Jumaat, 29 Julai 2011

Sampel Kuih Raya

Gambar Hiasan


Watak - Watak Utama :-

1) Rosalinda

2) Kak Jenab

3) Hans


Kisah bermula di sebuah pejabat pada waktu rehat tengahari yang aman sentosa......


Kak Jenab : Hoi, Linda! Kenapa kau tak pergi rehat?

Rosalinda : Malas lah kak! Saya puasa lah hari nih!

Kak Jenab : Oh, puasa rupanya! Akak baru nak bagi kau rasa sample kuih raya akak tahun nih.

Rosalinda : Eh, boleh juga lah akak! Saya pun tengah lapar nih! Mana tahu kalau ada yang saya berkenan saya order la dekat akak.

Kak Jenab : Aik? Bukan kau puasa ker?
 
Rosalinda : Erkkk!! Mana ada! Akak dengar dari mana nih? 

Kak Jenab : Baru tadi kau cakap kan? Aku cepuk juga kau nih karang! 

Rosalinda : Saya gurau jer lah! Tak puasa pun! Meh lah nak rasa sample nya! 

Kak Jenab : Hah! Kejap - kejap!





Maka bermulalah aksi rasa - merasa dimana kesemua sample telah dirasa oleh Rosalinda dengan begitu gembira sekali. Selepas puas Rosalinda melahap maka Kak Jenab pun bersuara....

Kak Jenab : Hah! Macam mana Linda? Ada yang kau berkenan? 

Rosalinda : Tengok lah nanti macam mana! Saya fikir dulu! Nanti kalau saya rasa nak order saya bagitahu akak yer! 

Kak Jenab :Okay! (muka hampa) 

Rosalinda : Terima kasih akak!



Rosalinda pun menulis di status facebooknya seperti ini,"Mentengkedarah sampel kuih raya!!Hahahaha!!! Rosak business. Padan muka kau makcik! Sapa suruh aku rasa! Aku tengah lapar nih!!" Kemudian seorang rakan Rosalinda menegur Rosalinda di ruangan status tersebut..... 


Hans : Weh! Seronok kau makan biskut raya! Sedap tak?

Rosalinda : Mestilah sedap! Free kutt!!

Hans : Kau beli tak?

Rosalinda : Aku pun tengah pokai! Nak beli apanya!!

Hans : Wehhh!! Tak baik kau buat dekat makcik tu macam tu! Dosa wehh!!

Rosalinda : Apa pula! Dia suruh aku rasa! Aku rasa jer lah! Ko nihhh!!

Hans : Memang lah dia suruh rasa tapi niat dia mesti lah nak suruh kau beli!!

Rosalinda : Alahhh!! Aku tak cakap pun dekat dia nak beli lah!

Hans : Memang lah! Kalau kau taknak beli jangan lah merasa sampai semua sample biskut raya tu! Mesti makcik tu sedih kau tak beli!

Rosalinda : Alahhh!! Kau nih!! Aku dah rasa serba salah lahhh!

Hans : Tengok!! Kau rasa serba salah! Mesti kau ada buat salah kan dengan makcik tu! Niat tak menghalalkan cara.

Rosalinda : Sudah! Sudah! Tukar topik!

Hans : Aku nak blah dulu nih! Kirim salam dekat makcik tu! Kau jangan lupa minta maaf dekat dia!

Rosalinda : Arghhhhhhhhhh!! Kau buat aku serba salah!

Hans : Hahahahaha!



P/S : Seronok Juga Menyakat Kawan - Kawan Nih! (^_^)Y


37 ulasan:

  1. memang dah start bisnes biskut raya dah sekarang =D

    fulamak! baik punya hans kasi ceramah =))

    BalasPadam
  2. haha..ko menyakat sapa plak ni..

    BalasPadam
  3. "terbaek" punye pangai..sian kat mak cik 2..hahaha..

    BalasPadam
  4. wow...kuih raya..
    hehe..but saya lebih suka buat snendiri..buat ngn mak malam2..besttt..hehe

    BalasPadam
  5. Tak lama lagi nak puasa.. Yahoooo...

    BalasPadam
  6. hahaha mmg trend sestgh org yg suka merasa
    wa suka gak rasa, kalau suka..terus beli hihi

    BalasPadam
  7. haha..rasa je..aku pnh gak jual biskut raya nie. smua nk rasa.. beli xnk..sdey..

    BalasPadam
  8. dah rasa, at least kena beli walaupun sikit
    manner la kan?

    lawak cite ko ni bro

    BalasPadam
  9. huhu..penah merasainyer.. semua sibuk nak rasa... duk rasa tu lebey2 plak... kata sedap..nak rasa lagi... sudahnyer..beli x jugak... huhu

    BalasPadam
  10. hahahahha hampeh lah
    soralinda tuuu..
    kalau aku jual kuih..
    mmg tak nk lah jumpe ngan dy..
    pastu mmg kene cepuk
    lah ngan aku knnn..
    caara macam nak beli je..
    grrrrrrrrr..hampeh..haha

    BalasPadam
  11. malas nak rasa rasa..kadang kadang sume rasa same je.rupe je lain lain.

    hanie lebih tertarik dgn rupa kuih tu yang lawa, comel. terus beli.sedap tak sedap blkg citer.pelik tak..hahaha memang pelik.

    BalasPadam
  12. hahaha.. ni bukan merasa.. ni confirm mentekadarah...

    BalasPadam
  13. wahhh!!! pedas sungguh!! yer la.. pas ni aku beli kuih akak yg aku rase sampai habis hari tu..

    BalasPadam
  14. sakat menyakat amalan kita...ramai dah org start kuih raya skrang ni..hehee

    BalasPadam
  15. mase owg keje kilang dlu slalu kene situasi camni ... owg tanak rase, dpaksa2nyer suh rase ... pastu bile dah rase, dorang buat muke kecian suh beli, uwaaa~~ tak adil!

    BalasPadam
  16. haru biru kalau ramai yg macam rosalinda

    BalasPadam
  17. Menyakat untk mengingatkan apa salahnya .. Itulah gunanya kawan ..Utk sntiasa ingat mengingtkan kearah kebaikan .. Hehee

    BalasPadam
  18. dya ckp puasa sbb xnk pg mkn sbb pokai sbb tu dya rasa sampel tu sbb macik tu suruh rasa, dya rasa brsalah sbb hans sakat dya sbb hans mmg senghalll...
    hahahhhaaaa

    BalasPadam
  19. ingatkan hans jual kuih raya tadi. hehe. tapi memang tiap kali raya orang jual kuih akan sediakan sampelnya, bagi orang rasa.

    BalasPadam
  20. hahaha.
    kesianlah kat makcik tu.
    rasa 1,2 cukuplah.
    ni sampai kenyang tak bole bla. haha

    BalasPadam
  21. :B mak xwat lagi kuih raya nak bg sampel. hehe

    BalasPadam
  22. kalau kite . tnye dulu .dye da gaji ke belom :Dbaru kasi rase :P

    BalasPadam
  23. sape nak rase sampel kuih mak aku...aku bagi sebotol utk rasa..heheh

    BalasPadam
  24. lingkup bisnes makcik tu..haha ksian plak..
    sakat lagi..hehe memang best

    BalasPadam
  25. hahahaha xprnah lg kne mcm tu.. klau diorang sruh rse pun ckp xnk je.. mlas.. jap g cnfirm soh beli.. taktik bisnes~~

    jemput singgah ANASAURUS :)

    BalasPadam
  26. bab merasa tu memang semua suka..
    tapi lepas rasa kalo tak sedap pun beli juga satu..
    at least tak la org tu terasa..

    BalasPadam
  27. cian makcik tuh... baik dia bagi aq rasa.. XP

    BalasPadam
  28. Hehehe.. Kesian pulak kalau ada makcik kena macam tu.. tapi realitinya ada je manusia yang jenis kurang mali macam RosaLINDAN tu kan..


    Bermaaf-maafan amalan terbaik.. ;)

    BalasPadam
  29. kuih raya tak payah rasa2 la..
    semua rasa sama je..
    bentuk je yang lain..
    hehehhe

    BalasPadam
  30. aku suka gak raser banyak2 ;) ....tapi takder lah sampai melantak sampai kenyang plak....hehehe...selalunyer beli la jugak...walaupon beli sket2 jer...hehehe...

    BalasPadam
  31. kat opis pun dah seminggu dah orng edr sample kue raya..

    blom puasa aku dah banyak makan kue raya dah hahahahaha

    BalasPadam
  32. kot ye pun nk merasa..ahgak ahgak la..hehheee

    BalasPadam
  33. Salam ziarah. Hehe, mmg sronok sakat kwn2. :)

    BalasPadam
  34. hahaha, jahat kau kan?!

    mak aku pon ada jual kuih raya, nak order?! HEHEHEEH

    BalasPadam
  35. LOL, drpd innocent trus guilty XD

    BalasPadam
  36. hahahahaha :)) cantek betol prangai secantek name. hehe :D

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com