Khamis, 4 Ogos 2011

Apa Itu Favicon?

Favicon Lama Lambang Blogspot


Favicon Baru Lambang Pilihan Sendiri


Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans sekalian. Hah! Apa itu favicon? Favicon nih yang aku faham ialah lambang pada blog korang macam gambar di atas tu! Aku pun baru tahu semalam favicon tu apa! Hahahaha! Kuno betul aku! Jadi, kepada sesiapa yang tak tahu korang boleh tengok dekat Button Design di gambar bawah nih.


Klik Gambar Untuk Tumbesaran


Tetapi, format untuk gambar favicon nih pula lain daripada gambar biasa. Saiz gambar tak silap aku ialah 32 x 32. Kalau korang nak ubah favicon blog korang aku sarankan korang klik link dekat bawah nih.




Senang dan mudah jer kan? Jadi, kalau korang dah jemu dengan lambang Blogger warna jingga tu maka korang boleh lah letak gambar pilihan sendiri selepas nih.


P/S : Selamat Mencuba! (^_^)Y

48 ulasan:

  1. wah..cantiknye..jelez aku..

    BalasPadam
  2. hans, pnt den try nk wt tp besar katenye. cane tah =.='

    BalasPadam
  3. Qarr : tq :-)

    Najwa : domo comel..letak je :-)

    Wadi : saiz dia kena kecil kan...alah..ekau click dkt link tutorial tu...lepas dkt situ ada dia kasi link suruh convert..dia convert size sekali :-)

    BalasPadam
  4. hee, senang org detect dgn favicon ni ..

    hee, aku pon ada buat tutorial ni juga dulu . heee

    tp yg guna kat blogspot tuh antara cara yg termudah .. uhuh

    favicon bro smart woo

    BalasPadam
  5. iPai : loh..asal bro tak tinggal link..kalau tak leh kongsi sekali

    smart ke? ekekek..tq pada Qarr Jalil sebab dia buat kasi ada warna2
    :-)

    BalasPadam
  6. Yess.. Aku dah berjaya tukar favicon...

    BalasPadam
  7. nice info dude... tapi aku tetap malas nak buat...layan anak lagi best muahahhaa

    BalasPadam
  8. kalau saya rajin saya buat. haha

    BalasPadam
  9. thanks bro
    ak nk try buat la jap,haha
    cam menarik je nih

    BalasPadam
  10. aku xnmpak favicon kau kat google. ke mozilla jeh menjadi?

    BalasPadam
  11. La ye ke...jenuh aku mencari favicon tu apa..haha..thx Hans...

    BalasPadam
  12. woo.. tutorial...
    rr.. bleh try neh ^^

    BalasPadam
  13. aku dah buat satu ketika dahulu..huhu..tapi asal dia tak kuar kat url box tu erk??aku hairan kat situ..

    BalasPadam
  14. aku amik masa setahun nak belajar benda ni..2 hari lepas baru berjaya..heheh

    BalasPadam
  15. terima kasih daun keladi =D
    sebelum ni pun tak tau jugak menda alah apa si favicon tu..hik3 ;D

    BalasPadam
  16. dh lama nmpk word tu tp x pnh try.heeee..nk letak gambo ketupat lah.hehe!

    BalasPadam
  17. haha..la..baru tau function favicon tu..

    thnks..

    BalasPadam
  18. dulu dah pernah buat ni tapi xthu mcmner mse nk tukar header tuh favicon to jd y warne oren to balik tpi mse to dh mlas dah nk cri kat ner tutorial favicon to untuk buat lgi so biar mcm to je la,haha2!...

    BalasPadam
  19. Hohoho... Bajet muka Shah Rukh Khan lah bro...
    Ha-ha-ha:D
    Wa da wt IC lu.. Check it out..

    BalasPadam
  20. slm...best jugak ni boleh try pas ni...kalau brjaya okay la kalau x mama dtg blik tanya Hans yer...:)

    BalasPadam
  21. nasib baik jengok Hans. kalau dak, tak tauuuuuuu...hehe!

    BalasPadam
  22. hans terima kasih daun keladi atas infO kamu itu..mila baru je paham ape itu favicOn..dah lama benda 2 duk bersarang kt blog tapi xtau ape gunanya huhu...

    BalasPadam
  23. THANKS BRO ATAS INFO INI

    =_=

    BalasPadam
  24. huhu, baru ku tahu..TQ hans...

    nak try la..
    klu tak smpai bile jadi jakun...ekeke

    BalasPadam
  25. dah buat dulu... errr tp x reti nak ajo org.. kihkihkih

    BalasPadam
  26. nice info ni hans..patut la ternampak favicon tu kat design tu..tapi tak reti guna pun dlu..kona try ni

    BalasPadam
  27. woo cun ar bro! blogspot makin maju sekarang ni. cayalah!

    BalasPadam
  28. bui mmg dh lama tukar
    bui guna gmbr bunga jer
    sesuai utk pompuan..hehehe

    BalasPadam
  29. info ko ni
    mmg sgt bguna tu rakan2 blogger...
    dulu, satu malam ak cari tutorial ni...
    x dpt2... huhu

    BalasPadam
  30. ya..aku pung dah buat..tapi mcm tak grand la..nak tuka..tapi tak tahu nak letak apa hehehe

    BalasPadam
  31. si Hanie hr tu semangat giler buat benda ni
    siap koling2 time ofis hour sbb x dpt view pas tuka hihi

    BalasPadam
  32. dah tuka jugak..
    sy lukis sndiri logo blog saya..hee

    :)

    BalasPadam
  33. tak payah app komen ni.. IC kau dalam siri 5..

    BalasPadam
  34. NK BUAT ICON ADA SAIZ..APA SAIZ DIA EH??

    BalasPadam
  35. belum cukup kerajinan nak buat..

    BalasPadam
  36. aku punya favicon pun orang yang buatkan.pening kalau involve coding.haha

    BalasPadam
  37. Hehehe akhirnya aku tau apa fungsi itu favicon... ;D

    Thanks Hans.

    BalasPadam
  38. klu log in guna draft.blogger.com buleh terus edit favicon dgn mudah. dia siap tolong resize image yg besar kot...

    hehehe....

    BalasPadam
  39. aku igt binatang ape la ade kt editpage aku tu. rupenye binatang ni.. best2x! thanks for the info bro ^^.

    BalasPadam
  40. aku igt binatang ape la ade kt editpage aku tu. rupenye binatang ni.. best2x! thanks for the info bro ^^.

    BalasPadam
  41. aku igt binatang ape la ade kt editpage aku tu. rupenye binatang ni.. best2x! thanks for the info bro ^^.

    BalasPadam
  42. aku igt binatang ape la ade kt editpage aku tu. rupenye binatang ni.. best2x! thanks for the info bro ^^.

    BalasPadam
  43. smart wehh favicon ko. haha

    aku punya tak menjadi =___=

    BalasPadam
  44. owh..ya ka?hehe..baru ku tahu apa itu FAVICON...hehe

    thnx 4 da info

    BalasPadam
  45. thanks admin !! hehe .. tp yg leceh nya favicon nie saiz kena kecil sgt .. hehe .. admin , jgn lupa follow kita yea

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com