadam
  51. eh same arr.....semua citer tu dah tengok...yg x boleh blah semuanya aku tengok secara marathon...esok g kerja da mcm panda gurl

    BalasPadam
  52. gua minat tv shows korea.addict.filem ke drama ke gua xminat sgt..gua tgk camtuh2 je ;pp

    BalasPadam
  53. suke korea gak. suke giler dan sedih sangat tgk cite 1 litre of tears. T.T

    BalasPadam
  54. jepun ? korea ?



    aku tak minat..



    AHAHHAHAHAAAHAHAH

    BalasPadam
  55. wah wahhh baru tau rupenye hans penah jadi mat jpop n kpop? amazinggg heeheheh =p

    tp cite 1L of tears mg sedih sgt kan sobsobbbb

    BalasPadam
  56. mya : erkkk....kpop tu bukan nyanyi ke? den layan drama n filem je..tapi dulu2 lah...zaman tu tengah famous..skrg dah bosan dah..semua sama jer citer :-)

    BalasPadam
  57. cite korea & jepun ni mula2 layan mmg best...tapi lama2 jadi muak lebih2 lagi cite korea bab cintan yang berbunga2 lama2 naik jemu...

    BalasPadam
  58. hana yori dango..hehehe

    battle royal pon best ii pon best

    tgklah city hunter :D

    BalasPadam
  59. drama full house je fiq penah layan..hehe.

    BalasPadam
  60. cite kite mse waktu spm lebey kureng je..hahahaha..tp mse tu la zaman kegemilangan korea..skg kureng daa..huhu

    BalasPadam
  61. haha..
    dlm byk2 cita, my bis my hero aku tgok.. pastu super rookie..

    skrg duk cri cita geng sna lgi.. tpi msa xdak nk tgok.. x sma time bljar dlu.. hahaha

    BalasPadam
  62. haha.. ayan gak aa drama/movie korea & jepun ni.mana yg ada aksi pun best gak.. kalo korea cam Secret Garde pon leh layan.. Dream High xsempat2 tengok gi.. :p

    BalasPadam
  63. Sebab kau dah makin matang dan percayakan realitit dari percayakan fantasi dalam cerita-cerita korea dan jepun ni.

    BalasPadam
  64. Adziim : hahaha...bernas betul jawapan ko...yups...realiti hidup tak semanis filem2 korea nih :-)

    BalasPadam
  65. korea dan jepun mmang fav aku lahh..
    best kot cite2 diaorang..

    yg paling suka boys before flowers..
    syokkk gila!! haha :D

    BalasPadam
  66. byk drama korea & jepun ni macam ada magik. sekali tgk mesti melekat nk tgk lagi dan lg. sbab tu rmai jd kelawar mlm2. haha.
    tp smpai skrg still layan lg drama korea. drama skrg pun best2 macam you're beautiful & dream high. :)

    BalasPadam
  67. wahh.. sangup tu xtdo just nk khatam kn muvie.. good effort. hehe. btw tjuk cte jepon yg pasal pasukan renang tu tjuk dy waterboys. in case lao nk khatam kn ag skali ke.. ;D

    BalasPadam
  68. Yang pasal lelaki buat pasukan renang akrobatik tu rasenye tajuk: Water Boys kowt. Hero dia sangat comel xD Zaman layan drama ni start 2004, sekarang more to music~

    BalasPadam
  69. lma wo x layan.. br tu movie.. fav gak.. :D

    dah baca komik atwr #4?
    http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

    BalasPadam
  70. kenapa sekarang dh tak minat citer jepun..??

    BalasPadam
  71. waaa~~lama tak layan cite2 jepun~ my boss my hero n hanakimi best~ :D

    BalasPadam
  72. my boss my hero mmg layan gile...

    BalasPadam
  73. hari2 layan drama korea 12pm-1pm NTV7. hehe latest drama coffee prince. best.

    tgk online pon boleh.sama ada kat youtube /dramacrazy.tak payah beli cd dah.jimat duit

    BalasPadam
  74. my boss my hero tu bukan yogurt la tapi puding. cerita ni memang best la. aku tengok dah banyak kali kot. hehe

    BalasPadam
  75. ade orang cakap secret garden best.. betol x dik?

    BalasPadam
  76. hanakimi, attention please, my boss my hero, full house mmg terbaaeekk r....best gile!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  77. hanakimi paling beshhh...ngng 1 litre og tears.... sedey tul ceta tu......

    BalasPadam
  78. sume yang ko tgok tu aku da khatam jaln cite..haha!
    papepom memang sume cite2 kat atas tu superb!! double thumbs up!
    ko tgok la dream high plak.

    BalasPadam
  79. banyak2 cite tu , teha juz tgk full house nan hanakimi je . hehe~

    BalasPadam
  80. opah tak minat korea..hehhee..
    Tak tahu ar nape dak2 skunk ni layan korea bagai nk giler.hehehe

    BalasPadam
  81. ini dah tahap fanatik namanya.....


    http://azlanthetypewriter.blogspot.com/2011/07/gagal-ke-jepun-x.html

    BalasPadam
  82. serius terasa pasal enrty #ww tu! HAHA tapi Hanakimi memang tak nyesal tengok ;)

    BalasPadam
  83. cite hanakimi & my hero my boss memg best..

    BalasPadam
  84. Salam,
    ade nak beli :-
    Korean Drama
    Korean Movie
    Japan Drama
    Chinese/ Taiwan Drama
    Japan Movie
    Korea Variety Show
    Korea Concerts/ Award~
    semua murah2.. Affordable and always available.
    For any INQUIRY for price etc or ORDER please DIRECTLY EMAIL ME AT geniuslowpro5@yahoo.com or just pm us^^
    tdapat dlm format DVD, VCD dan DATA
    http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/pages/Twinkle-Trio-Shop/320463608032717

    BalasPadam
  85. memang best cerita jepun.ni nak download balik sambil buat thesis hahahha
    btw check my blog..jual barang sendiri dengan harga murah
    http://awethings2have.blogspot.com/

    BalasPadam
  86. hihi. fifa suke juga tgk drama jepun n korea.. tp lebih pd jepun la.. cam citer gokusen 1,2,3 movie. and hanakimi. my boss my hero pn.. sblom nie sbnrnye lyn dram china.. kat tv2, ntv7 dan time tahun baru china. tp skrg da minat drama korea pula.. yang masalahnya. tak sempat nak layan sampai habis coz bz sgt. minat juga artis korea cam SUJU n Shinee. juga skrg tgk wgm n wgm global. wahhh byk la sng cter.. huhu tp y sedih nye list drama yang x sempat habis tgk pown banyak.. mcm great doctor, doctor stranger, anthena, my love from the star, my girl dll.. huhu

    BalasPadam
  87. my bos my hero.drama palik terbaik takat ni.sape2 ade jual dvd or cd x

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com