Khamis, 10 November 2011

Senarai Penuh Pencalonan 5 Terbaik Festival Filem Malaysia 2011 (FFM24)

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans. Hah! Dibawah adalah senarai pencalonan 5 terbaik bagi setiap kategori yang terdapat di dalam Festival Filem Malaysia 2011 (FFM24) dan pencalonan yang digelapkan tulisannya merupakan calon yang gua rasa bakal menang untuk kategori tersebut. Apa - apapun, semuanya terletak pada juri bertauliah yang dilantik. Gua cuma suka - suka saja pilih bakal pemenang! Hehehe!




Pengarah Terbaik
Osman Ali – Cun!
Mamat Khalid – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Yusry Abdul Halim – Merong Mahawangsa
Syamsul Yusof – KL Gangster
Ahmad Idham – Senjakala


Pelakon Lelaki Terbaik
Syamsul Yusof – K.L. Gangster
Awie – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Shaheizy Sam – Kongsi
Remy Ishak – Nur Kasih
Zahiril Adzim – Senjakala


Pelakon Wanita Terbaik
Maya Karin – Cun!
Siti Shahriza – Janin
Tiz Zaqyah – Nur Kasih
Lisa Surihani – Sekali Lagi
Liyana Jasmay – Senjakala


Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik
Hasnol Rahmat – Mantra
Soffi Jikan – KL Gangster
Khir Rahman – Merong Mahawangsa
Syed Asri – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Salehuddin Abu Bakar – Hantu Bonceng


Pelakon Pembantu Wanita Terbaik
Intan Ladyana – Bini-Biniku Gangster
Faezah Elai – Cun!
Fauziah Datuk Ahmad Daud – ... Dalam Botol
Sherry Merlis – Janin
Sabrina Ali – Khurafat


Lakon Layar Terbaik
Yusry Abd Halim – Merong Mahawangsa
Syamsul Yusof – KL Gangster
Syamsul Yusof – Khurafat
Farid Kamil – Kongsi
Mira Mustaffa – Nur Kasih The Movie


Cerita Asal Terbaik
Mamat Khalid – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Syamsul Yusof – Khurafat
Syamsul Yusof – K.L. Gangster
Martias Ali – Libas
Mira Mustaffa – Nur Kasih The Movie


Penyunting Terbaik
Wan Mohd Hafiz – Hikayat Merong Mahawangsa
Syamsul Yusof – Khurafat
Syamsul Yusof – K.L. Gangster
Brian Ng – Kongsi
Ahmad Mustadha – Senjakala


Sinematografi Terbaik
Daven Raghavan – Cun!
Mohd Noor Mohd Kassim – Hikayat Merong Mahawangsa
Azami Alias / Omar Ismail – Khurafat
Mihd Shaufe Abd Wahib – Libas
Norhanisham Muhamad – Nur Kasih The Movie


Penataan Seni Terbaik
Anuar Paharudin – Mantra
Anuar Paharudin – Flat 3A
Anuar Paharudin – Merong Mahawangsa
Faizal Yusof – KL Gangster
Irwan – Cun!


Penataan Bunyi Terbaik
Brian Ng – Flat 3A
Sazali – Hikayat Merong Mahawangsa
Hisyam – Khurafat
Hisyam – K.L. Gangster
Dustin – Nur Kasih The Movie


Kostum Terbaik
Hantu Kak Limah Balik Rumah
K.L. Gangster
Kongsi
Hikayat Merong Mahawangsa


Lagu Tema Terbaik
Edry Abdul Halim – Sedetik Lebih (Hikayat Merong Mahawangsa)
One Nation Emcee – Klip 3GP
Yasin – Nur Kasih The Movie
Azry dan Ari – Sekali Lagi
Syamsir – Sini Ada Hantu


Pengarah Harapan
M. Suurya - Sumpahan Puaka
S.Baldev Singh - Rasuk
Jeffrey Chiang - Dilarang Masuk
Khir Rahman - Dalam Botol
Jurey Latiff Rosli - Libas


Pelakon Harapan Lelaki Terbaik
Aeril Zafrel – Aku Tak Bodoh
Zalif Sidek – Bini-Biniku Gangster
Arja Lee – ... Dalam Botol
Adey Syafrien – Flat 3A


Pelakon Harapan Wanita Terbaik
Nadiya Nisaa – Cun!
Shera Aiyob – Karak
Syamira Azmil – Karipap-Karipap Cinta
Shamimie Amalina Nor Norhisaham – Klip 3GP
Sara Ali – Nur Kasih The Movie


Pelakon Kanak-Kanak Terbaik
Wan Nor Aizat – Aku Bukan Tomboy
Irzan Shah – Cun!
Erynne Erynna – Damping Malam
Ilyas Suhaimi – Nur Kasih The Movie
Mia Sara Nasuha – Sekali Lagi


P/S :Pilihan Anda Pula? Kongsikan Di Ruang Komen Entri Ini! (^_^)Y


10 ulasan:

  1. selagi saya tak tercalon selagi tu saya tak ada pilihan. hahaha :P

    BalasPadam
  2. penataan seni mungkin merong mahawangsa

    BalasPadam
  3. aku rasa anugerah kat FFM nnt makanan utk syamsul yusof

    kalau taun lepas, ada orang pertikai kejayaan dia
    aku rasa dgn 2 pencalonan "khurafat" dan "kl gangster" taun ni jelas buktikan kredibiliti dia selaku pengarah muda berbakat

    apapun, tunggu je lah result nnt
    mesti sangkut punya satu dua award utk syamsul yusof

    BalasPadam
  4. nice blog~ walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =D

    Regards,
    http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

    BalasPadam
  5. untuk kategori pengarahan, mamat dan yusri ada harapan untuk menang.filem bajet besar mcm HMM boleh juga dinobatkan sebagai filem terbaik. Agak hairan, mana filem HKLBR tak tercalon lakon layar terbaik ye? Mungkin cerita asal terbaik boleh menyebabkan HKLBR boleh menang:)

    No doubt dalam kategori aktress saingan kuat Rja,Maya dan Tiz(rasanya ni first future film Tiz, apsal dia tak tercalon dlm Pelakon Harapan ye?).Tapi Janin pun aku belum tengok, so takle la nak predict Eja (but she's really great actress.Kalau menang pun bagus)

    Untuk kategori aktor terbaik pulak, saingan antara Awie dan Remy. No doubt Awie memberi persembahan segar dalam HKLBR.

    Kategpri Supporting Actor/Actress pula aku pilih SY8(Ucop Wilca). Gilalah fenomena ucop!! Saingan terdekat tentulah Khir Rahman. Watak penjahat yang dibawanya sangat berkesan!

    Faezah Elai dan Ogy Ahmad Daud antara yang berentap bagi kategori Pembantu. Dalam Cun, Faezah banyak menyerlahkan Cun selain Nadia Nisa!

    Lakon layar mungkin ada saingan antara HMM dan NurKasih manakala suntingan mungkin boleh jadi milik Khurafat. Lihat bagaimana filem tu bergerak dari mula sehinggalah kita dapat tahu si Shamsul tu dah 'kiok' sebenarnya.

    Pergh panjang aku ulasss!!!hahaha

    BalasPadam
  6. tak tau nak pilih sape. hoho.
    tapi nak sam menang ^_^

    BalasPadam
  7. kak limahh pasti gondol satu .haha yeahh!

    BalasPadam
  8. Aku rase syamsul akan menang lagi best director coz dua filem dia ada mesej yg jelas dan pengarahan pun superb..dulu aku tak minat dia tapi makin lama kena akui la dia memang director yg ade TOUCH tersendiri.maybe yusry boleh menang gak coz merong bukan senang nak buat..tapi karak mcm kurengg la..hmm tahla..wah pangjang nye aku tulissssssssssssssssss haha

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com