Selasa, 2 Ogos 2011

Rindunya Zaman Berpuasa Di Lendu

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans. Pepagi buta nih tiba - tiba rasa nak bernostalgia kejap! Hehehehe! Tiba - tiba rasa rindu dekat Lendu! Lendu ialah salah satu tempat yang wujud di Alor Gajah, Melaka! Masa diploma dulu aku kan belajar dekat sana! Aku paling seronok waktu puasa di semester terakhir aku di sana! Suasana waktu tu sangat seronok!


 Contoh Bentuk Rumah Sewa Aku Dekat Melaka


Masa tu aku duduk menyewa dekat luar! Malas nak fikir cara - cara nak duduk secara haram dalam hostel dan akhirnya aku pakat - pakat dengan budak - budak yang aku boleh kata kenal tetapi tak lah rapat sangat untuk duduk sekali satu rumah. Yang seronoknya tu semua budak rumah aku berlainan course melainkan ada dua orang jer sama course tetapi tak sama lah dengan aku dan masing - masing mula rapat! Suasana tak sama macam aku belajar dekat Shah Alam dimana satu rumah boleh kata semua sama course dan satu kelas!


 Dapur Rumah Sewa Aku Nih Walau Selalu Guna Tapi Tetap Bersih


Aku lebih suka suasana di Melaka iaitu budak - budak rumah aku berlainan bidang dan aku boleh belajar sikit - sikit pasal apa yang mereka belajar dan boleh kenal kawan - kawan mereka yang secara tak langsung menambahkan jumlah rakan aku. Apa yang seronoknya ada 2-3 orang budak rumah aku rajin masak dan ada seorang nih memang pandai masak. Memang dapur rumah sewa aku dekat Melaka tu boleh kata hari - hari berasap gara - gara kewujudan dia dan masakan dia pun boleh tahan sedap! Kalau tak masak kitaorang ramai - ramai pergi bazaar ramadhan dekat Alor Gajah lepas tu beli lah setiap seorang satu lauk atau satu jenis kuih. Himpun ramai - ramai jadilah banyak dan masing - masing boleh merasa makanan masing - masing.


Hari Terakhir Aku Buka Puasa Dengan Budak - Budak Rumah Aku Nih


Cuma yang teruknya aku waktu dekat Melaka tu memang aku tak bangun sahur untuk makan. Bangun sahur hanya untuk teguk air kosong dan sambung tidur! Hahahahaha! Aku tak tahu kenapa tetapi aku sangat suka rumah sewa aku Melaka dulu sebab budak - budak rumah sewa aku sangat gila - gila dan seronoklah! Walaupun ada seorang yang aku tak berapa suka tetapi aku abaikan jer dia! Hahaha! Paling best waktu ramai - ramai main mercun dan bunga api! Wajiblah aku yang main bunga api! Hahahaha! Lepas tu seronok dapat pasang pelita dekat pagar rumah sewa! Bertukar - tukar makanan dengan jiran sebelah, belakang dan depan! Haihhh! Seronok weih! Aku memang tak menyesal langsung buat keputusan untuk sewa rumah sebab banyak pengalaman menarik aku hadapi masa berpuasa di situ.


 Bilik Aku Dengan Blogger Izzad


Aku tak tahu lah sebenarnya apa aku nak taip tetapi aku rindu betul kenangan puasa dekat rumah sewa di Melaka tu! Moga kesemua budak - budak rumah sewa aku di Melaka diberi kesempatan untuk berpuasa penuh pada tahun ini dan beraya bersama keluarga tercinta! Okaylah! Tak tahu dah apa aku merepek jadi aku berhenti dekat sini jer lah! Assalammualaikum!

54 ulasan:

  1. ade Lak cOntOh rumah Tu kan ..! btw , SELAMAT BERPUASE hans .. :)

    BalasPadam
  2. hehe. kenangan puase dgn kwn2 mg xboleh lupa. rindu bepuasa dkt s.alam =(

    BalasPadam
  3. best kan puase ngan kwn2,rindu plk tyme main bunga api sesame heheh

    part bangun sahur memang liat T__T

    BalasPadam
  4. tengok entri nih teringat zaman kolej 3 taun lepas...huhuhu..seronok dok umah sewa...

    BalasPadam
  5. haha. best2. sahur mmg sume pon malas. :p

    BalasPadam
  6. budak uitm lendu ke ni bro ? hehe ..

    BalasPadam
  7. mesti nostalgiakan berpuasa, bersahur dan berbuka bersam-sama kengkawan rumah sewa..

    teringin juga nak rasa..

    BalasPadam
  8. lendu..

    uitm lendu kah ?


    hebat !

    BalasPadam
  9. oouh .. takde la ..dulu ade sedara s2dy situ .. dia pn dah habis ..
    bro umur berapa sih ?

    BalasPadam
  10. oouh sedara aku tu 22 .. so bwh bro je la .. nama die norsafrin ..
    kos pelancongan .. kenal ?

    BalasPadam
  11. waaaa aku merasai nyeeee..
    mmg best knnnn..
    lagi best klo ramai
    yg pandai memasak..
    kalau aku pandai makan je..
    hahahaha...
    seyes kau rindu gile ekk..
    dalam hati ade taman wooo...
    hahahaha

    BalasPadam
  12. mmg seronok puasa bila ade ramai member..lagi2 time buka pose...

    BalasPadam
  13. antara ramai2 tu aku rasa yg pndai masak yg hg ckp tu si baju hijau tu..betol x??hehe..

    berpuasa ngn kwn2 mmg best..hehe

    BalasPadam
  14. Melaka best kan kan kan? XD

    Excited dia ni cerita psl rumah sewa ;) Ahaha, nnti2 gath la dgn diorg blik.

    BalasPadam
  15. wah.ko dah bagi aku idea nak update apa esok

    thanks bro!

    buka puasa dengan kawan2 universiti seronok actually!!

    BalasPadam
  16. perghhhh! kemain lagi makan reramai..best wooo makan sesama kan:) pelangi pun dah jatuh rindu pada kengkawan zaman duduk rumah sewa gak time dip dlu..asyik bising jer kat dapur.sama sama tlg nak masak.seronok betul:)

    chewah! dapur sentiasa bersih ye walau sntiasa guna..pewit!

    BalasPadam
  17. waaaa....tiba-tiba cik paro teringat masa puasa dengan kawan2 kt hostel dulu..meriah!

    BalasPadam
  18. tetiba ekk hans...sy pun rindu member hostel dulu..sahur sama2..buka puasa sama2 :(

    BalasPadam
  19. entry ko kali ni meamgn nostalgia sangat. ayat ala ala skema je.hahaha.

    kenangan bersama kawan2 dulu memang best!

    BalasPadam
  20. haha..sama lah dgn aku...aku rindu berpuasa dekat uitm perak do...aduhhh...haha *mengimbau kisah lalu*

    BalasPadam
  21. Hoho, orang2 bujang la katakan.

    BalasPadam
  22. teringat gak zaman belaja di Kuala Pilah & Sintok... mmg bestkan melalui & mengalami pengalaman mcm nie :)

    BalasPadam
  23. setuju..bila skrg dh buka posa ngn family, msti tingat plak time2 brbuka ngn budak2 umh sewa...
    msk sama2, buka sama2, jemaah terawih sama2....meriah ja kan?

    BalasPadam
  24. keh3..org bujang msk n mkn sama...bagusnya calon menantu pilihan...dapur bersih..hehe

    BalasPadam
  25. UiTM lendu gak kew?? same la kite. rindu zmn2 blajar kat sane, x mcm uitm shah alam... anyway, slmt berpose yek

    BalasPadam
  26. oo rumah bujang erk.. bersih lak tu ..

    BalasPadam
  27. Ahh teringat pula kenangan bersahur & berbuka puasa ngan kawan2 masa kat dorm dulu...meriah kan ^^
    Makan sahur pun jd berselera kalau ramai2..hehe..

    BalasPadam
  28. haha tilam tu kemas la skett weii..
    =p

    BalasPadam
  29. best kenangan berpuasa dgn kwn2.. ada je karenahnya :)

    BalasPadam
  30. wahhh.. mesti best kan.. aku xde pon uma sewa... cuma ade stay hostel je.. ehhehehee... mesti best berbuka ngan member2 :)

    BalasPadam
  31. ouh~ budak uitm lendu upenya . cozen sy pon kt sni . huhu


    btw , selamat berpuasa :)

    BalasPadam
  32. hahahaha :)) memang syiok dpt housemate pandai masak. lagi syiok kalo dia mmg x jemu2 masak utk kwn2 die. hakhak ^^

    BalasPadam
  33. wah...!!...senior laa ni ea??..kih3
    fiz skrg pon blaja dekat uitm lendu..hehehehehe..
    tp dok kolej lgi... =)

    BalasPadam
  34. lendu..tak pernah pergi lagi tempat tu..walaupun kampung fiq kat melaka..(:

    BalasPadam
  35. slmt berpuasa+berbuka+terawih+bersahur gaks.. i wat dip in toursim kat uitm lendu thun 2003 - 2006. u mmg dr awal NR ke?

    BalasPadam
  36. best kan dulu2 sewaktu stay ngan membe2..pengalaman beb
    mcm2 ada
    suka time masak sama2
    dulu stay ngan Hanie..dia rajin giler masak..wa jadi assistant hihi

    BalasPadam
  37. sepanjang jalan kenangan ..
    kenangan menggamit rasa ...
    :)

    BalasPadam
  38. oh i see.. u batch mane? dlu b4 NR duk college ape? i dlu Balqis. tp rase2nye skrg dah xpkai name tu lg.. dah byk perubahan kat uitm lendu tuh. sronok la student2 skunk

    BalasPadam
  39. fatin corner : jawapan anda salah :-)

    akoo pae : gambar tilam tu adalah gambar terakhir sebelum aku balik..tilam tu aku tinggal situ jer..mals nak tarik2 dah cadar dia :-)

    sayahafiz : loh..asal blog ko xleh nak masuk ekk?

    BalasPadam
  40. ye Hans =) dgn Hanie
    she's my coursemate..tu yg stay sama until la jue pindah melaka & she's getting married ^^

    BalasPadam
  41. ohhh. hi junior! jeles nyer, cz i x sempat merase blok akademi yg baru tuh Y_Y

    BalasPadam
  42. siyesly?? huhuhu
    windu nye zmn dolo2... klu soh vote between uitm lendu ngan shah alam, i vote for lendu. yezzah!!!

    BalasPadam
  43. teringat masa study dulu, macam tu la time berbuka :) nice....

    BalasPadam
  44. uitm lendu terrrbaiiikkkk!!!
    tp dulu r, skunk xtau cmne

    BalasPadam
  45. intekma right???saye tga sem akhir kat sane n dok intekma gak...best2!!!

    BalasPadam
  46. ooo. kau penah belajar kat lendu ye dulu. baru aku tau. hehe

    BalasPadam
  47. eh .. uitm lendu ke ?? uhuh .. aku kat matriks londang je dulu ..

    BalasPadam
  48. sempoi jer dapur nyer eh....berasap x tuh..hehe

    BalasPadam
  49. papa mifz : berasap la...hari2 masak

    BalasPadam
  50. rindu jugak zaman study,, rindu dengan kawan-kawan weh.

    BalasPadam
  51. smlm br sms roomate time kt uitm lendu..potpet2 rndu buke n sahur mase diploma...RINDUNYER LENDU YG SEMAKIN MEMBANGUN......

    BalasPadam
  52. wah lendu. rindu jugak! :) dulu cx pon ex-Lendu. :) jom join ni
    segmen cx's :geng UiTM by campus

    BalasPadam
  53. wah.. student uitm lendu ke?? fof pon bljr situ tm diploma dulu. ex student lendu. mmg rindu suasana puasa sne.. huhu.. skrg bljr uitm puncak alam plak.. :)

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com