Isnin, 15 Ogos 2011

Keputusan Final Kejohanan Badminton Dunia 2011 : Dato Lee Chong Wei Vs Lin Dan



Perlawanan Akhir Perseorangan Lelaki Kejohanan Badminton Dunia 2011

Dato Lee Chong Wei Vs Lin Dan

Waktu Perlawanan Malam Ini!! 




Perjalanan Dato Lee Chong Wei yang merupakan satu - satunya wakil negara mara ke final Kejohanan Badminton Dunia 2011 selepas tersungkurnya pasangan beregu negara iaitu Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong yang sebelum ini turut diletakkan harapan untuk ke final beregu lelaki. Perjalanan Dato Lee Chong Wei berjalan lancar dengan kemenangan - kemenangan mudahnya ke atas pihak lawan sebelum ini seperti Tanongsak Saensomboonsuk, Park Sung-hwan dan Kevin Cordon.

Pada perlawanan separuh akhir semalam, beliau dengan mudahnya berjaya menjinakkan pemain China iaitu Chen Jin dengan keputusan perlawanan 21-13 dan 21-9 hanya dalam tempoh cuma 43 minit dan sekaligus telah mencipta sejarah berjaya melayakkan diri ke perlawanan akhir Kejohanan Badminton Dunia buat julung - julung kalinya.

Manakala seteru utama Dato Lee Chong Wei tak lain tak bukan iaitu Lin Dan hampir dikejutkan oleh kelincahan pemain dari Denmark iaitu Peter Hoeg Gade dan dipaksa berhempas pulas selama 1 jam 15 minit sebelum mencatat kemenangan 22-24, 21-7 dan 21-15. Jadi, perlawanan akhir perseorangan lelaki Kejohanan Badminton Dunia 2011 kali ini akan menemukan dua musuh tradisi iaitu Dato Lee Chong Wei dan Lin Dan.




Lin Dan selalunya berjaya menghancurkan cita - cita Dato Lee Chong Wei dengan mudah untuk menjuarai sesuatu kejohanan. Jadi, adakah perlawanan kali ini akan berakhir dengan kekalahan sekali lagi Dato Lee Chong Wei kepada Lin Dan atau adakah Dato Lee Chong Wei akan berjaya menundukkan ego Lin Dan dengan bergelar juara buat pertama kalinya? Sama - sama kita tonton dan memberi sokongan kepada Dato Lee Chong Wei.


P/S : Mungkin Perlawanan Melibatkan Mereka Bermula Pukul 8.00 Malam Lebih Kurang Macam Tu Lah! Aku Kurang Pasti! (^_^)Y 


Keputusan Perlawanan

Lin Dan Juara Perseorangan Lelaki
Kejohanan Badminton Dunia 2011

Perlawanan Pertama :
22 - 20 (Dato Lee Chong Wei Menang)

Perlawanan Kedua :
21 - 14 (Lin Dan Menang)

Perlawanan Ketiga :
23 - 21 (Lin Dan Menang)


Nampaknya, Dato Lee Chong Wei terpaksa akur dengan kehebatan Lin Dan dalam menyerap tekanan. Apa - apapun, perlawanan yang cukup menarik dan menghiburkan daripada kedua - dua pemain. Tahniah untuk kedua - duanya! 

41 ulasan:

  1. mesti tak tengok..
    omak umie tgok channel indo 141 T__T

    BalasPadam
  2. umie : ekekekekek...tgon online la

    fahmie firas : habis tarawih kan...hehehehe

    BalasPadam
  3. tak sabar rasanya nak tengok match ini,malaysia boleh..hehe

    BalasPadam
  4. wahh congratz LCW. abg aku tu

    BalasPadam
  5. cahayakehidupan : Malaysia boleh!

    Wadi : iyo iyo je ko...langsung tak sama...hahahaha

    BalasPadam
  6. Mintak chong wei menang
    fuhhhhh


    kul 8 eh live kat tv?
    tak sempat la nk tengok

    BalasPadam
  7. diorang suruh streaming pulak, semata nak tengok -.-'


    semangat msia!

    BalasPadam
  8. lin dan ni berlagak skit..harap2 chong wei dpt kalahkan dia..

    BalasPadam
  9. xpe ada ulangan ,solat terawih kena utamakan huhu

    BalasPadam
  10. tahniah tuk Datuk LCW.. perlawanan yang amat menghiburkan dan penuh semangat.. kami tetap bangga dengan anda..

    BalasPadam
  11. kalau lawan lin dan mesti kalah
    huhu..

    BalasPadam
  12. LCW dah buat yang terbaik. proud to be malaysian :)

    BalasPadam
  13. harap2 lee chong wei menang.. err.. skank tv tayang pompuan cina yang lawan... lelaki xde

    BalasPadam
  14. pergh .. dekat2 tuh .. sikit je lagi ..

    BalasPadam
  15. Harap Lee Chong Wei menang...

    BalasPadam
  16. Walaupun tak tengok. harap2 LCW dapat menang. Lin Dan musuh tradisi Malaysia. go go Malaysia. Erm.. hans dah jadi pengulas sukan badminton dah.hehe

    BalasPadam
  17. tahniah super dan..u r amazing..

    utk LCW ..fokus pd gold 2012 ok!

    BalasPadam
  18. xsempt tgoktime kerje tuh,huhu2..tpi mmg suke sukn bdminton ini even x reti nk main,haha2!...
    papepon tahniah untuk ke dua duanyer!...
    terbaek la!

    BalasPadam
  19. tadi aku sempat tengok sampai nak habis second set kat rumah, pastu bertolak ke hostel.

    anyway, nice one la lee chong wei :D

    BalasPadam
  20. Uhuk22....datuk lee chong wei dah kalah...tp xpe, kalah bermaruah namanya..beza 2 mata je pon...lin dan poyo! hahaha

    BalasPadam
  21. Malaysia dah kalah...hampeh...

    Jom join ni:
    http://www.blogammar.com/2011/08/jom-dapatkan-traffik-percuma-dari-blog.html

    BalasPadam
  22. mmg kena badi la chong wei ni dgn lindan

    BalasPadam
  23. hi bro, x de shoutbox kerr ?? satu lg , awk x nak ulas ke pasal LCW kalah dgn lin dan ?? LCW kan kalah tipis je dan mmg hebat dia mlm ni ..

    BalasPadam
  24. huhu klh tipis je bro huhu .
    syg gile ..

    BalasPadam
  25. so kene bulit new karakter badminton baru.. datok dah tua hehe

    BalasPadam
  26. Tak puas hati >< >< ><


    Eeeee.


    Ahaha, biar la dia.

    ps: Take care :)

    BalasPadam
  27. sayang sungguh
    kalah dius plak tu
    apepuh, seronok tengok chong wei main masa first set
    penuh semangat
    mungkin nasib kureng sikit td
    apapun, chong wei tetap hebat
    boleh dah slow-slow cari pengganti
    mana pelapis?

    BalasPadam
  28. memang payah nak tandingi semagat juang Lin Dan, tapi apa pun tahniah buat D.l.c.wei kerana paparkan permainan yg buat kita teruja

    BalasPadam
  29. adehh!!! aku dah semngt sebab Lee sikit lagi je nak menang.. tapi apakan daya.. Lin Dan lebih cekap...

    BalasPadam
  30. aku xtgk..tapi dari result tu pon dah tau match ni sengit sgt..

    BalasPadam
  31. walau kalah.. datuk bermain dgn baik... :) berjuang habis-habisan

    BalasPadam
  32. even kalah, bukan kalah mudah. dato lee c w main dgn sgt baik. :)

    BalasPadam
  33. Walaupun dato lee chong wei kalah..tetap bangga dengan dato lee chong wei..kalah pun dgn perbzaan mata yang sikit..harap2 olimpik tahun depan rezeki berpihak pada dato lee chong wei.

    BalasPadam
  34. MCM X MENJADI JA GAME DIA SMLM

    BalasPadam
  35. congrats juga kpd chongwei even xmenang =)

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com