Khamis, 28 Julai 2011

Berfikir Sebelum Bertindak

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans sekalian. Pada zaman sekarang perbuatan meluahkan perasaan atau masalah di facebook merupakan satu trend yang mula menjadi ikutan ramai. Perkara positifnya ialah mungkin tekanan yang ditanggung semakin berkurang atau mungkin ada rakan - rakan atau ahli keluarga yang sudi membantu jika mereka berkemampuan.




Namun, apa yang negatifnya disini ialah masalah tersebut mungkin akan bertambah besar jika ramai yang lebih sudu dari kuah dengan lebih mengapi - apikan masalah tersebut atau sebagainya. Gua lebih suka jika kita semua bersifat lebih matang di dalam menyelesaikan masalah sendiri. Jika masalah itu melibatkan suami anda curang, isteri anda main kayu tiga, tunang anda ada skandal lain, kekasih anda kaki betina atau kaki jantan atau pun keluarga anda porak peranda maka gua sarankan jangan lah diheboh untuk satu dunia tahu masalah kita.




Bukannya gua berkata masalah sebegitu harus dipendam seorang diri. Itu namanya merosakkan jiwa dan boleh bikin gila pada tubuh sendiri tetapi luahkannya pada individu - individu terpilih yang rapat atau boleh anda percayai sahaja kerana gua percaya diri kita ini bukannya sempurna. Kadang - kadang kita rasa kita lah manusia yang berada di pihak yang benar sedangkan masalah sebenarnya berpunca daripada diri kita sendiri tanpa kita sedari.




Kadang - kadang masalah yang berlaku nih kecil sahaja tetapi dijadikan terlalu hiperbola untuk meraih simpati. Seperti contoh kawan anda mengambil sebungkus maggi dan tidak menggantikannya kembali seperti yang dijanjikan lalu anda yang bengang pula terus memberitahu rakan anda yang lain bahawa kawan anda mencuri maggi anda dan tidak mahu menggantikannya semula. Walaupun bukan semua bersikap sebegini tetapi memang wujud insan - insan sebegini.




Pada pandangan gua, kita ini sebenarnya sudah dewasa dan gua akui walaupun kita masih belum matang dalam beberapa perkara kerana ada perkara yang kita masih baru belajar sementelah kehidupan ini telah mengajar kita supaya tidak berhenti belajar dan sentiasa belajar namun kita sudah berakal untuk membezakan yang mana baik dan yang mana tidak dalam bertindak. Jangan ikutkan emosi dalam melakukan sesuatu dan jangan buka aib orang lain kerana kelak aib kita pula yang akan dijaja oleh manusia sekeliling.

P/S : Selesaikan Masalah Kita Dengan Akal Dan Bukannya Dengan Hati Yang Marah! (^_^)Y


34 ulasan:

  1. betol! berfikir secare matang. :)

    BalasPadam
  2. betul!

    tapi manusia akan buat sesuatu yang diluar jangkaan semasa sedang marah dan sedih.

    fb ibarat dinding jamban utk melepaskan marah.

    BalasPadam
  3. em..luahkan kat kawan lg bgos kan..
    buat ape bgtau satu dunie..
    huhu

    BalasPadam
  4. Jaga aib org,, Insyaallah aib kita juga akn terjaga.. :))

    BalasPadam
  5. itulah antara nasihat2 cikgu saya

    di waktu sekolah dahulu

    =_=

    BalasPadam
  6. a'a selalu jugak tuh perhatikan je, aib sendiri dibuka. masalah keluarga, macam-macam jugak.

    BalasPadam
  7. positif thinking yawww~~~
    setiap masalah ade jln penyelesaiannya cuma lmbt dgn cepat je

    BalasPadam
  8. normal affected by emotions :P

    BalasPadam
  9. betul2..pkr positif je..tpi x semua leh positif..=/

    BalasPadam
  10. btol tu...rasenya masalah family ni buat nak bagitahu..tu dah mengaibkan family sendiri namanye..

    BalasPadam
  11. betol betol. yg kecik pon boleh jadi besar..

    BalasPadam
  12. itulah, nak kata tak matang, dah besar panjang, belajar tinggi2, tapi bila buat sesuatu, ikut nafsu, akal fikiran dah tolak tepi

    BalasPadam
  13. aku termarah2 then aku delete balek. ahaha. xfikir sgt kan. skang ati2 aje lah XD

    BalasPadam
  14. entry yg menarik.. ;)

    msalah mematangkn kita

    BalasPadam
  15. Itu bahayanya FB, Blog dan twitter ni kalau tak pandai nak manage penggunaannya .. Haaaiiissshh .. Mcam2 ...

    P/S : Lawa header ^^v

    BalasPadam
  16. meluahkan kepada yang dipercayai.
    kadang2 kawan baik pon tikam belakang wo.
    entry ni baik punye. suke. :)

    BalasPadam
  17. Yeppp.. Kematangan fikiran nie kadang2 tengok sapa yang bersuara dulu.. Kadang2 budak2 pun lebih matang dari orang dewasa..

    BalasPadam
  18. tu la kadang kadang ada orang yang macam ketagih update status sampai masalah peribadi satu dunia tau. weh ingat ko tu barack obama ke. ada jugak yang nak kejar populariti murahan. dari nak lepas beban masalah kang tak pasal pasal diketawakn orang.

    BalasPadam
  19. tak berapa suka tengok org buat status marah3 kat fb atau kat mana3 pon.


    nanti ada lah yang menanya kenapa kenapa. mungkin la orang tu nak perhatian kan? hehe.


    selesai masalah dengan kemarahan bukan selesai masalah tapi menambah masalah pula~

    BalasPadam
  20. fikir b4 buat sumting.. :)

    BalasPadam
  21. meluat bila tgk post2 yg over2 or gedik2..

    BalasPadam
  22. Salam ziarah follow ke 2951^^, . Luahkan masalah pada Allah, itulah yg terbaik .:)

    BalasPadam
  23. bila terlalu banyak campur tangan berlaku, biasanya salah faham pun akan timbul ...

    BalasPadam
  24. facebook ni memang platform yang salah juga laa kalau nak buat luahan hati .. kalau ala kadar ok la .. kalau over2 tuh, bahaya juga ..


    pasal banner flash tuh kenapa ye, tak berapa nak paham ..

    BalasPadam
  25. betol2..setiap maslh kdng2 bukan untuk dikongsi kepada orng ramai..kalo boleh membantu tidak mgapa..bukan semkin mengeruhkan keadaan..

    BalasPadam
  26. bagus Hans...nampak kematangan awak...

    tpi kadang2 bile marah tu, susah kontrol... abiss...

    eh, serius nye hari ni?

    BalasPadam
  27. pembawakan dr mulut ke mulut ni lah yg jdikan kisah itu jd kucar kacir dan melibatkan campur tgn byk pihak. tokok tambah org kata.

    membuka aib orang dosa besar. jaga rahsia orang sprtimana kt mahu org jaga kisah kita. :)

    BalasPadam
  28. yup btoi to berfikir sebelom bertindak!...jangan ikutkn hti y mrh tu..last2 dpt malu jek ha

    BalasPadam
  29. saye sokong pendapat hans...tu kire oke lagi..meluah dgn cara menaip...ade yg lg hebat, terus je maki2 kat phone..

    BalasPadam
  30. yeah ! setuju. and lastly bende toh jadi semakin teruk.

    BalasPadam
  31. opah akan post status kalau betul2 rasa perlu.takde la 3 min sekali nak post bagitau ape nak buat.

    Opah setuju sangat ape y hans cakp tu.opah nk tulis entry begini.takut ade yang terasa..

    BalasPadam
  32. Mcm boleh agak je entry ni utk sape, hehehehe ;D

    BalasPadam
  33. haa tau xpe. kite yg bace status die pon nak emo same. hakhak :D

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com