Jumaat, 5 Ogos 2011

Eksperimen Pembedahan Katak

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans sekalian. Pada hari rabu hari tu kebanyakkan blogger akan buat entry Wordless Wednesday dan aku amat tertarik dengan salah satu entry pada hari itu iaitu ENTRY INI. Gambar tentang eksperimen katak sewaktu subjek biologi di zaman sekolah menengah mesti menjadi satu pengalaman sama ada manis atau ngeri bagi sesiapa yang terlibat dalam peristiwa berdarah tersebut. Jadi, aku pun dah minta kebenaran pada blogger Afieq Jibril untuk mengambil gambar tersebut untuk diletakkan di entry kali ini.


Klik Gambar Tok Rimau Nih Untuk Ke Blog Beliau


Apabila terpandang sahaja gambar - gambar katak sebelum dan selepas dibedah tu terus aku teringat tentang zaman aku belajar dekat sekolah dahulu. Waktu aku sekolah teknik dahulu hanya ada dua kelas sahaja yang belajar tentang biologi dan salah satunya ialah kelas aku. Memandangkan kelas aku dan kelas lagi satu tu adalah kumpulan kedua dekat sekolah tu jadi subjek biologi nih masih baru dan hanya ada seorang jer cikgu biologi dekat sekolah aku pada waktu dan ketika aku menuntut dekat sana.


Seekor Katak Malang Sebelum Dibedah - Sumber


Jadi, seperti biasa bila belajar biologi pasti akan ada eksperimen yang perlu dibuat dan akhirnya tiba pada satu bab di dalam buku teks dimana salah satu eksperimen mengkehendaki pelajar untuk membedah katak. Walaweh! Inilah saat yang amat aku nanti - nantikan selama aku belajar biologi. Budak kelas aku ramai! Ada dalam 36 orang dan boleh kata hampir kesemua orang mahu melakukan eksperimen tu! Ada juga beberapa orang yang menentang sebab takut dan gelikan katak! Tetapi, akhirnya cikgu biologi kelas aku iaitu Cikgu Kasimah bersetuju untuk melakukan eksperimen tu dengan syarat aku dan kawan - kawan yang kena cari sendiri katak tu! Aku dengan rakan - rakan yang tinggal dekat asrama pening kepala nak cari katak nih tetapi nasib lah ada budak kelas yang duduk luar jadi diorang cakap diorang nak beli jer katak tu. Jadi, soal dan masalah berkenaan katak dah selesai!


 Seekor Katak Malang Selepas Dibedah - Sumber


Seminggu sebelum eksperimen katak dijalankan tiba - tiba aku dan rakan - rakan mendapat berita buruk! Eksperimen tidak dapat dilakukan kerana kekurangan alat! Arghhhhhhhh! Betapa kecewanya aku dengan kawan - kawan yang lain sebab tak dapat nak rasa pengalaman membedah katak! Kami semua cuba memujuk cikgu untuk mendapatkan alat membedah tu sebab untuk mendapat bekalan katak segar di pasaran tidak ada masalah! Tetapi, akhirnya harapan tinggal harapan! Cikgu biologi sekolah aku tak buat juga eksperimen tu dengan alasan tak ada alat untuk membedah katak! Sedih weh! Kecewa! Budak - budak kelas yang tak nak buat eksperimen nih pula punya lah gembira gila! Hahahaha! Jadi, bila aku dapat tengok gambar di atas nih memang buat aku cemburu habis sebab aku tak berpeluang! Untung lah pada korang yang pernah ada pengalaman buat eksperimen nih! Hehehehe!


P/S : Korang Yang Ada Pengalaman Bedah Katak Ker Tikus Ker Tu Kongsikan Lah Diruangan Komen Entry Nih! (^_^)Y

55 ulasan:

  1. sepuluh detik senyap untuk katak yang mati atas nama sains.

    BalasPadam
  2. aku pernah bedah katak.. tapi guna mercum airbomb jerr.. waktu tu takder tools lain selain dari pisau lipat dan penyepit baju...

    BalasPadam
  3. aku sempat kaji ayam dengan ikan, apsal ntah, mungkin masa kaji katak beso tu aku x p sekolah

    BalasPadam
  4. katak jer..ek eleh..bedah la serigala ker, org utan ker, buaya ker...baru best hans...

    BalasPadam
  5. katak je. aku leh bedah gajah tau

    BalasPadam
  6. shandye : hahahahaha

    amirfx : itu macam membunuh terus tu..hahaha

    qarr : seksa aku tgok

    liyana : hehehehe..best la kaji macam2

    Faizal & Wadi : amboi korang...cakap besar tul...hahaha

    BalasPadam
  7. Kesian dia kempunan nk bedah katak :P

    *hritu ckgu ckp nk bedah tikus, tak jadi T^T*

    BalasPadam
  8. tak penah bedah membedah nih!

    tak amek bio .

    HEHE .

    i alergi darah . kwang3

    bole pitam

    BalasPadam
  9. katak xpernah..tikus penah laa..
    wuuwuu sedih gile nak cucuk kaki tikus tu mule mule..takut dye sakit..

    tapi tapi lepas dah lame tu,gembire gile maen siat siat kulit tikus tu..ahaha..kejammm~

    BalasPadam
  10. yes! hehe ade pengalaman tyme form 4 dlu hehe syok gila mule2 mmg geli tp tyme operate tuh comel plk tengok organ katak kecik je haha !

    xpe,mane tao 1 ari nt berpeluang jd dr haiwan haha leh bedah katak keh3 ;D

    BalasPadam
  11. Hans katak tu jantan ke betine? kalau jantan aku xnk.HAHAHA.

    UPDATE: Kat Bazar Ramadhan Pun Jadi!!!

    BalasPadam
  12. tak pernah buat eksperimen camni..hahak..

    BalasPadam
  13. haha..sama dengan aku la..aku tak sempat tgk juga benda ni..senang lepas ni tangkap sendiri bedah sendiri tgk apa jadi.haha

    BalasPadam
  14. nasib si katak..kasihan dia..
    tp tak best la tak dpt bedah katak..

    BalasPadam
  15. haha..tembam giler katak ko..

    sme r weh..dulu kat skola malam nk bedah 1 kelas g blakang kafe carik katak..

    tapi yang menangkapnye pompuan..laki sume takot :)

    BalasPadam
  16. ooo berminat dalam hal bedah mmbedah erk?..kene jd doc tuh,hehe2...kalau sy jd classmate kamoo pon mybe happy sngt gak sb sy ni jenis penakut darah gak dulu2!...haha2..mse student nurse dlu selalu pengsan jek bile ada kes2 y melibatkan darah..dlam 4 5 kali gak la then lame2 bile dh biase ngan sume ni,alhamdullillah sampa skrg kalau tgok drh ok jek..:)

    BalasPadam
  17. kelas kimia skolah menengah dulu penah la belah katak hu3

    BalasPadam
  18. Wah!! Teringat balik zaman sekolah dulu..

    Huhu, sebedarnya saya ade dua pengalaman bedah membedah zaman dulu2.. Satu bedah katak waktu SPM dan satu lagi bedah tikus waktu di preparation college... Excited waktu th... tapi mase bedah tikus, saya almost pengsan sebab terbau formalin berlebihan ^^

    Apa pun pengalaman th kacang aje, as in medic school saya dah bedah mayat pun ^^

    BalasPadam
  19. nasib baik dulu aku ambik kimia..sempat gak buat bom asap..haha

    BalasPadam
  20. hahaha..aku rasa katak paling hepy kot. bak kata katak..'selamat nyawa aku..'hehehe..

    BalasPadam
  21. hahaha..aku rasa katak paling hepy kot. bak kata katak..'selamat nyawa aku..'hehehe..

    BalasPadam
  22. ..perghh semangat gile kena cari katak sendiri...haha
    yg paling tak boleh blah bla lepas bedak katak Pengetua aku ckp lps ni nak try bedah Kucing pulak...bapak ah semua menjerit kot...aku tak boleh bygkan kalo kena bedah kucing...haha...

    BalasPadam
  23. adoii abaaang hans.. !!
    geli gelimn la duh .. !!

    hahahaa ... :)

    BalasPadam
  24. rindu situasi time bedah katak kat sekolah dulu...

    BalasPadam
  25. ouhh.
    malang kepada saya.
    kerana tak amek bio masa sekolah dulu.
    kalau tak mesti dah jumpa encik katak yg debab.
    haihh.
    hehehehe.
    :D

    BalasPadam
  26. eny pun tak dapat bedah katak sebab sekolah eny takde katak.. dok asrama penuh, mana boleh keluar beli katak sesuka hati kan :)

    BalasPadam
  27. tak pernah bedah katak..lagipun taknak lah nak bedah katak ke..tikus ke..hehe.

    BalasPadam
  28. Aduhai, kesian katak tu.

    Dulu pun saya bedah katak time masi dalam science stream :P Abis katak tu di kerjakan.

    BalasPadam
  29. tetibe mcm nak menangis tgk katak tu kena bedah,uwaaa.. mesti sakit,siap ada paku2 bagai.. oh ngeri!! dekat sekolah aku dulu tak de sains,semua sastera.

    BalasPadam
  30. tak main la katak..aku nak bedah manusia terus..hahahaha
    perempuan,tudung,puasa??

    BalasPadam
  31. dulu aku ade buat eksperimen...mmg geli poit..hehe

    BalasPadam
  32. PERNAH BEDAH AYAM JEE...KATAK??EEEUUUU

    BalasPadam
  33. comel lah katak tuh...hahahaha

    BalasPadam
  34. xpenah bedah katak wp dulu2 penah disuruh2
    sanggup kena denda diri ats kerusi wwuwuwu

    BalasPadam
  35. halamak bro .. tak dapat ke ? memang best wooo ...

    kitorg pun sama tangkap sendiri je katak2 ni .. plus ada stock tikus juga .. so boleh pilih nak katak atau tikus .. huhuh

    BalasPadam
  36. x amik bio...jadi xbelah katak...

    geli....hehee...

    BalasPadam
  37. Aku tak ada pengalaman bedah² ni heheh.. Tapi pengalaman tengok kawan aku tangkap katak untuk dibedah ada la.. lepas tu diaorang sibuk cerita geli la, bangga la.. ;DD

    Penglaman kat sekolah memang manis kan Hans..

    BalasPadam
  38. haha.aku pernah bedah katak time form 5 masa biology.malam sebelum tu penat gila tangkap katak. esoknya, letak katak dalam plosterin,pastu letak kat assembly.haha

    BalasPadam
  39. upadatelah..upadatelah..upadatelah..


    hahahahaha

    BalasPadam
  40. aku pernah masa form four. masa tuh kira bertuah sebab yang ajar biology tuh cikgu ganti so dia rajin wat lab bedah katak. yang belajar dengan cikgu betul tak dapat. pastuh ade sorang kawan aku lelaki pengsan sebab tengok darah katak. hahaha

    BalasPadam
  41. nasib baik aku tak semapt nak bedah katak.. sebab bedah katak lagi jijik dari bedah tikus.. uwek!

    BalasPadam
  42. senasiblah kita hans..sy dulu pun blaja bio tp ckgu ckp sekolah xcukup bahan..bukan tak cukup. mmg takda bahan..hampehhh :(

    BalasPadam
  43. errr x rela plak nk bedah..
    darahhhhhh!! =.='

    BalasPadam
  44. hahahaha :)) case yg agak sm. sy dulu pon x sempat buat eksperimen ni sbab x ckup alat dan sy la org yg termasuk dlm kategori x nak buat eksperimen ni. muehehe

    BalasPadam
  45. subhanallah,,
    rse kagum sgt dgn ciptaan Allah mse bedah katak tu..
    best!!~
    part paling best ble katak tu mcm nk melompat blek~ :D

    BalasPadam
  46. opiandriansyah@yahoo.co.id2 September 2013 5:38 PTG

    akku jga pernah membedah ikan,..

    BalasPadam
  47. aku baru je nok bedoh katok . dok sabo rase

    BalasPadam
  48. mna nk dpt supplier katak area jb eak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kt kota masai ada.. 10rm sekor.. kt restoran cina

      Padam
  49. mna nk dpt supplier katak area jb eak?

    BalasPadam
  50. Aku sebenarnye nk cari laporan bedah katak.. sekali trjumpa entry ni.. mehh nk share skit.. kitaorng beli sndiri katak ni.. budk klas aku ada 32 orang 18 org amik bio.. yg lg 14 org amik LK (lukisan kejuruteraan) so snang lh sbb skit je student.. pengalaman bedah katak mmg awesome ! Time aku nk angkat katak hidup tu msuk kt dlm balang yg ad kapas chlorifom tu.. katak tu boleh trlepas kt mklmal.. ap lg kecoh ahh satu mkmal.. aku kejar katak tu pstu cpat2 aku msukkn dlm bekas.. pstu kitaorng perasan pbantu mkmal skolh kitaorng pnjat kerusi sbb takut dh lh lelaki k.. hahahaha lawak giler.. tp tulah pengalaman yg seronok.. bila aku pegangforseps utk gunting kulit katak tu.. trus aura surgeon tu kluar.. fuhhh ! Ni lah memory aku sblom tinggalkn skolh.. klau nk tngok katak yg aku bedah ad kt insta aku berrycrushh .. tu je nk kongsi thanks !

    BalasPadam
  51. Sye bru je bedah katak tadie.ade yg besar gile kwn sye bwk.tikus yg kwn sye bwk bgn mase nk kena bedah,xckp letak klorofom.klorofom utk khayalkn katak n tikus tu.kteorg dpt tengok sisitem respirasi n sisitem pencernaan atak n tikus tu.

    BalasPadam
  52. Sye bru je bedah katak tadie.ade yg besar gile kwn sye bwk.tikus yg kwn sye bwk bgn mase nk kena bedah,xckp letak klorofom.klorofom utk khayalkn katak n tikus tu.kteorg dpt tengok sisitem respirasi n sistem pencernaan atak n tikus tu.

    BalasPadam
  53. Sye bru je bedah katak tadie.ade yg besar gile kwn sye bwk.tikus yg kwn sye bwk bgn mase nk kena bedah,xckp letak klorofom.klorofom utk khayalkn katak n tikus tu.kteorg dpt tengok sisitem respirasi n sistem pencernaan atak n tikus tu.

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com