Sabtu, 29 Oktober 2011

24 Peserta Master Chef Malaysia

 

Assalammualaikum dan salam sejahtera! Walawehhhh!! Aku sememang suka menonton rancangan Master Chef Australia dan US. Apabila dapat tahu yang Master Chef Malaysia bakal wujud sememang aku teruja dan menunggu sekian lama. Sedihnya rumah aku tidak mempunyai Astro jadi terpaksa lah memuat turun setiap episod siri ini untuk menonton.



Juri - juri yang terlibat di dalam Master Chef Malaysia ini ialah :-

1) Chef Johari
2) Chef Yahya
3) Chef Priya




Jadi, disini terdapat 24 orang peserta yang layak bertanding untuk merebut gelaran Master Chef Malaysia yang pertama dan juga bagi merebut hadiah wang tunai RM100,000 dan aku senaraikan 5 peserta pilihan aku untuk musim pertama ini dan baki 19 peserta yang lain.


Peserta Pilihan 1
Nama : Felix
Umur : 24 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Jurulatih Peribadi



Peserta Pilihan 2
Nama : Danial Firdaus
Umur : 18 Tahun
Asal : Pulau Pinang
Kerjaya : Pelajar



Peserta Pilihan 3
Nama : Imelda
Umur : 30 Tahun
Asal : Kuala Lumpur
Kerjaya : Pereka Aksesori



Peserta Pilihan 4
Nama : Saiful Alip
Umur : 26 Tahun
Asal : Sabah
Kerjaya : Penoreh Getah



Peserta Pilihan 5
Nama : Nik Michael
Umur : 21 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Pelajar



Selain 5 peserta di atas, terdapat 19 peserta lain yang juga sama hebat dan mempunyai potensi dan peluang yang sama rata untuk bergelar Master Chef Malaysia yang pertama (P/S : Kedudukan 19 Peserta Tidak Mengikut Susunan Pilihan Aku!)


Nama : Terrence
Umur : 35 Tahun
Asal : Sabah
Kerjaya : Perancang Cara



Nama : Brian
Umur : 25 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Juru Audit



Nama  : Mastura
Umur : 38 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Suri Rumah



Nama : Amita
Umur : 31 Tahun
Asal : Melaka
Kerjaya : Peguam



Nama : Shahriah
Umur : 37 Tahun
Asal : Johor
Kerjaya : Penulis Novel



Nama : Zuraidah
Umur : 52 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Suri Rumah



Nama : Wahidan
Umur : 42 Tahun
Asal : Sabah
Kerjaya : Pekebun


Nama : Deena
Umur : 25 Tahun
Asal : Kelantan
Kerjaya : Pegawai Projek



Nama : Raymond
Umur : 28 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Pegawai Khidmat Pelanggan



Nama : Ari Malik
Umur : 40 Tahun
Asal : Kuala Lumpur
Kerjaya : Artis / Penerbit



Nama : Zeri
Umur : 26 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Pereka Fesyen



Nama : Ezani
Umur : 26 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Doktor Gigi



Nama : Azizah
Umur : 22 Tahun
Asal : Kuala Lumpur
Kerjaya : Pelajar



Nama : Azilah
Umur : 26 Tahun
Asal : Kuala Lumpur
Kerjaya : Perunding IT



Nama : Zamir
Umur : 19 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Pelajar



Nama : Zahin
Umur : 21 Tahun
Asal : Johor
Kerjaya : Pereka Produk



Nama : Hui Ting
Umur : 21 Tahun
Asal : Kuala Lumpur
Kerjaya : Graduan Lepasan Ijazah



Nama : Kamaruzzaman
Umur : 45 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Kaunselor Kerjaya



Nama : Azlina
Umur : 29 Tahun
Asal : Selangor
Kerjaya : Pekerja Media Bebas


Apa - apapun, walaupun secara jujurnya aku kurang menggemari episod pertama dan kedua kerana gaya chef - chef nya yang agak skema bila berkata - kata seolah - olah seperti membaca skrip dan kelihatan terlalu memaksa diri untuk bercakap di dalam Bahasa Melayu dan gaya pesertanya yang berebut - rebut mengambil barang - barang seperti bawang dan tomato yang lagaknya seperti peserta Barat namun pada episod ke-3 dan seterusnya ia sudah kelihatan semakin menarik dan bagus! Chef - Chef yang menjadi juri bercakap dengan lancar dan peserta - peserta semakin menunjukkan kehebatan mereka. Jadi, aku akan setia menonton hingga ke episod akhir dan semoga berjaya diucapkan kepada semua peserta Master Chef Malaysia musim pertama!

P/S : Aku Nak Masuk Lah Master Chef Musim Ke-2! Walaupun...Potong Daun Bawang Pun Terkial - Kial! (^_^)Y

P/S Lagi : Eh! Jangan Lupa Beri 5 Peserta Pilihan Anda Juga Dan Tinggalkan Di Ruang Komen Yer! (^____^)Y


10 ulasan:

  1. untung pandai masak....hehe

    BalasPadam
  2. nk kene tngok jgk nie yg msia.. dh la xpnh tau pun ada master cheF US dan Australia.. ish2x,, cian ak

    BalasPadam
  3. pernah tengok sekali aje... tunggu final nanti baru tengok lagi.. hehehe..

    BalasPadam
  4. nak masuk jugak boleh hahaa..bro masak maggi je kepakaranya,..review yang lengkap dan mantap

    BalasPadam
  5. fuyoooo! cam nak tengok jerk...semua kerjaya lain pada sesi masak2.tp pro masak..terbaikk lahhhh

    BalasPadam
  6. baru tgk 1 ep je master chep malaysia ny . btw , suka felix :)

    BalasPadam
  7. pilihan ak.. ezani, zuraidah, shahriah..zamir, tp ari malik tu..(np muka dia ala witch) haha

    BalasPadam
  8. tak sabar nk tgk walaupun episod pertama haru biru

    suka kak zuraida,brian,felix,hui ting,zahin

    hui ting mcm Callum Master Ches Australia suka buat dessert

    hurm i love dessert nyum22

    BalasPadam
  9. ade tengok episod pertama..lepas tu..dah takde tengok sangat masterchef malaysia ni..tak tahu mana satu peserta faveret saya..hehe..:)

    BalasPadam
  10. i choose brian, zahin, zamir, Danial, felix. Even diorng ni lelaki n mde plak tu, tp pndai pelbagaikan masakan, n diorng pon act antara peserta terbaik kot.. wah! teringin nak msuk.. mcm best je=)

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com