Isnin, 16 Januari 2012

Games Zaman Gua Kanak - Kanak



Assalammualaikum dan salam sejahtera semua! Hah! Kebanyakkan member gua sekarang suka bebenor lah share gambo nih dekat facebook masing - masing. Masa mula - mula gua tengok gambar nih memang gua tergelak sekejap sebab ini memang legend gila beb! Zaman gua belum tadika gua dah gila main game nih semua! Zaman dulu mana ada PS2 la komputer ker laptop bagai nih! Main guna tape yang kena masukkan dekat tempat dia lepas tu apa lagi! Siang malam lah menghadap televisyen yang dijadikan tempat untuk main game dalam tape tu. Hahaha! Tak silap gua dalam tape tu ada lebih 100 permainan kut tapi gua dah lupa lah!

Antara permainan dalam tape game tu ialah seperti 5 permainan di dalam gambar di atas nih iaitu :-


1) Circus


Game Circus nih yang seingat gua memang ada banyak halangannya dan gua rasa gua dah menang pun main setiap stage game nih. Jumpa halangan monyet lah, bola lah, gelung berapi lah! Hahahaha!Memang seronok main game nih!


2) Mario


Rasa - rasanya game Mario nih sampai sekarang lagi pun ramai jer orang budak - budak yang main kan. Jadi rasanya ramai jer yang tahu tentang kewujudan Mario nih. Lompat dekat kotak - kotak tu! Penyetkan si jahat! Makan bunga jadi besar! Kui3!


3) Battle City


Game nih dulu satu keluarga panggil game kereta kebal. Memang game nih nostalgia beb sebab dalam banyak - banyak game dalam tape tu abah gua suka layan game nih dengan game snooker dengan gua dan abang dua. Seronok kut bila mati kena serang lepas tu menjerit - jerit kecewa. Game nih kita kena lindungi bos kita yang sentiasa duduk dekat dalam kotak tengah bahagian bawah dari diserang kereta kebal jahat! Hahahaha!!!


4) Contra


Game Contra nih pula jenis tembak - tembak ala - ala Metal Slug zaman gua sekolah menengah. Hahaha! Sumpah gila best masa zaman tape game nih wujud. Memang gua dengan abang gua lah bergabung untuk menewaskan musuh! Kalau salah seorang mati jer mula lah seorang lagi bising! Sempoi habis kut! Kui3!


5) Road Fighter


Game nih gua jarang main sebab gua asyik kalah jer! Tetapi, gua suka tengok abang gua main! Asyik menang jer! Hahahahaha!!!


Memang seronok gila bila mengenang balik main permainan nih semua zaman kanak - kanak dulu! Banyak lagi sebenarnya game yang gua main macam ninja, kingkong, bomberman dan banyak lagi lah! Anda semua pernah main tak game - game guna tape tu? Kalau pernah jom kongsikan game apa yang korang selalu sangat main! Kadang - kadang seronok juga mengimbau kembali kenangan manis zaman kanak - kanak nih kan? Hehehehe!!!


P/S : Paling Canggih Game Yang Gua Pernah Main Guna Tape Ialah Game Power Rangers! Robot Lawan Raksasa Kut! Gila Layan! Hohohoho! (^_^)Y 


15 ulasan:

  1. hahaha! haruslah ingat! semua game tuh aku penah main..

    BalasPadam
  2. gem mario..smpai skrg pun aku men..kalau bosan..wakakakka

    BalasPadam
  3. weyh aku igt lagi..
    igt tak nadiah?
    aku lepak rumah dia main menatang ni lahh sampai over badan gerak ke kiri kanan ahahaha

    BalasPadam
  4. huhh
    samalah
    tapi tak main no 3 n 4!

    BalasPadam
  5. Samalah. Circus dgn road fighter tu yg paling suka. Last saya tgk 2,3 thn lepas kat carrefour ada jual lagi set game tu. Rm50 satu set. Taksempat nak beli buat kenangan.

    BalasPadam
  6. izzah paling suka game circus tuh. hihi

    BalasPadam
  7. mario paling best! serious. :)

    BalasPadam
  8. 1-5 yang no 3 je xmain.. rindunye nak main lagi smua2 tu

    BalasPadam
  9. Rindu plak nak main game lama... ;-)

    -> Terima kasih Hans kerana sudah membuat undian atas sokongan produk animasi kami di Nef Awani ICT Award 2011 untuk Category Best Animation/Games Haiya BidDoa – Tulus Fikir. ;-)

    BalasPadam
  10. teringat zaman skool dulu .. alhai memori

    BalasPadam
  11. dulu time aku sunat bapak aku belikan policestation..game2 ni la aku men..haha

    BalasPadam
  12. aku dulu2 main bricksgamne je..hehe..

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com